Rekonstrukcija stadiona u BiH

Konzerva
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la Konzerva » 07 avg 2018, 12:59

Da nam je drzava kako treba i da barem nesto ulaze u sport kako treba, kako bi samo ovo dobar bio potez

recimo da sarajevo i ovi veci gradovi krenu praviti male mini terene po gradu sa umjetnom travom, kako bi se prvenstveno djeca sklonila sa ulice i preusmjerila na sport, bavila se fizickim aktivnostima,. pa poslije bi od te djece sa tih novo izgradjenih terena gdje se tehnika polira mogli klubovi da mnogostruko profitiraju kad im dolaze mladi narastaju koji su mjesece i godine proveli trckarajuci i driblajuci po tim terenima.

sa tim potezom bi vlasti sklonile djecu sa ulice, presumjerili ih na sport a fudbalski timovi i reprezentacija mnogostruko profitirala kasnije.

Nesto ovako
slika

normalno je da djeca nece se baviti puno fudbalom ako nemaju gdje da igraju.

i zamislite svako opcina, ima po jedan mini teren, alipasino, kosevo, nedzarici, drvenija, grbavica i tako godinama djeca igraju ,pa poslije se rade sarajevi turnir gdje timovi se prijave i svih tih opstina i tru mogu da prisustvuju i trenri omladinski pogona, i na taj nacin pronadju nove dzeke i pjanice, to bi nesto fenomenalno bilo. dok god ne budemo sistematski radili, nikad mi necemo biti na nivou hrvatske i ostalih zapadnih zemalja.

to bi sigurno bio dobar recept za uzidzanje fudbala na dugurocne staze, dokaz je i ovo
Evo kako je Island postao dobar u nogometu!
https://www.tportal.hr/sport/clanak/evo ... u-20131022

Kako je mali Island uopće dospio u doigravanje za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu? Nimalo slučajno – ova je momčad plod pomnog planiranja i ulaganja, od kojih se pravi rezultati tek očekuju...

U početku bijaše zima. Od samih početaka nogometne igre na Islandu, klima je bila glavna zapreka njenom razvoju. Nacionalno prvenstvo milozvučnog imena Úrvalsdeild (pokrenuto još 1912.) traje samo pet mjeseci i igra se u komadu od svibnja do rujna. S kalendarskim dolaskom jeseni stadioni i igrališta zatvaraju vrata, potkraj listopada prestaju prometovati i putnički brodovi iz Europe te otok postaje dostupan samo avionom, Islanđani se povlače u svoje domove, a sport se odvija isključivo u zatvorenim prostorima.

Jasno da uz 'ljetnu' ligu i sedmomjesečnu pauzu između prvenstava ni reprezentacija nije mogla računati na nekakav napredak. Uvijek je bilo od ključne važnosti da igrači u ranoj dobi odu u inozemstvo i započnu profesionalnu karijeru, ali to je uspijevalo samo jako malobrojnima, budući da tijekom hladnih mjeseci nije bilo moguće pošteno trenirati i mladima je bila potrebna izuzetna snaga volje i puno sreće da bi jednog dana postali 'pravi' nogometaši.

No Islandski nogometni savez nije se pomirio s takvom situacijom. Prije desetak godina napravljena je analiza stanja i zacrtan plan koji zadnjih godina daje prve rezultate. Izgrađeno je sedam zatvorenih i potpuno opremljenih nogometnih igrališta s popratnim sadržajima, u kojima se nesmetano može trenirati cijele godine. Diljem zemlje nogometni je savez napravio i više vanjskih igrališta manjih dimenzija s umjetnom travom, koja imaju podno grijanje i reflektorsku rasvjetu (izuzetno bitno budući da u hladnim mjesecima dan jako kratko traje). Danas djeca i u mnogim ribarskim selima uz obalu imaju igralište koje mogu koristiti gotovo cijele godine, a mnogima su dostupni i zatvoreni tereni.
"Ali, kad dođeš u Zenicu, ne da ti se ne igra, više ti se ni ne živi" : ivica osim za jutarnje novine

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 07 avg 2018, 13:23

Umjetna trava je skupa igracka. Dovoljno je da se naprave poligoni, beton je svakako omiljena podloga vecini ljudi koji igraju mali nogomet. Ne znam za vas, al kod nas skoro svaka mjesna zajednica ima poligon. Mnoge imaju i reflektore. U gradu ima jedan teren s umjetnom travom, trenutno u izgradnji drugi. U opcini ima nekoliko dvorana u kojima se igra nogomet preko zime. I jos nismo napravili nekog igraca, a kad dodjem na poligon klinci obicno sjede sa strane i bulje u mobitel. Nisu oni klosari, nisu drogerasi, al djecu danas zanimaju neke druge stvari pored sporta i pitanje je koliko ima smisla dati umjetnu travu jednoj mjesnoj zajednici kad tu djecu danas i ne treba micati s ulica, patnja je istjerati ih na ulicu. Ja dok sam imao 16-18 mi smo svaku mogucu nedjelju igrali neki turnir, svaku nedjelju je bio u nekom drugom selu, igrali smo po grbavicama i kakvim sve terenima ne. Danas nitko ne igra. Ne zato sto nemaju uslova, djecu to ne zanima.

Za uspjeh u profesionalnom sportu trebas imati sistem. Mi ga nemamo i mozemo praviti sta hocemo, al od nas nema nista. Mozda ce neki klub poceti izbacivati vrhunske igrace, al to ce opet biti njihova zasluga, a ne neka kolektivna.

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 07 avg 2018, 15:11

Signore je napisao/la:Umjetna trava je skupa igracka. Dovoljno je da se naprave poligoni, beton je svakako omiljena podloga vecini ljudi koji igraju mali nogomet. Ne znam za vas, al kod nas skoro svaka mjesna zajednica ima poligon. Mnoge imaju i reflektore. U gradu ima jedan teren s umjetnom travom, trenutno u izgradnji drugi. U opcini ima nekoliko dvorana u kojima se igra nogomet preko zime. I jos nismo napravili nekog igraca, a kad dodjem na poligon klinci obicno sjede sa strane i bulje u mobitel. Nisu oni klosari, nisu drogerasi, al djecu danas zanimaju neke druge stvari pored sporta i pitanje je koliko ima smisla dati umjetnu travu jednoj mjesnoj zajednici kad tu djecu danas i ne treba micati s ulica, patnja je istjerati ih na ulicu. Ja dok sam imao 16-18 mi smo svaku mogucu nedjelju igrali neki turnir, svaku nedjelju je bio u nekom drugom selu, igrali smo po grbavicama i kakvim sve terenima ne. Danas nitko ne igra. Ne zato sto nemaju uslova, djecu to ne zanima.

Za uspjeh u profesionalnom sportu trebas imati sistem. Mi ga nemamo i mozemo praviti sta hocemo, al od nas nema nista. Mozda ce neki klub poceti izbacivati vrhunske igrace, al to ce opet biti njihova zasluga, a ne neka kolektivna.

Eno Preldžić napravio teren u Šećinom Hanu... 40 KM sat :mrgreen: De Signore zapjevaj ko nekad : Iz oka mi suza teče navijam za Zovko Žepče...
12.11.2020 Georgia - N.Macedonia 0:1 (Goran Pandev)

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 07 avg 2018, 15:31

rishovski je napisao/la: Eno Preldžić napravio teren u Šećinom Hanu... 40 KM sat :mrgreen: De Signore zapjevaj ko nekad : Iz oka mi suza teče navijam za Zovko Žepče...
Nije jos :mrgreen: Neki dan sam prolazio i jos uvijek je u izgradnji, tj. stavljali travu taman. Trebam prebacit termine s KSC-a gore kad su popovi prokleti i nece da zamjene travu dolje.

A Signore to nije nikad pjevao i nece :lol:

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 07 avg 2018, 15:48

Signore je napisao/la:
rishovski je napisao/la: Eno Preldžić napravio teren u Šećinom Hanu... 40 KM sat :mrgreen: De Signore zapjevaj ko nekad : Iz oka mi suza teče navijam za Zovko Žepče...
Nije jos :mrgreen: Neki dan sam prolazio i jos uvijek je u izgradnji, tj. stavljali travu taman. Trebam prebacit termine s KSC-a gore kad su popovi prokleti i nece da zamjene travu dolje.

A Signore to nije nikad pjevao i nece :lol:
Zavrseno sve,bilo otvorenje preksinoć.. reflektori gore ko ludi :D

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 07 avg 2018, 15:51

rishovski je napisao/la:
Zavrseno sve,bilo otvorenje preksinoć.. reflektori gore ko ludi :D
Nisam upratio, al hvala na informacijama. Sad jos samo prebacit termine :mrgreen: A i nek su oni lesinari dobili konkurenciju :lol:

BosnianKingdom
Kontakt:

Post Postao/la BosnianKingdom » 08 avg 2018, 00:40

U centru Vogosce imaju 3 takva terena sa umjetnom travom+1 betonski... Nekidan pocela izgradnja i na Kobiljoj Glavi, hotonj ima pored skole... Kada bi svaka opstina imala priblizno toliko terena bilo bi moguce to ostvariti.
Sabrine mi moje!

JaskoBiH
Kontakt:

Post Postao/la JaskoBiH » 08 avg 2018, 12:48

Ima li sta od farbanje ovih preostalih reflektora na grbavici i kad krece postavljanje krova na istoku ima li kakvih informacija ?

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 08 avg 2018, 12:52

JaskoBiH je napisao/la:Ima li sta od farbanje ovih preostalih reflektora na grbavici i kad krece postavljanje krova na istoku ima li kakvih informacija ?
Čim sunce malo zađe,počinje farbanje... previše je vruće za takav poduhvat! A krov će biti čim prije...

Brcanskamalta
Kontakt:

Post Postao/la Brcanskamalta » 08 avg 2018, 12:56

Da bi stadioni bili na zadovoljavajucem nivou,potrebno je (gledajuci pojedinacno stadione)vrlo malo....
Mozemo se smijati i forumski prepucavati ali u zadnje dvije god Zeljo je napravio malo cudo sa Grbavicom.
Oni vec imaju projekat ne znam po tom projektu koliko je planirano da kosta jug, ali sa tom tribinom zaokruzili bi prelijep stadion,sa novim terenom. Mozda milion km da se sredi jos sjever i zapad od prilaza fasade mozda sta znam malo zapad....natkrivanje nove tribine mozda oko 6-7 miliona sve da izadje .I stadion evropskog kalibra (za nase uslove).
Kosevo treba srusiti totalno mi smo robovi neke kvazi tradicije. Ma rusiti bolan i napraviti stadion 15-18 000 za Sarajevo i to je to.Za 20 milki moze se izvesti.
Tusanj zavrsiti Istok i sa tom tribinom bice 11 000 sjedecih natkrivenih mjesta i srusiti zapad srusiti stare svlacionice srediti prilaze i okolinu i caooo. Vise nam i ne treba.Uraditi teren ko i Zeljo i to je to.
Tusanj bi sa tim radovima imao cat 3 jer Istocna po projektu ima sve potrebno sve sadrzaje.
Bihac ne treba vise od 3 miliona km da ima barem cat2.Bez izgradnje novih tribina koji ce im da bi ovo srediti da ne propada (tako i vecina u drzavi ).
Mrsko mi je sada detaljno pisati i obrazloziti sve napisano Ali komplet PL i obje druge lige ne trebaju vise od sto miliona km da imamo lijepu fudbalsku infrastrukturu .
To su globalno gledano nikakve pare .
Ali gospoda pravi mega projekte (prvo moj klub)od 30-100 miliona od Tuzle do Sarajeva....besmislice.
Pa preko 60 posto stadiona u drzavi treba samo srediti postojece stanje,bez ikakve gradnje novih tribina,samo da ne propada.
Ali imamo drzavu kakvu imamo bez ikakvih zakona o sport bez strategije bez iceka.
Cuj Plan za adaptaciju Koseva 100 miliona...Pa majku vam yebem i vrapci znaju da cete od toga pola u svoje dzapove strpat. Ljudi za 30 milki eurica naprave stadion 15 000 cat 4 a ovi bi da adaptiraju za stoju.
Ovo je BiH i nema sanse da kosta toliko.
"Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati." (pismo Papi Piju II 1462.)
Stjepan Tomasevic

"Od slavnijeh smo tebi Slava i od Bošnjaka mi poslani." ("Pavlimir", 1632.)
Junije Palmotic

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 08 avg 2018, 16:36

JaskoBiH je napisao/la:Ima li sta od farbanje ovih preostalih reflektora na grbavici i kad krece postavljanje krova na istoku ima li kakvih informacija ?
Tri reflektora su ofarbana. Ostao je jos jedan, a za njega su se pobrinuli navijaci Zelje koji su samoinicijativno pokrenuli akciju farbanja zadnjeg reflektora na jugozapadu. Prosle sedmice je se pokrenula akcija a do danas je prikupljeno cirka 4,200KM. Ukupna cijena je 10,000+PDV.

slika

Sto se tice krova na istoku.. Koliko sam ja upucen na jesen bi se trebao postavljati krov na istoku i hibrid. A tokom mjeseca augusta ce doci i nove klupe za rezervne igrace.
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

JaskoBiH
Kontakt:

Post Postao/la JaskoBiH » 08 avg 2018, 17:19

sajo10 je napisao/la:
Tri reflektora su ofarbana. Ostao je jos jedan, a za njega su se pobrinuli navijaci Zelje koji su samoinicijativno pokrenuli akciju farbanja zadnjeg reflektora na jugozapadu. Prosle sedmice je se pokrenula akcija a do danas je prikupljeno cirka 4,200KM. Ukupna cijena je 10,000+PDV.

slika

Sto se tice krova na istoku.. Koliko sam ja upucen na jesen bi se trebao postavljati krov na istoku i hibrid. A tokom mjeseca augusta ce doci i nove klupe za rezervne igrace.
znam da su ofarbana dva a nisam znao da je i treci zavrsen.

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 08 avg 2018, 18:18

Messer, MIBO Komunikacije i treci je Avaz sponzorirao.

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 08 avg 2018, 18:19

Et sad znas
A bit ce jos neceg osim ovog farbanja reflektora :kafa:

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 09 avg 2018, 09:27

evo gledam neke sažete snimke utakmica od sinoć i vidjeh kraj tekme u salzburgu. poplava, voda do koljena, a ako red bull nema najmoderniju travu i drenažu onda je nema niko. osim toga to je stadion na kome se prije par godina igralo EP
elem to znači kako god napraviš kad sastavi kijamet nema spasa!

JaskoBiH
Kontakt:

Post Postao/la JaskoBiH » 09 avg 2018, 14:05

U grbavicu je do sada ulozeno odprilike oko 3 miliona km i od stadiona koji nije zadovoljavao nikakve europske kriterije dobili smo vjerovatno jedan od najboljih i najuslovnih stadiona u BiH (uz BP ).Izgradjena je potpuno nova tribina,potpuno renovirana zapadna i sredjeni prilazi i fasada,zamijenjene su stolice na sjeveru,pojacani reflektori i evo skoro pa i ofarbani,i na kraju sve je zakljuceno novim terenom.Sve je je bilo transparentno i za svaku marku ulozenu zna se gdje je otisla sto je poniklo sve navijace pa cak i one koji nisu navijaci zelje da se ukljuce u razne projekte sa svojim donacijama.ovakva grbavica trenutno da se vise nista na njoj ne uradi je sasvim ok za zelju al nema sumnje da ce ova ambiciozna uprava koja je postigla sto niko do sad nije nastaviti raditi i ocekujem vrlo brzo i tu juznu tribinu da vidim.Samo na kraju da kazem bravo zeljo tako se to radi a i sportski rezultati ce vrlo brzo doci uz ovakav rad.

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 09 avg 2018, 14:45

JaskoBiH je napisao/la:U grbavicu je do sada ulozeno odprilike oko 3 miliona km i od stadiona koji nije zadovoljavao nikakve europske kriterije dobili smo vjerovatno jedan od najboljih i najuslovnih stadiona u BiH (uz BP ).Izgradjena je potpuno nova tribina,potpuno renovirana zapadna i sredjeni prilazi i fasada,zamijenjene su stolice na sjeveru,pojacani reflektori i evo skoro pa i ofarbani,i na kraju sve je zakljuceno novim terenom.Sve je je bilo transparentno i za svaku marku ulozenu zna se gdje je otisla sto je poniklo sve navijace pa cak i one koji nisu navijaci zelje da se ukljuce u razne projekte sa svojim donacijama.ovakva grbavica trenutno da se vise nista na njoj ne uradi je sasvim ok za zelju al nema sumnje da ce ova ambiciozna uprava koja je postigla sto niko do sad nije nastaviti raditi i ocekujem vrlo brzo i tu juznu tribinu da vidim.Samo na kraju da kazem bravo zeljo tako se to radi a i sportski rezultati ce vrlo brzo doci uz ovakav rad.
Spomenuo si u glavnom krupne projekte.. Ali i prije same istocne tribine, travnjaka.. napravljen je ogroman posao na zapadnoj tribini (konstrukcija), novi plavi salon koji izgleda fenomenalno, pa novi fan shop, svlacionice, VIP salon, kancelarije, prostor za medije, prosirenje prostora za komentatore, mjesta za razne kontrole, sudijski prostor, fasada na zapadu.. itd, itd.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 10 avg 2018, 00:57

Istok 2,1 miliona KM (prva polovina 2017.); teren 1,2 miliona KM (juni/juli 2018); svlacionice, sistem navodnjavanja glavnog terena i rehabilitacija pomocnog terena 300.000 KM (januar/februar 2015); radovi na stadionu u sklopu projekta 'Evropska Grbavica' kako bi mogli igrati evropske utakmice na Grbavici 560.000 KM (prva polovina 2016.); adaptacija stadiona za utakmicu protiv Belgije 150.000 KM (septembar 2017.); rekonstrukcija rasvjete sto je finansirao savez 230.000 KM (septembar 2017.); farbanje reflektora ~60.000 KM (kroz duzi period).

Znaci od 2015 do danas je u stadion ulozeno 4.6 miliona KM te do kraja godine se planira jos unapredjenje travnjaka kroz sinteticka vlakna, postavljanje krova na istoku i tkz. jezevi i kontrolisani sistem ulaza. Znaci preko 5 miliona KM kroz cetiri godine.

ElCartel11
Kontakt:

Post Postao/la ElCartel11 » 10 avg 2018, 08:32

Nadam se da nece postaviti krov istoku onako kako su zamislili (sa nosacima krova uzduz tribine). Tako se je gradilo 80-ih, znam da je jeftinije, ali bolje uloziti jos malo para pa napraviti moderan izgled.
Tamo, na Uni zlatno zrnce,
a na Drini zora plava,
u Neretvi spava sunce,
niz ravnine se razlila Sava.

BOSANSKA KRAJINA!

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 10 avg 2018, 09:13

ElCartel11 je napisao/la:Nadam se da nece postaviti krov istoku onako kako su zamislili (sa nosacima krova uzduz tribine). Tako se je gradilo 80-ih, znam da je jeftinije, ali bolje uloziti jos malo para pa napraviti moderan izgled.
jes da nije skoro duplo vise, a ne malo
Zarathustra

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.