Hantraga je napisao/la:
Što se tiče kapaciteta, ovdje se pretjeruje. Recimo, svi gledaju jednu utakmicu u par godina (ili godišnje) kad je potražnja za kartama velika i onda je logika "pola ljudi ne bi našlo karte". Pa i na Allianz Areni bi nekad bilo 300.000 ljudi da prima toliko. Fol bi i bio da jednom potražnja prevaziđe ponudu.
Helem, shvatam u neku ruku potrebu sarajevskih rivala da imaju kapacitet koji će omogućiti relativan komfor na derbijima, evropskim utakmicama i sl. Ali, i tu je sasvim dovoljan kapacitet od recimo 12-13.000. Od ovih ostlaih, pitanje je treba li ikome uopšte više od 5-6.000.
Čak, je li ikome padaju na pamet tekme gdje je bilo više od 6.000 ljudi recimo, a da nisu na Koševu, Grbavici, i eto eventualno Čelik nekad ranije? Možda je Zrinjski na pokojoj proslavi titule ima više? Sloboda teško ikad? Možda i Borac kad su titulu uzimali.
Mi ga volimo pretjerati sto ga nitko ne voli. Evo ja sam uzimao Sarajevo za primjer i racunao samo utakmice na kojima je bilo preko 8.000 ljudi i prosjek je 13.500 po utakmici. A imali su jos 'velikih' utakmica na kojima nije bilo 8.000. Igrali su se derbiji pred manje ljudi, igrali su polufinala i finala kupa pred manje ljudi. Igrali su i Europu pred manje ljudi. Sarajevskom dvojcu cak i kad dodamo taj neki dodatni komfor za vece utakmice ne treba vise od desetak tisuca, eto nek bude tih 12.000, ali je i to u vrh glave. Tko misli da treba vise neka se vrati stranicu ranije i pogleda statistiku. Sarajevo je u 184 utakmice proteklih 10 sezona vise od 12.000 ljudi gledalo svega 20 puta. I tu racunamo sva natjecanja. Sarajevski dvojac na stadionu od nekih 12.000 sjedecih mjesta bi u sezoni imao ukupnu popunjenost mozda 40tak %.
Sto se tice PL i stadiona veceg od 6.000 mjesta. Evo i tu kompletne statistike za proteklih pet sezona
Ukupno odigrano: 1.152 utakmice
Utakmice pred 6.000 i vise gledatelja: 43 utakmice (3,73%)
Sarajevo: 15 utakmica pred 6.000 gledatelja i vise (19,73%)
Zeljeznicar: 15 utakmica pred 6.000 gledatelja i vise (19,73%)
Celik: 5 utakmica pred 6.000 gledatelja i vise (6,57%)
Zrinjski: 4 utakmica pred 6.000 gledatelja i vise (5,26%)
Borac: 3 utakmice pred 6.000 gledatelja i vise (4,54%)
Sloboda: 1 utakmica pred 6.000 gledatelja i vise (1,31%)
U BiH se tek svaka 27. utakmica igra pred 6.000 ili vise gledatelja. To je tek nesto vise od jedne utakmice po kolu. Ispada da nam je cak i vise nego dovoljan jedan stadion u drzavi na kojem bi se odigrale te utakmice. Sarajevski dvojac najbolje stoji i oni svaku petu utakmicu igraju pred 6.000 ili vise gledatelja, ali to ne znaci da im odmah treba arena od 20.000. To znaci da im ne bi cesto bila guzva ni da imaju stadion od 6.000, jer to ispadnu svega tri utakmice u sezoni. Sve skupa gledano - ocaj. Derbiji pred par tisuca (i sarajevski, a i drugi), proslave titule pred 2.000 i slicno. Valjda shvacate da se stadioni ne prave da bi svaki put primili svakog gledatelja koji zeli uci, nego po realnoj potrebi, a po toj realnoj potrebi mogu svi kolektivno i rusiti, ne treba nista graditi, mada je lijepo da se gradi. Lijepo je npr. da Zeljo napravi novi jug, jer je to poboljsanje infrastrukture, nema veze s kapacitetom.
Ovo mi je najdraza tema na forumu, zbog nje sam se i registrirao, jer volim pratiti sportsku infrastrukturu, pogotovo u regionu. 10-15 godina aktivno sve pratim i ono sto sam najvise zamjetio jer napisano u prvoj recenici mog posta. Mi smo prvaci u pretjerivanju. Mislim na kompletan region, mada prednjace komsije preko Drine. Stadioni su nam ocajni, a ljudi uglavnom gledaju da se napravi ona tribina koje nema. Bitno je povecati kapacitet koji ni do sad nije bio ispunjen. Shvatio bih izgradnju nove istocne tribine pod BB iz razloga sto bi trebala biti centralna, ne bi imali ogranicenja i lakse bi zadovoljili neke vise UEFA standarde koji su im ocito potrebni. Ne shvacam zelju za prosirenjem kapaciteta na stadionu BP kojeg Celik u proteklih pet sezona u PL nije napunio niti jednom. Svega pet puta je napunio 40% kapaciteta ili vise. Neki dan procitam da u Sirokom zele da Pecara ispuni sve uslove za cat4, nema veze sto nemaju kapacitet. To je pohvalno, to je unapredjene infrastrukture. Njima veci stadion od 4.500 i ne treba. Ne treba mnogim, ne treba velikoj vecini. Samo u glavama pojedinih ljudi je da treba, tj. 'mozda ce jednom trebati, sta ako stvari krenu na bolje'. Napravi kucu s 10 soba, mozda ces imati 10 djece, nikad ne znas kako ce krenuti. Realnost je da smo u k*, da treba napraviti bolje travnjake, da svaki stadion treba imati normalan prilaz, normalan WC, reflektore, nesto malo krova i cistu stolicu. Treba poboljsati trenutno stanje, a ne samo povecati kapacitet i to trenutno s(r)tanje prosiriti.