Pape je bio igračka veličina za naše pojmove, kao nekoć Salihamidžić, Barbarez ili sada Džeko. Bili su odlični igrači svako na svoj način i na svojim pozicijama. Svi nabrojani su imali i loših fudbalskih partija. Jednog velemajstora, Papeta, je znao staviti u mali džep jedan Vlado Komšić. Džeku ke dobro čuvao Pepe ili npr. Cana, ali i Pape i Džeko su protiv mnogo boljih bekova odnosno stopera znali razvaljivati. O pomenutim, ponajboljim igračima sa naših prostora, ne treba trošiti riječi, ali treba biti iskren i reći da Safet Sušić nije ni Z od zvijezde kakav je bio kao igrač. Ako se malo prisjetimo vidjećemo da je dosta igračkih veličina postiglo i zapažene trenerske rezultate (S. Bobek, I. Osim, V. Halilhodžić, M. Fazlagić itd...), kao i masa prosječnih odnosno ispodprosječnih fudbalera na trenerskim pozicijama pokazalo znatno više od igračkog znanja (M. Miljanić, A. Osim, V. Višnjevac, Ć. Blažević itd.. itd...), takvih primjera ima na pretek. Činjenice govore da se Pape, bar do sada nije dokazao kao trener. Ja i dalje govorim da je Pape igračka, ali ne i trenerska veličina, ja to govorim, jer tako kažu činjenice. Ja dajem podršku Sušiću, iako mislim da je on ispodprosječan trener i podršku ću mu davati sve dotle dok evidentno, odnosno objektivno budemo imali šanse za plasman na veliko takmičenje. Onog trenutka, ne daj Bože, kada budemo vidjeli da nemamo šanse za odlazak na neko značajno prvenstvo, Sušiću se ne treba zahvaliti, nego ga otjerati i dovesti nekoga i za koga stoje pozitivni rezultati. Volio bih da nikada ne otjeramo Papeta, jer bi to značilo da bilježimo dobre rezultate, ali mi niko ne može zabraniti da mislim svojim mozgom i kažem da ono što sam vidio do sada, pod dirigentskom palicom Safeta Sušića, ne valja. Sušić treba da je psiholog, pedagog, motivator, taktičar, lider, ...Sušić treba da je prvi, najvažniji, najveći, jer je to njegova uloga i posao zakoji je plaćen, bez obzira koja to cifra bila. Ako je plaćen za svoj posao i 1 KM, on mora biti odgovoran, prema cjelokupnpj fudbalskoj javnosti, prema svima.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".