Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Moggi
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Moggi » 13 jan 2019, 16:38

ASD je napisao/la:
Naravno, problem je ta velika razlika kineskog u odnosu na nase jezike.
Da budem iskren, da sam zavrsio recimo engleski jezik i da nemam posla, ucio bih kineski. Siguran sam da bi se moglo snaci kada znas ta dva jezika.

Neko dijete iz nekog sela kod Vlasenice preko crtanih naucilo japanski.
znam par prof engleskog koje rade sa njima online, jedna cak napustila posao u skoli da radi sa njima preko neta :urnebes:
Zarathustra

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 13 jan 2019, 16:41

Moggi je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Naravno, problem je ta velika razlika kineskog u odnosu na nase jezike.
Da budem iskren, da sam zavrsio recimo engleski jezik i da nemam posla, ucio bih kineski. Siguran sam da bi se moglo snaci kada znas ta dva jezika.

Neko dijete iz nekog sela kod Vlasenice preko crtanih naucilo japanski.
znam par prof engleskog koje rade sa njima online, jedna cak napustila posao u skoli da radi sa njima preko neta :urnebes:
Pa da, ali to su likovi koji samo znaju engleski.
Zamisli da jos znas i kineski koju bi lovu mogao uzeti. Ogromno trziste.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 13 jan 2019, 18:29

Kaunas je napisao/la:Ako sam prije nekih 9 mjeseci podnio zahtjev za radnu vizu, a sad planiram traziti vizu za ucenje jezika posto cu ici prvo da jezik savladam, da polozim B2 i tako to, jel mi moze problem stvarati to sto sam vec podnio zahtjev za radnu vizu ranije? Mislim jel mi mogu odbiti zahtjev za vizu za ucenje jezika zbog podnosenja zahtjeva za ovu radnu? Za ovu za ucenje jezika bi mogao dobiti termin negdje u februaru, a za radnu necu jos ni za godinu. Nadam se da to nece stvarati problem.
ne mogu ti stvarat problem
naprijed rejal

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 13 jan 2019, 22:10

shaman7 je napisao/la:
VelaHavle je napisao/la:E kako li ti mislis radit sa B1 kao pravnik u Njemackoj?
Bas zbog ovakvih odgovora i likova sam se mislio trebam li ista pisat. Znam njemacki jezik od malih nogu, trebam priatupit testu, a eto siguran sam nekako da znam za najmanje B1, a mozda nadmasim svoja ocekivanja pa odem do kraja.
Jarane ne mozes nepismen bit i radit u kancelariji. Mislim mos al‘ gledaj ti druge opcije.

Bolje odma‘ znati gdje ti je mjesto. Izadji iz komfort zone.

cala
Kontakt:

Post Postao/la cala » 13 jan 2019, 22:12

Dobro ti je covjek rekao, za takve struke ispod C1 ili bas jakog B2 ne pomisljaj.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 14 jan 2019, 00:38

Za pravnika trebas makar C1 znat, mada ces i s njim najvjerovatnije rjesavat dozvole nasim baustelcima, jer niti jedan normalan Svabo ili Austrijanac nece trazit pravnu pomoc od osobe koja ne prica njemacki makar priblizno kao maternji.

Dakle ili usavrsi jezik, ili nema od toga nista. Jedino neke nase pravne firme, gdje ti njemacki nije primaran, iako i tu trebas znat njemacki zakon, samim tim moras bit odlican sa njemackim jezikom.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 14 jan 2019, 01:36

Moze on, negdje. Ne moze svugdje raditi i to je fazon.

Masa ljudi se prilagodi, neki pocnu ispocetka. Mada se kao on mislio da li ce pitat ovdje na forumu zbog likova poput nas :damn:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 14 jan 2019, 14:37

ASD je napisao/la:Zamisli da jos znas i kineski koju bi lovu mogao uzeti. Ogromno trziste.
Prije 15-ak godina, dok sam ja studirao, ovi sto su na Filozofskom fakultetu u Sarajevu bili na odsjeku Kineskog i Ruskog su se ubijali od posla. A i od para :)

Jednostavno bilo firmi i likova koji su imali tamo nekog posla i vazda nesto trebalo prevoditi. Znam da bi cesto bili odsutni sa predavanja, nisu stizali na fakultet...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 14 jan 2019, 14:42

kraljttbvb je napisao/la:
ASD je napisao/la:Zamisli da jos znas i kineski koju bi lovu mogao uzeti. Ogromno trziste.
Prije 15-ak godina, dok sam ja studirao, ovi sto su na Filozofskom fakultetu u Sarajevu bili na odsjeku Kineskog i Ruskog su se ubijali od posla. A i od para :)

Jednostavno bilo firmi i likova koji su imali tamo nekog posla i vazda nesto trebalo prevoditi. Znam da bi cesto bili odsutni sa predavanja, nisu stizali na fakultet...
tako je danas za njemacki, kursevi se ubise za studente sa druge trece godine kamoli starije

al cuj ruski? zanima me inace taj jezik al ne znam jel se ima igdje uciti
Zarathustra

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 14 jan 2019, 18:51

Zar ima odsjek kineskog u Sarajevu? :bow:
Moggi je napisao/la: tako je danas za njemacki, kursevi se ubise za studente sa druge trece godine kamoli starije

al cuj ruski? zanima me inace taj jezik al ne znam jel se ima igdje uciti
Naucio sam ja ponesto, fan sam njihove kulture i sporta, sigurno jedan od najtezih jezika za nauciti, cak i za nas Slavene.
Treba rada i vise nego sto tvoji ucenici moraju kod tebe. :P

Ja sinoc malo iz zajebancije usao na duolingo da probam kineski, prevelika je razlika u odnosu na njemacki. :lol:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 14 jan 2019, 19:30

ASD je napisao/la:Zar ima odsjek kineskog u Sarajevu? :bow:
Ja koliko se sjecam da je bio. A vidio sam i da ce u saradnji sa Konfucijevim institutom vec od proljeca 2019. poceti kurs Kineskog jezika na Filozofskom ;)
Ako si blizu, eto sanse za kurs :)
ASD je napisao/la:Naucio sam ja ponesto, fan sam njihove kulture i sporta, sigurno jedan od najtezih jezika za nauciti, cak i za nas Slavene.
A ja kad gledam Rusku PL, meni izgleda lagan. Ja onog lika pola stvari razumijem.

Kod mene je mama ucila ruski u osnovnoj skoli. Evo za pocetak malo nekih rijeci i recenica :mrgreen:

Kak cibja zavut? - Kako se zoves?
Kak tvoja familija? - Kako se prezivas?
Harašo - Dobro
Spasiba - Hvala
Jablaka - Jabuka
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 14 jan 2019, 19:36

ASD je napisao/la:Zar ima odsjek kineskog u Sarajevu? :bow:
Ja koliko se sjecam da je bio. A vidio sam i da ce u saradnji sa Konfucijevim institutom vec od proljeca 2019. poceti kurs Kineskog jezika na Filozofskom ;)
Ako si blizu, eto sanse za kurs :)
ASD je napisao/la:Naucio sam ja ponesto, fan sam njihove kulture i sporta, sigurno jedan od najtezih jezika za nauciti, cak i za nas Slavene.
A ja kad gledam Rusku PL, meni izgleda lagan. Ja onog lika pola stvari razumijem.

Kod mene je mama ucila ruski u osnovnoj skoli. Evo za pocetak malo nekih rijeci i recenica :mrgreen:

Kak cibja zavut? - Kako se zoves?
Kak tvoja familija? - Kako se prezivas?
Harašo - Dobro
Spasiba - Hvala
Jablaka - Jabuka
Problem za nas je sto ima nekih rijeci koje su slicne nasima a totalno drugo znacenje imaju.
Ja gledam ruski hokej skoro pa svaki dan i tako sam naucio ponesto rijeci.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 14 jan 2019, 19:37

ASD je napisao/la: Naucio sam ja ponesto, fan sam njihove kulture i sporta, sigurno jedan od najtezih jezika za nauciti, cak i za nas Slavene.

Ja sinoc malo iz zajebancije usao na duolingo da probam kineski, prevelika je razlika u odnosu na njemacki. :lol:
takodjer a i panslaven sam malo :D
cuo sam da nema smisla ucit ko ove normalne vec da ucis izraze sad nezz nije sa sam pokusao

a znam da kineski se studira na palama :D

a ne znam, smatram da se mora imat prilicno predznanje da upises tako neki jezik jer nije kurs yebiga, pa onda se zavrse ti fakulteti a ne znas jezika nista, a ja smatram da kad zavrsis tako znaci da ga znas makar na c1(stp vjeruj nije cest slucaj) iako sam se potrudio da to kod mene bude lvl da me sutra nije strah simultano prevodit naciste na sudjednju u ninbergu u oba pravca :D a kakvi sve imaju zvanje prof njemackog to je za bogu plakat
Zarathustra

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 14 jan 2019, 19:56

Moggi je napisao/la:
ASD je napisao/la: Naucio sam ja ponesto, fan sam njihove kulture i sporta, sigurno jedan od najtezih jezika za nauciti, cak i za nas Slavene.

takodjer a i panslaven sam malo :D
cuo sam da nema smisla ucit ko ove normalne vec da ucis izraze sad nezz nije sa sam pokusao

a znam da kineski se studira na palama :D

a ne znam, smatram da se mora imat prilicno predznanje da upises tako neki jezik jer nije kurs yebiga, pa onda se zavrse ti fakulteti a ne znas jezika nista, a ja smatram da kad zavrsis tako znaci da ga znas makar na c1(stp vjeruj nije cest slucaj) iako sam se potrudio da to kod mene bude lvl da me sutra nije strah simultano prevodit naciste na sudjednju u ninbergu u oba pravca :D a kakvi sve imaju zvanje prof njemackog to je za bogu plakat
Grijese u tome sto nisu aktivni van fakulteta, isto i kod ovih sa kurseva.
Misle da je to sve, a to je hajmo reci neka nadogradnja.
Ne prica se na njemackom, ne cita se na njemackom, ne gledaju se filmovi, serije, utakmice i tako zavrse nepotpuni.
4 godine je sasvim dovoljno vremena da naucis ono bas jezika.

Ja jos nisam nista polagao, kad uhvatim vremena, jedno mjesec dana vjezbati i polagati B1.
Sta mislis koliko treba vremena biti u jeziku da bi se polagalo C1, koliko cujem, puno je tezi. Treba godinu, dvije prije svega razmisljati na njemacki. :rol:

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 14 jan 2019, 19:57

Znam i ja ruskog onako fino bi se mogao sporazumijeti. Method, Kuhinja...
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 14 jan 2019, 19:57

kad smo kod ruskog ,pa ja bilica sve razumijem , ovo je isto nas

Zarathustra

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 14 jan 2019, 20:13

Moggi je napisao/la:kad smo kod ruskog ,pa ja bilica sve razumijem , ovo je isto nas

''Leb te ****, nisam znao da govorim ruski, sve sam ga razumeo.''

:lol:
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 14 jan 2019, 20:27

Moggi je napisao/la:kad smo kod ruskog ,pa ja bilica sve razumijem , ovo je isto nas

:rol:

Jos ga pohvali ovaj novinar, nije tri ruske rijeci upotrijebio. :rol:

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 14 jan 2019, 20:51

:lol: :lol: :lol:
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 14 jan 2019, 21:09

ASD je napisao/la: Grijese u tome sto nisu aktivni van fakulteta, isto i kod ovih sa kurseva.
Misle da je to sve, a to je hajmo reci neka nadogradnja.
Ne prica se na njemackom, ne cita se na njemackom, ne gledaju se filmovi, serije, utakmice i tako zavrse nepotpuni.
4 godine je sasvim dovoljno vremena da naucis ono bas jezika.

Ja jos nisam nista polagao, kad uhvatim vremena, jedno mjesec dana vjezbati i polagati B1.
Sta mislis koliko treba vremena biti u jeziku da bi se polagalo C1, koliko cujem, puno je tezi. Treba godinu, dvije prije svega razmisljati na njemacki. :rol:
jeste dosta tezi realno, kriterij se suzava a veci prohtjevi npr sprechen 10-15 minuta o temi uticaja muzike u soping centrima na kupovanje kod zena i kod muskaraca trebas pricat

to sa dobrim B1-B2 obicno deru oni koji odu tako pa zive tamo neko vrijeme mislim da sam prico to ovdje, a malo prijava bude za c1 uopste (fala bogu, ista satnica a smor ispravljat schreiben i slusat sprechen :D )

a to gore je istina, druga stvar na teoriji prevodjenja je BRUTALNO kolko su ljudi nepismeni i nenacitani u nasem jeziku i opste znanje, ljudi nisu culi za izraz tipa "dvostruki arsini" druga stvar je nepismenost opca da do arsina i ne dodje... jedan lik koji perfekt prica njemacki das Dritte Reich prevodi TRECE CARSTVO, pa hajvanu to se ne prevodi, dalje u tekstu stoji Genua , grad u italji je li, on rokno GVINEJA prevod :urnebes:
Zarathustra

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 8 gostiju.