harden je napisao/la:JohnCleese je napisao/la:
Kako mislis da ce ovaj savez dovesti stranca/ trenera koji je imao neki uspjeh, koji je neko ime u trenerskom svijetu i koji je samim tim bolji motivator ( ako je uopste, jer mislim da bi bas takvim trenerima bilo nepojmljivo da se igraci moraju motivirati za reprezentativne nastupe, ali nebitno ) ???
Pa riba smrdi od glave, fino sam napisao da je i savez problem. I meni je nepojmljivo da se igraci moraju motivirati kad igraju za svoju drzavu, al eo recimo da protiv Finske ili Armenije nisu izasli sa stavom 'lako cemo sa ovima, sta ce oni' to se moglo dobiti. Onakav poluvrijeme protiv Grcke, nelose odigrano protiv Italije i sad odlicna utakmica protiv Finaca su pokazatelj da se moze.
Ne znam, to je moje misljenje, ne moze se ovdje biti pametan nikako. Puno problema, previse.
Puno je problema, ali kad se u obzir uzmu cinjenice onda mozemo biti barem dovoljno pametni.
Ako ovaj savez ne moze/ne zeli dovesti takvog trenera kakvog zamisljas ( a ne moze zbog svog uredjenja,uslova koje postavlja, etnickog glasanja i na kraju platezne moci koju moze ponuditi) onda dodjemo do realnosti.
Jos naravno kada se pogleda malo sira slika fudbala u BiH, a to su svakodnevni klupski fudbal koji se ovdje igra od omladinskih do seniorskih kategorija, urednje takmicenja, infrastruktura, buducnost fudbala u BiH, neinvolviranost saveza u elementarne stvari zbog kojih upravo oni postoje kao institucija ....,, svakako cemo doci do cinjenice da je savez ta glava ribe koja smrdi i svako trosenje energije na dokazivanje suprotnog bilo bi uzaludno i bespotrebno.
Drugi pogled moze biti iskljucivo pogled na reprezentaciju, ali samo kroz prizmu prihvatanja ovih gore gorkih cinjenica koje sam naveo.
Moje misljenje glede tog je takvo da je dovodjenje Prosineckog bilo vrh vrhova koji je ovaj i ovakav savez mogao uraditi.
Dokaz tome su cinjence da nikako nisu mogli prihvatiti njegovu moralnu ostavku vec su svim silama pokusavali da promijene takvu selektorovu odluku (ubjedjivanjem, a vjerovatno i uslovljavanjem) jer su svjesni svoje ogranicenosti u svakom smislu.
Druga cinjenica koja dokazuje kako je Robert vrh za ovakav savez, ali i za nas, navijace, je ta da su recimo ovi ljudi na posljednjem Sp-u zavrsili kao najbolji svjetski selektori: Deschamps, Dalic, Martinez, Southgate, Tite, Andersson, Osorio, Tabarez, Hareide, Nishino,Cercesov
Mozda cak i od polovine nabrojanih Robert je imao ne nuzno bogatiji ali sigurno kvalitetniji trenerski CV prije pocetka prvenstva, znaci samo trenerski. Dok kao kompletna persona Robert je bi bio medju top tri licnosti. Necu ni da pomisljam kako bi tek kod nasih navijaca bili ismijani "tamo neki Andersson ili Hareide ili Nishino" da su kojim slucajem bili konkurencija Robertu ili cak i nekom slabijem imenu u trci za selektorsku poziciju BiH selektora.
Dakle imamo covjeka koji svojim znanjem i personalitijem visoko kotira na fudbalskoj sceni.
Na osnovu cinjenica zakljucujem da kvalitetniju i kompletniju selektorsku figuru ne mozemo dobiti, a kakvu onda logiku primijeniti da ako boljeg zamijenimo losijim legitimno se kao mozemo ponadati vecem uspjehu
Treci pogled koji se odnosi na raspravu kakva je uloge selektora za pristup nasih igraca na terenu je blago receno besmislena.
Svaki ozbiljan svjetski trener ( pogotovo stranac) ne bi radio tamo gdje bi morao motivirati igrace i potencirati im bitnos voljnog mometna kada obuku dres svoje zemlje.
Vjerujem da Robi svakako afirmise taj pristup i voljni momenat kod igraca. Opet dokazi za tako nesto mogu se navesti kroz neke njegove izjave, kroz gradjenje pozitivne atmosfere, grupnih druzenja, nekad restorani, vise puta karantina, pozitivnih rijeci od strane igraca prema selektoru....
Medjutim i dalje ovaj problem pristupa ostaje i on je fakat stvaran. Drugog objasnjenja nema osim da je to plod nasih karaktera i cjelokupnog mentaliteta koji se tesko mijenja kod vec izgradjenih licnosti. Reprezentacija, odnosno tih nekih 30-40 osoba koje je refleksija naseg sablasnog i tlacenog naroda.
U prilog tome ide i cinjenica da mi nikada u prosloti cak ni kada smo imali veci broj kvalitetnijih igraca ( barem na papiru), pa i kada smo imali igrace koji igraju u svojim klubovima nismo uspjevali igrati u kontinuitetu i ici na prvenstva osim jednom, a ostali uspjesi su nam 3 baraza.
Zasto mislite da smo ove kvalifikacije sa djelimicnom smjenom generacija i prilicnim brojem pehova ( neigranje renomiranih igraca u kljucinim utakmicama: Pjanic 2, Dzeko 2 tekme), a opet sa istim karakternim osobinama trebale biti bitno drugacije od prethodnih?
Baraz mrka kapa

Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.
Svabo je to...