Za razliku od recimo proslog mandata kad je govorio izmedju ostalog da FK Velez ne zna sta su reflektori, u tom smislu.
i sto li ga, boze, sprdamo kad je sad korektan

Velež je u Sarajevo otputovao bez nekoliko jako važnih igrača. Otputovao je bez pravih alternativa. Na megdan najboljoj ekipi lige, koja je uz to upravo dobila njima psihološki najvažniju utakmicu. Otputovao je i sa sramotnom, groznom tradicijom – trideset godina bauljanja poput ovce koja naivno i radosno utrčava u klaonicu – koja se pretvorila ne u pritisak, nego dio mentaliteta i identiteta. Velež je, kao i uvijek, otputovao svjestan svega toga, ali s jednom razlikom – svjestan i načina na koji to može prevazići.
Lijepo je to upakovao Amar Osim na pressici poslije utakmice. Nije upotrijebio te riječi, ali je jasno rekao, samo neznalica i budala može pomisliti da je ovo Veležovo izdanje bilo slučajnost ili da je ova pobjeda došla kao posljedica sreće. Velež je bio ružan, ali to je s razlogom bio dio većeg plana koji je – kao što je uvijek slučaj s ovim – vrlo lako mogao otići u drugom smjeru, ali ovaj put prosto nije.
Dudić je morao improvizovati sa sastavom, a prvih pet minuta pokazalo je da mora i računati na totalnu ofanzivu protivnika. Većina protivnika – statistika recimo kaže da je Sarajevo u Mostaru tuda pokušalo 49% svojih napada – kao najveću rupu u našoj ekipi vidi lijevi bok. Nije to čudo, jer tuda je curilo i u Prvoj ligi i na početku ove sezone. Ključna je tu uloga Brandaa, koji sve do dolaska Dudića nije ni razmišljao o defanzivnim zadacima. Sada su stvari drugačije, pa je on bio prvi koji je popunio rupu i Muharema Čivića doveo u komfort zonu, da igra slobodnije i lakše, svjestan da ima pomoć. Istu je situaciju imao ovaj put na drugom boku, pa je maltene čitav dvostruki blok bio na trideset metara od našeg gola.
Međutim, glavni glumac i ove subote bio je Dino Hasanović. Kako na terenu nije bilo Semira Štilića i Osim je morao hemijati, a čini se da je njegov plan bio da loptu kontroliše dvojac Petar Bojo – Mehmed Alispahić. Dudiću, zbog Osimovih problema, nije bilo teško to pročitati pa je upravo preko Hasanovića, uz pomoć Ede Vehabovića, Seida Behrama i Nusmira Fajića, učinio da ovaj dvojac skoro nestane. I to je čitava poenta – možda je na prvu djelovalo da Željo ima kontrolu, ali bilo je to daleko od dobrog. Lopta je kružila između stopera i Damira Sadikovića, i sve je spalo na jedinog raspoloženog Mladena Veselinovića koji je bio u stanju driblingom napraviti višak ili prostor za sebe. Zato su Željine šanse stale u prekide i šuteve iz daljine.
Drugi dio plana ovaj put nije funkcionisao; Vehabović nije donio kreativnost u dubinu Veležovog veznog reda, ostatak je bio odsječen, pa su se Rođeni sveli na ogroman broj pogrešnih pasova, duge lopte i totalno se ugasili u igri prema naprijed. Tako je rano postalo jasno da je Dudić ovu utakmicu doveo tamo gdje mu – kao lošijoj ekipi i autsajderu – puno više odgovara; u situaciju koju će odlučiti prekid, kontra ili nečija individualna greška.
U nastavku je Osim pokušao s igračem više na lopti. Sadiković – koji je ipak, blago rečeno, kreativniji od Jadranka Bogićevića – se, kad već nije bilo straha od Veležovih napada, pomjerio na stopera, širinu je trebao dati mladi Sedad Subašić, ali i Dudić je imao odgovor. Dario je ušao na lijevog beka, Vehabović se pomjerio prema naprijed, a ovaj put jako dobri Čivić na zadnjeg veznog. Dvije jako zbijene linije koje nisu preuzimale previše rizika omogućile su stoperima laku kontrolu nad Sulejmanom Krpićem i Velež je posao završio gotovo rutinski.
Ništa od ovoga ne bi funkcionisalo bez doze sportske sreće i odličnog Adnana Bobića, ali Rođenima se ove subote poklopilo baš sve. Ono što im je klizalo kroz ruke čitavu sezonu, sve one stative, prečke, sudijske odluke i veliki promašaji, sada se sve vratilo i stalo u savršenu noć u odbrani, jedan prekid i jednu kontru u napadu. Fajić i Čivić, za prekid neugodne tradicije. Dovoljno.
Jer, ****, fudbal.
Ružan, baš onoliko koliko je trebao i morao da bude da bude tako efiksan. Odlično pripremljen, organizovan, strukturiran (defanzivni) fudbal, s jasnom idejom, gotovo savršenom disciplinom, koji je na kraju donio savršen rezultat i veselje za tako puno crvenih.
Top tekstDrape je napisao/la: ↑08 dec 2019, 21:28Velež je u Sarajevo otputovao bez nekoliko jako važnih igrača. Otputovao je bez pravih alternativa. Na megdan najboljoj ekipi lige, koja je uz to upravo dobila njima psihološki najvažniju utakmicu. Otputovao je i sa sramotnom, groznom tradicijom – trideset godina bauljanja poput ovce koja naivno i radosno utrčava u klaonicu – koja se pretvorila ne u pritisak, nego dio mentaliteta i identiteta. Velež je, kao i uvijek, otputovao svjestan svega toga, ali s jednom razlikom – svjestan i načina na koji to može prevazići.
Lijepo je to upakovao Amar Osim na pressici poslije utakmice. Nije upotrijebio te riječi, ali je jasno rekao, samo neznalica i budala može pomisliti da je ovo Veležovo izdanje bilo slučajnost ili da je ova pobjeda došla kao posljedica sreće. Velež je bio ružan, ali to je s razlogom bio dio većeg plana koji je – kao što je uvijek slučaj s ovim – vrlo lako mogao otići u drugom smjeru, ali ovaj put prosto nije.
Dudić je morao improvizovati sa sastavom, a prvih pet minuta pokazalo je da mora i računati na totalnu ofanzivu protivnika. Većina protivnika – statistika recimo kaže da je Sarajevo u Mostaru tuda pokušalo 49% svojih napada – kao najveću rupu u našoj ekipi vidi lijevi bok. Nije to čudo, jer tuda je curilo i u Prvoj ligi i na početku ove sezone. Ključna je tu uloga Brandaa, koji sve do dolaska Dudića nije ni razmišljao o defanzivnim zadacima. Sada su stvari drugačije, pa je on bio prvi koji je popunio rupu i Muharema Čivića doveo u komfort zonu, da igra slobodnije i lakše, svjestan da ima pomoć. Istu je situaciju imao ovaj put na drugom boku, pa je maltene čitav dvostruki blok bio na trideset metara od našeg gola.
Međutim, glavni glumac i ove subote bio je Dino Hasanović. Kako na terenu nije bilo Semira Štilića i Osim je morao hemijati, a čini se da je njegov plan bio da loptu kontroliše dvojac Petar Bojo – Mehmed Alispahić. Dudiću, zbog Osimovih problema, nije bilo teško to pročitati pa je upravo preko Hasanovića, uz pomoć Ede Vehabovića, Seida Behrama i Nusmira Fajića, učinio da ovaj dvojac skoro nestane. I to je čitava poenta – možda je na prvu djelovalo da Željo ima kontrolu, ali bilo je to daleko od dobrog. Lopta je kružila između stopera i Damira Sadikovića, i sve je spalo na jedinog raspoloženog Mladena Veselinovića koji je bio u stanju driblingom napraviti višak ili prostor za sebe. Zato su Željine šanse stale u prekide i šuteve iz daljine.
Drugi dio plana ovaj put nije funkcionisao; Vehabović nije donio kreativnost u dubinu Veležovog veznog reda, ostatak je bio odsječen, pa su se Rođeni sveli na ogroman broj pogrešnih pasova, duge lopte i totalno se ugasili u igri prema naprijed. Tako je rano postalo jasno da je Dudić ovu utakmicu doveo tamo gdje mu – kao lošijoj ekipi i autsajderu – puno više odgovara; u situaciju koju će odlučiti prekid, kontra ili nečija individualna greška.
U nastavku je Osim pokušao s igračem više na lopti. Sadiković – koji je ipak, blago rečeno, kreativniji od Jadranka Bogićevića – se, kad već nije bilo straha od Veležovih napada, pomjerio na stopera, širinu je trebao dati mladi Sedad Subašić, ali i Dudić je imao odgovor. Dario je ušao na lijevog beka, Vehabović se pomjerio prema naprijed, a ovaj put jako dobri Čivić na zadnjeg veznog. Dvije jako zbijene linije koje nisu preuzimale previše rizika omogućile su stoperima laku kontrolu nad Sulejmanom Krpićem i Velež je posao završio gotovo rutinski.
Ništa od ovoga ne bi funkcionisalo bez doze sportske sreće i odličnog Adnana Bobića, ali Rođenima se ove subote poklopilo baš sve. Ono što im je klizalo kroz ruke čitavu sezonu, sve one stative, prečke, sudijske odluke i veliki promašaji, sada se sve vratilo i stalo u savršenu noć u odbrani, jedan prekid i jednu kontru u napadu. Fajić i Čivić, za prekid neugodne tradicije. Dovoljno.
Jer, ****, fudbal.
Ružan, baš onoliko koliko je trebao i morao da bude da bude tako efiksan. Odlično pripremljen, organizovan, strukturiran (defanzivni) fudbal, s jasnom idejom, gotovo savršenom disciplinom, koji je na kraju donio savršen rezultat i veselje za tako puno crvenih.
znas sta slavimo kontaminirani? treci stadion,koji svojim parama pravimo, reinkarnaciju koju tek lagano sad dozivljavamo, ekipu koju tek polako spremamo i akBd ojacavamo, upravu koja svojim parama uz pomoc navijaca dize stadion, bez Koldzi I Ajnadzica. Zvijezdu koja na srcu 100 godina stoji. Legende bez mrlje,koje gdje god spomenes, svi samo dignu kapu, redom Vaha, Mara, Dusko, Haso, Barba, Mujic, Bijedic, Baka, Tuce itd,, bez mrlje u zivotu i karijeri, slavimo i to da i danas kad odem do Splita i kad me pitaju odakle sam i kazem Mostar, svi se nasmiju i kazu oo Velez. slavimo sto nam niko legende ne prepoznaje po kupovini i namjestanju utakmica, niti je iko od nasih bio osudjivan za iste, a da ne govorimo o najvecoj legendi, koju mi nemamo,jer ih je toliko da je smijesno jednog izdvojit. Znas, mi se ne prepoznajemo po Osimu, Ronaldu, Mrkeli, Vokriju i slicnim, mi se prepoznajemo po onom Rodjeni, koje je iznad svakog pojedinca, jer mi nismo pojedinac mi smo RAja, ajde sad pozz..biceDUPLA je napisao/la: ↑08 dec 2019, 21:29Sta ce te vi sprdati. Reci mi zadnje sto si proslavio sa tom sprdnjom od kluba?????????? Titulu,kup,evropu???? Ili slavite jednu pobjedu u gostima nakon 20 godina i kad ne gori za opstanak. Zavucite se u jazbinu i shhhh Osima kad spomenete svi ustanite. On je najtrofejniji trener lige . . .
Sta smo kafa popili u Sarajevu,pa isli na tekme Velez-Zrinjski hehe davno nekad bilo Sale drug staridrakensang je napisao/la: ↑08 dec 2019, 17:55popucat ce cirevi meni se cini
PS. Evo malo edukacije od najboljeg sportskog novinara u BiH, Saše Ibrulja
http://crvenahronika.com/ljepota-ruznog/
raskaranje je nova rijec koju sam cuo![]()
ups..keno83 je napisao/la: ↑08 dec 2019, 22:00znas sta slavimo kontaminirani? treci stadion,koji svojim parama pravimo, reinkarnaciju koju tek lagano sad dozivljavamo, ekipu koju tek polako spremamo i akBd ojacavamo, upravu koja svojim parama uz pomoc navijaca dize stadion, bez Koldzi I Ajnadzica. Zvijezdu koja na srcu 100 godina stoji. Legende bez mrlje,koje gdje god spomenes, svi samo dignu kapu, redom Vaha, Mara, Dusko, Haso, Barba, Mujic, Bijedic, Baka, Tuce itd,, bez mrlje u zivotu i karijeri, slavimo i to da i danas kad odem do Splita i kad me pitaju odakle sam i kazem Mostar, svi se nasmiju i kazu oo Velez. slavimo sto nam niko legende ne prepoznaje po kupovini i namjestanju utakmica, niti je iko od nasih bio osudjivan za iste, a da ne govorimo o najvecoj legendi, koju mi nemamo,jer ih je toliko da je smijesno jednog izdvojit. Znas, mi se ne prepoznajemo po Osimu, Ronaldu, Mrkeli, Vokriju i slicnim, mi se prepoznajemo po onom Rodjeni, koje je iznad svakog pojedinca, jer mi nismo pojedinac mi smo RAja, ajde sad pozz..biceDUPLA je napisao/la: ↑08 dec 2019, 21:29Sta ce te vi sprdati. Reci mi zadnje sto si proslavio sa tom sprdnjom od kluba?????????? Titulu,kup,evropu???? Ili slavite jednu pobjedu u gostima nakon 20 godina i kad ne gori za opstanak. Zavucite se u jazbinu i shhhh Osima kad spomenete svi ustanite. On je najtrofejniji trener lige . . .
keno83 je napisao/la: ↑08 dec 2019, 22:00znas sta slavimo kontaminirani? treci stadion,koji svojim parama pravimo, reinkarnaciju koju tek lagano sad dozivljavamo, ekipu koju tek polako spremamo i akBd ojacavamo, upravu koja svojim parama uz pomoc navijaca dize stadion, bez Koldzi I Ajnadzica. Zvijezdu koja na srcu 100 godina stoji. Legende bez mrlje,koje gdje god spomenes, svi samo dignu kapu, redom Vaha, Mara, Dusko, Haso, Barba, Mujic, Bijedic, Baka, Tuce itd,, bez mrlje u zivotu i karijeri, slavimo i to da i danas kad odem do Splita i kad me pitaju odakle sam i kazem Mostar, svi se nasmiju i kazu oo Velez. slavimo sto nam niko legende ne prepoznaje po kupovini i namjestanju utakmica, niti je iko od nasih bio osudjivan za iste, a da ne govorimo o najvecoj legendi, koju mi nemamo,jer ih je toliko da je smijesno jednog izdvojit. Znas, mi se ne prepoznajemo po Osimu, Ronaldu, Mrkeli, Vokriju i slicnim, mi se prepoznajemo po onom Rodjeni, koje je iznad svakog pojedinca, jer mi nismo pojedinac mi smo RAja, ajde sad pozz..biceDUPLA je napisao/la: ↑08 dec 2019, 21:29Sta ce te vi sprdati. Reci mi zadnje sto si proslavio sa tom sprdnjom od kluba?????????? Titulu,kup,evropu???? Ili slavite jednu pobjedu u gostima nakon 20 godina i kad ne gori za opstanak. Zavucite se u jazbinu i shhhh Osima kad spomenete svi ustanite. On je najtrofejniji trener lige . . .
Pa da vas nisu sudije gurale sa penalima nebi bili tu...jedanjeborac je napisao/la: ↑08 dec 2019, 20:54Da nismo u nekoliko navrata drastično oštećeni, završili bi prvi.
Što se ostalog tiče... kvalitet je i dalje upitan. Veoma malo zaista kvalitetnih fudbalera u takmičenju.
Idem na Gradski pa mi je to sa prenosima i nebitno, ali je prosto nevjerovatno da veliki dio ljudi ne može uopšte pratiti takmičenje.
Četvrto, onom idiotu koji je odlučio da se igra i u decembru treba par šamara lupiti.
Takav je i kad kupuje hljeb u MM-u na Malti ujutro, nema to neke pretjerane veze striktno samo sa Veležom.*p!p!t@* je napisao/la: ↑08 dec 2019, 21:04Haj ne pravi se lud nego mu pogledaj intervju prije utakmice, svaka izjava odiše sarkazmom...
Odes li kadkad Osime na Otoku u posjetu onom jazavcu Manciniju???
Danas sam ga spominjao njega i patrole na Ivan SedlunekoIzMostara je napisao/la: ↑08 dec 2019, 22:55
Odes li kadkad Osime na Otoku u posjetu onom jazavcu Manciniju???![]()
Koji hljeb kupuje?
Ne razumijem im se u one femsi hljebove, uđem samo da uzmem ono lisnato sa narandžom
Ako misliš da su se vaši igrači profesionalno i kulturno ponašali u Vrapčićima, onda su i navijači na tribinama!LjoZee je napisao/la: ↑08 dec 2019, 21:10Sta je pogresno rekao? Je li bila naelektrisana atmosfera u Mostaru i psovke upucene nasim igracima? Zbog toga je rekao da cemo se ponasati i mi “domacinski”. Nije rekao idemo ih pregazit, losi su do bola i bilo sta da uvrijedi nekog. Pohvalio vas kao tim na terenu. To je uradio isto i na kraju utakmice.
Sta kazes...ne vidis veliki kvalitet u Borcu...a rasuli smo amarovce ko amatersku ekipu...
Prvo nismo igrali jer se ono ne moze nazvati igrom vec pokusajem.
Mujke1921 je napisao/la: ↑08 dec 2019, 23:07Mislim da ce Borac pasti u drugom dijelu sezone, ne vidim prevelike kvalitete da bi se ukljucili za titulu, 4-5pozicija
Željo i Sarajevo ce se boriti, uz prijljucak Zrinjskog, ocekujem da ce i oni zaigrati..
Željo ako nadje pojacanje u odbrani, (bek-štoper).. Mislim da imaju najviše šansi, E.Zec ce biti spreman, Štilić je najbolji igrac PL , ocekujem da ce se jos bolje spremiti..
Krpic-Ramovic-Veselinovic.. Odbrana škripi, tu fali 2-3 dobra pojacanja..
Sarajevo širok igracki kadar.. ali fali kvalitete. Hebibovic otpao, najbitniji igrac njihov.. bice zanimljivo u prijelaznom roku.. Odbrana im je dosta dobra, vezni katastrotalan.. Ahmetovica jedinog špica imaju..jedini koji umije zabiti gol.. Vezni red dosta loš, tu fali dosta pojacanja.. bice zanimljivo