Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

ASD
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 13:32

Osim13 je napisao/la:
18 jan 2020, 13:30
Djeca se ionako zatupljuju količinom besmislenog gradiva u školama tako da ni taj kineski ne bi puno pomogao. Engleski mjera.
Zatupljuju se stvarima koje im neće trebati. Kad je koji vladar došao na prijesto, gdje se nalazi Tahiti itd.
Poslovno im sigurno kineski može prije zatrebati nego to. To mogu u slobodno vrijeme učiti ako žele.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 18 jan 2020, 13:35

ASD je napisao/la:
18 jan 2020, 13:29
Barbarossa je napisao/la:
18 jan 2020, 13:09
Osim13 je napisao/la:
18 jan 2020, 13:01
Ništa besmislenije od guranja turskog jezika u našim školama, wtf jbte. Uči ga engleskom i njemačkom eventualno, ono što će mu trebati.
ja yebote sapun , Njemački treba bit obavezan , najmanje od treće godine vrtića pa do kraje srednje škole, da se ljudi ne pate sa raznim OSDovim gethovima cerftikatima
Njemački je za kurseva. Jer to prije svega idu oni koji će u Njemačku.
Nama treba kineski u školama. Jezik može dobro zatrebati jer je Kina veliko tržište, a nije ga lako samo po kursevima naučiti. A1 traje 7 mjeseci.
Dok se sabere grupa, da dođeš do B2 treba ti 5 godina.

Ja preko interneta naučio par stotina karaktera for fun, ali im ne znam ni 30 kineska imena. :D
U Bosni je efikasnost ucenje jezika u skolama na minimumu.Za 8 godina ucenja njemackog(4 osnovna+4 srednja) naucis se predstavit i to je to otprilike.Ni engleski ne bi bilo nista bolje stanje da ne iskace iz pastete.
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 18 jan 2020, 13:40

ASD je napisao/la:
18 jan 2020, 13:32
Osim13 je napisao/la:
Djeca se ionako zatupljuju količinom besmislenog gradiva u školama tako da ni taj kineski ne bi puno pomogao. Engleski mjera.
Zatupljuju se stvarima koje im neće trebati. Kad je koji vladar došao na prijesto, gdje se nalazi Tahiti itd.
Poslovno im sigurno kineski može prije zatrebati nego to. To mogu u slobodno vrijeme učiti ako žele.
Ti stvarno misliš da bi neko ko ima 2 put sedmično po sat vremena kineskog za 4 godine naučio nešto više od predstavljanja i par osnovnih riječi?

Samo engleski ostavit od stranih jezika, i to uvest po 4 časa sedmično obavezne nastave, plus izborna. Kad naučiš engleski svaki ćošak na svijetu ti je otvoren.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 18 jan 2020, 13:42

bodi123 je napisao/la:
18 jan 2020, 13:40
Samo engleski ostavit od stranih jezika, i to uvest po 4 časa sedmično obavezne nastave, plus izborna. Kad naučiš engleski svaki ćošak na svijetu ti je otvoren.
Ma i engleski i njemacki po 4 sata sedmicno, izbacit vjeronauku i te tak gluposti.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 18 jan 2020, 13:44

Poznavanje historije je stvar opste kulture i nije opterecenje ako ucenik zna vazne stvari odredjenih perioda, kljucne vladare te razvoj procesa tipa intelektualne istorije Evrope.

Ova nauka opisuje proslost ostalih nauka, njihovu primjenu te kontekst odnosa oredjenog vremena itd.

Istorijski muzeji sirom svijeta privlace milione turista koji se bave zanimljivostima odredjenih zemalja, njihovih kultura, tradicija, spomenika isl.

Procitati knjigu ove struke ne moze biti visak, jer ces time pored stvari vezanih za datu oblast nauciti i socioloski vazne procese te jednostavno prosiriti vidike.
A smooth sea never made a skilled sailor.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 18 jan 2020, 13:46

Bosanski/Engleski/Njemacki-4 puta sedmicno
Matematika/Informatika-3 puta sedmicno
Fizika/Tjelesni-2 puta sedmicno
Geografija/Historija/Biologija/Hemija/Likovno/Muzicko-jednom sedmicno
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 jan 2020, 13:47

Kako je Kineski nebitan

Ovaj bi Hemiju jednom sedmično a strane jezike 4 :shock:

Nama treba reforma školstva generalno. Da se djeca oblikuju prema afinitetima poslije 5 razreda. Ko Ameri, imaš osnovno što moraš po 1-2 časa, ostalo pičiš izborno, tako da djeca koju interesuje matematika i fizika ne gube vrijeme s tri časa historije, nego imaju jedan. Nemaju 4 časa Bosanskog nego 2/3. Itd...
Zadnja izmjena: Heller, dana/u 18 jan 2020, 13:50, ukupno mijenjano 1 put.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 18 jan 2020, 13:48

harden je napisao/la:
18 jan 2020, 13:42
bodi123 je napisao/la:
Ma i engleski i njemacki po 4 sata sedmicno, izbacit vjeronauku i te tak gluposti.
Teško je njemački u školi naučit jer ga van škole rijetko kad susrećeš za razliku od engleskog, ako nisi baš ljubitelj pa gledaš ove njemačke kanale.

Učio sam ga i u osnovnoj i u srednjoj, i osim trivijalnih stvari nisam ništa naučio. Loš plan i program, loši profesori, nedostatak vremena...

S druge strane moraš bit baš duduk teški da ne naučiš solidno engleski do svoje 18. godine.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 18 jan 2020, 13:50

Heller je napisao/la:
18 jan 2020, 13:47

Kako je Kineski nebitan

Koji ce ti k hemija u zivotu haj mi reci?Naucis osnove i dosta.Ako te zanima na fakultet da studiras i tjt
#Punoljetstvo

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 18 jan 2020, 13:51

Biologija i hemija 1 sedmicno, fizika 2 puta :roll:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 13:52

bodi123 je napisao/la:
ASD je napisao/la:
18 jan 2020, 13:32
Osim13 je napisao/la:
Ti stvarno misliš da bi neko ko ima 2 put sedmično po sat vremena kineskog za 4 godine naučio nešto više od predstavljanja i par osnovnih riječi?

Treba to organizovati ne zbog toga da se nauči, nego da se upije što više.
Dovoljne su te neke osnovne stvari da se nauče, koje isto tako zahtijevaju puno posla. Pa ukoliko neko ima interesovanja u budućnosti da to nauči da ima dobru podlogu.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 jan 2020, 13:53

BosniaBoston je napisao/la:
18 jan 2020, 13:50
Heller je napisao/la:
18 jan 2020, 13:47

Kako je Kineski nebitan

Koji ce ti k hemija u zivotu haj mi reci?Naucis osnove i dosta.Ako te zanima na fakultet da studiras i tjt
Ja došo na fakultet i pao hemiju jer je nisam mogo pratiti jer su mi neke babe predavale u osnovnoj/srednjoj.

Hemija je jako bitna za dosta fakulteta, RGGF, Farmacija, Medicina, Tehnologija, dosta moraš znati i na energetici, elektronici, mašinstvu, nemoš bit tuta bugarin.
Nullius in verba

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 13:55

Da se mene pita, ja bih pola predmeta poizbacivao i ostavio ih kao izborne. TIpa muzičko i likovno.
ne znam za vas, ali mene stvarno nije zanimalo da učim teoriju iz likovnog u osnovnoj školi.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 18 jan 2020, 13:56

Epidaurus je napisao/la:
18 jan 2020, 13:51
Tokom 8 godina skolovanja sasvim dovoljno da se detaljno prouci fizionomija covjeka,kucnih ljubimaca,riba i stoke ovo ostalo bi izbacio.
Hemija sasvim dovoljno da se nauce osnovne supstance,jednacenje i slicne gluposti.Malo ces se napatit na faksu al jbg zato i jest faks

Fizika odlicno razvija mozak,te pomaze ucenicima da logicki zakljucuju i ima veliku primjenu
#Punoljetstvo

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 jan 2020, 13:58

ASD je napisao/la:
18 jan 2020, 13:55
Da se mene pita, ja bih pola predmeta poizbacivao i ostavio ih kao izborne. TIpa muzičko i likovno.
ne znam za vas, ali mene stvarno nije zanimalo da učim teoriju iz likovnog u osnovnoj školi.
Kakvo likovno, Emin se nalila niđe ga. :lol: Crtali pa ocjenjuje crteže, ja i danas dan ne znam čojka nacrtat, neg čiča gliše. Kaže nam da pustimo sebi muziku, pa onda popizdi ako je mahmuran na narodnjake, pa pusti Pink Floyd :mrgreen:
Nullius in verba

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 18 jan 2020, 13:59

Helčo koji si ti išo fakultet?

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 18 jan 2020, 13:59

18 jan 2020, 13:56
Epidaurus je napisao/la:
Tokom 8 godina skolovanja sasvim dovoljno da se detaljno prouci fizionomija covjeka,kucnih ljubimaca,riba i stoke ovo ostalo bi izbacio.
Hemija sasvim dovoljno da se nauce osnovne supstance,jednacenje i slicne gluposti.Malo ces se napatit na faksu al jbg zato i jest faks

Fizika odlicno razvija mozak,te pomaze ucenicima da logicki zakljucuju i ima veliku primjenu
Biologija je puno vise od fizionomije covjeka i zivotinja. Hemija ima primjenu u svakoj mogucoj struci i vremenom ce postajat jos bitnija zbog razvoja baterija. Svaki elektro inzinjer koji radi na razvoju baterija mora znat jako dobro elektrohemiju. I fizika, i hemija i biologija trebaju bar 3 puta sedmicno. Minimum minimuma.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 18 jan 2020, 14:01

Epidaurus je napisao/la:
18 jan 2020, 13:59
18 jan 2020, 13:56
Epidaurus je napisao/la:

Biologija je puno vise od fizionomije covjeka i zivotinja. Hemija ima primjenu u svakoj mogucoj struci i vremenom ce postajat jos bitnija zbog razvoja baterija. Svaki elektro inzinjer koji radi na razvoju baterija mora znat jako dobro elektrohemiju. I fizika, i hemija i biologija trebaju bar 3 puta sedmicno. Minimum minimuma.
Jest pa da ucenici imaju 40 casova sedmicno,da pocrkaju.Osnovna skola bolan ne bio
#Punoljetstvo

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 jan 2020, 14:04

bodi123 je napisao/la:
18 jan 2020, 13:59
Helčo koji si ti išo fakultet?
Bušotinska Eksploatacija na Rudarsko Građevinsko Geološkom Fakultetu Univeziteta u Tuzli, a onda se prebacio na Geologiju.
Nullius in verba

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 18 jan 2020, 14:06

Ćirilicu je lijepo naučiti, ali guranje od strane Srba tog pisma pokazuje koliko su zaostali kao narod
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Wilshere10 i 15 gostiju.