ili ti ga - "potrefio" si rupu whahahahhaThunderstruck je napisao/la:U pravu(stvar si ga stavio)
Lingvistika
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Lingvistika
jel pravilno irak ili iran?
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Zar sam morao naglasiti?
Uredu bi bilo da se radi o dativu i lokativu imenice ured. No, za ostale slučajeve, ispravno je u redu, bilo da se radi o nekom redu ili da se govori o stanju, primjer:"Sve je u redu".
Ista stvar je i sa pojmom "u pravu". Dakle, sastavljeno se piše samo kada se radi o akuzativu imenice uprava, u ostalim slučajevima se piše rastavljeno. "Ti si u pravu, on je u pravu..."
Ostali pojmovi i nisu bili teški za pogoditi, zar ne?
Što se tiče ovog "uredu", to se tek u posljednje vrijeme počelo upotrebljavati, no i dalje je nepravilno. Eh, nisam imao priliku čitati pravopis koji je izašao prije 2 sedmice(da li takav uopšte postoji?), tako da...
Zeza me internet, pa nisam mog'o odmah da vam "pomognem".
Uredu bi bilo da se radi o dativu i lokativu imenice ured. No, za ostale slučajeve, ispravno je u redu, bilo da se radi o nekom redu ili da se govori o stanju, primjer:"Sve je u redu".
Ista stvar je i sa pojmom "u pravu". Dakle, sastavljeno se piše samo kada se radi o akuzativu imenice uprava, u ostalim slučajevima se piše rastavljeno. "Ti si u pravu, on je u pravu..."
Što se tiče ovog "uredu", to se tek u posljednje vrijeme počelo upotrebljavati, no i dalje je nepravilno. Eh, nisam imao priliku čitati pravopis koji je izašao prije 2 sedmice(da li takav uopšte postoji?), tako da...
Zadnja izmjena: Monolog, dana/u 22 nov 2010, 00:25, ukupno mijenjano 1 put.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
Pravilno je i jedno i drugo, obje se nalaze u jugozapadnom dijelu Azije.Wolverine je napisao/la:jel pravilno irak ili iran?
Moje su slutnje bile uvijek malo čudne, tesko je mene preći je l' znaš?
I, jesam li ja sve pogodio?Monolog je napisao/la:Zar sam morao naglasiti?
Moje su slutnje bile uvijek malo čudne, tesko je mene preći je l' znaš?
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Upisaćemo osmicu u indeks(da te raja ne bi prozvala štreberom
). Je l' u redu? 
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
Joj Vahe sto dominira na temi Lingvistika jos ga svi pitaju za savjet

IN WEED WE TRUST!!!
Justice has never been done But their memory will carry on There'll be glory round the Fields of Anfield Road.
Kum sa stalnim ugovorom.
Justice has never been done But their memory will carry on There'll be glory round the Fields of Anfield Road.
Kum sa stalnim ugovorom.
kOladont hm... možda je iz BanovićaLily je napisao/la:Ne, nisam pogrijesila. Ne mogu da vjerujem, pa ona se onda zeznulo zestoko.. mamicu joj bod mi je cak tu bila oduzela, sjecam se toga a bilo je prije 3 godine.Thunderstruck je napisao/la: @Lily
Kaladont(zubna pasta) postoji.
Ne znam da li si slucajno napisala kOladont ili si stvarno to htjela ali ne postoji taj oblik u pravopisu(cak sam morao i provjeriti)
![]()
Znam da je kaladont i bas mi je bilo cudno.
Zahvaljujem.
Tiger Woods-John Terry-Karim Benzema-Peter Crouch-David Beckham-Franck Ribery-Bill Clinton
Ni sreće ni tuge do tebe nema mi druge, FK SLOBODA TUZLA
Ni sreće ni tuge do tebe nema mi druge, FK SLOBODA TUZLA
- Megamon
- Kontakt:
Opstina ili opcina?
dole ili dolje?
dole ili dolje?
Kada dodje sudnji dan, kad' dusa napusti tijelo Bog ce da nam kaze da je krep'o Zeljo, na taj dan sve plave boje se gase, a ostat ce BORDO da lijepi Dzenet krase!
- senad_flamin
- Kontakt:
ja kazemMegamon je napisao/la:Opstina ili opcina?
dole ili dolje?
opstina
dole
nezz da li je to pravilino,mada mislim da se moze korititi sva cetiri pojma
-RIVALDO-
Jel pravilno "utrpava joj ga do balačka" ili pak "utrpaje joj ga do balčaka"...??
Općina, doljesenad_flamin je napisao/la:ja kazemMegamon je napisao/la:Opstina ili opcina?
dole ili dolje?
opstina
dole
nezz da li je to pravilino,mada mislim da se moze korititi sva cetiri pojma
donji, dolnji ili dornji ?
Someone's mouth said paint them all red.
opština je na bosanskom jeziku, isto kao i recimo bašča.
Nas su učili da je opština po srpskom, a općina po bosanskom.
Pitanje je kako su nas učili
Pitanje je kako su nas učili
Someone's mouth said paint them all red.
Meni je opština po bosanski,a općina po hrvatski 
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.
upravo.LBJ MVP je napisao/la:Meni je opština po bosanski,a općina po hrvatski
Bosanski i Hrvatski (HrvackiMegamon je napisao/la:Opstina ili opcina?
dole ili dolje?
Opstina je na srpskom,a opcina na bosanskom i hrvatskom.
"If you can't support us when we lose, don't support us when we win."
VFC & MUFC
VFC & MUFC
- __Liedson__
- Kontakt:
zavjesa,zastor,paravan ? 
- Thunderstruck
- Kontakt:
U pravopisu autor upucuje na bolji oblik Opći/Općina.Wolverine je napisao/la:opština je na bosanskom jeziku, isto kao i recimo bašča.
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 49 gostiju.