VenamaHrabrih je napisao/la: ↑29 jan 2020, 19:57
Zao mi je sto peglam postovani publikum, ali eto (valjda s godinama dođe), prisjecam se svojih treniranja.
Bio sam golman. Zamjena Vukadinu, sjecaju ga se stariji navijaci. Nisam bio nesto. Govorili su solidan, ja bih rekao, nako... prosjecan. Pred rat sam, odnosno prije JNA, otisao u Radnik iz Hadzica na otkomandu, kako se tada kolokvijalno zvalo. Tu sam odradio par tekmi, ali to je neka druga priča.
Zašto ovo pišem. Pa pišem zbog Dzafica. Momku ništa loše ne zelim, cak naprotiv, ali on nije golman za FKS. Loše se postavlja, "njegova" strana mu pretstavlja nerješivu enigmu, nesiguran je sto pokusava nadoknaditi nepotrebnim "paradama" i sto je najvaznije, ne zna komandovati odbranom. Po mom misljenju, to je kljucno za dobrog golmana. Golman u svakom momentu, zatvorenih očiju, mora znati gdje su igrači, bilo da je odbrana ili napad. Zadnja linija je njegova i samo on direktno komanduje njima. Tu trener, tokom utakmice, nema nikakvu ulogu. Razlog tome jest da jedino golman vidi iza leđa svoje odbrane. On ih povlaci i salje naprijed po vlastitoj procjeni. Svjesno ostavlja linije za koje je siguran da ih moze sam pokriti. Odbrana udarca je najmanji djelic njegovog posla. Prevashodni zadak je obezbijediti da do udarca uopste ne dođe. I da ne nabrajam dalje.
Onoliko koliko sam gledao Dzafica, on nista od toga ne posjeduje. Doduse, bio je bolestan i uzorak je mali za analizu, ali ono sto je pokazao protiv Veleza i tockolupaca jest za najnizu ocjenu.
Opet velim, to je moj sud i ne mora biti tačan, ali lično meni, nema mjesta u FKS.
Dosta stvari si ubo,
Koje navijaci ne kontaju kod golmana....laici kontaju da je dobar golman koji pravi neke strasne parade i istice se na tekmi....a to nije zadatak golmana(da zabavlja navijace ili da navijace odusevljava)
Primarni zadatak golmana je da ulijeva sampouzdanje svojoj odbrani i ekipi....znaci da NE pravi parade i spektakularne budalastine izlete itd. Ako nije apsolutno pitrebno, Njegov zadatak je da hvata lopte na nacin da to izgleda kao da je to nista....pogledajte vladana protiv celtica....pogledajte Alissona kod liverpoola.....znaci najdosadniji onaj pad na loptu sa obje ruke i poklopi je tijelom, gdje govor tijela suigracima govori sve je u redu lagana lopta....i onda komunikacija, pricaj, samo pricaj opominji tjeraj da izlaze, pepe reina promukne u tekmi on je bio odlican u tom coachingu odbrane....
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače