Prva stvar što se tiče vođenja jednog kluba je to što to nije nimalo lagan posao. Svi mi realno nekad seremo o vođenju kluba, ali da bilo ko od nas forumaša uđe u klub na heftu dana za glavu bi se ufatili i otišli kad bi vidio s kakvim stvarima se suočavaš. I to ne mislim samo na sadašnju garnituru ljudi, nego i na bilo koju prethodnu garnituru. Pogotovo kad moraš voditi klub gdje u startu već imaš razne dugove koji guše klub. Dakle pričam o vođenju kluba bez investitora.
Druga stvar je kad ti uđeš u klub, a ti pun entuzijazma da nešto pokreneš, promjeniš. Onda vidiš da to nije to baš tako lako i da imaš neke limite i zid s kojim se sudariš kad pokušaš nešto. Na to dodaš potencijalne vanjske opstrukcije. Pa na to dodaš nekad i nerazumjevanje određenih institucija i nakaradna pravila.
Da se čisto razumijemo prije nego nastavim, ovo se ne radi o pravdanju bilo koje upravljačke strukture koja je sad ili koja bila u klubu. Zatim imaš stvari koje te mogu dodatno syebat na terenu pored igračkog kadra ako ga dobro ne selektiraš, a to su namjerne/nenamjerne sudijske greške. Nećemo se sad pravit da nam nisu crtali izmišljene linije ofsajda u Širokom, penal u Bijeljini za Zrinjski, sudijski masakr prošle sezone u brojnim utakmicama. Isto tako treba biti pošten da smo i mi nekad pogurani na terenu ali zašto glumiti moralnu vertikalu kad svi drugi ističu tvoje greške i portali grme o tome, dok drugi šute o svojim greškama na koje se na kraju i zaboravi. Ko još priča o penalu u Bijeljini za Zrinjski, sve se za mjesec zaboravilo.
Zatim nedostatak "mišića" u savezu tj. da nemaš ljude koji će se zalagat za tvoje interese. Naravno ne mislim na to da ti mišići služe da se Želji štimaju pobjede jer pošto govorim u svoje ime to nije ono što mene predstavlja ni kao čovjeka ni kao navijača. Ali mislim na to imaš ljude u savezu koji će utjecati na to da te ne handri svaka šuša.
I u drugim državama/savezima je normalno da veći klubovi imaju jače lobije u savezu. Problem postaje kada ti lobiji počnu utjecati na nefer način na sportske rezultate i to je već druga stvar. A ti možeš samo gledat i plakat jer nemaš svoje ljude u savezu.
Realno ako hoćeš da budeš ozbiljan klub također su ti potrebni i u administraciji ali i upravi ljudi koji su profesionalci i koji će biti plaćeni za to. Lijepo je sve to volonterizam, ljubav prema Želji ali ako hoćemo da se izdignemo nama su potrebni ljudi koji imaju znanje i kojima će Željo biti primarni posao, a ne sidejob uz postojeći posao jer to samo dodatno iscrpljuje čovjeka i njegovu energiju za bavljenje fudbalskim poslom.
Uz sve ovo teško je voditi klub od kojeg se očekuje konstantno borba za oba trofeja, radovi na stadionu, izgradnja trening kampa, rad na marketingu, dovođenje pravih igrača i razvijanje mladih itd. Dakle uz sve to kad dodaš stvari koje sam nabrojao u prvom dijelu posta onda shvatiš da je ovo đavolji posao.
I zato Želji treba skup kvalitetnih ljudi, a ne samo nekoliko pojedinaca na koje spadne sav teret što je sada slučaj, kao što su već napisali neki forumaši jučer. Klub nije samo skup para. Vidjeli smo da kad je Misimović i ekipa bila u klubu, davale su se velike pare na igrače i trenere ali rezultati su ispaštali. Naravno bilo je i lijepih stvarih za vrijeme njihovog mandata i hvala im na tome.
Dakle po mom mišljenju uspješan klub čine ljudi koji ga grade u tom trenutku, od čistačice do predsjednika. Sposobni, lukavi, kreativni, energični i homogeni ali ne i jednoumni.
Dosta je više pojedinaca u upravama koji u posljednjih 25 godina ko blećci posmatraju procese u klubu i ništa konkretno ne rade osim što se pojave na sjednici. Isto ko neki parlamentarci s 0 inicijatava u parlamentu. Ako ništa toga smo se i u našoj politici nagledali.
Dosta je više pojedinaca u posljednjih 25 godina koji dođu tu radi lične promocije.
Dosta je pojedinaca koji će se kriti iza drugih. Dosta je pojedinaca koji će vlastite interese stavljati ispred interesa kluba.
Dosta je pojedinaca koji na određene pozicije u klubu 25 godina dolaze samo zato što su Željovci, a ne radi kompetenosti. I to mislim od OP pa do uprava. Patetiku o ljubavi prema Želji neka ostave za facebook statuse, klubu trebaju oni koji znaju svoj posao, a ne da ti je jedina referenca biti Željovac.