Hebe se i meni, ali kad diskutuješ o tome. Treba dodati da on nije samo Francuz, nego i Gvinejac i Kongoanac.
Da mu se karijera nije odvijala kao što jeste, igrao bi za neku od ove dvije na osnovu krvi. FIfa mu to omogućila.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Hebe se i meni, ali kad diskutuješ o tome. Treba dodati da on nije samo Francuz, nego i Gvinejac i Kongoanac.
Nije to pitanje.Bajramovic1999 je napisao/la: ↑22 jul 2020, 15:02Kolasinac je imao zelju, a i roditelji su ga gurali da igra za BiH. A mogao je i za Njemacku, jer je njihov drzavljanin, samo sumnjam da bi igrao u prvoj postavi![]()
Kolašinac je trebao da igra za Srbiju , kako mu rođak Asmir Kolašinac bacač kugle nastupa za Srbiju ?BosniaBoston je napisao/la: ↑22 jul 2020, 15:11Kolasinac koliko jeste Bosnjak toliko i nije. Frajer zna bosanski koliko ja njemački, zaboravio je da je uopšte igrao za nas na svjetskom( bio je jedan video koji to dokazuje) a Bosnu je u svom životu vidio samo kad su reprezentativna okupljanja i to isključivo relacija Zenica-Sarajevo
Pa ako on sebe recimo smatra Francuzom, ko tebi ili bilo kome drugom daje pravo da mu to poricete? Uostalom reprezentacija je tim jedne drzave, a ne jednog naroda kako mi na Balkanu to volimo posmatrat. Zasto bi potomak africkih imigranata, koji je rodjen i odrastao u Francuskoj, drzavljani Francuske trebao imati manja prava od nekog Jean-Pierrea kojem je zadnjih 50 koljena rodom iz okoline Lyona?
Ne diskutujem o pravilima FIFA-e nego o tome koliko je bolesno uzimati sebi za pravo da odredjujes ko je pravi, a ko krivi stanovnik neke drzave. Lik je rodjen i odrastao u Francuskoj i time ima puno pravo da igra za Francusku, bude drzavljanin Francuske i ima sva ista prava kao neki "cistokrvni Francuz". Na kraju krajeva ako on za sebe kaze da je Francuz, ja nemam apsolutno nista protiv toga. Njegov izbor.
Ima jedan "mali" problem. Nigdje se ne takmiče narodi između sebe (Ti bi radije gledao selekciju Bošnjaka ili selekciju Bosne i Hercegovine?), nego državne selekcije. Za državnu selekciju može igrati bilo koji igrač koji je državljanin te države. Njemačku ili Francusku predstavljaju njeni državljani u svakom smislu, tako i na fudbalskom terenu.VolimTz je napisao/la: ↑22 jul 2020, 14:31Zasto smatrati nazadnim onog koji se samo pita koji je narod stvarno najtalentovaniji za taj fudbal !? Ovako imas takmicenje koje vrte kolonijalne sile i bogate zemlje sa jakom imigracijom. Dakle, formula za uspjeh na reprezentativnom nivou je porobljavanje ostatka svijeta i dovoljna kolicina novca ?Epidaurus je napisao/la: ↑22 jul 2020, 13:28Ne igraju nacije nego drzave. To lozenje na cistokrvne nacije i slicnu logku primjerenu 30im i 40im godinama proslog stoljeca je malo bolesno. Niko ne moze Pogbi il bilo kome zabranit da se osjeca kao Francuz ili eskim ako mu je ku.rcu cejf. Uostalom normalnije je da crnac rodjen i odrastao u Francuskoj dozivljava Francusku ko svoju drzavu i igra za nju, nego ovo sto rade Srbi i Hrvati kojima su korijeni stoljecima u BiH.
Za mene Ozil ne moze predstavljati Svabiju kao jedan Oliver Kahn, taman bio najbolji igrac svijeta. Svapski mentalitet, lik i pojavu nece imati nikada. Uzalud.
Iako nisam navijao za Hrvatsku iz drugih razloga, oni su bili najtalentovaniji narod za "balun" na svijetu u jednom trenutku. Kao mali narod od mozda maks. 8 miliona sa dijasporom izgubili su od ujedinjenih Francuskih kolonija cija repka meni ne pokazuje kako prosjecan Francuz zna s loptom, a to je ono sto me najvise zanima.
Bio sam na studentskom turniru "vani", mali fudbal. Svi strani studenti su organizovali ekipe u cijeloj drzavi. Recimo podrobili smo Somalijce koji su bili mrsavi i malo visociji. Nisu se mogli izgurati s nasima. Ali zato s Nigerijom smo imali bruku problema jer su ljudi ogromni, i tu smo ih uzeli na tehniku. To je pravo nacionalno takmicenje. Na kraju smo zavrsili drugi, izgubili u finalu od Grka.
Hajde napisi kriterije da neko bude Francuz, pa da vidimo sta je Pogba? Evo po meni:
Isto to ispunjava i Kolasinac za Njemacku, pa mi nisi odgovorio je li Svabo. Da li je ?Bajramovic1999 je napisao/la: ↑22 jul 2020, 15:15Hajde napisi kriterije da neko bude Francuz, pa da vidimo sta je Pogba? Evo po meni:
-poznavanje jezika: perfektno
-drzavljanstvo(pasos): posjeduje
-rodjen u Fr, odrastao, zavrsio skolu
Bas tako buraz. Volio sam reprezentativni fudbal jer puno toga govori o narodu iz kojeg dolazi. Imao sam priliku gledati razne nacije kako igraju. Znas kako se igraju turski derbiji, uz sukobe i naguravanja, kod njih svaka druga tekma na obicnom terminu zavrsi tucom. Timski duh nula bodova, poenta igra je ko ce zabiti ljepsi pogodak. S Kirgizima nismo nikada igrali, jer to je najkraci put za ostati bez noge. To su djeca planina, izuzetno zilava i zdrava, tehnike nemaju, samo trce i zabijaju se jedan u drugog. Sto ti ima smisla jer im je van terena glavna igra hrvanje, dok mi u kampusu pijemo kafu i pusimo, oni se 20m od nas hrvu do iznemoglosti. Afgani su recimo anarhija teska, svi na loptu.ASD je napisao/la: ↑22 jul 2020, 14:39
Pa imaš donekle pravo.
Čar reprezentativnog fudbala je davno izgubljena. Ko iole prati fudbal to bi morao znati jer su se imigracijama izgubile vrijednosti koje je reprezentativni fudbal davao fudbalu.
Prije kad vidiš njemačke igrače. Znaš kakav je njihov fizički kapacitet igrača. Znaš kakvi su s loptom. Kakav stil igre gaje. Kakav im je mentalitet.
Danas je stil igre isti kod većine reprezentacija jer im igrači vuku porijeklo sa svih strana Svijeta i igraju za iste klubove kao i igrači iz drugih Reprezentacija.
Druga stvar. Nekada davno je većina igrača igrala u istoj ligi i bili su pravi reprezenti sistema.
Danas imaš igrače koji nikad nisu igrali u nekom sistemu, a predstavljaju taj sistem.
Što se mene lično tiče. Reprezentativni fudbal nikad manje zanimljiv nije bio i svejedno mi je što se odgađaju ta takmičenja.
Ako se radi o takmicenju naroda i nacija, gdje se istice patriotizam u prvi plan, onda je vazno. Od oka se vidi da Pogba nije pravi Francuz zbog fizike. To je po meni "cheat". Vjerovao ili ne, ljudi se rasno razlikuju od velicine cune do visine i korpulentnosti. A u fudbalu je fizika jako vazan faktor. Nemam ja nista protiv tih ljudi. Sta vise volio bi da vidim te Africke repke sa svojim pravim igracima. Takmicenje bi bilo jako, jako zanimljivo.Epidaurus je napisao/la: ↑22 jul 2020, 14:50
Nazadno je davati sebi za pravo da odredjujes ko je pravi Svabo, Francuz, Englez, Bosnjak, Srbin itd itd. Uostalom koga boli ku.rac kojeg je nacionalnog porijekla ako je rodjen i odrastao u nekoj zemlji? To ga sigurno ne cini manje vrijednim i manje bitnim za tu drzavu. Pogledaj malo kakvo je javno mijenje o ljudima koji su sebi davali za pravo da stanovnike neke zemlje dijele na prave i krive pa razmisli.
Kad se vec dotices Özila, ku.rca bi on postao toliko dobar da se razvijao u Turskom, a ne u Njemackom omadinskom sistemu. Zivimo u 21om stoljecu i jako je nazadno svrstavati ljude u nacionalne torove. Svako ima pravo da se osjeca kako mu je ku.rcu cejf i apsolutno niko mu ne smije to pravo oduzimati sve dok nikog ne ugrozava.
Nije sa lukom oko vrata svirao harmoniku ispod Ajfelovog tornja, ne može biti FrancuzBajramovic1999 je napisao/la: ↑22 jul 2020, 15:15Hajde napisi kriterije da neko bude Francuz, pa da vidimo sta je Pogba? Evo po meni:
Svabo nije jer su Svabe iz jugozapadne Njemacke, a Sead je rodjen u Karlsruhe, grad koji ne pripada podrucju Svabije.TheChief je napisao/la: ↑22 jul 2020, 15:20Isto to ispunjava i Kolasinac za Njemacku, pa mi nisi odgovorio je li Svabo. Da li je ?Bajramovic1999 je napisao/la: ↑22 jul 2020, 15:15Hajde napisi kriterije da neko bude Francuz, pa da vidimo sta je Pogba? Evo po meni:
Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 60 gostiju.