Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

jelle
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la jelle » 30 sep 2020, 06:48

Asteriks je napisao/la:
29 sep 2020, 16:15
Ovaj kod moze ukazivati na problem senzora polozaja turbine ili uopce problem turbine. Onda, greska moze biti povezana sa ogranicenjima na usisnom ili izduvnom sistemu itd.

Moguce da garez ne dozvoljava lopatici da se vrati u svoj polozaj.
Auto se bas cudno ponasa ....jedan dan normalan bez problema , drugi dan ode u safe mode ... a nedavno u pola prestizanja ode u safe mode i izgubi vucu ...strasno iskustvo ... uglavnom u petak rjesavamo sta god da je ....majstor sumnja na dozer , jer se tako zove ta spravcica na turbini

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 30 sep 2020, 08:22

Derdiyok je napisao/la:
29 sep 2020, 21:46
Asteriks je napisao/la:
29 sep 2020, 16:15
Druže, zanima me tvoje mišljenje u vezi Megane 2.
1.6 16v, 1.5 dci ili 1.9dci ?
Koliko god da sam se raspitao za dizele neko kaže dobar 1.5, ne valja 1.9, neko kaže obrnuto. Yebo lud zbunjenog.
Najradije bih uzeo benzinca ako izleti šta.

407 sam se riješio. Svako malo sam te pitao u vezi nje :D
Gledaj onaj Megane od 2006. Stariji su optereceni sa previse caka (elektronika, ubrizgavanje itd.). Smjehotres.

Trazi 1.5 od 105 konja. Ubrzanje do 100 km/h nekih 11 sec, a obrtni 240 Nm. Siemens dizne umjesto Delphi.

Interval velikog servisa do 2007. bio je 120k, a poslije 160k.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 30 sep 2020, 22:21

Asteriks je napisao/la:
30 sep 2020, 08:22

Gledaj onaj Megane od 2006. Stariji su optereceni sa previse caka (elektronika, ubrizgavanje itd.). Smjehotres.

Trazi 1.5 od 105 konja. Ubrzanje do 100 km/h nekih 11 sec, a obrtni 240 Nm. Siemens dizne umjesto Delphi.

Hvala na konsultaciji :thumbup:

Ovog sam danas gledao, ni približno kao što je na slikama i u opisu.
Sutra sam dogovorio ovog da vidim, čuo sam se i preko vibera sa momkom, napisao mi je sve šta je mijenjano.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 30 sep 2020, 23:03

Ne kupuj Megana starijeg od 2006. Kod tog benzinca sto zelis, pogotov za 2003. godiste naletit ces na probleme sa anlaserom, bobinama, prednjim kocnicama koje skripe i pored nekih intervencija, pa problemi mehanizma prozora, cak i neki detalji tipa plastike, gdje se vidi da su fuserili. Znaci pizdarije koje se ponavljaju.

Motor je dobar ali ako vec oces ovog Renaulta, obavezno preskaci date godine i po mogucnosti trazi od gore pomenute, kada su redizajnom pokusali povratiti povjerenje kupaca.

Moguce da sam negdje na ovoj temi preporucio kupovinu Megana 1.6 benzica atmosferca i ispod 2006. Ali nakon nekoliko razgovora sa par majstora i ukazivanja na neke stvari te rezultatima testiranja njemackog auto kluba za ovog polovnjaka i problemima koji su se poklopili, mislim da kupovina pomenutog vozila starijeg od navedene godine nije dobro rjesenje.

AA23
Kontakt:

Post Postao/la AA23 » 01 okt 2020, 01:08

Kakve su Astre 1.9 cdti od 6000 pa nadalje

Gledao sam dosta automobila, ne ide mi se ispod 1.9, bio sam nageo na pola dugo vremena 1.4 ali kazu mi da su im ti losi motori, iako sam sam trazio i cuo sam da je 1.4 75hp solidan, da je 1.9 sdi prelijen itd

Ako neko ima preporuku od 5000-6500 dobro bi dosla, hatchback ili klasicno gradsko auto, nikakvi karavani ne dolaze u obzir

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 01 okt 2020, 07:03

Derdiyok je napisao/la:
30 sep 2020, 22:21
Asteriks je napisao/la:
30 sep 2020, 08:22

Hvala na konsultaciji :thumbup:

Ovog sam danas gledao, ni približno kao što je na slikama i u opisu.
Sutra sam dogovorio ovog da vidim, čuo sam se i preko vibera sa momkom, napisao mi je sve šta je mijenjano.
Skupo ti je ovo buraz. Pa oko 4 milje mozes naci par godina mladjeg. Ova kola idu oko 2.000 u ovim godistima.
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

jelle
Kontakt:

Post Postao/la jelle » 01 okt 2020, 07:09

Kakvog sam ja megana tuhno za 3.500 ovo su lesevi zivi ... za te pare trazi bar 2006

marcelo05
Kontakt:

Post Postao/la marcelo05 » 01 okt 2020, 08:56

@Asteriks

Druže, jedno pitanje. Da li imaš problema sa prvim paljenjem Focusa sada na hladnom vremenu?

Imam istog Focusa, i nisam još riješio taj problem.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 okt 2020, 13:34

marcelo05 je napisao/la:
01 okt 2020, 08:56
@Asteriks

Druže, jedno pitanje. Da li imaš problema sa prvim paljenjem Focusa sada na hladnom vremenu?

Prije svega, provjeriti grijace i akumulator. Znaci provjeriti napon punjenja te napon akumulatora (msm da je oko 12.7 V).

Ali, glede paprenosti, boljka ovih Focusa je pumpa visokog pritiska. Kada sam kupovao pomenutog trazio sam onog sa frisko repariranom. Naravno to su istrosena vozila 15 + godina starosti, a ljudi ocekuju cuda i cesto blate marku kada im majstor servira racun. Istina, ovaj 1.8 tddi je strasno jeftin za odrzavanje i jedini skuplji kvar je bas ova pumpa.

Kod tebe moze biti problem sa losim dihtovanjem navedene pumpe.

marcelo05
Kontakt:

Post Postao/la marcelo05 » 01 okt 2020, 15:26

Asteriks je napisao/la:
01 okt 2020, 13:34
marcelo05 je napisao/la:
01 okt 2020, 08:56
@Asteriks

Prije svega, provjeriti grijace i akumulator. Znaci provjeriti napon punjenja te napon akumulatora (msm da je oko 12.7 V).

Ali, glede paprenosti, boljka ovih Focusa je pumpa visokog pritiska. Kada sam kupovao pomenutog trazio sam onog sa frisko repariranom. Naravno to su istrosena vozila 15 + godina starosti, a ljudi ocekuju cuda i cesto blate marku kada im majstor servira racun. Istina, ovaj 1.8 tddi je strasno jeftin za odrzavanje i jedini skuplji kvar je bas ova pumpa.

Kod tebe moze biti problem sa losim dihtovanjem navedene pumpe.
Krenut ću onda od toga. Focusa sam kupio 2014., kod mene je Tdci motor. Nisam do sad mijenjao akumulator, tako da moguće da je on. Dizna i pumpa visokog pritiska su prije 3 godine skidane i provjeravane kad nije htio upalit, a problem bio u filteru goriva koji je bio zamijenjen..al majstori stručnjaci kad su mijenjali pola sata verglali da upali da povuče gorivo, a bilo goriva pri dnu pa je vjerovatno taloga povukao.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 01 okt 2020, 15:51

AA23 je napisao/la:
01 okt 2020, 01:08

Gledao sam dosta automobila, ne ide mi se ispod 1.9, bio sam nageo na pola dugo vremena 1.4 ali kazu mi da su im ti losi motori, iako sam sam trazio i cuo sam da je 1.4 75hp solidan, da je 1.9 sdi prelijen itd

Ako neko ima preporuku od 5000-6500 dobro bi dosla, hatchback ili klasicno gradsko auto, nikakvi karavani ne dolaze u obzir
SDI motori su vezani za VW grupaciju, nema veze sa Opelom, ako si na to mislio. :thumbup:

U tom cjenovnom rangu ima Astri sa 1.7 CDTI (74KW) motorom kojeg im je svojevremeno isporučivao ISUZU. Jedan od boljih dizel motora iz tih godina. To će ti potvrditi i kolega asteriks a i 90% majstora. Ti 1.9 CDTI su ustvari Fiat dizeli. Solidan je to motor. Imaju verzije 88 i 110 KW. Brat je im'o Astru GTC, taj motor od 88 KW. Ide k'o vjetar, stiče se dojam da je mnogo jača, ali je fino u nju i ulagao. Znam da joj je mijenj'o nešto oko izduva u Opelu u Tuzli i bilo je debelo preko 1000 KM. Prodao je prije par mjeseci nekom momku u Sarajevo, ostali su u kontaktu, i eto kaže da ga sluša.

Nemoj 1.4, bilo da se radi o benzincu ili o nekom dizelu. Tromi su, što implicira da vole popit'.

Ti tražiš auto u cjenovnom rangu koji je najkritičniji. :D Uglavnom, bježi od VW za te novce. To su sve grobovi.

Astra, Focus. Megane, 307 su otp tvoje "mete". Nemoj puno da gledaš ima li Alu felge, da li mu je ugradjen onaj displej na c. konzoli i slično. To su sve auta u pet deka i nabavi onaj koji je u najboljem stanju, a obično su takvi na čeličnim felgama.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

AA23
Kontakt:

Post Postao/la AA23 » 01 okt 2020, 18:34

Centre forward je napisao/la:
01 okt 2020, 15:51
AA23 je napisao/la:
01 okt 2020, 01:08

SDI motori su vezani za VW grupaciju, nema veze sa Opelom, ako si na to mislio. :thumbup:

U tom cjenovnom rangu ima Astri sa 1.7 CDTI (74KW) motorom kojeg im je svojevremeno isporučivao ISUZU. Jedan od boljih dizel motora iz tih godina. To će ti potvrditi i kolega asteriks a i 90% majstora. Ti 1.9 CDTI su ustvari Fiat dizeli. Solidan je to motor. Imaju verzije 88 i 110 KW. Brat je im'o Astru GTC, taj motor od 88 KW. Ide k'o vjetar, stiče se dojam da je mnogo jača, ali je fino u nju i ulagao. Znam da joj je mijenj'o nešto oko izduva u Opelu u Tuzli i bilo je debelo preko 1000 KM. Prodao je prije par mjeseci nekom momku u Sarajevo, ostali su u kontaktu, i eto kaže da ga sluša.

Nemoj 1.4, bilo da se radi o benzincu ili o nekom dizelu. Tromi su, što implicira da vole popit'.

Ti tražiš auto u cjenovnom rangu koji je najkritičniji. :D Uglavnom, bježi od VW za te novce. To su sve grobovi.

Astra, Focus. Megane, 307 su otp tvoje "mete". Nemoj puno da gledaš ima li Alu felge, da li mu je ugradjen onaj displej na c. konzoli i slično. To su sve auta u pet deka i nabavi onaj koji je u najboljem stanju, a obično su takvi na čeličnim felgama.
ma da mislio sam na Pola od 1.4, vidjeh da nisam stavio, jer za Astru ima 1.7 i 1.9

stari već ima peticu sa 1.9 tdi provjerenim motorom, mislim znam da je on ono pouzdan, i ok motor, a pročitao sam za 1.7 da je malo više kvarljiv od 1.9, ali da se isplati svakako jer meni ne treba neki veliki potrošač nego klasično gradsko auto, da ima malo veću kubikažu jer ne živim u ravnici pa je patnja bila evo voziti golfa 2 1.3 pola godine pa se što se kaže verati po brdima :mrgreen:

ne znam samo za Polo 1.9, rijetki su ali imaju možda dva tri na piku što sam trenutno gledao, mislim što se tiče nekih ličnih mišljenja, sviđa mi se Peugeot 307/308 iako je 308 malo iznad cjenovno (ukoliko nisu dvoja vrata)

gledao sam Astre, što se tiče svih iskustava što pišu, ispade neudobnost najveći problem, mada za nekog ko je vozio golfa 2 ne postoji neudobno auto :lol:

ne znam ni gdje da pogledam tačno, osim pik prodavača i auto kuća, znam odličnog momka sa Širokače koji nam je prodao peticu koja je stvarno u savršenom stanju bila, ali lik se ne bavi ovim " jeftinijim " autima tako da on mi otpada

hvala svakako, aktiviraću se baš do novembra da vidim, da ga uzmem zimi da vidim kako motor usput sluša po predstojećim hladnim danima :D

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 okt 2020, 18:53

marcelo05 je napisao/la:
01 okt 2020, 15:26

Krenut ću onda od toga. Focusa sam kupio 2014., kod mene je Tdci motor. Nisam do sad mijenjao akumulator, tako da moguće da je on. Dizna i pumpa visokog pritiska su prije 3 godine skidane i provjeravane kad nije htio upalit, a problem bio u filteru goriva koji je bio zamijenjen..al majstori stručnjaci kad su mijenjali pola sata verglali da upali da povuče gorivo, a bilo goriva pri dnu pa je vjerovatno taloga povukao.
Kod tdci motora, dizne su ono od cega vlasnici strahuju, za razliku od starijeg tddi-ja, kod koga je pomenuta pumpa jedan od skupljih zahvata.

Nekad samo zamjena praznog akumulatora nije rjesenje jer treba provjeriti i alternator koji ga puni (napon punjenja mora biti izmedju 13.7 i 14.7 V).

Usput ako te zanima interval velikog servisa je na 200k.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 02 okt 2020, 12:50

StrikeWarzone je napisao/la:
01 okt 2020, 07:03

Skupo ti je ovo buraz. Pa oko 4 milje mozes naci par godina mladjeg. Ova kola idu oko 2.000 u ovim godistima.
Teško da ćeš naći nešta iole očuvano za tu cijenu, mislim oko dvije milje. Ma spustio je cijenu, logično. Uzeo sam ovog benzin/plin. Odvukao kod majstora da pregledam, sve kako je i pisalo promjenjeno. Samo zadnji diskovi se još moraju promjeniti i tjt. Nisam nikad vozio na plin pa da vidimo i tu zayebanciju.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

keno94
Kontakt:

Post Postao/la keno94 » 03 okt 2020, 11:24

BelminM23 je napisao/la:
29 sep 2020, 19:49
BelminM23 je napisao/la:
29 sep 2020, 17:44
Pozdrav :D

Trebam prevesti auto na drugu osobu u drugom gradu, registracija mi je za desetak dana. Eh sad, nisam baš najbolje upućen u to. Da li meni prvo treba kupoprodajni ugovor, pa da mogu otići odjaviti auto u Doboj, da bi ga poslije mogli registrovati ovdje. A pošto bih išao sam za Doboj, zanima me da li mi prvo treba kupoprodajni ugovor, da se ne vraćam opet?

Hvala. :)
Treba ti kupoprodajni ugovor da bi odjavio auto. Odjavu radiš u nadležnom MUP-u (tvoje mjesto prebivališta). Kad odjavis, daješ im vlasničku i oni sa svojim kupoprodajnim idu u osiguranje da odrade svoj dio posla. Moguće je da nađeš osiguranje koje će sve ovo odraditi za vas (kupoprodajni, odjava, prijava itd)
“Ostrvski stadioni nemaju atletsku stazu jer su, kako Bog zapoveda, predviđeni za fudbal, a ne za nekakvo besmisleno trčanje u krug. Ovde igrači osećaju dah publike na sopstvenom potiljku, za opomenu. Valjda su zato i najbolji, ko zna.”

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 03 okt 2020, 12:55

slika

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 04 okt 2020, 12:25

primijetio sam na crijevu oduska tj. hiberlaufu da ima ulja, jos vidim da se pomalo slijevalo preko dekla na granu i blok motora, samo me zanima jel veci problem jer ovo cu zamjenit kroz par dana, a auto mi treba danas i sutra na malo dalje puteve pa ne znam jel se smijem zaputiti..

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 06 okt 2020, 18:55

Mene je Ford izašao preko 6000KM, nemojte to smeće nikad kupovati. Kupio sam ga prije svega zbog male potrošnje, prosjek mi je od 4 do max 5 litara, ali uvijek neka sitnica koja se mora popravljati. Ništa skupo, ali čim moraš do mehaničara, propade dan. Merc mi previše trošio i zafrkam se sa američkim smećem :mrgreen:

Vidim neki Renault Megane spominju. Ako je moj Ford smeće, onda je to auto smeće na kvadrat. Najbolji prijatelj gledao na sve načine da se riješi tog auta i na kraju ga je prodao za smiješnu cijenu. Sada je uzeo Nissana Qashqai-a, dao je dosta para za njega ali je prezadovoljan.

Da se mogu vratiti u prošlost, uzeo bih Škodu.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 06 okt 2020, 20:14

Npr. jedan Focus je u periodu od 2003. do 2007. bio top 3 najprodavanijih modela Evrope, znaci period gdje je gradio reputaciju. Tu su nudili strasan ovjes, vjerovatno jedno od najjacih ogibljenja tadasnjih serija datog cjenovnog ranga, pouzdane motore itd. Ali, tek poslije pet i vise godina moze se sumirati da li rijec o pouzdanoj seriji nekog modela.

Taj period Focus je uspjesno polozio da bi 2012. i godinu poslije sa svojom trecom generacijom postao najprodavaniji automobil svijeta. Ne moze neko auto preko noci osvojiti toliko kupaca, treba cvrste temelje te povjerenje u taj proizvod uz sve inovacije koje donose nove klase. Ovdje se jasno vidi konstantan napredak.

To sto ti navodis nekog Forda za 6000 i onda cijelu marku etiketiras kao smece, nema veza sa stvarnoscu. Znam jednog lika koji je sa super pouzdanom C klasom Merca imao strasnih problema. Da li cemo i Merc nazvati smetljem ? Komsija kupio fenomenalnu sesticu ali je vec na popravke ulozio par hiljada itd. Dalje, odredjena generacija nekog vozila nudi razlicite kubikaze, tip goriva isl. Ako je Golf 1.9 TDI odlican ne znaci da je i onaj 2.0 TDI isti, kao i prica da su obje kubikaze lose, dizel/benzin...

Kod izbora polovnjaka moras obratiti paznju na masu stvari. Vazan je istorijat odrzavanja, da li su servisi bili redovni isl. Onda, pri kupovini nakon pregleda trebalo bi odraditi neke preventivne zahvate itd.

Bosnjo istrese par 'iljada na auto staro 15-ak godina i ocekuje milion predjenih km bez generalke sa par manjih servisa. Sipa jefino ulje, auto odrzava kod Hame iz mahale i yebe mamu legendarnim brendovima.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 06 okt 2020, 20:46

Za naše puteve - smeće.

U mene je Fiesta 2007, kada je kupljen 174.000 prešao, provjereno da nije km vraćena. Izgleda fenomenalno, i ja ga servisiram u Autokući, a ne kod divljih majstora. Mrak im na oči padne kad im dođem (Nuić), jer sa novih Audija, Volva, Mercedesa, ja dođem sa Fordom. Vjerujm da sam jedini koji tako "jeftino" auto vozi kod njih. Naša firma ima ugovor s njima, tako da imam određene pogodnosti.

Roditelji imaju C klasu koju su platili 2.5x kao ja Forda, a otišlo je mnogo toga na njemu (sve potrošni materijali, ali servis preskup). Opet ponavljam, za naše puteve smeće.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: enobarca i 3 gosta.