Mnogo mnogo toga za reci ali je vec ispisano 100 stranica pa vecina vise i ne cita sta drugi pisu. Neka cita kome nije mrsko, krenimo redom.
Generalno:
RIBA SMRDI OD GLAVE
Zatecen sam sta se sve napisalo od sinoc, tema je postala identicna onoj kancerogenoj FK Sarajevo, puna dvostrukih navijackih arsina i klinaca s kojima ne mozes rijeci progovoriti ako si drugacijeg misljenja. Tipicni bosnjanin, naglasit cu bosnjanin jer je misljenje kmeta zauvijek ostalo isto i zauvijek ce ostati, pokazao je kako nema identiteta i kako ga je lahko prevariti.
Bezobrazno je kriviti i izdvajati bilo koga nakon onog sinoc, jer niko nije kriv, a ustvari su svi krivi, vise o tome kasnije.
Utakmica
Utakmica kao utakmica veoma, veoma tvrda ali u isto vrijeme otvorena. Pokusali smo im parirati u tim duelima jer su poznati po grubom fudbalu, odgovorili smo im poprilicno dobro, Sanicanin nesto izrazitiji u odnosu na svedjanina, vjerovatno jer je ovom debitantski nastup.
Gol postignut na vrijeme iz izradjene akcije, pohvalio bih povratnu Cipetica, te Krunica koji je nije prebacio preko tribina nego sigurno po zemlji iako je lopta odskakala, a znacio mu je ovaj gol zbog velikog broja kriticara.
Irci nisu pali, uzvratise onim udsrcem kad je Seha odlicno reagovao.
Bas tu se utakmica prelomila. U periodu kada smo dali gol i imali jos snage (opce je poznato da smo reprezentacija za prvo poluvrijeme) za jos jedan, mi smo se (ne)primjetno povukli i pokusavali nesto na kontre, mogu reci tipicno za nas. Treba napomenuti da su irci u tom periodu pa do kraja prvog poluvremena kod sebe drzali loptu prosjecno 50-60 sekundi dok smo je mi gubili poslije 2-3 pasa sto je izgledalo amaterski, identicno kao protiv grcke tamo.
Pokusavao je Pjanic uposliti Dzeku par puta, onim svojim podbadanjem ali nije Dzeko za te stvari. Njegovo je da primi i odlozi loptu, sto je u prvih 30 minuta solidno radio, a ostatak utakmice katastrofalan. Primljeni gol da kazem obican, Maguire od 100mil pogrijesi, a da ovi nasi ne pogrijese.
Visca standardno katastrofalan, Seo odlican, Cipetic okej, pjanic odlican, Dzeko uzasan, Cimirot prolazna ocjena, ostalo necu komentarisati. Za 2. Poluvrijeme necu nista pisati, mi ne bismo ni protiv San Marina izdrzali poslije 70te tako da se sve znalo vec tada.
Pozivi, pripreme, selektor, mediji
Koliko god mi ne voljeli Bajevica, za spisak mu se ne smije prigovoriti. Spisak je takoreci navijacki, sva imena koja su navijaci hvalili, pozvana su, tipa Hotic, Djuric, Tatar. Da Hotic nije pozvan sinoc bi se oplelo po svemu i svacemu samo tako. Onda kada ne zadovolji, on ispade kriv. Dvostruki Arsini. Da Visca nije pozvan rekli bi najbolji napadac turske lige nije pozvan ali nek je jedan tatar pozvan, sarajevski lobi blablabla. Toliko od Visce, 40ta utakmica kako ga ja ne primjetim na utakmici. Odnosno primjetim jer usere 15 napada. Dno dna. Ali i taj katastrofalni Visca je citava dimenzija vise od jednog Tatara. Tatara volim ko brata, premijer ligu poznajem vise od 99% ovog foruma ali taj Tatar nije za reprezentacije, barem nije bio za sinocnju utakmicu.
Naravno sa ovog spiska barem jos 10 igraca nije za reprezentaciju, mozda jeste za spiska ali nisu dorasli jednoj ovakvoj utakmici. To je realnost, a realnost je i da nam je to najbolje sto imamo.
Realnost je i jedna cinjenica sto neki dan Bolic rece, a to je da nam dijaspora nece jos dugo proizvoditi igrace. Djeca koja su izbjegla tokom rata i sa svojim porodicama su dozivjeli vrhunac i vec sada su ljudi, proizveli su nam dobru generaciju 2010te koja je vrhunac imala u 2014oj i to je to.
Nasa premijer liga tu nije imala nikakvog uticaja, koliko god velicali svoju skolu, ovo se odnosi prvenstveno na zelju.
Selektor nam mozda i najstariji u evropi, modernog nogometa okusio nije i bilo kakva kombinacija njega sa Pjanicem, Krunicem, Dzekom ne moze uspjeti jer su to 2 razlicita doba nogometa, tako da je skoro pa svejedno u kojoj formaciji mi izasli na teren.
Treba se sjetiti da Bajevic ne sprema igrace, moramo znati da su ovo reprezentativna okupljanja i pripreme za nadolazece utakmice, a ne one klupske dvomjesecne ligaske pripreme. Svaki selektor ima svega par dana da odabere pravih 11 za predstojecu utakmicu jer oni na okupljanja dolaze vec spremni. Svako u razlicitoj spremi ali se sigurno nece spremati na ovih par treninga, to je planirano iskljucivo za tehnicko-takticki dio.
Okupljanja, kolace, provodi i rodjendani su posebna prica i o tim stvarima drugom prilikom, mada se i nema mnogo toga za reci kada je svima jasno.
Mnogo odgovornosti na ovaj
ZLOCIN u reprezentaciji nose i mediji, kao sto rekoh na pocetku, svi su krivi.
Zar je moguce da mi nemamo novinara niti novinske agencije koja je spremna kritikovati, postaviti jasno definisana i korektna pitanja selektoru, kapitenu i ostalim igracima.
Zar je moguce da nam se cijeli jedan portal ili jedne novine prodaju za jedan dres sa potpisom i da postanu sluge ovog sistema?
Kada sam saznao satnicu preskonferencije prije utakmice, obustavio sam obavezu koju sam imao, skuhao kafu i upalio N1 da uzivo cujem i vidim sta to selektor ima reci pred najvazniju utakmicu zadnjih 6 godina. Kafu nisam ni krenuo piti a presica je vec zavrsena, pazite sta je rekao: "Ocekuje nas jedna teska utakmica".
Pa da li me neko zayebava, cuj teska utakmica
Nije toga niko bio svjestan, sreca pa nam je Bajevic to rekao.
U uredjenim zemljama evrope novinar se danima priprema za 2-3 pitanja na presici i onda kada dodje direktno u kost se pita: Da li Vi, selektore, garantujete za tog i tog igraca, da li ste sigurni da on sutra moze iznijeti taj teret na ledjima obzirom da nije osjetio profesionalnog fudbala proteklih 9 mjeseci? Jeste li sigurni da taj i taj moze unistiti protivnika iako nije dao gol duze od godinu? Zasto krijete da je ta i ta menadzerska agencija uveliko uticala na poziv tog i tog? Jeste li spremni podnijeti ostavku u slucaju neuspjeha jer cemo direktno ispasti iz utrke za euro, dakle ne staviti svoj mandat na raspolaganje nego podnijeti ostavku odmah nakon utakmice? I slicno.
Cuj igraci su odlucili da se igra na Grbavici, halo kakva Grbavica, kakvi igraci? Ako selektor kaze pripremamo se u simin hanu, tamo se priprema i gotova prica, ali ne, svi znamo sta je u pitanju.
Takodjer o menadzerskom lobiju, igracima koji su i selektori i igraci i predsjednici saveza - drugom prilikom.
Savez
U ovu rubriku cu namjerno svrstati i nas, navijace, simpatizere, pratioce, kriticare i mrzitelje reprezentacije. Mi smo direktno uticali i podrzali ovaj zlocin u i oko reprezentacije. Pa poslije sramotnih igara, bez ikakve euforije, nama dolazi Italija i mi ispunimo bilino polje jer eto, hoce narod da vidi Immobilea. Placa karte, puni kasu savezu.
Ja sam srecom na vrijeme skrenuo s tog puta jos 2013te i smatram da nista od tada nije niti ce biti isto. Od tada samo preko malih ekrana jer oni mojih 15-20km ne zasluzuju, niko od njih. Dovoljno trosio novac, grlo, zivce skoro svaku utakmicu, vise ne. Ne zato sto sam ostario ili zamrzio drzavu, nego zbog saucesca u organizovanom raspadu reprezentacije. Nadam se da ce se i drugi opametiti i da ih jedna poklonjena karta ili potpisan dres nece tako lahko preokrenuti. Ali kao sto sam rekao na pocetku, razmisljanje kmeta se nije promijenilo niti ce, kmeta je najlakse kupiti necim.
O savezu kao savezu, menadzerskom lobiju , igracima koji su selektori, drugom prilikom jer su oni posebna prica i moze se danima o njima pisati.
Zakljucak
Kao sto neko gore rece, odlicna prilika za remont, za jedan rez. Maksimalno iskoristiti ovo malo djece sto ih je dijaspora napravila, tipa Ahmethodzic, Hadzikadunic, Demirovic, Dedic itd. Podmladiti sve, savez, strucni stab, igrace. Ovo je vec subjektivno misljenje, ostaviti Misketa i dovesti mlade ljude. Niposto Dzeku u savez, volim ga najvise ali je vec dovoljno komandovao. Mlade i obrazovane ljude postaviti i u strucni stab, po mom misljenju Adnan Custovic sa Jeleskovicem, Jeleskovic je svakako baba za sve trenere u BiH, profesor, instruktor. U ekipi ostaviti par ovih koji su ostavili dobar utisak, svi znamo ko su, ostalo otjerati nazad u tursku. Dzeki napraviti senzacionalni oprostaj.
Kako i koliko iskoristiti igrace iz nase lige, kojim pravcem ici i napredovati je jedan drugi roman, poseban sistem koji uredjene zemlje izgradjuju decenijama a mi nismo ni poceli, niti cemo ubrzo.
Navijaci ako sada ne naprave jedan poseban bojkot, jedan pravi haos u savezu, bit ce direktni krivci za ovaj zlocin. BHF dijaspora pogotovo. Ostaje nam da vidimo da li cemo nastaviti biti kmetovi, sluge robovlasnickog drustva i gledati kako se jedna reprezentacija gasi, da li ce iko preuzeti odgovornost i da li cemo ikada, ikako reagovati.