Miljacka je napisao/la: ↑24 dec 2020, 20:11
Steelman je napisao/la: ↑24 dec 2020, 19:09
Lecler je napisao/la: ↑24 dec 2020, 18:27
Zar vi niste ugašeni?
Evo tebi kontrapitanje. Smatras li ti da trebamo biti ugaseni?
Ja smatram. Uzeli su vam transparent na snalazljivost.
Nisu ga kupili i niko im ga nije poklonio. Vas propust je jer ste ga cuvali na tako glupom i ofirnom mjestu. Je li ti smatras da se grupa treba ugasiti samo ako izgubi zastavu u navijackoj tuci ili joj se, lupam, zastava otme sa ograde? Ja ne smatram.
Ovo je razlog sto sam se malo aktivirao na ovu temu, da se napise koja o pravim navijackim vrijednostima. Primjera radi, prave navijacke vrijednosti najbolje opisuju ona 2 momka sto su stala brojnijim Manijacima na crtu u njihovom sukobu. Ono vitestvo vrijedi vise nego ista. Kazes momcima samo kapa dole.
Trans predstavlja nesto najbitnije za grupu, ali bar moje misljenje da bi vazio za trofej moras ga oteti po odredjenim navijackim normama i da to nosi ono vitestvo u sebi. Na dan tekme kad igras s protivnikom, ako ga uzmes u tuci, prvi bih cestitao i rekao respekt, vise ne postojimo. Npr. Manijake prozivaju za trans koji su izgubili kontra UF-a, i jesu igrali s njima i jesu ga izgubili u tuci, ali s obzirom da oni tu tucu nisu izgubili koliko znam, cak stavise ovi su im ga okrenuli iako im tuca nije isla na ruku. Ne bih nikad rekao da su Manijaci ugaseni. Ponizi grupu u tuci i uzmi im trans i imas respekt da tu grupu treba rasformirati. Ipak, obicna kradja na dan kad nisu veze imali sa Čelikom i Zenicom, kao i ona otmica transa u Tz ili sa transom Srpsko Sarajevo po meni nemaju vrijednost. Mislim moze neko to drugacije gledati, ali bar od mene kao navijaca koji se drzi nekog kodeksa nemas respekt za takve stvari. To je pogresna loziona i dokazivanje gdje se fula navijacka srz. Manijacima cijenim upad u Tuzlu na dan tekme sa Slobodom gdje su ih s trga rastjerali ili razbijanje puba Ultrasima na dan tekme protiv njih. Tu im dajem respekt, jer su ga zasluzili, ali kradja transa, pa onda snimanje klipova sa bakljama pred Bilinim poljem, a kad se konacno desio sukob bjezanje policiji nije bas nesto cime se navijac moze pohvaliti. Kazem ti onako kako bismo svi trebali gledati, jer ako je na bilo koji nacin bitno oteti trans onda najbolje kalash uzet u ruke i zavrsit bez rasprave svaki udarni trans.
I realno i ta kradja transa i kupovina transa s druge strane je bruka za obje grupe. Ako ces pravdat kradju onda mogu i ja pravdat sto je taj trans koji je lik prodao u stvari bio njihov lik kojem su crtali grafite. Ipak, realno imali su unutrasnji problem i taj gubitak transa je isto uzas. To se moglo rijesiti nekom ferkom, trans za trans da se donekle opere sva ta prica za obje grupe, ali realno mozda i bolje sto do tog nije doslo, jer nisam siguran da ne bi tragicno zavrsilo u tom trenutku. Fali zrelosti, uvijek imas usijanih glava. I sva prica lezi u tom da cilj ne opravdava sredstvo. Ako zelis odraditi akciju onda je uradi kako treba ili je nemoj ni raditi. Po meni, jedini trans da se moze reci da je pao navijacki je CCB kojeg su Hz njima uzeli. Nasi momci su nekim Dancima uzeli trans u tuci, ali nisam siguran u vrijednost. Hz su na Ciglanama bili blizu da uzmu karirani trans Robijasa i po meni to bi bilo gotovo, ali nisu. I mi smo imali priliku Ultrasima iz Mostara u vozu od jedne ekipe, pa iako su ovi dobili batine, ali zastekali su trans. Ko se zeli loziti kako treba moze shvatiti svu bit u tome kako su UF vratili trans Torcidi. Mora biti pravi nacin da otmes nekom trans, bez tog nema smisla.