Prije četiri godine sam posljednji put bio u Njemačkoj. Tada sam i gledao opcije za prelazak u Njemačku, s tim da sam četiri godine pokušavao sve i svašta kod nas, ali jednostavno u sistemu nerada, korupcije, nepotizma nema načina za napredak. Prednost mi je svakako što ga razumijem i govorim odlično, tri osnovne sam završio u Gelsenkirchenu u 90tim, gimnaziju sam završio, filološki smjer, pa fakultet koji ne nevezan za njemački.
I upravo kada sam našao jedan kontakt vezan za moj fakultet desi se pandemija, pa sam na čekanju. Zaista mi se ne radi ništa van moje struke u Njemačkoj, to isto radim i kod nas, jeste mnogo manja plata, ali kada se podvuće crta na isto dođemo.
Ono što mi je drago jeste činjenica da je moj fakultet H+. Prošle godine je tako otišao kolega koji je završio mašinstvo. Izvadio je neku vizu sa kojom se mogao prijaviti na biro u Njemačkoj. Njegova je prednost bila što je imao radnog iskustva od nekoliko godina u Španiji (radio i prije nego što je završio fakultet). S tim da je morao imati dosta para na kartici kao dokaz, iznamljen stan na godinu dana i još par sitnica. Uglavnom sada uživa.
Dok sam na čekanju u Uber alles, upisao sam još nešto sa strane, da se ne troši vrijeme. Čovjek uvijek na nekom čekanju i tako prolaze godine, stotinu njih se zaposli preko prezimena, tata, mama, tetki i sl., apsurdna situacija, ljudi bez obraza i karaktera.
Pozdravljam svakoga ko se odluči na odlazak iz naše države, neovisno od toga šta radite, snašli ste se i istinski ste heroji