@ jestamaji
Ne znam, meni je danas interesantno gledati i pratiti samo Alzirce i Marokance, pre desetak godina recimo Egipcane. To je najslicnije evropskom fudbalu, najorganizovanije, taj fudbal koji igraju ima i glavu i rep. To su moderne reprezentacije. Drago mi je da je Alzir osvojio poslednji Africki kup, posle ocajnog kvalifikacionog ciklusa za Rusiju 2018. vratili su se na kolosek.
Nigerija je drasticno pala, Juzna Afrika takodje (odavno), DR Kongo ne moze nikako da napravi iskorak ka napred, to su sve mnogoljudne zemlje, Nigerija i Kongo i sa brojnom dijasporom. Juzno od Sahare paznju privlaci najvise Senegal. Kamerun je takodje pao, Obala Slonovace je ostala bez svoje zlatne generacije, a koja je objektivno na mundijalima premalo napravila. Gana je imala solidne selekcije 60-ih i 90-ih, a tek su 2000-ih napravili taj dugo cekani iskorak. Mali takodje u proslosti nije mnogo napravio. Ocekivao sam svojevremeno da mogu u Nemacku 2006, a onda su se u kvalifikacijama potpuno raspali. Tunizani stagniraju, mada njih i Egipcane vadi standardno jaka domaca liga za africke uslove. Od Angole sam takodje vise ocekivao, jos krajem 80-ih su imali igrace u Benfici koja je tada igrala finala tadasnjeg Kupa sampiona.
U Africi navijam inace za Zambiju, oni su mi "najafrikanskija" zemlja nekako. Generacija Kaluse Bvale, tragedija 1993, onda senzacionalno finale Kupa Afrike 1994, titula 2011, stalno su bili blizu mundijala, a nikada se kvalifikovali nisu. Inace zemlja sa velikom stopom smrtnosti dece, bogata rudama, ali u tom pojasu uz Katangu prenaseljena, zanimljiv geostrateski polozaj.
Tu su standardno i tzv. male nacije iz prikrajka, sto daje draz tim kvalifikacijama, po trenutnoj tabeli vidim da bi mozda mogli iznenaditi Namibija (bio sam u njoj, uredjena zemlja za africke uslove, Angola i Juzna Afrika su divljina, Zimbabve je doduse najveca), takodje i Benin stoji dobro.
U Gvineji je inace haos, a imaju najbolju generaciju u poslednjih 20-ak godina na raspolaganju.
Za 5 minuta pocinju svoj mec Zambija i Tunis, direktna borba za plej-of, pa da odgledamo