Marvin je napisao/la: ↑06 okt 2021, 13:04
Zabraniti svadbe,koncerte,utakmice,sve ok.
Kaznjavati pozitivne koji hodaju naokolo znajuci da su pozitivni je ok.
Vezati ljude kao psa na ulici jer ne nosi masku nije ok nego apsolutno neosnovana tiranija.
Nametati vakcinu pod paravanom zastite drugih takodje neosnovana tiranija.
Ako neko misli da postoji vlada na svijetu koja zeli dobro svojim gradjanima taj nije normalan jer svakodnevno imas milijarde dokaza koji tvrde suprotno,mimo pandemije.
Naravno ne zele vlade od nas napraviti robovi(manjina) ali sto vise kontrole apsolutno zele i da kroz to krse sva prava,apsolutno krse, i pandemija im je samo omogucila da ubrzaju te procese.
Ponavljam,nemal broj kolega se vakcinisao sa namjerom da zastiti porodicu i sebe i sada kada se suprotno desilo i kada su svi bolesni/zarazeni ne mozes na oci tim ljudima sa pricom i vakcini kakva se prica u medijima. Jednostsvno ne mozes.
Imaš vrlo uzak rezon, a iznenađujuće standardan za ljude koji su u tvom poslu (pretpostavljam da si medicinski tehničar na nekom odjeljenju koje se bavi covid pacijentima, ispravi me molim te ako griješim). Lično sam mišljenja da vidite drvo izbliza i to na način na koji ga većina nas nikad neće vidjeti, ali da od tog drveta ne mozete sagledati šumu.
1.
Jel osnovni problem covida taj što se preoptereti zdravstveni sistem i onda ljudi umiru iz razloga što ne dobiju pravovremenu adekvatnu pomoć? I ne samo ti covid pacijenti, već masa drugih kojim ne mozes zbog covid pacijenata pružiti njegu koja im je neophodna?
2.
jel vakcina smanjuje, značajno smanjuje rizik od hospitalizacije?
3.
jel onda logično da želiš vakcinisati što veći dio populacije, kako bi ih nakon što obole što manje bilo u bolnicama i na taj način spasiti ne samo njih, već i one druge?
4.
jel sasvim logično da kao poslodavac ne želiš plaćati radnika koji završi u bolnici iako postoji način da se rizik od toga smanji? Jel logično da se kao poslodavac koji upošljava 1000 ljudi u jednoj hali bojiš zarazne bolesti od koje bi ti sutra u bolnici moglo završiti 500 zbog čega bi morao zaustaviti proizvodnju? Jel logično da bi mnogo radije da ih se razboli 500, ali samo 50 završi u bolnici, a ostali i ne osjete, pa da onda ne moraš zaustaviti proizvodnju? Jel logično da kao poslodavac dobiješ pravo izbora tog rizika koji svojim vlastitim novcem snosiš?
5.
Jel na kraju kompletan koncept vakcinacije u svim zemljama svijeta, u najgorem slučaju po ljude koji se ne žele vakcinisati ostavljen takvim da je to pitanje vlastitog izbora, ali da i svako oko tebe ima pravo svog vlastitog izbora kako će te tretirati? Ja nisam čuo do sad da je neko negdje prisilno vakcinisan, u najgorem slučaju, nije mu kao takvom dopušten pristup tako gdje bi neko drugi umjesto njega trebao snositi rizik njegovog izbora.
Nekako gledati stvari usko "vakcinisao se, a opet je pozitivan" je suludo. Pozitivan je, ali je živ, nije u bolnici. Ili čak i ako znaš nekog da jest, opet to ne znači apsolutno ništa, jer je ovo priča velikih brojeva a ne pojedinaca. Ti sam gledaš ljude kako umiru svaki dan, to si rekao. Ali to nije nikakav problem što je neko tamo umro, jer neko svakako danas mora umrijeti. Problem je ako umre duplo više ljudi nego što inače umire.
Edit: Da dodam još i 6...
6.
Jel trenutno situacija sa koronom u Sarajevu gdje ti i ja zivimo značajno bolja nego u martu iako se živi značajno normalnije nego u martu? Do čega je? Jel logično da je do vakcina? Nebitno razbolio se ti ili ja ili tvoj kolega... Jel ti drago što živimo normalnije, djeca idu u školu, na utakmicama imamo publiku, sve radi, nema policijskog?