let3 je napisao/la: ↑10 nov 2021, 00:31
Represija je napisao/la: ↑10 nov 2021, 00:23
let3 je napisao/la: ↑09 nov 2021, 18:33
U kojem paralelnom univezumu ultrasi mogu biti ispred hordi ? po bilo kojem parametru.
Mene interesuje po cemu ti licno rangiras navijacke skupine? Ako mozes molim te da mi odgovoris. Unaprijed zahvaljujem.
Brojnost, ogranizacija, broj pjesama, koreografije, piro, tradicija, ugled grupe van države itd.
Sve to je na strani HZ u odnosu na ultrase.
Brojnost? Ova prva stvar mi daje doznanja da nisi bas neki navijac. Brojnost je najmanje bitna ovde, iz razloga sto s tim odmah mozes otpisati sve grupe u odnosu na velike. Brojnost najmanje bitna, al i u tom segmentu su ispred Hordi ako ces gledat reciprocitet, a on je najmerodavniji. Odnosno, odnos brojnosti na domacim i gostujucim, dzaba ti kuci 3000 kad ti je u gostima 100 (dajem primjer), te 3000 ti najvise zavisi od velicine grada. UZM imaju kuci 200 u gostima 120 130 150, to je prica i ozbiljnost jedne grupe.
Organizacija - organizacioni Ultrasi daleko ispred Hordi pa mozda cak i svih grupa u državi, ne trenutno, nego zadnjih 10 - 12 godina (naravno uz odredjene povremene padove)
Broj pjesama? Ovo bih volio da mi posebno objasnis, jer ne znam zaista sta ti znaci broj pjesama, niti kakve veze ima broj pjesama sa stanjem grupe.
Koreografija - takodjer se moze reći da brojnost igra ulogu u koreografiji za vas laike. Koreografije imaju svi, ne mozes gledati gdje koreografiju dize par hiljada i 200 ljudi, gledas kvalitet i ideju. A ako cemo to gledati, vasa zadnja koreografija je u najmanju ruku sprdancija.
Bakljade - takodjer mislim da nemate sta pricati o tome. Velicina gruoe odnosno brojcanost i finansijska situacija grupe igra najvecu ulogu, a to nije relevantno.
Tradicija - glupo spominjat, ne zivi se od stare slave i onoga sto je neko uradio prije 30 godina.
Ugled grupe van države - ako mislis na posjecenost Europskih utakmica, opet se vraćamo na brojnost koja ne igra ulogu jer je poznato da na EU utakmicama prisustvuju i kuka i motika, pa kad pocne liga, opet ti dodje 200 ljudi u kop. (Ne samo kod vas, nego kod svih grupa) i taj segment nije uopste relevantan.
Na kraju, u svakom paralelnom univerzumu su Ultrasi iz Mostara ispred Hordi Zla, sto trenutno, sto suma sumare dugi niz godina, pa cak i najbolja grupa u drzavi ako cemo gledati 10 - 12 godina konstante koju imaju (opet napominjem sa povremenim i veoma kratkim padovima sto je normalno)