Shategabri je napisao/la: ↑22 nov 2021, 14:59
1. I ti fakat vjeruješ da opstajanje virusa i širenje zaraze treba pisati isključivo na adresu nevakcinisanim?
2. Kako ja širim virus ako nisam prebolio koronu?
3. Kako širim virus ako nisam nosioc istog?
4. Kako sam bilo kome opasnost?
5. Kako ja remetim to sticanje kolektivnog imuniteta?
Evo pokušat ću odgovoriti ovako (izvinjavam se ako sam pogrešno shvatio pitanje):
1. Ne isključivo ali u velikoj mjeri da. I još nešto da razjasnimo, kad kažem "nevakcinisanim" ne mislim na pojedinca već za grupu ljudi. Grupa je ono što pravi problem. Grupa nevakcinisanih u odnosu na vakcinisane, će, prema istraživanjima* zaraziti 35% ljudi više. Na 100 zaraženih to je razlike 30 ljudi. I tako dalje, ta razlika, tj tih 30, će opet dalje, na tri nova prenosa, napraviti 10 novih, gratis, tih 10 još 3 gratis, pa ta trojica još 1 gratis. Samo možeš zamisliti kakvi su brojevi kad je zaraženih hiljade ili desetine hiljada. (Ne uzimaj me tačnim za brojeve ali htio sam da pokažem razliku, da je i 1%, razlika je).
2. Nisam ovo shvatio. Je l ovo znači da nikako nemaš imunitet na koronu? Ako nemaš imunitet prema istraživanjima virus koji pokupiš će duže vremena biti u tebi, lakše ćeš ga pokupiti odnosno lakše će se primiti i imaćeš više količine virusa u sebi. To su parametri koji direktno utiču na širenje. Kad ja sa imunitetom vakcine i ti bez iste odemo u grupu ljudi, sad ne gledaj pojedinačne učinke, već prosječne ili grupne (možda tebi ne bude ništa a ja naje.bem jer sam nešto sje.bo organizam - dok se to na nivou mase izravna kako jest), veće su šanse (prema istraživanjima) da ćeš ti fasovati nešto, i prije nego otkriješ simptome zaraziti nekog drugog nego što ću to biti ja.
3. Vjerujem da je pitanje isto kao i za 2.
4. Vjerujem da je isto kao za 3.
5. Remetiš u smislu da virusu daješ više šanse da se na nekog zakači nego što bi to on imao inače sa vakcinisanim. Daješ mu više šansi, a niko ne kaže vakcinisani ne daju nikako šansu a nevakcinisani zicer.
I onda svako smanjenje šansi, i za jedan procenat, spašava mnoge. Možda to zvuči smiješno na prvu ali kad je milijarda ljudi u pitanju onda nije smiješno.
*napomena, sva istraživanja su rađena bez uzoraka asimptomatskih slučajeva jer takve ni jedna ni druga strana provjere nije mogla detektirati