Balorda je napisao/la: ↑20 dec 2021, 16:50
Nije vrijeđanje, pričamo se realno. Naveo sam ti argument da je sigurniji grad za živjeti neuporedivo više u odnosu na Sarajevo npr. a i ostale veće bosanske gradove. Prednost vremenskih prilika je bespredmetno i spominjati, a objektivno i bolje geografske uslove u vidu blizine mora, a u isto vrijeme i planina.
Aludirati da je Mostar korumpiraniji po pitanju zaposlenja od ostalih gradova je promašeno, ne vidim zašto bi bilo razlike, po tom pitanju su odvratni svi gradovi u državi, bez iznimke. Argumentacija za Sarajevo da se "desi nekad" da nije politički obojeno zaposlenje je čista iznimka potvrđuje pravilo, ako je uopšte ta iznimka istinita, u što otvoreno sumnjam.
Mostar je politički nefunkcionalan grad (doduše u zadnjih godinu dana smo se pomakli sa mrtve tačke) i užasno je komunalno zapušten i to su dva problema koja su po meni veća od nacionalnih tenzija. Nacionalne tenzije u jednonacionalnim sredinama ne mogu ni postojati, tako da, to što ih nema u nekim većim gradovima je tema za neku drugu priču.
vidiš, tebi je potpuno nevjerovatno da neko moze dobiti posao bez stranke ili ako nije adekvatne nacije. To je zato što si iz Mostara. U Sarajevu se to dešava, pa kompletna Lukavica i Pale rade u Sarajevu, to svi znaju, nikom ne smeta. Lično sam radio sa dvije osobe iz Istočnog Sarajeva, jedna s Pala, jedna iz Lukavice, normalni momci, nikom nisu smetali, niko im A nije rekao. Primljeni bez štele i bez pitanja o mjestu stanovanja u firmu čiji je vlasnik proveo rat u Sarajevu, musliman. To se u Mostaru jednostavno ne dešava. Na žalost.
S druge strane, kad god sam bio u Mostaru i zaglavio u nekoj diskoteci, završilo se tučom. Više tuča sam vidio u Mostaru nego u Sarajevu. Vama je vjerovatno to normalno i OK, nisu se noževi potezali, samim tim - sve OK, sigurnost na nivou. Meni to nije sigurno, čak šta više, vrlo mi je neugodno u takvom okruženju.
Blizu planina koje valjaju Mostar nije - nema šanse da dođeš na skijanje bez da uplatiš spavanje, blizu mora donekle jeste, ali opet nije dovoljno dok se ne otvori autoput. I tu opet dolazak samo na dan nije baš neka opcija. Znači, u svakom slučaju, valja bookirati hotel i sjesti u auto naoružan sendvičima.
Da se razumjemo, mišljenja sam da je grad jako lijep, vjerovatno najljepši u BiH. Ako gledamo staru jezgru, sigurno najljepši.
Također, zbog toga je urbicid koji se tamo dešava još bolniji i još više deprimirajući. Grad pun smeća, grade se po sistemu inox-pvc, nova arhitektura užas nad uzasima.