Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 20 dec 2021, 14:51

Shategabri je napisao/la:
20 dec 2021, 14:48
rio_Ferdy88 je napisao/la:
20 dec 2021, 14:44
U Sa je dobro kad pobjegneš na Bjelašnicu ili Jahorinu zimi u apartman pa iz apartmana na ski stazu i nazad, malo usput na kaficu i to je super, sve drugo je depresija, i vratiš se ne proljeće nekad, pa opet kad krenu vrućine ljeti nabereš gore :mrgreen:
Jes ako radiš 'odkuće' ili ti posao ne zahtjeva odlazak na radno mjesto, tj. online posluješ :mrgreen:
Ako ne radiš baš gore u gradu onda se do Dobrinje i može nekako vozariti pa nazad u apartman na Bjeli, i dole AP, iznad je već patnja :mrgreen:

Iznad možda ako si na Jahorini jer ti bude bliže :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

jolicnikola
Kontakt:

Post Postao/la jolicnikola » 20 dec 2021, 15:27

godinu dana to traje i nikad me neće štufat... sretan nam dan Kraljica šoka
slika

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 20 dec 2021, 16:07

Muameer je napisao/la:
20 dec 2021, 14:22
Kad sam bio u pratnji mladjeg rodjaka koji se lijecio u Reumalu u Fojnici bio sam oko 3mjeseca.

Fino malo mjestasce, fina carsija topli prijatni ljudi.
Pio kafu u onom City Bar kako vec..fine djevojke..onako nije lose za neki odmor.
Igrao se fin basket u onom Novom Naselju, kasaba s najmanje nacionalizma.
Pozz raji iz Fojnice koji su na forumu.
Fojnica fin grad al ne gradi se ništa, ono oko Reumala što ima to je to. Nekad prije je bilo više mjesta gdje se može otići ali kako koja godina sve set to pozatvaralo. Ne znam kakvo je sad stanje jer nisam bio tu ima 4-5 godina, možda su i napravili nešto. :mrgreen:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 20 dec 2021, 16:11

Sve mogu shvatiti, ali za Mostar reći da je depresivan, baš mi nije jasno :mrgreen:

Jedno 300 sunčanih dana godišnje, bašte kafića zakucane, masu mjesta i atrakcija za posjetiti i u gradu i u okolini grada.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 20 dec 2021, 16:16

Pozz za raju iz Mostaraca
Ako moze jedno pitanje, malo je neugodno...

Da li ima mjesovitih brakova kao prije rata ?
Mislim od 2015..pa nadalje?
Da li se druze ljudi s obje strane, posto slabo koga znam iz Mostara i oko tih situacija

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 20 dec 2021, 16:26

Mješovitih brakova ima, ali nema kao prije rata, isto kao što nema ni u ostatku BiH kao prije rata.

Što se tiče društva, tu valjda postoje neke stvari koje su suštinske: ljudi se u mlađoj dobi obično druže sa rajom iz "naselja" ili sa rajom iz škole ili sa rajom sa fakulteta.

U kasnijem dobu različite ljude mogu povezati ili poslovi ili zajednički interesi i tu se onda ljudi druže neovisno o tome ko su ili gdje žive.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 16:31

Balorda je napisao/la:
20 dec 2021, 16:11
Sve mogu shvatiti, ali za Mostar reći da je depresivan, baš mi nije jasno :mrgreen:

Jedno 300 sunčanih dana godišnje, bašte kafića zakucane, masu mjesta i atrakcija za posjetiti i u gradu i u okolini grada.
Najljepši grad u drzavi, s najluđim ljudima. To koliko se vi između sebe mrzite, za mene je krajnje depresivno, bez želje ikog time da uvrijedim. Konstantno neke tuče, problemi, ljudi nenormalno opterećeni nacionaliznom, da je svaki dan u godini savršen i fa je grad na plaži kao na slici s Maldiva i okolo gole žene služe pića sa kišobrančićima, ja tu priču koja se već 30 godina u mostaru priča ne bih mogao slušati duže od 3 dana.

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 20 dec 2021, 16:37

admin je napisao/la:
20 dec 2021, 16:31
Balorda je napisao/la:

Najljepši grad u drzavi, s najluđim ljudima. To koliko se vi između sebe mrzite, za mene je krajnje depresivno, bez želje ikog time da uvrijedim. Konstatno neke tuče, problemi, ljudi nenormalno opterećeni nacionaliznom, da je svaki dan u godini savršen i fa je grad na plaži kao na slici s Maldiva i okolo gole žene služe pića sa kišobrančićima, ja tu priču koja se već 30 godina u mostaru priča ne bih mogao slušati duže od 3 dana.
Gledaj, zavisi iz kojeg ugla gledaš. Mostar ima problem sa navijačima i ako si navijač moraš se okretati oko sebe i paziti gdje hodaš. Realno govoreći to je u isto vrijeme i jedini sigurnosni problem u gradu i sa te strane je daleko sigurniji grad za živjeti od svih većih gradova u BiH. Džeparoša skoro da nema, hladno oružje je misaona imenica, posebno u usporedbi s Bosnom.

O tome ko šta i o čemu priča zavisi prije svega s kakvim ljudima se družiš, a čitava država je opterećena nacionalizmom i politikom. Međutim ako se okružiš pravim ljudima, a to je definitivno moguće, nikakvu težinu nećeš osjetiti.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 16:42

Balorda je napisao/la:
20 dec 2021, 16:37
admin je napisao/la:
Balorda je napisao/la:

Najljepši grad u drzavi, s najluđim ljudima. To koliko se vi između sebe mrzite, za mene je krajnje depresivno, bez želje ikog time da uvrijedim. Konstatno neke tuče, problemi, ljudi nenormalno opterećeni nacionaliznom, da je svaki dan u godini savršen i fa je grad na plaži kao na slici s Maldiva i okolo gole žene služe pića sa kišobrančićima, ja tu priču koja se već 30 godina u mostaru priča ne bih mogao slušati duže od 3 dana.
Gledaj, zavisi iz kojeg ugla gledaš. Mostar ima problem sa navijačima i ako si navijač moraš se okretati oko sebe i paziti gdje hodaš. Realno govoreći to je u isto vrijeme i jedini sigurnosni problem u gradu i sa te strane je daleko sigurniji grad za živjeti od svih većih gradova u BiH. Džeparoša skoro da nema, hladno oružje je misaona imenica, posebno u usporedbi s Bosnom.

O tome ko šta i o čemu priča zavisi prije svega s kakvim ljudima se družiš, a čitava država je opterećena nacionalizmom i politikom. Međutim ako se okružiš pravim ljudima, a to je definitivno moguće, nikakvu težinu nećeš osjetiti.
Sigurno da ima i masa normalnih ljudi i ako ubodeš da se njima okružiš, sigurno je super.

Ali najkorumpiraniji sistem unutar svih drzavnih preduzeća i velike većine privatnih gdje nema ni gram šanse da ćeš dobiti posao ako nisi stranački i nacionalno podoban (ima toga masa i u Sarajevu, ali ipak desi se nekad da to nije uslov), politički potpuno nefunkcionalan što se odražava dalje u svakom segmentu života, mediji 100% nacionalno obojeni, ti navijači o kojim govoriš su više dio politike nego sporta i klubova, nije to sportska već politička i nacionalna mržnja, dio ljudi toliko opterećen da neće nikad da pređu most... ma strašno. Mislim da je jedino Stolac gori, jer je u Mostaru bar podjeljeno po pola, a u Stocu je svaka kuća za sebe.

Svaka čast svakom kome se sviđa i zaista bez želje bilo koga da uvrijedim. Ali Mostar ima toliko deprimirajućih stvari u sebi da zaista to lijepo vrijeme (kome je lijepo +45, al eto) to teško može nadoknaditi.

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 20 dec 2021, 16:50

Nije vrijeđanje, pričamo se realno. Naveo sam ti argument da je sigurniji grad za živjeti neuporedivo više u odnosu na Sarajevo npr. a i ostale veće bosanske gradove. Prednost vremenskih prilika je bespredmetno i spominjati, a objektivno i bolje geografske uslove u vidu blizine mora, a u isto vrijeme i planina.

Aludirati da je Mostar korumpiraniji po pitanju zaposlenja od ostalih gradova je promašeno, ne vidim zašto bi bilo razlike, po tom pitanju su odvratni svi gradovi u državi, bez iznimke. Argumentacija za Sarajevo da se "desi nekad" da nije politički obojeno zaposlenje je čista iznimka potvrđuje pravilo, ako je uopšte ta iznimka istinita, u što otvoreno sumnjam.

Mostar je politički nefunkcionalan grad (doduše u zadnjih godinu dana smo se pomakli sa mrtve tačke) i užasno je komunalno zapušten i to su dva problema koja su po meni veća od nacionalnih tenzija. Nacionalne tenzije u jednonacionalnim sredinama ne mogu ni postojati, tako da, to što ih nema u nekim većim gradovima je tema za neku drugu priču.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

jolicnikola
Kontakt:

Post Postao/la jolicnikola » 20 dec 2021, 16:53

jel se onaj Daniel ubio ili nije, ili je to sve zayebancija?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 17:00

Balorda je napisao/la:
20 dec 2021, 16:50
Nije vrijeđanje, pričamo se realno. Naveo sam ti argument da je sigurniji grad za živjeti neuporedivo više u odnosu na Sarajevo npr. a i ostale veće bosanske gradove. Prednost vremenskih prilika je bespredmetno i spominjati, a objektivno i bolje geografske uslove u vidu blizine mora, a u isto vrijeme i planina.

Aludirati da je Mostar korumpiraniji po pitanju zaposlenja od ostalih gradova je promašeno, ne vidim zašto bi bilo razlike, po tom pitanju su odvratni svi gradovi u državi, bez iznimke. Argumentacija za Sarajevo da se "desi nekad" da nije politički obojeno zaposlenje je čista iznimka potvrđuje pravilo, ako je uopšte ta iznimka istinita, u što otvoreno sumnjam.

Mostar je politički nefunkcionalan grad (doduše u zadnjih godinu dana smo se pomakli sa mrtve tačke) i užasno je komunalno zapušten i to su dva problema koja su po meni veća od nacionalnih tenzija. Nacionalne tenzije u jednonacionalnim sredinama ne mogu ni postojati, tako da, to što ih nema u nekim većim gradovima je tema za neku drugu priču.
vidiš, tebi je potpuno nevjerovatno da neko moze dobiti posao bez stranke ili ako nije adekvatne nacije. To je zato što si iz Mostara. U Sarajevu se to dešava, pa kompletna Lukavica i Pale rade u Sarajevu, to svi znaju, nikom ne smeta. Lično sam radio sa dvije osobe iz Istočnog Sarajeva, jedna s Pala, jedna iz Lukavice, normalni momci, nikom nisu smetali, niko im A nije rekao. Primljeni bez štele i bez pitanja o mjestu stanovanja u firmu čiji je vlasnik proveo rat u Sarajevu, musliman. To se u Mostaru jednostavno ne dešava. Na žalost.

S druge strane, kad god sam bio u Mostaru i zaglavio u nekoj diskoteci, završilo se tučom. Više tuča sam vidio u Mostaru nego u Sarajevu. Vama je vjerovatno to normalno i OK, nisu se noževi potezali, samim tim - sve OK, sigurnost na nivou. Meni to nije sigurno, čak šta više, vrlo mi je neugodno u takvom okruženju.

Blizu planina koje valjaju Mostar nije - nema šanse da dođeš na skijanje bez da uplatiš spavanje, blizu mora donekle jeste, ali opet nije dovoljno dok se ne otvori autoput. I tu opet dolazak samo na dan nije baš neka opcija. Znači, u svakom slučaju, valja bookirati hotel i sjesti u auto naoružan sendvičima.

Da se razumjemo, mišljenja sam da je grad jako lijep, vjerovatno najljepši u BiH. Ako gledamo staru jezgru, sigurno najljepši.

Također, zbog toga je urbicid koji se tamo dešava još bolniji i još više deprimirajući. Grad pun smeća, grade se po sistemu inox-pvc, nova arhitektura užas nad uzasima.

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 20 dec 2021, 17:04

Ček, o kakvim firmama ti pričaš? Ne misliš valjda da u privatnom sektoru neko gleda koje je ko nacije? Pa radi Bošnjaka koliko hoćeš u zapadnom Mostaru. Mislio sam da pričamo o javnim institucijama, tako da brkaš pojmove.

Na skijanje bez problema na dn idwš i na Blidinje i na Kupres, ne može jednostavnije.

Najbliža obala za kupanje je na manje od sat vremena vožnje.

O tučama u kafanama ne bih stvarno, pričaš o subjektivnom osjećaju, a ja ti tu ne mogu pomoći, osim da ti kažem: nisi u pravu.
Zadnja izmjena: Balorda, dana/u 20 dec 2021, 17:04, ukupno mijenjano 1 put.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

OldFashioned
Kontakt:

Post Postao/la OldFashioned » 20 dec 2021, 17:04

avenija je napisao/la:
20 dec 2021, 12:07

Meni Mostar 3 godine koje sam zivio nije nikako odgovarao. Kada idem nazad za Zenicu imao sam osjećaj kao da idem u Beč.
:urnebes:
The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

OldFashioned
Kontakt:

Post Postao/la OldFashioned » 20 dec 2021, 17:06

admin je napisao/la:
Balorda je napisao/la:

Najljepši grad u drzavi, s najluđim ljudima. To koliko se vi između sebe mrzite, za mene je krajnje depresivno, bez želje ikog time da uvrijedim. Konstantno neke tuče, problemi, ljudi nenormalno opterećeni nacionaliznom, da je svaki dan u godini savršen i fa je grad na plaži kao na slici s Maldiva i okolo gole žene služe pića sa kišobrančićima, ja tu priču koja se već 30 godina u mostaru priča ne bih mogao slušati duže od 3 dana.
Ključni razlog u većini fakti koje si nabrojao leži u tome što je u Mostaru najmanji broj upravo njih, Mostaraca.
Ukoliko želimo upoznati iste, moramo na put ka Skandinaviji, St.Louisu, Atlanti, itd.
Zadnja izmjena: OldFashioned, dana/u 20 dec 2021, 17:06, ukupno mijenjano 1 put.
The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 20 dec 2021, 17:06

Navodis tucu u diskoteci kao neki argument, pa to se desava gdje god odes.

Vecina problema u Mostaru se odnosi na navijace, ja evo 3-4g dole niko mi rijec nije rekao, a po klubovima pio sa 15 razlicitih nacionalnosti.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 20 dec 2021, 17:07

harden je napisao/la:
20 dec 2021, 17:06
Navodis tucu u diskoteci kao neki argument, pa to se desava gdje god odes.

Vecina problema u Mostaru se odnosi na navijace, ja evo 3-4g dole niko mi rijec nije rekao, a po klubovima pio sa 15 razlicitih nacionalnosti.
Odgovorno tvrdim, ako nisi navijač, najsigurniji veći grad u državi.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 17:07

Balorda je napisao/la:
20 dec 2021, 17:04
Ček, o kakvim firmama ti pričaš? Ne misliš valjda da u privatnom sektoru neko gleda koje je ko nacije? Pa radi Bošnjaka koliko hoćeš u zapadnom Mostaru. Mislio sam da pričamo o javnim institucijama, tako da brkaš pojmove.

Na skijanje bez problema na dn idwš i na Blidinje i na Kupres, ne može jednostavnije.

Najbliža obala za kupanje je na manje od sat vremena vožnje.

O tučama u kafanama ne bih stvarno, pričaš o subjektivnom osjećaju, a ja ti tu ne mogu pomoći, osim da ti kažem: nisi u pravu.
javne insistucije u Sarajevu su na državnom nivou, tu je bespredmetno pričati o nacionalnostima jer svi moraju biti izmješani. Ali evo Opština Centar - načelnik Srbin. Izglasali ga većinom Bošnjaci. Nemoj mi reći da je realno da se to desi u Mostaru? Prije njega par mandata isto bio Srbin, čak mislim i dva mandata da je bio (možda griješim). Za mene je jako deprimirajuće ako znam da se to ne može desiti, da ne mogu biti na nekoj funkciji samo zato što nisam prave nacije.

Blidinje nije planina, budi ozbiljan :)

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 20 dec 2021, 17:10

Neozbiljan si. Selektivno rezonuješ.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 20 dec 2021, 17:12

OK, nećemo se složiti i ne moramo.

samo sam htio reći da mogu razumjeti kako je nekom Mostar deprimirajući, bez obzira na sunčane dane, blizinu mora i prelijep stari grad.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa i 14 gostiju.