Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Blejzer10
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la Blejzer10 » 27 feb 2022, 17:09

alemsa je napisao/la:
27 feb 2022, 16:58
Nisam podrzavo rat ni u Iraku ni Afganistanu, niti bilo ciju agresiju, oba se na kraju ispostavili kao promasaji.
Nije niko ovdje, niti većina stanovništva u BiH, niti dobar dio obrazovanog svijeta.
Svjesno se pravi zamjena teza da su te invazije dočekane pozitivno da bi se opravdala ova.

Najveća je razlika u percepciji medija, jer Ameri kontrolišu dobar dio zapadnih medija pa nije bio ni blizu ovakav backlash za Afganistan/Irak recimo.
A koliko vidim, i Rusi isto rade kroz svoje medije, samo je doseg drastično drugačiji. Znači ista tendencija, samo neuspješnija.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 27 feb 2022, 17:09

Pa kad bi jedna cetvrtina bilo istine ovo sto Ukrajinci daju u javnost, znacilo bi da rusi dobrano puse. Na kraju, mislim da su njihove brojke mnogo tacnije od npr izjava ruskih zvanicnika tipa: nijedna bomba nije bacena na ukrajinske gradove, nijedan vojnik nije poginuo i slicne mozdane vratolomije.
Putin pravi Sj. Koreju u svojoj mahali. Dovoljno je pogledat naslovnice u komsiluku, zamislite tek u ruskim novinama sta se pise i kakva je to cenzura. :crazy:

Ali sa sportske strane, bit ce im super, dobit ce u finalu SP u fudbalu Brazil nekih 10-1, kao onomad Sjevernokorejanci. :rol:

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 27 feb 2022, 17:14

Sultan prelomio

Winters
Kontakt:

Post Postao/la Winters » 27 feb 2022, 17:15

Kajzer10 je napisao/la:
27 feb 2022, 16:18
alan_kardec je napisao/la:
27 feb 2022, 16:02
Blejzer10 je napisao/la:
27 feb 2022, 15:39
Šta je ovo ako ne pravdanje Putinove invazije?
Ovo je realno sagledavanje situacije (ili bar puno realnije sagledavanje u odnosu na 80% komentara ovdje) i to kod velikih igrača funkcioniše tako, slagali se mi sa tim ili ne i osuđivali mi to ili opravdavali. To je tako, milion puta se pokazalo. Rusi imaju svoje interese kao što ih imaju i USA i Kina i svi drugi globalni igrači... I svi oni kad dođu u sličnu situaciju kao Rusija sad, neće birati sredstva da ostvare svoje interese. Kakvi sporazumi i gluposti. Međunarodno pravo? Ma daj :lol:
Pa evo što se Kina godinama nateže oko Tajvana i što mu stalno prijeti, što tu raste napetost? Tolika Kina, a Tajvan jedno ostrvce? Pa zato što postoji realna mogućnost da Tajvan koji je prozapadno orijentisan, dopusti Amerima da tu postave raketne sisteme i ko zna kakva još čudesa koje Kini može nanijeti ogromne štete, materijalno a i u ljudskim gubicima pogotovo. Nikome od njih nije prijatno u takvoj situaciji.
Fin primjer je i kubanska raketna kriza iz 1962.
Kubanska kriza je odlican primjer, ali Ameri opet nisu isli toliko daleko da izvrse invaziju (iako su Kenedija strasno pritiskali da upravo to naredi).
Svejedno i to, svijet je dodatno uznapredovao, ovo je opet Europa 21 vijeka i ove stvari iednostavno nemaju opravdanje.

Rekao sam sto puta, zabrinutost sirenjem NATOa je logicna i opravdana, ali ne bi trebala biti tolika da zbog toga poginu desetina hiljada na koliko ce vjerovatno izaci. Nije da je Putin bio stjeran u cosak, u smislu napast ce NATO nas ako mi ne udarimo prvi, pa da je bio primoran na ovo.
Moglo se sve drugacije.
Ukrajina je bila par svjetlosnih godina udaljena od NATO-a jer oni ne primaju države bez pune integracije nad svojim teritorijem, čitaj Krim, Donjeck te Luhansk.
Imagine enjoying a sport in Philadelphia.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 27 feb 2022, 17:16

"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 27 feb 2022, 17:17

BenjooJutub je napisao/la:
27 feb 2022, 17:09
SMR187 je napisao/la:
27 feb 2022, 16:42

:rol: :rol:
Vjerujem da ima laži sa obje strane prilikom prenošenja vijesti ali ovo prevazilazi sve gluposti što sam ikad pročitao

Pa zar stvarno ljudi vjeruju u ovo? Sad mi je tek jasno da mi zapravo pojma nemamo šta se ustvari tamo dešava
Da, vjerujem. Zasto ne bi vjerovao? Ljudi su ocito totalno pogubljeni od samog starta invazije. Vuku neobjasnjivo glupe i besmislene poteze, gube bitke desno i lijevo.
Samo iskakanje onih 60 vojnika koje su odmah docekali na metak je 3x gluplji potez od ovog sto sam postavio, pa zasto bih mislio da je izmisljotina.
U istom threadu su im licne dokumente javno objavili, to mogu uradit sa svakim zarobljenim rusom dosad, al nisu
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

KSG
Kontakt:

Post Postao/la KSG » 27 feb 2022, 17:19

Otelo je napisao/la:
27 feb 2022, 17:16
reš kozojeb :ljepota:
Ten toes, I done laps in the trench
And when they need more, I'm right back like I'm Trent

Marley
Kontakt:

Post Postao/la Marley » 27 feb 2022, 17:20

Brokula je napisao/la:
27 feb 2022, 17:08
Kolko se radujem ovim protestima u rusiji jer se ljudi bude i bore protiv rata i putinovog sistema, toliko se i bojim jer mislim da putin kad vidi da je izgubio podrsku naroda, za njega nece bit drugog izlaza nego da ide all in. Nema sanse da se vrati u Moskvu kao gubitnik jer je svjestan da bi mu to bio kraj vladavine, ako vec i nije. Nadam se da grijesim ali radije ce uvesti svoj narod i svijet u haos nego izgubiti vlast.
Zadnja izmjena: Marley, dana/u 27 feb 2022, 17:22, ukupno mijenjano 1 put.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 27 feb 2022, 17:20

Kako ce Putin izbjeci Haag? Mislim da sta god bude, on je ratni zlocinac i sigurno ce biti tuzen
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

KSG
Kontakt:

Post Postao/la KSG » 27 feb 2022, 17:21

Bolje bi bilo da zavrsi ko Mussolini :kafa:
Ten toes, I done laps in the trench
And when they need more, I'm right back like I'm Trent

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 27 feb 2022, 17:21

Blejzer10 je napisao/la:
27 feb 2022, 17:09
alemsa je napisao/la:
27 feb 2022, 16:58
Nisam podrzavo rat ni u Iraku ni Afganistanu, niti bilo ciju agresiju, oba se na kraju ispostavili kao promasaji.
Nije niko ovdje, niti većina stanovništva u BiH, niti dobar dio obrazovanog svijeta.
Svjesno se pravi zamjena teza da su te invazije dočekane pozitivno da bi se opravdala ova.

Najveća je razlika u percepciji medija, jer Ameri kontrolišu dobar dio zapadnih medija pa nije bio ni blizu ovakav backlash za Afganistan/Irak recimo.
A koliko vidim, i Rusi isto rade kroz svoje medije, samo je doseg drastično drugačiji. Znači ista tendencija, samo neuspješnija.
Moras uzeti i u obzir ma sta neko mislio (jesu'l sami sebi uradili, inside job itd.), da je Amerika napadnuta na svom tlu i da im je izginulo nekoliko hiljada civila, opet bez obzira o misljenju toga, to je zvanicno jel i da se Bin Laden hvalio time u tom vremenu kao glavni odgovorni toga, znaci ovi su morali reagovati, Rusiju niko nije napo, ali bez obzira 2 losa ne cine jedno dobro, ali sigurno da bi svijet drugacije gledao da je Ukraina uradila nesto na Ruskom tlu. No, bio sam tad protiv invazije Iraka od prvog dana pa sve do zavrsetka.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 27 feb 2022, 17:27

AshburtonG je napisao/la:
27 feb 2022, 16:23
Rosicky je napisao/la:
27 feb 2022, 16:19
Najgore je kad uhvatim samog sebe kako se radujem kada Ukrajinci raznesu neki konvoj ili slično kao da tada nije nitko ubijen.
Bas ovo jbt.

Rusija je ovim postala toliki bad guy na planetarnom nivou, da su sjebali sve americke "mirovne" misije. Prije prebacim kanal, kad se pokazuju zrtve, sad trazim izgorjelog rusa ili cecena medju onim ostacima tenkova i vojnih vozila, da budem siguran da nije utekao.
Rat kilometrima daleko od mene pravi monstruma kao sto su Putin i co.
Sad mi je malo jasniji mehanizam gubljenja empatije ali i traženja objašnjenja za takve misli.
Primjer toga je taj da onaj tko ide u vojsku (pogotovo ako si iz Rusije ili SADa) svjesno svoj um i tijelo izlaže mogućem nanošenju ogromne nepravde drugom pod zapovijedi ljudi koji nemaju taj impuls ugroženosti.
Pristupanje vojsci je pola puta do zločina tako da Ruske vojnike nažalost gledam kao manje vrijedne.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 27 feb 2022, 17:31

Brokula je napisao/la:
27 feb 2022, 17:20
Kako ce Putin izbjeci Haag? Mislim da sta god bude, on je ratni zlocinac i sigurno ce biti tuzen
Ne idu sile u hag, oni sami sebi sude

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 27 feb 2022, 17:32

Koliko nas sviju radije cinjenica da je Putin trenutno nadigran i u poziciji gdje nema povratka, mislim da je jako opravdana sumnja i velika briga da ce uciniti neku glupost i time pokrenuti sukob sa NATO.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 27 feb 2022, 17:32

Winters je napisao/la:
27 feb 2022, 17:15
Kajzer10 je napisao/la:
27 feb 2022, 16:18
alan_kardec je napisao/la:
27 feb 2022, 16:02

Ovo je realno sagledavanje situacije (ili bar puno realnije sagledavanje u odnosu na 80% komentara ovdje) i to kod velikih igrača funkcioniše tako, slagali se mi sa tim ili ne i osuđivali mi to ili opravdavali. To je tako, milion puta se pokazalo. Rusi imaju svoje interese kao što ih imaju i USA i Kina i svi drugi globalni igrači... I svi oni kad dođu u sličnu situaciju kao Rusija sad, neće birati sredstva da ostvare svoje interese. Kakvi sporazumi i gluposti. Međunarodno pravo? Ma daj :lol:
Pa evo što se Kina godinama nateže oko Tajvana i što mu stalno prijeti, što tu raste napetost? Tolika Kina, a Tajvan jedno ostrvce? Pa zato što postoji realna mogućnost da Tajvan koji je prozapadno orijentisan, dopusti Amerima da tu postave raketne sisteme i ko zna kakva još čudesa koje Kini može nanijeti ogromne štete, materijalno a i u ljudskim gubicima pogotovo. Nikome od njih nije prijatno u takvoj situaciji.
Fin primjer je i kubanska raketna kriza iz 1962.
Kubanska kriza je odlican primjer, ali Ameri opet nisu isli toliko daleko da izvrse invaziju (iako su Kenedija strasno pritiskali da upravo to naredi).
Svejedno i to, svijet je dodatno uznapredovao, ovo je opet Europa 21 vijeka i ove stvari iednostavno nemaju opravdanje.

Rekao sam sto puta, zabrinutost sirenjem NATOa je logicna i opravdana, ali ne bi trebala biti tolika da zbog toga poginu desetina hiljada na koliko ce vjerovatno izaci. Nije da je Putin bio stjeran u cosak, u smislu napast ce NATO nas ako mi ne udarimo prvi, pa da je bio primoran na ovo.
Moglo se sve drugacije.
Ukrajina je bila par svjetlosnih godina udaljena od NATO-a jer oni ne primaju države bez pune integracije nad svojim teritorijem, čitaj Krim, Donjeck te Luhansk.
Tacno, spominjao sam i sam vise puta da Ukrajina svakako nikad nece postati clanica. Upravo je to sto si rekao argument da nije sve do clanstva Ukrajine u NATO. Putin je oko toga govorio da se u NATO ulazi po politickom principu i da nema veze jel Ukrajina ispunila uslove za clanstvo.

I bas zato sto kako god okrenes nece nikad u NATO, zapad je mozda trebao ponuditi to kao jedinu tacku dogovora - garancija da ovi u nece u NATO, pa da se vidi hoce li ovaj i dalje po svom - jel mu do sirenja NATOa ili bi u Ukrajini novu Bjelorusiju, odnosno da se demaskira ruska politika.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 feb 2022, 17:32

hajde braćo rusi sada je vaše vrijeme, oduprite se i skinite ga sa vlasti :salut:

tersnakvadrat
Kontakt:

Post Postao/la tersnakvadrat » 27 feb 2022, 17:33

Malo su se Rusi preracunali. Ne ide bas kao sto su zamislili, nadam se da ce Ukrajinci sacuvati svoju avliju. Slava Ukraini.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 27 feb 2022, 17:36

Rosicky je napisao/la:
27 feb 2022, 17:27
AshburtonG je napisao/la:
27 feb 2022, 16:23
Rosicky je napisao/la:
27 feb 2022, 16:19
Najgore je kad uhvatim samog sebe kako se radujem kada Ukrajinci raznesu neki konvoj ili slično kao da tada nije nitko ubijen.
Bas ovo jbt.

Rusija je ovim postala toliki bad guy na planetarnom nivou, da su sjebali sve americke "mirovne" misije. Prije prebacim kanal, kad se pokazuju zrtve, sad trazim izgorjelog rusa ili cecena medju onim ostacima tenkova i vojnih vozila, da budem siguran da nije utekao.
Rat kilometrima daleko od mene pravi monstruma kao sto su Putin i co.
Sad mi je malo jasniji mehanizam gubljenja empatije ali i traženja objašnjenja za takve misli.
Primjer toga je taj da onaj tko ide u vojsku (pogotovo ako si iz Rusije ili SADa) svjesno svoj um i tijelo izlaže mogućem nanošenju ogromne nepravde drugom pod zapovijedi ljudi koji nemaju taj impuls ugroženosti.
Pristupanje vojsci je pola puta do zločina tako da Ruske vojnike nažalost gledam kao manje vrijedne.
Slazem se.
Ako si profesionalni vojnik, onda automatski izrazavas spremnost da ides ginut odnosno ubijat za svog lidera, ako dodje do konflikta. Meni je ekstremno zao kad neko od civila umre, ali ako se pogine u borbi, vojnicima pravicne strane odajem pocast, dok se zrtvama agresorske strane radujem. Sta ce mi bit zao krezubih rusa, koji su usli u tudju drzavu? Pa ni putleru ih nije zao, cim ih salje da ginu ko muhe.
Isto kao sto je raja spominjala da nema ni teoretske sanse, da neko povuce nuklearke. Koji qrac onda postoje bojeve nuklearne glave?

S druge strane, od samog pocetka ove invazije se iskreno nadam, da ce se naci neki mudonja u Kremlju i sasut 10metaka putleru u glavu, te rijesit ruski narod i narod okolnih zemalja tiranije.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 27 feb 2022, 17:38, ukupno mijenjano 1 put.

BoixosNois1899
Kontakt:

Post Postao/la BoixosNois1899 » 27 feb 2022, 17:36

Brokula je napisao/la:
27 feb 2022, 17:20
Roknuće se u bunkeru nekom.
"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"

FC Grizzlies

BoixosNois1899
Kontakt:

Post Postao/la BoixosNois1899 » 27 feb 2022, 17:55

"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"

FC Grizzlies

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.