Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Arvid
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la Arvid » 28 feb 2022, 09:05

I found freedom. Losing all hope was freedom.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 feb 2022, 09:08

Arvid je napisao/la:
27 feb 2022, 22:18
ASD je napisao/la:
27 feb 2022, 22:16
Po najavama da, ali posmatrajući mape nekako mi izgleda da mu je prvobitni cilj Mariupolj ali ko će ga znati šta mu je u glavi.

Ne vjerujem da bi trošio sredtsva na Kiev da mu je samo istok i jug Ukrajine (gdje ima određenu podršku) u glavi.
Mariupolj i Harkov su najbitniji strateški. Kijev se više ruši politički.

No nije bzvz ovo gomilanje trupa na Kijev s obzirom da su sutra pregovori. Sve ima svoje.
U principu sto se tice morala vojske i svega ostalog, najbitnije je zauzeti glavni grad i uhapsiti predsjednika.

Tako je u svim ratovima i vojnim udarima.

Neki dan je dobro neki lik napisao: "Svaki grad se moze izgubiti i ponovo osvojiti, samo glavni grad kad padne, odmah i moral vojsci padne".

Rusima je najbitnije da zauzmu Trg Majdan u Kijevu (tamo su bili i oni protesti i padale vlade, tamo se sve bitno desavalo) i ako na Majdanu dignu Rusku zastavu, to je to sto se rata tice...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 28 feb 2022, 09:08

vidi naše marke u zadnjih 12 sati :beba: :ljepota:
slika

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 28 feb 2022, 09:10

Evo klauna, izgovorio je sto su svi znali da misle
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 28 feb 2022, 09:11

Ima li ko ruskih rublj? Ponestalo mi tariguza :kafa:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 28 feb 2022, 09:14

...pa makar slamu jeo.

Tristan
Kontakt:

Post Postao/la Tristan » 28 feb 2022, 09:15

Java, dobio sam vizu,
java, pobjede u nizu,
java, igramo sa stilom,
java, na Gradskom sa Aston Vilom.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 28 feb 2022, 09:16

slika

Inače, u deset po našem počinju razgovori između Ukrajina i Rusa
Zadnja izmjena: Otelo, dana/u 28 feb 2022, 09:17, ukupno mijenjano 1 put.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

OsmaDolazi
Kontakt:

Post Postao/la OsmaDolazi » 28 feb 2022, 09:17

Arvid je napisao/la:
28 feb 2022, 09:14

...pa makar slamu jeo.
E jest će. A nastave li Vučko i Dodo glumiti frajera i veće Ruse nego sami Rusi mogli bi se i sa istočne strane slamom hraniti.

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 28 feb 2022, 09:17

Tristan je napisao/la:
28 feb 2022, 09:15
TI si bolestan, na liječenje pod hitno!
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 28 feb 2022, 09:20

:rol:
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 28 feb 2022, 09:21

Međutim, Evropska centralna banka je u ponedjeljak ujutro saopćila da Sberbank Europe, podružnica Sberbank Russia u potpunom vlasništvu, koja je zauzvrat u većinskom vlasništvu ruske države, propada ili će vjerovatno propasti zajedno sa svojim hrvatskim i slovenskim jedinicama.

"Sberbank Europe AG i njene podružnice iskusile su značajan odliv depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih tenzija na reputaciju. To je dovelo do pogoršanja njene likvidnosne pozicije. Ne postoje dostupne mjere s realnim izgledima da se ova pozicija vrati na nivou grupe u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije", navodi se u saopštenju ECB-a.

Ekonomska turbulencija, zbog koje je i cijena fjučersa sirove nafte Brent u ponedjeljak porasla za 7 posto, označit će ključni trenutak kada ozbiljnost krize u Ukrajini pogađa mnoge obične Ruse.

"To će biti nešto što ranije nismo vidjeli", rekao je Sergej Guriev, profesor ekonomije na francuskom Sciences Pou i bivši glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na društvenim mrežama su kružili videosnimci dugih redova na nekim ruskim bankomatima u nedjelju ujutro, iako se očekuje da će navala za valutom početi ozbiljno danas kad se tržišta otvore.

Već postoje znaci da je vrijednost rublje pala. Do nedjelje navečer, ruska Tinkoff banka je kupovala dolare za 89 rubalja i prodavala ih za 154, što je skoro dvostruko više od cijene prije samo tri sedmice.

Sankcionisanje ruske centralne banke, koje su stručnjaci nazvali "bez presedana", moglo bi zaustaviti ili ograničiti intervencije za podizanje vrijednosti valute, što bi otežalo izolaciju Rusa od ekonomskih posljedica invazije.

"Sankcionisanje centralne banke je bez presedana. Mislim da je za jednu od najvećih ekonomija na svijetu veličina ovdje bitna. Ranije su samo Iran, Venecuela i Sirija bili pod kampanjom maksimalnog pritiska", rekla je Marija Šagina iz Finskog instituta za međunarodne poslove i Ženevske međunarodne mreže sankcija.

Neki detalji sankcija ostaju nejasni, a moguće je da će zapadne vlade napraviti izuzetke za plaćanje nafte i gasa.

Međutim, sankcije ruskoj centralnoj banci, koja bi mogla zamrznuti znatan dio svojih rezervi od 630 milijardi dolara u zemljama G7, označavaju kvantni skok u kampanji sankcija Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Postoji psihološki i reputacijski efekat, jer sada svi jednostavno ne žele da imaju posla s Rusijom općenito", rekla je Shagina.

Elina Ribakova, zamjenica glavnog ekonomiste Instituta za međunarodne finansije, predvidjela je prošle sedmice da će sankcije centralnoj banci imati drastične posljedice po Rusiju.

"Osim što će stvoriti domaću finansijsku i ekonomsku krizu u Rusiji (masovna dolarizacija i uništavanje domaćeg finansijskog sektora), to će također učiniti trgovinu s Rusijom toliko teškom da će nekima biti gotovo nemoguća", napisala je ona.

Međunarodne finansijske institucije i druge organizacije također su počele da smanjuju svoje kancelarije ili prekidaju veze s Rusijom zbog sankcija i rizika za reputaciju. To je utjecalo na industrije daleko od bankarskog sektora.

Čini se da kompanije koje prodaju popularnu robu ograničavaju svoju izloženost ruskom tržištu. Proizvođači automobila, uključujući Mercedes Benz, Audi, General Motors i Jaguar Land Rover, navodno su obustavili isporuke robe u Rusiju.

Prodavnice koje prodaju iPhone i druge proizvode rekle su ruskim novinarima da ne primaju pošiljke, iako razlog nije odmah jasan.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 28 feb 2022, 09:23

Ne znam da li sam u zabludi ali meni ovo djeluje kao jedna velika namjestaljka svih strana.Znam sta je rat , sta je kad te neko bombarduje , koliko lobanja smrskanih ali ovo , sa ovakvim oruzjem nije nikakav rat.mozda nisam informisan dovoljno , ne pratim prave stranice ali mrtvog covjeka jos uvijek nisam vidio.

Ako moze neko ko vise prati , ima vece interesovanje da mi priblizi sliku i generalizuje.

Jasno sta je krajnji cilj , ali meni ovo ne djeluje kao rat vec kao instalacija i deal

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 28 feb 2022, 09:25

Madal je napisao/la:
28 feb 2022, 09:20
:rol:
neće ni preko grčke više moći hahaha

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 28 feb 2022, 09:27

JoeBleck je napisao/la:
28 feb 2022, 09:23
Ne znam da li sam u zabludi ali meni ovo djeluje kao jedna velika namjestaljka svih strana.Znam sta je rat , sta je kad te neko bombarduje , koliko lobanja smrskanih ali ovo , sa ovakvim oruzjem nije nikakav rat.mozda nisam informisan dovoljno , ne pratim prave stranice ali mrtvog covjeka jos uvijek nisam vidio.

Ako moze neko ko vise prati , ima vece interesovanje da mi priblizi sliku i generalizuje.

Jasno sta je krajnji cilj , ali meni ovo ne djeluje kao rat vec kao instalacija i deal
slika

Eto mrtvog čovjeka, upravo BBC objavio ovu fotografiju.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 28 feb 2022, 09:28

JoeBleck je napisao/la:

Edituj u tačku :mrgreen:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 28 feb 2022, 09:30

VelikanizPlatonove
Kontakt:

Post Postao/la VelikanizPlatonove » 28 feb 2022, 09:34

Slucajno nadjoh ovu temu pa reko da vidim kakva su misljenja u nasoj avliji. Malo sam razocaran moram priznati. Mislio bi covjek da nakon onih losih godina na ovim prostorima bi znali sta znaci rat i ratno huskanje i kakve tragedije to donosi. Ali dobro, ocigledno da se uvijek mora navijati za nekog i odabrati stranu, takvi su narodi ovdje.
Ako shvatimo da postoji samo strana elite i strana obicnog naroda puno cemo sebi mozganja ustediti i sekiracije. Je l stvarno toliko tesko vidjeti da je Ukrajina kao komad tijesta koji razvlace i svojataju i Ameri i EU i Rusija? Da apsolutno svaku stranu boli ona stvar za ukrajinskim narodom? Pa ovaj sukob ne traje 4 dana traje 8 godina u punom jeku a da ne govorimo kroz istoriju i milion i jedan razlog postoji vecinu njih mi ni n3 znamo niti cemo ikad znati. Ali evo neka bude da je okidac bio teznja Ukrajine da udje u NATO. Znaci Amerika i EU nagovaraju njih da se pridruze, i samim tim da NATO trupe dodju na granicu Rusije i koliko blizu Moskve? Pa koja bi normalna drzava to dopustila??? Pa sta bi se desilo da Rusija zeli postaviti bazu na recimo Kubu(1962.)? Ili Meksiko? Ja cisto sumnjam da bi Ameri reagovali blagonaklono na tu ideju. I opet se jadni Ukrajinci guraju izmedju dvije vatre i forsiraju. Treba malo biti objektivan.
Ako ce se kola sad slomiti na Rusiji meni ne smeta. Ali isto tako ocekujem od citavog svijeta da bude ujedinjen kada NATO bude izvrsio invaziju na neku suverenu drzavu (citaj najnovije Iran) pod izgovorom posjedovanja oruzja za masovno unistenje, kojeg nema. Nema veze sto ce mozda sljedeca drzava biti africka ili azijska a ne evropska ljudi su ljudi i svaki zivot isto vrijedi. Isto tako i njima udarati sankcije mi kao ujedinjena Evropa i zabraniti im letove uopste u Evropu itd itd...
Pobjednika nema niti ce ih ikad biti, a ne mora rat doci kod nas opet da bi ga osjetili, bice udar po dzepu svakako pa ti natoci gorivo za mjesec dana od jedne plate.

FKBilder
Kontakt:

Post Postao/la FKBilder » 28 feb 2022, 09:35

Tristan je napisao/la:
28 feb 2022, 09:15
Ma vi ste meni najjaci,jeste ocam...Jos kada sam procitao onaj naslov u srbskoj stampi Ukrajina napala Rusiju,nema dalje...Samo laz srbe spasava,samo naprijed nedajte se ometat

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 28 feb 2022, 09:36

sljivo je napisao/la:
28 feb 2022, 09:28
JoeBleck je napisao/la:

Edituj u tačku :mrgreen:
Ma ne fkt.

Nemam cinjenica , sve je medijska halabuka.Instagram c FB i Tiktok.

Mi kada smo bili u ratu , nisi se vode stigao napiti a da nije granata pala u 500metara.Neki Internet , nesto , nejasnoca.Slike iz bolnice nigdje.

Molim bez napadanja , na strani sam branioca jer sam i u domestic ratu bio tu , samo mi ne djeluje izmanipulisano , izigrano, za pare uradjeno.Bit ce tu kolaterala jer mora biti ali da je cilj masakriranje ne vidim.Jednostavno mislim da je ovo projekat velikih sila , u kojem je i sama Ukraina klimnula glavom i rekla ako ce nam biti bolje sutra i dobit cemo lovu , hajde onda.

Ne vidim drugo objasnjenje.

Slika ba balkanu je usko vezana na zalost.
Sve je po INO nalozima , niko ne prdi dok mu se ne servira grah sa vana.

Ako bude “sukoba” , inicirani su vanjskim silama.Narod je glup i ovca i po samim drustvenim mrezama shvatis da zivis u drustvu daleko ispod prosjecnog razuma i inteligencije.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 14 gostiju.