JimmyPage je napisao/la: ↑22 jul 2022, 01:40
Ako neko ima dobre volje da mi objasni i ako je prepoznao na terenu šta smo mi trebali igrati večeras i čemu se uopšte teži po pitanju igre i taktike na osnovu ove utakmice odnosno utakmice u Posušju i generalno priprema? Od Amara to neću saznati očito jer o tim stvarima ne priča kad daje izjave.
Feđa je ostavio taj pečat gdje smo igrali visoki presing u formaciji 4-2-3-1 sa visokim izlascima bekova.
U šanse su ulazili gotovo svi igrači osim stopera a zamisao je bila da se napada sa puno igrača i da se dosta njih nalazi u protivničkom šesnaestercu. Zato nismo imali izrazitog strijelca nikada.
Evo stvarno bih volio ako ima neko stručan da mi objasni novi koncept, ne mora se ulaziti u dubinu.
Igra na prekide? Na centaršuteve? Primjetio sam da se puno šalju dijagonale i duge lopte na krilo, uglavnom bekovi šalju lopte na krilo. Teži se vjerovatno tom centaršutu na Haskića. Ostalo nisam ništa skontao. Imamo li još neke mehanizme?
edit:
Anđušić ne može igrati lijevo, uduši ga pozicija. Imam osjećaj da on i Halilović teško mogu igrati zajedno jer su po prirodi takvi da žele loptu.
Vidim da Halil ima najviše odriješene ruke, sve nekako polazi od njega. Ne znam jel to taktička zamisao ili igrači nesvjesno njemu guraju loptu jer ima iskustvo. Dobar je igrač neminovno al brate upegla loptu, stalno višak potez ima. Krasio nas je taj prvi dodir i izbacivanje bekova/krila u prostor.
Isto tako upitna mi je uloga i Radovca jer se Halil stalno nameće kao dirigent u igri, ovaj se nekako nije vidio uopšte. Možda nije htjeo odgovornost, nije bio u elementu al nekako mi je recimo Pršeš bio malo konkretnijih. Možda jer se Emir istrošio a ovaj svjež.
Ulogu Blagojevića ne kontam, da donese mir u igri? Šta će nam, on možda treba kad vodimo pa da umiri igru, ja ga ne vidim kao kreativca.
Mislim da Džanković i Pantelić moraju igrati krilne pozicije, ostalo je natrpavanje sredine, Nemanja nesvjesno teži ka sredini tokom utakmice da igra iza napadača jer mu je to prirodna pozicija.
Odgovor na tvoje pitanje u normalnim situacijama zahtjeva opsiran odgovor, ali u ovom slucaju se moze odgovoriti vrlo kratko, Velez nema plan.
Te lopte ili dijagonale o kojima pricas su samo izraz manjka mogucnosti, i onda igraci te duge lopte vide kao jedino rjesenje, sa najmanje rizika.
Znaci, Osim nema detaljan plan sto se tice igre i taktike. Taktika je prenjeti na polovinu protivnika, kako god igraci znaju, a to znaci dugim loptama.
Velezova sredina je generalno spora i kreativnost im nije najjaca strana. Zato je kod Dudica napad isao po stranama, nesto kao Liverpool. Sredina je tu da prebacuje sa jedne strane na drugu kako bi se doslo u bolju situaciju, kada je zatvorena jedna strana. Isto tako, ako je jedna strana zatvorena, lopta se vraca nazad do stopera, koji mijenjaju stranu. Problem je kad nemas stopere koji su dobri sa loptom i koji to ne znaju ili nesmiju odraditi dovoljno brzo, kao sto je juce bio slucaj. Medjutim juce nije ni bilo taktike.
Na primjer, nas napad vrsi pritisak na zadnju liniju kod njihovog sesnaesterca, sredina prati, a odbrana nam stoji 20 metara od naseg gola. Ogromna rupa se stvara na sredini, gdje se njihovi napadaci mogu spustiti po loptu, i onda taj nas pritisak ne znaci nista.... Odbrana to radi, jer nema samopouzdanja, i boje se ostaviti dubinu....Trener naravno treba da reaguje, ali...
Druga stvar, je recimo sto se nase krilo, Zaimovic tokom defanzivne igre, spustao na liniju sa Cosicem, dok Maltezani imaju loptu na suprotnoj strani. Umjesto da pomaze veznom redu, i stoji do Hasanovica i Radovca, sa njima u liniji, on stoji pored Cosica, sto znaci igrac manje u veznom redu, tokom presinga ili defanzivne igre..... itd itd.
Uglavnom, nema taktike, i sve je na ho ruk...