Nemam keš
Volvo bi najviše i volio zbog sigurnosti, ali je i preskup vala
Ma razumijemo se, to sam i mislio jer je najjeftiniji benzin 10 000 jeftiniji od najjeftinijeg dizela jer dizel ima samo dsgAsteriks je napisao/la: ↑02 avg 2022, 19:30Prije svega nije to bas tako da je razlika 10-15 hiljada cijene dizela u odnosu na benzin. To zavisi da li je benzin DSG ili manuelac, koja je snaga te da li dolazi u opciji 4x4. Logicno da ce benzinac 1.4 TSI od 125 konja (manuelac) biti prilicno jeftiniji od dizelasa 2.0 TDI sa DSG ili 4x4. Ali, razlika izmedju benzinca i dizela Kadiaqa, iste snage te iste vrste transmisije je otprilike oko 4000 KM, sto je opet ozb cifra.IlCapitano je napisao/la: ↑02 avg 2022, 16:48Benzin ili Dizel, za naše prilike? Manual ili DSG? 10-ak puta godišnje duža putovanja do 400KM u jednom pravcu, inače gradska vožnja.
Npr. Kodiaq ima manual samo sa benzinskim motorom, a svi dizeli su DSG i po 10-15 hiljada skuplji u odnosu na benzin. Čitav život koristim dizel i manual, ne volim automatik nikako par puta što sam dosad vozio.
Gledam SUV vozila sa 7 sjedišta. Kodiaq, 5008, Sorento, Volvo itd
Unaprijed hvala
Taj turbobenzinac TSI je imao prilicnih problema oko pogonskog lanca ali je rijeseno tako sto je VW vratio remen msm od 2012. Ovaj benzinac 1.4 TSI od 125 KS je pored Kadiaqa ugradjivan u Audi Q3 s kojim djeli dosta mehanickih komponenti itd.
Dizel verzije Kadiaqa do 2021. su imale i manuelac u ponudi dok su nakon facelifta 2021. ostali samo automatici.
Max nosivost je otprilike oko 650 kg sto je odlican podatak. Safety asist pomenute u osnovnoj verziji je prosjecan i nisu bili uvjerljivi na kres testu.
Bilo je opoziva za modele 2018. i godinu poslije, gdje je radjen softverski update za nize obrtaje pa onda problemi za zracnim jastukom itd. Da je sve rijeseno nisam siguran a moguce da ima modela koji su u upitnom stanju doradjivani te prebacivani na zlj trzista.
Volvo je posebna liga po pitanju sigurnosti i tesko da im neko moze parirati.
Je li bas tolika razlika u potrosnji dizel-benzin? Isplati li se tolika razlika u cijeni?
I isplati li se razlika između manual i dsg? Nisam na duge staze nikad vozio automatik, ali ovo sto jesam ne pase mi nikako