Ghuraba je napisao/la: ↑14 avg 2022, 21:04
Nemamo mi toliko los roster, koliko lose i bezidejno na parketu izgledamo. Po meni glavni razlog svega toga lezi u treneru i njegovom upitnom kosarkaskom znanju. Ne kazem da su nasi igraci vrhunski, niti da se trebamo nadati nekakvih velikim rezultatima, ali rutinski uzeti Madjarsku i skupo prodati kozu ostalim protivnicima iz grupe je minimum sto se treba uraditi. Nek igraju odbranu kao da im je svaka utakmica zadnja u zivotu i nek na racun toga + na kvalitet 3-4 pojedinca (mozda jos neko iskoci) ne dopuste Nijemcima, Francuzima, Litvancima i Slovencima da rutinski odrzavaju dvocifrenu razliku. Ako sa svima njima udjes u zadnju cetvrtinu sa 7-8 poena zaostatka (ili ne vise od 10-12), pa posrecit ce ti se nekad i bar jedna takva tekma ce otici u tvoju korist.
Ok, Roberson je los stranac, morao se naci bolji (Hrvati sredise dobrog Amera za 15 dana), ali je itekako upotrebljiv. Odlican je suter s distance i zna igrati 2na2. Kod nas on ne dobije nijednu akciju za sut, niti isforsira taj pnr s visokim igracima, iako su svi dobri u tome (Nurkic, Halilovic i Kamenjas).
Nurkic jeste korektan suter za tri, ali to mu je mozda tek peti adut i ne bi se smjelo desavati da se njegova napadacka igra svodi na sutiranje trojki. Naravno da treba uzeti otvoren sut, ali se prvenstveno mora iskoristiti u onome gdje je najbolji. Frajer pravi najbolje skrinove u nba, a danas dva takva nije napravio Musi, iako je ovaj 10x produktivniju kad dobije dobar blok. Ja sam se nadao da ce udvajanjem Nurkica igraci poput Atica, Gegica i Lazica najvise profitirati. Kretnje bez lopte, utrcavanja ceonom linijom i slicne stvari su u takvim situacijama nesto sto moraju raditi, a Jusuf zna dati dobar pas i ostaviti ih na ziceru.
Kod nas se sva igra svela na to da u fazi napada trazis Nurkica i Musu, a ovamo imas 4 igraca s dobrih sezonama (Roberson, Halilovic, Gegic i Kamenjas) + 3 igraca koji mogu bljesnuti (Atic, Sulejmanovic i Lazic) i bukvalno ni za jednog od njih nemas izradjene akcije. Jasno je na cija ledja ce pasti najveci teret, ali bez odredjenog udjela svakog od njih - dzaba ti i 30 Jukinih poena. Petorke u kojima su Lazic i Vrabac ili Halilovic i Kamenjas zajedno na parketu su za samoubistva, a Bekir upravo s prvom dvojicom pocinje meceve. U takvim situacija bukvalno samo skupis reket i pustis ih da rade sta hoce. Fazon je i sto su to mahom losi ballhandleri, tako da ih je jos jednostavnije braniti.
Da se ja pitam, Roberson, Musa, Lazic, Sulejmanovic i Nurkic bi cinili petorku koja bi se uigravala za prvenstvo. Svi mogu zabiti trojku (nisu vrhunski suteri, ali im se neces ni odmicati po 3 metra), mada bi vjerovatno i defanzivno skripalo. Gegic, Atic i Halilovic bi dobili svoje akcije i zadatke - kako defanzivno, tako i ofanzivno. Nekad nesto nece funkcionisati, nekad ce i proci ono sto se zamislilo, ali je vazno da se u svakom trenutku zna njihova uloga. Vrabac bi ulazio u igru samo ako svi planovi propadnu i ako nijedna defanzivna postava ne funkcionise, pa onda uvedes njega da vrsi pritisak i dosadjuje protivnickom playmakeru.
Ubijedjen sam da bi dobar trener od nase reprezentacije napravio klapu koja bi bila tvrd orah gotovo svima. Nurkic i Musa su u paketu bolji od Teletovica i Djedovica, Halilovic i Kamenjas od Kikanovica i Stipanovica, Gegic i Atic od Gordica i Sutala, Sulejmanovic i Lazic od Masica i Persica, Roberson od totalno indisponiranog Wrighta, ali smo na tom prvenstvu u Sloveniji izdominirali Litvaniju koja nije nista losija od ove danasnje.
I halalite na ovom romanu (ako ga iko i procita), nece ih biti vise - bar ne do tekme s Crnogorcima.