SarajevoForza je napisao/la: ↑26 avg 2022, 00:34
Bili smo 31. 2010. godine. Najbolji plasman smo imali 2011. kada smo bili 29.
https://kassiesa.net/uefa/data/method4/crank2010.html
Jasno mi je tvoje razmišljanje i ima smisla u teoriji. Ali moraš razumijeti da mi nikada nećemo biti u top 17/18 poput hrv ili srb što je potrebno za direktan plasman u grupe. Individualni plasman nekog kluba u grupe će uspostaviti dominaciju isključivo tog kluba u ligi (uz normalnu nelopovsku upravu) i postat ćemo nešto poput moldavske lige. Samo taj klub će rasti i ponovo ulaziti u grupe kroz šampionski put. Kao navijač Sarajeva ne mogu navijati da to bude bilo ko drugi, a kao građanin BiH pogotovo ne mogu navijati da to bude onaj koji tu državu mrzi.
Donekle se slažem s tobom i vrlo si pristojan pa ću ti obrazložiti. Da, dešavali su se primjeri poput moldavske lige gdje jedna ekipa( Koja je zapravo iz Transistrie proruske paradržavice pa ne vidim da moldavci navijaju protiv njih) apsolutno dominira. Ali pogledajmo neke druge primjere. Slovenačka liga je objektivno bezveze, ali s dominacijom Maribora i plasmanima u grupe LŠ su se otvorila vrata za jedne Domžale pa za jednu Muru koja je porazila veliki Tottenham. I kod Hrvata su se uz veliku dvojku pojavile izuzetno jake ekipe u vidu Rijeke i Osijeka koje vrijede duplo više nego Maccabi Haifa koja je porazila Zvezdu neku noć i plasirala se u LŠ. Istrpio bih 2-3 godine dominacije Sarajeva ako znam da će poslije toga Željo biti konkurentan u ligi, prodavati igrače za nekoliko miliona eura i biti pristojan i respektabilan na evropskoj sceni. Ako se to ne desi i Željo se ne vrati na svoje, lakše je identificirati problem i krenuti nanovo u boljoj sredini za napredak poput Hajduka koji se pokušava riješiti utjecaja ulice nego kuburiti kao danas.
A kad je situacija u državi u pitanju to ću objasniti banalnim primjerom. U razred(BH) ide 10 djaka, 6 su vrlo fini i pristojni(Bošnjaci) a 4 su nestašni i ne slušaju itd(Srbi i Hrvati). Ne želim da generalizujem ali kad je u pitanju BiH zna se ko želi njoj dobro a ko ne. Da li je pravo rješenje da jedni zakuhaju s drugima pa da roditelji moraju slati djecu u druge škole a ti ostaneš bez plate i posla (odliv mozgova), da dopustiš da loša djeca utječu na dobru svojim razmišljanjem i nastane opće rasulo i tuča koju ne možeš zaustaviti (rat, huškanje, finansijska šteta, blokada države) ili ćeš pokušati integrisati djake u razred, nametnuti bar neke osnovne opšte vrijednosti i spasiti što se spasiti da i uspostaviti kakvu takvu stabilnost. Prije svega želim da mi kao najmnogoljudniji dajemo pravu sliku a ne da krademo na sitno, da korupcija i nepotizam postanu svakodnevnica, da nam dileri budu uzor omladini, da bolnice nemaju osnovnu aparaturu pa da porodice bolesnika kupuju sve, da zanemarujemo sve naše prirodne ljepote. Budimo primjer, da znamo da nije do nas. Kada insan vježba i zdravo se hrani ali otkaže mu štitna pa se svakako udeblja i oboli je čist splet okolnosti na koji ne može utjecati niti se može kriviti zbog tog i treba biti ponosan na svoj trud i rad. Ako me ubiju u ratu biću ponosan što sam branio svoje
Veliki pozdrav za tebe