gruezi je napisao/la: ↑04 nov 2022, 03:25
Vidi nešto druže, naboj i patriotizam se trebaju ogledati u profesionalizmu kada si u reprezentaciji. Kakve koristi mi od Pjanića, Džeke i ostalih Bošnjaka imamo u reprezentaciji ako su oni deklarativno patriote, a na pripremama se zayebavaju i hodaju po kafanama. To nije ni patriotizam ni naboj.
Generacija koja je otišla u Brazil jeste bila 95% "bošnjačka", ali hajmo biti realni nismo mi otišli u taj Brazil zato što su tada za reprezentaciju igrali Bošnjaci nego zato što su igrali kvalitetni igrači koji su, makar u tom nekom ciklusu, bili profesionalci kada dođu u reprezentaciju. Da ne govorim sada o objektivno slaboj kvalifikacijskoj grupi, to je izlizana priča i nije toliko bitna za ovu temu, ali je itekako igrala ulogu.
Imao si u reprezentaciji jednog Vranješa koji je tetovirao četničkog vojvodu, a lik je bukvalno ginuo na svakoj utakmici reprezentacije države koju bi, shodno svom ponašanju i imidžu, trebao u najblažem slučaju ne doživljavati kao svoju, da ne upotrijebim neku težu riječ.
Imao si, recimo, i Tonija Šunjića koji je hladno po Mostaru hodao u dresu Hrvatske, čiji je otac optužen za ratni zločin nad Bošnjacima, ali ja nikad nisam imao utisak da se taj dečko ne trudi ili ne zalaže kada igra za reprezentaciju, naprotiv, jer bio je godinama nakon Spahića naš ubjedljivo najbolji i najkonstantniji stoper.
Da rezimiram, kvalitet i profesionalizam, to je ključ dobrog rezultata a ostalo su sve priče za malu djecu. Ja se slažem da se ne treba olako ponižavati i skupljati otpatke susjednih zemalja, nemam problem da uvedemo taj "kriterij", ali priča o "bošnjačkoj" reprezentaciji kao garant nekog uspjeha ne pije vode.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"