Ne postoji kod nas.AshburtonG je napisao/la: ↑08 feb 2023, 00:12Jako zanimljiva tema. Da li postoji neka komisija ili tijelo koje moze provjeravat konstrukciju? Postoji li neki nacin provjeravanja nakon gradnje? Neke kamere ili senzori? Poznavajuci nase gradjevinske firme i tendere, garantujem da ni minimalno ne ispunjavaju...AlanSmith14 je napisao/la: ↑07 feb 2023, 23:26Vezano za gradnju u seizmički aktivnim područjima, pošto se inače time bavim i tema master rada mi je bila iz bliske oblasti ...
Postoje Instituti za materijale i konstrukcije koji uglavnom funkcionisu po onoj "general poslije bitke". To nije krivica tih Instituta za konstrukcije, vec onih koji ih finansiraju. Jer se ne ulaze dovoljno u nauku.
Generalno, postoje u gradjevinarstvu tzv. metode bez razaranja za provjeru stanja materijala, gdje se vrstom ultrazvuka moze provjeriti stanje nekog visekomponentalnog materijala (betonski stub ili zid npr.). Na osnovu promjene otpora prodiranju zraka kroz tijelo elementa, formira se predstava izgleda i stanja unutrasnjosti.
Moje iskustvo kaze da stanje kod nas u pogledu statike i sigurnosti objekata novogradnje nije lose. Za stare objekte ne znam.
Bez obzira sto omalovazavamo sve domace, ipak je gradjevinska praksa u BiH u tom najvaznijem segmentu gradnje (a to je statika/dinamika) na korektnom nivou.
Pricam uglavnom o stanju Sarajevu, mada sam u 80% gradova u BiH do sada radio barem nesto. Nisam stekao mnogo losih iskustava u pogledu konstrukcija.
Vecina Projektanata, Izvodjaca i Nadzornih organa ne zeli da se igra s tim i ne ulazi se u bilo kakve stednje u tom segmentu.
Na drugim stvarima se nastoji stedjeti, a te stvari obicno nisu bitne za statiku objekta (debljina termickih slojeva, vrsta i debljina hidroizolacije, podovi i sl.)
Od 2017. do 2019. sam bio sef gradilista jedne stambene zgrade u Vogosci od 91 stana po sistemu "kljuc u ruke". Mogu da garantujem da je sve po pitanju konstrukcije odradjeno prema projektnoj dokumentaciji i niko od ucesnika gradnje nije niti pokusao bilo kakve malverzacije na tom planu.
Sarajevo Tower sam takodjer ucestvovao ali samo na jednom manjem dijelu radova, ali i tu znam i siguran sam da je sve korektno radjeno.
Dogradnja aerodoroma Sarajevo koja se ubrzo otvara, takodjer sve prema projektu rahmetli Seada Golosa i njegovog tima radjeno, bez ikakvih akrobacija.