Moglo se, nije drzava htjela, kazna za dezertiranje postoji u svakoj drzavi, hoces da se vratis ok kazna ti je 50 milja ili zatvor, inace mozes u posjetu kao Svabu doci 6 mjeseci i vozdra. Ljudi krv pisali, ti po Svabiji uzimo pare, doso k'o hadzija kad je sve proslo, kite. Ali Bosnjacki merhamet "jeb.aji ga, nema veze".ASD je napisao/la: ↑10 apr 2023, 15:36To je druga strana priče.alemsa je napisao/la: ↑10 apr 2023, 15:22Onda ih je i drzava amnestirala i to je bila greska (kad su se vracali poslje rata), ko je zivio u Bosni u tom periodu imo je radnu obavezu ako nije na liniji. Ovi dobili free pass, jos se vratili s parama. Kaznu su trebali dobiti za dezertiranje ili nea povratka.ASD je napisao/la: ↑10 apr 2023, 15:10Jel još koga nerviraju oni članci o punoljetnim sposobnim muškarcima koji su uspjeli da se dokopaju Njemačke u periodu od 92-95?
Znači, ne vjerujem. Opisuju te odlaske u toku rata kao vrhovni čin herojstva, inteligencije i sposobnosti.
Da se razumijemo. Ne osuđujem nikoga ko je u ratu otišao. Taj je bio i najpametniji.
Ali predstavljati odlazak u ratu kao pobjedu u bitci pored Golijata je retardirano.
To je objektivno bio najlakši čin u tom periodu.
Nije se moglo ništa drugo jer he rat završio neriješeno. Agreementom.
Više mi smeta kada se predstavi kao neki čin sposobnosti.
A te vijesti su krenule zadnju godina kao nikad.
Evo nova vijest "za razliku od Ukrajinaca teško mu bilo u Njemačkoj jer nije imao internet".
Ljudi po Bosni glave gubili u isto vrijeme.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Jos djeca takvih sad predstavljaju drzavu u sportu moj Aleme.alemsa je napisao/la: ↑10 apr 2023, 15:38Moglo se, nije drzava htjela, kazna za dezertiranje postoji u svakoj drzavi, hoces da se vratis ok kazna ti je 50 milja ili zatvor, inace mozes u posjetu kao Svabu doci 6 mjeseci i vozdra. Ljudi krv pisali, ti po Svabiji uzimo pare, doso k'o hadzija kad je sve proslo, kite. Ali Bosnjacki merhamet "jeb.aji ga, nema veze".ASD je napisao/la: ↑10 apr 2023, 15:36To je druga strana priče.alemsa je napisao/la: ↑10 apr 2023, 15:22
Onda ih je i drzava amnestirala i to je bila greska (kad su se vracali poslje rata), ko je zivio u Bosni u tom periodu imo je radnu obavezu ako nije na liniji. Ovi dobili free pass, jos se vratili s parama. Kaznu su trebali dobiti za dezertiranje ili nea povratka.
Nije se moglo ništa drugo jer he rat završio neriješeno. Agreementom.
Više mi smeta kada se predstavi kao neki čin sposobnosti.
A te vijesti su krenule zadnju godina kao nikad.
Evo nova vijest "za razliku od Ukrajinaca teško mu bilo u Njemačkoj jer nije imao internet".
Ljudi po Bosni glave gubili u isto vrijeme.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
Jos uzimali kuce/ stanove, Srbi prodavali bud zasto, za 20 hiljada maraka kucu sa 2 sprata k'o apoteku si 96, 97e mogo uzet u Pejtonu na Ilidzi.
De ne budali. Ko ti je to slagao. Štale od kuća, tkz.čerpičare bez ploče i monte prodavali u to vrijeme za 100 + hiljada. Skovali garaže od okoraka i unosili u prodaji kao poslovni prostor.
Nije to neko veliko čudo, jer većina Srba po Sarajevu su imali stanove, dok su im kuće služile više kao vikendice, gdje su uzgajali stoku, imali sušare, nešto vrta itd.
Znam da nije tema ove emisije, ali ova laž je zaparala oči.
Nisi mogao ni u Tarčinu naći vikendicu ispod 40k.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria
S tim sto je u Bosni tad dvadeset hiljada vrijedilo ko danas sto hiljada maraka.
Mozda je nekako ta ravnoteža između dijaspore i onih sto su ostali i bila najbolje rijesenje za ovu državu.
Naravno, da su svi bili "pametni" i utekli onda odbrane nebi ni bilo a pitanje sta bi ljudima ostalo od imovine po ulasku ČGA u gradove i sela, vjerovatno bi sve bilo opljačkano i oteto.
Isto tako dijaspora je mozda bila i kljucna u oporavku poslije rata jer skoro da nije bilo porodice koja nije imala nekog svog u dijaspori koji ih je gurao.
Mozda je nekako ta ravnoteža između dijaspore i onih sto su ostali i bila najbolje rijesenje za ovu državu.
Naravno, da su svi bili "pametni" i utekli onda odbrane nebi ni bilo a pitanje sta bi ljudima ostalo od imovine po ulasku ČGA u gradove i sela, vjerovatno bi sve bilo opljačkano i oteto.
Isto tako dijaspora je mozda bila i kljucna u oporavku poslije rata jer skoro da nije bilo porodice koja nije imala nekog svog u dijaspori koji ih je gurao.
Eh da su te pare dijaspore završile u pravim rukama i tokom rata i poslije rata, gdje bi nam kraj bio.
Kucu u mom komsliku lik uzeo za 20 i neku hiljadu 96-e, drugu kucu sa 3 sprata kupio Sandzaklija za 40 hiljada (njoj je trebalo malo radova, fasada i unutra malo, igrali po njoj lopte dok je nije ovaj kupio). Ko je imo te pare kralju poslje rata niko. Moj stari izado iz rata sa gelerom u ramenu koji mu je tu i dan danas (na Zucu ga dobio), bez posla, bez penzije (jer mu je ruka fukcionalna), bez iceg gol ko lipa, dobio one kako su se zvali devize sta vec sto si mogo komotno baciti.armando je napisao/la: ↑10 apr 2023, 16:17De ne budali. Ko ti je to slagao. Štale od kuća, tkz.čerpičare bez ploče i monte prodavali u to vrijeme za 100 + hiljada. Skovali garaže od okoraka i unosili u prodaji kao poslovni prostor.
Nije to neko veliko čudo, jer većina Srba po Sarajevu su imali stanove, dok su im kuće služile više kao vikendice, gdje su uzgajali stoku, imali sušare, nešto vrta itd.
Znam da nije tema ove emisije, ali ova laž je zaparala oči.
Nisi mogao ni u Tarčinu naći vikendicu ispod 40k.
U Zenici je se dvije hiljadite mogao kupiti dvoiposoban stan za dvadeset milja.
Ma prica gluposti, onda mene optuzuje da budalim a znam tacno kuce koje su prodate tad od Srba. Ko ce mu tad dati 100 hiljada, mogo je samo neko sa strane, u Bosni niko. Jest da su tad plate bile 300-400km, sa 50km pitas posto je Bosna ali bez obzira
Jbg, tad si za dvadeset hiljada mogao napraviti od temelja dvospratnu kucu, jos i fasadu da joj uradis i namještaj ubacis.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Dobro eto vi znate bolje, slušali priče i ovdje prepričavate.
Lično tražio 2 godine (1999-2001) bezuspješno. Ne krijem, možda sam više očekivao za budžet od 80-120 hiljada, ali ponavljam, nisam našao. U cik zore po male oglase, čitaj, traži, zovi da ne bi neko prije ujagmio. Svaku ulicu, svako brdo, komplet prigradska naselja sam obišao i opet ništa. Na kraju i uz pomoć agencija trud se nije isplatio.
Lično tražio 2 godine (1999-2001) bezuspješno. Ne krijem, možda sam više očekivao za budžet od 80-120 hiljada, ali ponavljam, nisam našao. U cik zore po male oglase, čitaj, traži, zovi da ne bi neko prije ujagmio. Svaku ulicu, svako brdo, komplet prigradska naselja sam obišao i opet ništa. Na kraju i uz pomoć agencija trud se nije isplatio.
2000e ti proso voz, da si trazio 96-e, 97 mozda i 98-e naso bi , tad su i Srbima trebale pare da zive tamo gdje su otisli Bijeljina, Bratunac i gdje vec, pa su prodavali bud zasto, mozda su i tad vrijedile 100 ali ne mos dobiti te pare a pare ti trebaju. Vec 2000-e su se i oni tamo stabilozovali pa su mogli postovati cijenu pa kad proda. Kucu u kojoj sam ja zivio je tako, bilo smo u ok odnosima sa tom Srpkinjom Bosa se zvala, nasi joj sina pokosili na Otesu, kad smo krenuli za Usa ona stavila na prodaju i kupio je neki nas iz Svabije za preko 100k.armando je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:04Dobro eto vi znate bolje, slušali priče i ovdje prepričavate.
Slusali price
Ljudino, otac rahmetli mogao kupiti stan za dvadeset hiljada, dvoiposoban ali u to vrijeme su bar za prosječnog bosanca bile velike pare.
Tetak nekih 6,7 godina poslije rata digao kredit deset hiljada i napravio dvospratnu kucu useljivu. Istina, imao je vec potrebne dozvole i priključke za istu i u to vrijeme su jos uvijek ljudi bili bliski jedni drugima, komsija nije bio samo neko ko zivi u istom selu, naselju ili mahali s tobom nego i prijatelj, oslonac, podrška. Bio ti je dovoljan jedan majstor i to je to, sve ostalo radne akcije se pravile.

Ljudino, otac rahmetli mogao kupiti stan za dvadeset hiljada, dvoiposoban ali u to vrijeme su bar za prosječnog bosanca bile velike pare.
Tetak nekih 6,7 godina poslije rata digao kredit deset hiljada i napravio dvospratnu kucu useljivu. Istina, imao je vec potrebne dozvole i priključke za istu i u to vrijeme su jos uvijek ljudi bili bliski jedni drugima, komsija nije bio samo neko ko zivi u istom selu, naselju ili mahali s tobom nego i prijatelj, oslonac, podrška. Bio ti je dovoljan jedan majstor i to je to, sve ostalo radne akcije se pravile.
Govorim za Sarajevo i to razdoblje.chily-rz je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:14Slusali price![]()

Nemam razloga tebi da ne vjerujem, jer pričaš vjerovatno za Zenicu i vrijeme odmah poslije Dejtona
Vjeruj mi jara kad znam. One sto su bile napustene su isle k'o halva, ove vec sto je neko zivio u njima malo teze. Od te Bose cerka i zet htjeli prodati i ranije, zvao taj zet mog starog delozacija ovo ono, stari mu reko ti me deloziras ja ti je zapalim odma, mater ti je.bem izaso iz rata bez iceg, jos da neam gdje zivjeti ne moze. I ovaj se prepo i nije prodo dok nismo otisliarmando je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:18Govorim za Sarajevo i to razdoblje.chily-rz je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:14Slusali price![]()
Tetak nekih 6,7 godina poslije rata digao kredit deset hiljada i napravio dvospratnu kucu useljivu. Istina, imao je vec potrebne dozvole i priključke za istu i u to vrijeme su jos uvijek ljudi bili bliski jedni drugima, komsija nije bio samo neko ko zivi u istom selu, naselju ili mahali s tobom nego i prijatelj, oslonac, podrška. Bio ti je dovoljan jedan majstor i to je to, sve ostalo radne akcije se pravile.![]()
Nemam razloga tebi da ne vjerujem, jer pričaš vjerovatno za Zenicu i vrijeme odmah poslije Dejtona
Šta je bilo sa vašeg doma u Sarajevu, s pretpostavkom da ste tu živjeli prije rata? Privatna stvar, ne moraš odgovoritialemsa je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:30Vjeruj mi jara kad znam. One sto su bile napustene su isle k'o halva, ove vec sto je neko zivio u njima malo teze. Od te Bose cerka i zet htjeli prodati i ranije, zvao taj zet mog starog delozacija ovo ono, stari mu reko ti me deloziras ja ti je zapalim odma, mater ti je.bem izaso iz rata bez iceg, jos da neam gdje zivjeti ne moze. I ovaj se prepo i nije prodo dok nismo otisliarmando je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:18Govorim za Sarajevo i to razdoblje.chily-rz je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:14Slusali price![]()
Tetak nekih 6,7 godina poslije rata digao kredit deset hiljada i napravio dvospratnu kucu useljivu. Istina, imao je vec potrebne dozvole i priključke za istu i u to vrijeme su jos uvijek ljudi bili bliski jedni drugima, komsija nije bio samo neko ko zivi u istom selu, naselju ili mahali s tobom nego i prijatelj, oslonac, podrška. Bio ti je dovoljan jedan majstor i to je to, sve ostalo radne akcije se pravile.![]()

Istina je to, nema dvojbe. Ali isto tako da su im kuće više ličile na štale. Hajmo reći one malo bolje su i bile te cijene o kojoj pričam, međutim kad se vidi ko i kako tu živi, odmah se odustane. Gdje ćeš čovjeka deložirati koji je rat proveo u BiH. Ne iz nekog straha, nego iz poštovanja i grižnje savjesti.
- Marsal
- Kontakt:
Sjećam se da je moj dajdža otprilike oko 2002. ili 2003. u strogom centru Zenice (zgrada u kojoj se nalazi Kristal, mislim da je to T1) trosoban stan prodao za 55 hiljada maraka, a od tih para napravio jako lijepu kuću, kupio fino auto i sebi kamion i bio registrovani autoprijevoznik do penzije. Sve za 55 hiljada
A mislim da bi danas taj stan u Zenici išao za minimalno nekih 130-140 hiljada....
Tetka je 2015-te kupila stan u finom dijelu gradu, 46 kvadrata za 53 hiljade. To je danas ne nezamislivo nego kad pričam ljudima jebu mi mater lažovsku
Koliko je sve otišlo u krc zadnjih 5-6 godina...

A mislim da bi danas taj stan u Zenici išao za minimalno nekih 130-140 hiljada....
Tetka je 2015-te kupila stan u finom dijelu gradu, 46 kvadrata za 53 hiljade. To je danas ne nezamislivo nego kad pričam ljudima jebu mi mater lažovsku

Koliko je sve otišlo u krc zadnjih 5-6 godina...
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Nismo, zivjele su mi dvije tetke u SA od 70ih, oceve sestre, stari je iso cesto, plus je navijao za Zelju, iso svaki derbi u SA i tako, i kad je krenulo da ce rat, otisli za SA pocetkom Aprila, bili u Velesicima kod tetke, tu i rat proveli, i onda 96 kad su Srbi isli stari ofma otiso na Ilidzu prije nego sto je usla policija, Srbi jos bili tu pakovali se (tacno lud s ove tacke gledista, mogli su ga roknut), i naso tu Bosu, otisli da naprave zamjenu imovine, medjutim to kasnije nije vise bilo validno i onda se to ostalo izdesavalo.armando je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:39Šta je bilo sa vašeg doma u Sarajevu, s pretpostavkom da ste tu živjeli prije rata? Privatna stvar, ne moraš odgovoritialemsa je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:30Vjeruj mi jara kad znam. One sto su bile napustene su isle k'o halva, ove vec sto je neko zivio u njima malo teze. Od te Bose cerka i zet htjeli prodati i ranije, zvao taj zet mog starog delozacija ovo ono, stari mu reko ti me deloziras ja ti je zapalim odma, mater ti je.bem izaso iz rata bez iceg, jos da neam gdje zivjeti ne moze. I ovaj se prepo i nije prodo dok nismo otisli![]()
Istina je to, nema dvojbe. Ali isto tako da su im kuće više ličile na štale. Hajmo reći one malo bolje su i bile te cijene o kojoj pričam, međutim kad se vidi ko i kako tu živi, odmah se odustane. Gdje ćeš čovjeka deložirati koji je rat proveo u BiH. Ne iz nekog straha, nego iz poštovanja i grižnje savjesti.
- kraljttbvb
- Kontakt:
2001. babo kupio stan od 53 kvadrata za 25 000.alemsa je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:102000e ti proso voz, da si trazio 96-e, 97 mozda i 98-e naso bi , tad su i Srbima trebale pare da zive tamo gdje su otisli Bijeljina, Bratunac i gdje vec, pa su prodavali bud zasto, mozda su i tad vrijedile 100 ali ne mos dobiti te pare a pare ti trebaju. Vec 2000-e su se i oni tamo stabilozovali pa su mogli postovati cijenu pa kad proda. Kucu u kojoj sam ja zivio je tako, bilo smo u ok odnosima sa tom Srpkinjom Bosa se zvala, nasi joj sina pokosili na Otesu, kad smo krenuli za Usa ona stavila na prodaju i kupio je neki nas iz Svabije za preko 100k.armando je napisao/la: ↑10 apr 2023, 17:04Dobro eto vi znate bolje, slušali priče i ovdje prepričavate.
Danas taj isti stan može prodati za 100 000+ KM.
Mada je tad tih 25 milja vrijedilo kao danas 100.
Mislim da ovaj lupa za ove cijene, moglo se iza rata kupiti stanova i kuća prilično jeftino, a o zemlji i šumi da i ne pričam...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.