Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Asteriks

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Asteriks » 16 maj 2023, 10:43

slika

Sve je to brkica ucvrstio zakonima. Sada kad pusti korijenje nakon ovih izbora, dodatno ce prosirit cenzuru na medije. Broj novinara po cuzama mogao bi se udvostruciti, a svako misljenje koje ispada iz sablona skucenosti, okarakterisat ce kao udar na cast Turske. Skolski primjer sirenja strahovlade.

Nakon ovog posta u Turskoj vec bi za petama imao maricu.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 16 maj 2023, 11:21

Marsal je napisao/la:
16 maj 2023, 08:09
Bešlić je na fantastično dobrom glasu kod ljudi iz ostalih gradova dok u Zenici vlada podijeljeno mišljenje oko njega.
Željo u Sarajevu slično

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 16 maj 2023, 12:08

U mom slucaju nije se ispostavilo tacno da lokalci daju bolje preporuke za kvalitetnije cevape :oops:

Na prijedlog Zenicana cevape sam jeo Kod Seje pa nisu mi se svidjeli. Dosta bolji su mu bili kod Beslica pa i u Piccolu-trzni centar.

Na prijedlog Sarajlija jeo sam u Zmaju pa ništa, bolji mi boli kod Želje i kod Ferhatovica.

U Banja Luci jeo Banjalučki na par mjesta i najbolji mi se ispostavili Kod Muje....
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

zemuntrg
Kontakt:

Post Postao/la zemuntrg » 16 maj 2023, 12:16

tuzlak1987 je napisao/la:
15 maj 2023, 21:39
Obavezno probaj cevape ovdje:

1.U Mostaru - bilo gdje u Mostaru svuda su odlicni
2. Kod Muja u BL - tip top
3. Zeljo u Sarajevu somun je maksimalno natopljen i topi se ustima. Uz njih ti ne treba ni pice jer sami klize niz grlo.

Ostale lokacije nisu nesto.
U Mostaru cevabdzinica Rota na carini nisam odavno jeo ali su uvijek bili jaki cevapi

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 16 maj 2023, 12:24

U BiH se nabavlja meso upitne kvalitete. Vecina spada u trecu ligu tacnije smetlje.

Mesari rijetko idu po lokalnim stocnim pijacama da kupuju goveda jer im se ne isplati plus i ono sto nabave, uzmu sebi.

U Hrvatskoj koja je razvijenija u svakom pogledu, Poljoprivredna inspekcija Drzavnog inspektorata redovo uzima uzorke mesnih proizvoda te uopste hrane. Na jednom takvom primjeru, od 200 uzoraka samo je 15 % bilo ispravno. Ostatak namirnice upitne kvalitete i neispravne deklaracije.

Drugim rijecima, u nasoj zemlji solidni cevapi su rijetkost i mali je procenat cevabzinica koje rade na prolaznu ocjenu al' da bi opstali, takvi onda moraju dizati cijene.

U mesarama HNK ne tako rijetko ces osjetiti da cevapi cak smrde tacnije pri klanju goveda, nije se pazilo na sadrzaj crijeva, koji je kasnije dosao u dodir sa ostatkom. Jedna kap i kile mesa bazde. Onda u masine za mljevenje mesa se ubacuje svasta samo da bi se dobilo na kolicini.

Oni po velikim trznim centrima su eto, tek onako da se utoli glad. Ali rostilj, lepina, glad, vamo tamo, kola, luk i boom ispade fol kvalitet.

Drzava mesetanera i prodavaca magle.

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 16 maj 2023, 13:24

Asteriks je napisao/la:
16 maj 2023, 12:24
U BiH se nabavlja meso upitne kvalitete. Vecina spada u trecu ligu tacnije smetlje.

Mesari rijetko idu po lokalnim stocnim pijacama da kupuju goveda jer im se ne isplati plus i ono sto nabave, uzmu sebi.

U Hrvatskoj koja je razvijenija u svakom pogledu, Poljoprivredna inspekcija Drzavnog inspektorata redovo uzima uzorke mesnih proizvoda te uopste hrane. Na jednom takvom primjeru, od 200 uzoraka samo je 15 % bilo ispravno. Ostatak namirnice upitne kvalitete i neispravne deklaracije.

Drugim rijecima, u nasoj zemlji solidni cevapi su rijetkost i mali je procenat cevabzinica koje rade na prolaznu ocjenu al' da bi opstali, takvi onda moraju dizati cijene.

U mesarama HNK ne tako rijetko ces osjetiti da cevapi cak smrde tacnije pri klanju goveda, nije se pazilo na sadrzaj crijeva, koji je kasnije dosao u dodir sa ostatkom. Jedna kap i kile mesa bazde. Onda u masine za mljevenje mesa se ubacuje svasta samo da bi se dobilo na kolicini.

Oni po velikim trznim centrima su eto, tek onako da se utoli glad. Ali rostilj, lepina, glad, vamo tamo, kola, luk i boom ispade fol kvalitet.

mi smo narod koji ne zna za mjeru pri jelu nego pola hljeba, pp kile, kila pite, desetine cevapa, jednostavno patimo od toga tj.straha gladi radije se prezderavamo i onda ti isti kukaju dva dana kako ne mogu da provare cevape , i onda takvim kazes da je takva ishrana i hrana smece dobijes milion jezika gdje ces ba reci to za nasu hranu

Nase pite, cevapi, nema hrane koja je gore spremana klasicni junk food i pri tome sto vecina tih objekata ne pridrzava se nikakvih sanitarnih uvjeta bolje da ne znate kako vecina tih kuhinja izgleda :rol:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 16 maj 2023, 13:44

Asteriks je napisao/la:

Pricali smo prije nekih mjesec dana o ovome bas. Upravo se potvrdilo ono o cemu sam pisao ovdje. Boga pitaj sta jedemo. Ili pojedinci zaista misle da mi imamo toliko krava i teladi za zaklat? :rol: Ako je u Hrvatskoj samo 15 % ispravno, kod nas nije ni 5 %.

Nema tu nikakve kontrole uopste, ako neke i ima, rijetke su i nedovoljne. To je porazno jer bi se meso trebalo najvise provjeravati, najlakse je oboliti od pokvarenog i sumnjivog mesa. Od cokolade kojoj je istekao rok ti nece bit nista.

Al bitno da se oplelo po McDonaldsu kao junk food, kad poredis s cevaparama to je smijesno. Ko zna sta jedemo i u kakvom okruzenju. :rol:

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 16 maj 2023, 13:54

Robust je napisao/la:
16 maj 2023, 13:24

mi smo narod koji ne zna za mjeru pri jelu nego pola hljeba, pp kile, kila pite, desetine cevapa, jednostavno patimo od toga tj.straha gladi radije se prezderavamo i onda ti isti kukaju dva dana kako ne mogu da provare cevape , i onda takvim kazes da je takva ishrana i hrana smece dobijes milion jezika gdje ces ba reci to za nasu hranu

Nase pite, cevapi, nema hrane koja je gore spremana klasicni junk food i pri tome sto vecina tih objekata ne pridrzava se nikakvih sanitarnih uvjeta bolje da ne znate kako vecina tih kuhinja izgleda :rol:
Naravno, ali generalno nije problem pojest sirnicu kad se pravi od kvalitetnog sira ili burek sa provjerenom junetinom itd.

A sto se tice uslova, vjeruj i da po top turistickim destinacijama Hrvatske ima svega. Evo primjer Pag mjesto Mandre, gdje nakon provoda hrle gladni turisti sa Zrća.

Radio sam kao recepcionar jednu sezonu, pa kad bude dvokratno, skoknem do restorana uz more. I jednom se desilo, posto sam vec upoznao gazdu da odem do kuhinje od kuharice nesto uzet i dodat blok. Uglavnom, stanje te kuhinje ko da je prezivila udar bombe krmace. Masti po zidovima a sto za rezanje ko onaj iz orrora, frisko nakon mucenja.
numanumaye22 je napisao/la:
16 maj 2023, 13:44
Pricali smo prije nekih mjesec dana o ovome bas. Upravo se potvrdilo ono o cemu sam pisao ovdje. Boga pitaj sta jedemo. Ili pojedinci zaista misle da mi imamo toliko krava i teladi za zaklat? :rol: Ako je u Hrvatskoj samo 15 % ispravno, kod nas nije ni 5 %.
Niti jedan mesar u BiH nece ici po lokalnim stocnim pijacama da kupuje kvalitetnu junad, pa da onda to kolje, melje i prodaje u npr. cevape. Za cijenu jednog domaceg, moze nabavit dva upitna/zarazena/uginula/neprovjerena iz Poljske, Madjarske il Srbije.

Kao sto sam nedavno pominjao i po EU ima smeca, samo sto su jake ekonomije to smece dijelom obiljezile a neke poput Svabije rade na tome da meso ispod prve dvije klase u velikim trznim centrima uopste ne prodaju.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 16 maj 2023, 14:05

U Njemackoj su skoro vrsili neku studiju i testirali meso iz Lidla, gdje je u 75% uzoraka otkrivena kontaminacija nekim antibioticima, klicama i bakterijama.
https://www.focus.de/gesundheit/news/ab ... share=news

Eh, mozes mislit onda sta se kod nas prodaje po marketima. Uzmes pilece meso, ono narandzasto i ima onaj smrad(meni karakteristican za piletinu).

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 16 maj 2023, 14:11

AshburtonG je napisao/la:
16 maj 2023, 14:05
U Njemackoj su skoro vrsili neku studiju i testirali meso iz Lidla, gdje je u 75% uzoraka otkrivena kontaminacija nekim antibioticima, klicama i bakterijama.

Eh, mozes mislit onda sta se kod nas prodaje po marketima. Uzmes pilece meso, ono narandzasto i ima onaj smrad(meni karakteristican za piletinu).
Bas me zanima sto su samo meso lidla testirali a nisu aldia pennya netta itd.

Uglavnom smece jedu i svabe, a ne samo mi. Ko ima domacu stoku najsigurniji je, al i mi sami stoku hranimo svim i svacim tak da ne treba kukat

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 16 maj 2023, 14:16

Ma ima u svakoj zemlji toga, ne mozes ti svaki komad mesa iskontrolisat, medjutim bitno je to svesti na minimum, povecati kontrole, nije ni cudo sto ljudi dobiju razne bolestine, rakove itd.

U EU je politika drugacija i jednostavno ne mogu uci mlijecni i mesni proizvodi iz trecih zemalja na to trziste, a postoji jasan razlog zasto je to tako. Pa jesu li nedavno hrvati dok su u Sengen usli vratili kancerogeni krompir sa granice koji se prevozio iz BIH!? Ovdje na svakom pakiranju imas klase svega, u kakvim je uslovima zivotinja zivjela, cime se hranila, to cemo jednostavno morati uvesti kad tad.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 16 maj 2023, 14:22

Blejzer10 je napisao/la:
16 maj 2023, 11:21
Marsal je napisao/la:
16 maj 2023, 08:09
Bešlić je na fantastično dobrom glasu kod ljudi iz ostalih gradova dok u Zenici vlada podijeljeno mišljenje oko njega.
Željo u Sarajevu slično
Željo je na dobrom glasu kod ljudi što su bili prije rata tu.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 16 maj 2023, 14:27

Željo je rinaka od ćevapa ko i ovo vrijeme napolju. **** ja onog kome je ovo normalno, 20 dana lije 24/7 uz pljuskove ko da smo u sred Kuala Lumpura, još malo pa ćeš morat nosat one kapice za plivanje i brile kad izadjes
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 16 maj 2023, 14:46

soxx je napisao/la:
16 maj 2023, 14:11

Bas me zanima sto su samo meso lidla testirali a nisu aldia pennya netta itd.

Uglavnom smece jedu i svabe, a ne samo mi. Ko ima domacu stoku najsigurniji je, al i mi sami stoku hranimo svim i svacim tak da ne treba kukat
Pa Lidl ima uglavnom najjeftinije cijene mesa i vecu paletu mesnih proizvoda od Aldija, ako pricamo o "zivom" mesu. Ima tu sigurno i do konkurencije, koja uzme uzorke, vidi nepravilnosti i naruci studiju. Studije su od 10k do 20k modernih, zavisi o cemu se radi. Ako se mora slat u laboratorije, onda idu i vece cifre. A to je za gigante poput Aldija kikiriki, jer ce makar svaki deseti koji ovo procita razmislit hoce li u Lidlu kupit meso. Da ne bude zabune i ja ga tamo kupujem. :mrgreen:

U BiH je i dalje odlicna stvar sto mozes kod lokalaca kupit meso duplo kvalitetnije nego u marketu, a za manje novca. U Njemackoj je to rijetko. Uglavnom domacu proizvodnju placas duplo.
Moj jedan prijatelj nasao nekog mesara u pripizdini pored Ravensburga. Ode kupuje domaci ramstek po 15€/kg. :mrgreen:
Ja neki dan uzeo u Bajri, meso u vitrini im zaledjeno bilo. 5 dana ga vario u stomaku.

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 16 maj 2023, 14:51

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/srb ... /230516023
Hahahahhaha jel ovo realno? Koliko sam shvatio po tekstu, prijavila ga jer je dolazio joj na nastupe :hmmmmm:
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 16 maj 2023, 14:52

Poplave su opet realnost za par dana ako Sladić pogodi sve.

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 16 maj 2023, 14:53

Yebo im majku komunističku ,hoce nam vratit sssr na mala vrata
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 16 maj 2023, 15:06

RollMan je napisao/la:
16 maj 2023, 14:53

Yebo im majku komunističku ,hoce nam vratit sssr na mala vrata
Fino su oni to sve ukomponovali i sebi izglasali ko i za povecanje plata. :kafa: Kad nesto treba za njihove guzzice za dan se osvoji sve, dok kad je za narod nesto, ni ne prodje nista. Svaka cast, birali smo. :tokralju: :rol:

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 16 maj 2023, 15:33

Asteriks je napisao/la:

Mene zanima sta je tu konkretno neispravno, pa da je samo 15% ispravno? Mikrobiologija, fiz-hemija, rezidue? Volio bih vidjeti to istrazivanje.

A ne treba biti nesto upucen da bi znao da se kod nas svasta protura kroz ljude. I to ne samo kod nas.. Eto neko prica o nekim domacim mesnicama u Njemackoj, a jedan od boljih drugara mi je radio tamo u mesnici koja slovi kao domaca i pricao kako bukvalno prepakuju meso i prodaju pod domace.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 16 maj 2023, 15:43

dscile je napisao/la:
16 maj 2023, 15:33

Mene zanima sta je tu konkretno neispravno, pa da je samo 15% ispravno? Mikrobiologija, fiz-hemija, rezidue? Volio bih vidjeti to istrazivanje.

A ne treba biti nesto upucen da bi znao da se kod nas svasta protura kroz ljude. I to ne samo kod nas.. Eto neko prica o nekim domacim mesnicama u Njemackoj, a jedan od boljih drugara mi je radio tamo u mesnici koja slovi kao domaca i pricao kako bukvalno prepakuju meso i prodaju pod domace.
Hrana koju jedemo upitne je kvalitete i često deklaracije ne odgovaraju onome što plaćamo.

Preklani je Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata uzela 217 uzoraka hrane i čak i taj mali broj uzoraka uzetih na području cijele Hrvatske pokazuje porazne rezultate: samo je 30 uzoraka proizvoda bilo ispravno, a ostalih 187 tih uzoraka, ili čak njih 86 posto, bile su namirnice upitne kvalitete i neispravne deklaracije.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, med i mljeveno meso tri su proizvoda na kojima se najviše varaju potrošači i najčešće se patvore, imaju deklaracije koje ne odgovaraju proizvodu ili sastojke kojih ne bi smjelo bit.

Od 25 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja, svaki drugi, ili njih 13, nije zadovoljavao propisane uvjete za navedenu kategoriju. Med u 35 posto slučajeva, utvrdila je Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata, nije odgovarao propisanim zahtjevima kvalitete ili su u njemu bili strani šećeri.

Mljeveno meso treće je na toj crnoj top-listi. U gotovo 27 posto uzoraka koje je inspekcija uzela, analiza je pokazala da je imalo višak kolagena i mesnih bjelančevina. To znači da je u više od četvrtine uzoraka mljevenog mesa bilo manje mesa, a više sastojaka koji su glumili meso. Inspekcija ne precizira o čemu je točno riječ, ali ti nalazi mogu upućivati na to da je veća količina vezivnog tkiva samljevena umjesto čistog mesa, moguće i neki drugi dijelovi životinja ili druga vrsta mesa od deklarirane.

Iz Državnog inspektorata rekli su nam da je broj obavljenih nadzora u 2022. godini na razini iz 2021. godine, no kako se ti podaci još uvijek statistički obrađuju, dali su nam rezultate za 2021., u kojoj su obavili 3730 inspekcijskih nadzora. Navode da su u nadzorima bili u maloprodajnim i proizvodnim objektima za hranu na području cijele Hrvatske, a podjednako su bili zastupljeni veliki trgovački lanci, manje trgovine, štandovi te ugostiteljstvo.

Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora, utvrđene su 364 povrede propisa za označavanje, sljedivost i kvalitetu hrane, od čega se 251 nepravilnost odnosila na označavanje, odnosno informiranje potrošača o hrani.

zadarski.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1 i 6 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []