Baboon je napisao/la: ↑25 jun 2023, 16:37
Sarajevo je kulturološki totalno palo. Multikulturalnost je ono po čemu je nekad Sarajevo bilo poznato, a danas je to mrtvo slovo na papiru.
Današnje Sarajevo je Najnoviji Pazar, kasaba koja baca na talibanizam, a sve zahvaljujući Izmet-beg dinastiji.
O ovome sam ja "govorio" kada sam napisao to kulturološki (čak i šire), ali vidio sam da su dečki kasnije potpuno promašili temu, pa me mrzilo da se objašnjavamo. Pri tome je potrebno naglasiti da kulturološki i kulturno treba razlikovati.
Još kad je @leorey napisao da mi ne bi snimili film da nije bilo rata, došlo mi je da zaplačem.
Sarajevo, pa i generalno naši prostori bivše države su kulturološki bili u zenitu od 60-ih do kraja 80-ih godina. Nijedna nacija poslije rata nije izbacila nikakav značajniji kulturološki fenomen. Najdalje od svih je nekako otišla Hrvatska. Mi, ili nismo svjesni, ili ne želimo da vidimo njihov napedak, te su oni nekako nacija u usponu i elanu, iiii oni se nekako osjećaju ponosno za ono što su postigli, odnosno dobili od razvijene zapadane civilizacije, iako se nalaze na njenoj margini.
Ja nemam ništa protiv Sarajeva, da ne bi bilo zabune, gluho bilo. Vjerujem da (možda) imam više poštovanja za njega od mnogih Sarajlija i na njega sam ponosan.Tako sam im'o želju da studiram tamo, al' nije bilo nafake. Iako u debeloj sjeni Beograda i Zagreba ono je izbacilo toliko fenomena gdje dva nabrojana grada, uz sve moguće resurse, nisu mogla da dobace.
Ono radi ono što je nekada Beograd, na našu žalost. Namjerno ili ne, radi se jedna nepotrebna i pogubna centralizacija za naše društvo, al' čak i u takvoj situaciji, ono još uvijek (kao i ruina od betona, Beograd) baštini neke uspjehe i veličine iz starijih dana.