Da, Adidas
FK Sarajevo
Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz
Re: FK Sarajevo
Zbog ove rečenice bi ti trajno zabranio da pišeš ne samo ovde nego inače bilo kad i bilo gdje.Lik je napisao/la: ↑05 jul 2023, 23:12100 zena 199 sisa, jedna imala rak.Senner je napisao/la: ↑05 jul 2023, 23:02Isti sam ti takav, a mislim i većina nas pitara i onih koji vole FK Sarajevo.DBR1987 je napisao/la: ↑05 jul 2023, 22:40Udjem da procitam sta ima novo, pa vratim nazad, pa udjem opet....
Pa gledam jbt da nisam fulio pa usao na pdf kona iz doline dugova....
Kad ono nisam ....
Ljudi koji vam je qrac ?
Nikad jace Sarajevo ovdje dubioza neka.....svasta....pitarluk je **** bolest.... ne razumijem fkt eto.....
Ipak, znaš kako kaže stara narodna, hrđavom kuxxu i dlake smetaju.
Ima nas svakakvih od opreznih, paranoičnih, optimističnih do vječitih pesimista. Jbg, tako je to, 100 ljudi 100 ćudi 100 žena 200 sisa.
Ja uživam u ovom proteklom periodu, jedina zamjerka po meni mi je što Dal nije pušten u Ameriku za ozbiljan keš, jedino mi je to minus ali nikad se ne zna, vidjeti ćemo...U svakom slučaju ako ovako nastavimo ja se ne sekiram uopšte, ali fakat.
Uživajte braćo i da ako Bog da sve bude kako očekujemo jer ova ekipa ima strašan potencijal, jer nikada do sada nije odrađen ovakav prelazni rok kao ovaj zadnji što nam daje za nadu da možemo nešto očekivati. Uvijek do sada je bilo neko krpljenje, ovo sada je ipak nešto mnogo ozbiljnije što na kraju MORA polučiti rezultat.
Imamo se čemu nadati i zato svi kao jedan
Volim te Saraj'vo![]()
Sad ozbiljno, pare nam nisu problem pa da moramo pustati nekoga pa ni Dala. Mozda nakon evropskih tekmi ako se dokaze, a nadam se da hoce. Strah me Zalizanog, jer je ekipa mocna. Imam osjecaj da je on kao dijete koje je dobilo ferarija da vozi, a ne zna. Vidjet cemo, volio bih nekog ozbiljnog trenera da vodi ova imena pa da vidimo gdje smo i sta smo.
U svakom slucaju:
Melji Rajvo![]()
![]()
![]()
I narvno da sam prijavio post!
Zadnja izmjena: AVNOJ, dana/u 06 jul 2023, 12:13, ukupno mijenjano 1 put.
Čovjek nije slobodan dok sve ne izgubi.
-
- Kontakt:
Trebate bit malo realniji. Naša druga ekipa ne bi osvojila titulu , upitno je i hoce li prva.
Imamo korektnu ekipu sa puno opcija, koja može gajit šampionske ambicije ali treba puno raditi na koheziji, taktici, stavu, karakteru.
Mi igramo sistem sa 4 u zadnjoj liniji, od kojih su 3 nova igrača i novi golman što bi otprilike značilo da ćemo defanzivne kretnje i usklađenosti dočekat u drugom dijelu sezone i ako se čemu možemo dole nadati to je kvalitet pojedinačni i talenat da se prepoznaju situacije, izvlačenja, pokušaji odvajanja , pravljenja dubokih zona etc. Igrači bi se prije svega morali upoznati i znati šta ko moze sto je jako bitno za razumijevanje, markiranje, preuzimanja etc. Sakrivanje nedostataka svakog od njih sto objektivno svi imaju.
Duraković je wing back što znaci da često ide ka gore a imamo takvog i na suprotnoj strani. Tu će se vidjeti sva manjkavost stopera koji nisu neki brzinci i ostaje nada da će uigravati Zeljkovica sa Soldom a Šerbecica preseliti na klupu, jer dva troma stopera ne mogu podnijeti dva ovako orijentirana beka i izgledat će loše a ne zbog nekvalitete nego tipski ne odgovaraju načinu igre koji gaji Mirza Varesanovic.
Nadalje sve vise u utakmicama traži direktniji pristup s loptom , sto bi bilo ok da to ne traži od Trake npr, jer Trako to ne zna odigrati. Recimo povukao bih tu paralelu, Zrinjski ima Barisica koji zna igrati lopte gotovo kao i njihova desetka , stoga on ima taj luksuz kretnje s loptom jer je tehnički besprijekoran igrač, igra s obje noge, ima sjajnu koordinaciju, prepoznavanje situacija , vanserijski igrač za naše prilike. I imaju Jakovljevica koji je drugi tip i to se od njeg ne traži. Kopiranje taktika je uredu ali tipski moraš imati takva dva igrača. Nadam se da bi Zeljkovic mogao biti blizu nivoa Barisica jer ova druga dvojica(Trako, Besim) nemaju tu mogućnost. Marin iz najboljih dana ima.
Vezni red nam je po imenima jak a tipski opet ne odgovaraju jedan drugom. Pojedinačno Balta Vrancic i Avramovski su super a ekipno su 3 igrača koji ne isporučuju sprintova ukupno ko jedan vezni igrač, Vrancic bi trebao da bi dao svoj puni potencijal iza sebe imati brzog igrača koji stiže zatvoriti linije koje Vrancic iz dubine kreira i kako nema osigurača ne usuđuje se ići do kraja jer zna da niko ne moze ispratiti. S druge strane Balta bi trebao kraj sebe imati box to box igrača jer on s prenosom lopte malo šta ima, a Vrancic ne igra od 16-16 nego u najboljem slučaju od centra do 16 ili možda od nekih 35 naših do 16 njihovih, fali nam jedno 10 m kvadratnih geometrijski na koje nemamo rješenje i odbrana nam je ranjiva. I tu bi Zeljkovic bolje išao sa Vrancicem nego Balta.
Avramovski/Dal ako pravimo paralele lopte je bolji Avramovski ali Dal je sigurno motorički i energetski na jedno 5 nivoa iznad. Avramovski sve zna o lopti Al on mora iza sebe imati energične veznjake sto opet ova dvojica nisu.(Balta, Vrancic)
Idealno bi bilo Zeljkovic Vrancic Avramovski prema mom mišljenju. Da bi išlo i naprijed i Nazad . Ipak to se neće desiti jer će igrati Dal i onda će se Zeljkovic Učinit nepotrebnim a Vrancic bi dao 20-30-% vise uz takav tip igrača i opet da mu je ispred Avramovski a ne Dal koji ne zna leđima igrati i kontrolirat loptu u malom prostoru što treba Vrancicu da bi odigravao kroz linije išao s loptom etc. Dakle začarani krug. Po meni losa selekcija jer ne možeš spojit 3 igrača osim Zeljkovic Vrancic i Avramovski da ti ekipa ne izgubi 20% na kvalitetu. Ipak i Buljubasic se nameće Ko ozbiljan igrač pa bi mogao bit dodatni kvalitet tu a s njim su moguće razne opcije i mislim da će on najviše prosperirati od svih juniora.
Gore nas ne bih ni komentarisao. Imaš dva igrača koja su zalutala u premijer ligu. Viveros i Oliveira su igrači na mnogo većem nivou i sve je stvar njihovog stava i odnosa. A tu je objektivno Mirza dobar da izgradi to neko povjerenje među njima i da su oni ekipa , a sve ostalo ne zna. On bi bio dobar tim menadžer nešto tako. Taktički vrlo tanak. Ostalo je također vrlo kvalitetno i potentnije od svih ostalih ekipa ali ima problem nekontinuiteta i držanja njih svih zadovoljnim.
Selekcija po meni je natrpana individualno jakim igračima a tipski se nije ni gledalo.
Pa je bolje bilo jedan stoper brz nego Anicic i Serbecic.
Pa je bolje bilo jedan zadnji vezni pokretan nego Ikic i Peneranda
Pa je bolje bilo trener nego par igrača i to bi bilo dosta normalnije
Nije ovo nikakav crnjak. Imamo mi ekipu za titulu , samo ta ekipa ima dosta tipskih pogrešaka u selekciji i ima lošeg trenera. Tako da treba malo shvatiti da neće bit sve idealno nit će svi dohvatiti formu nit imamo trenera koji će ih integrirati u neki odgovarajući sistem da daju najbolje od sebe.
Izvinjavam se na podužem postu ali moramo bit prizemni ići od tekme do tekme i ne zalijetati se i ne najavljivati nikakve nizove picke materine. Sad treba pricat samo o Europi pa onda polahko.
Imamo korektnu ekipu sa puno opcija, koja može gajit šampionske ambicije ali treba puno raditi na koheziji, taktici, stavu, karakteru.
Mi igramo sistem sa 4 u zadnjoj liniji, od kojih su 3 nova igrača i novi golman što bi otprilike značilo da ćemo defanzivne kretnje i usklađenosti dočekat u drugom dijelu sezone i ako se čemu možemo dole nadati to je kvalitet pojedinačni i talenat da se prepoznaju situacije, izvlačenja, pokušaji odvajanja , pravljenja dubokih zona etc. Igrači bi se prije svega morali upoznati i znati šta ko moze sto je jako bitno za razumijevanje, markiranje, preuzimanja etc. Sakrivanje nedostataka svakog od njih sto objektivno svi imaju.
Duraković je wing back što znaci da često ide ka gore a imamo takvog i na suprotnoj strani. Tu će se vidjeti sva manjkavost stopera koji nisu neki brzinci i ostaje nada da će uigravati Zeljkovica sa Soldom a Šerbecica preseliti na klupu, jer dva troma stopera ne mogu podnijeti dva ovako orijentirana beka i izgledat će loše a ne zbog nekvalitete nego tipski ne odgovaraju načinu igre koji gaji Mirza Varesanovic.
Nadalje sve vise u utakmicama traži direktniji pristup s loptom , sto bi bilo ok da to ne traži od Trake npr, jer Trako to ne zna odigrati. Recimo povukao bih tu paralelu, Zrinjski ima Barisica koji zna igrati lopte gotovo kao i njihova desetka , stoga on ima taj luksuz kretnje s loptom jer je tehnički besprijekoran igrač, igra s obje noge, ima sjajnu koordinaciju, prepoznavanje situacija , vanserijski igrač za naše prilike. I imaju Jakovljevica koji je drugi tip i to se od njeg ne traži. Kopiranje taktika je uredu ali tipski moraš imati takva dva igrača. Nadam se da bi Zeljkovic mogao biti blizu nivoa Barisica jer ova druga dvojica(Trako, Besim) nemaju tu mogućnost. Marin iz najboljih dana ima.
Vezni red nam je po imenima jak a tipski opet ne odgovaraju jedan drugom. Pojedinačno Balta Vrancic i Avramovski su super a ekipno su 3 igrača koji ne isporučuju sprintova ukupno ko jedan vezni igrač, Vrancic bi trebao da bi dao svoj puni potencijal iza sebe imati brzog igrača koji stiže zatvoriti linije koje Vrancic iz dubine kreira i kako nema osigurača ne usuđuje se ići do kraja jer zna da niko ne moze ispratiti. S druge strane Balta bi trebao kraj sebe imati box to box igrača jer on s prenosom lopte malo šta ima, a Vrancic ne igra od 16-16 nego u najboljem slučaju od centra do 16 ili možda od nekih 35 naših do 16 njihovih, fali nam jedno 10 m kvadratnih geometrijski na koje nemamo rješenje i odbrana nam je ranjiva. I tu bi Zeljkovic bolje išao sa Vrancicem nego Balta.
Avramovski/Dal ako pravimo paralele lopte je bolji Avramovski ali Dal je sigurno motorički i energetski na jedno 5 nivoa iznad. Avramovski sve zna o lopti Al on mora iza sebe imati energične veznjake sto opet ova dvojica nisu.(Balta, Vrancic)
Idealno bi bilo Zeljkovic Vrancic Avramovski prema mom mišljenju. Da bi išlo i naprijed i Nazad . Ipak to se neće desiti jer će igrati Dal i onda će se Zeljkovic Učinit nepotrebnim a Vrancic bi dao 20-30-% vise uz takav tip igrača i opet da mu je ispred Avramovski a ne Dal koji ne zna leđima igrati i kontrolirat loptu u malom prostoru što treba Vrancicu da bi odigravao kroz linije išao s loptom etc. Dakle začarani krug. Po meni losa selekcija jer ne možeš spojit 3 igrača osim Zeljkovic Vrancic i Avramovski da ti ekipa ne izgubi 20% na kvalitetu. Ipak i Buljubasic se nameće Ko ozbiljan igrač pa bi mogao bit dodatni kvalitet tu a s njim su moguće razne opcije i mislim da će on najviše prosperirati od svih juniora.
Gore nas ne bih ni komentarisao. Imaš dva igrača koja su zalutala u premijer ligu. Viveros i Oliveira su igrači na mnogo većem nivou i sve je stvar njihovog stava i odnosa. A tu je objektivno Mirza dobar da izgradi to neko povjerenje među njima i da su oni ekipa , a sve ostalo ne zna. On bi bio dobar tim menadžer nešto tako. Taktički vrlo tanak. Ostalo je također vrlo kvalitetno i potentnije od svih ostalih ekipa ali ima problem nekontinuiteta i držanja njih svih zadovoljnim.
Selekcija po meni je natrpana individualno jakim igračima a tipski se nije ni gledalo.
Nije ovo nikakav crnjak. Imamo mi ekipu za titulu , samo ta ekipa ima dosta tipskih pogrešaka u selekciji i ima lošeg trenera. Tako da treba malo shvatiti da neće bit sve idealno nit će svi dohvatiti formu nit imamo trenera koji će ih integrirati u neki odgovarajući sistem da daju najbolje od sebe.
Izvinjavam se na podužem postu ali moramo bit prizemni ići od tekme do tekme i ne zalijetati se i ne najavljivati nikakve nizove picke materine. Sad treba pricat samo o Europi pa onda polahko.
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.
-
- Kontakt:
Merhamet i empatiju imamo za Dzafica,Avrama,Ikica,Oremusa ,Iliju,Cmiljanica, ali zato smo prvi za ocrniti Catakovica, Handzica, Dala, sve Akademce. Pa mi nismo ni znali za Zeljkovica, dok nije zaigrao za Velež.fera je napisao/la: ↑05 jul 2023, 12:47Moze Trako jos dosta napredovati, vjerujem da ce bar za nasu ligu solidan stoper biti.Samozdravlje je napisao/la: ↑05 jul 2023, 11:22Ne ponizavate Traku, ne bi bio tu gdje jeste da ne vrijedi .
Mnogo puta sam čitao ovdje:"Pisaj me ili popisa nas Kova i mnogi , pa i za Dala kad ga zabi glavom Listici".
Prvo dilirijum radosti, onda tuga kuda bas On. Poslije 2 dana uvrede na momcica se nastave.
Polako , malo postovanja i strpljenja. Nije Trako prošao akademiju Moscanice,Lovcena ili FK "Valjanje "
Tako biste i Zeljkovica da je ostao. Vrijeme je sudac.![]()
Trako aBd zdravlja ima pred sobom 10-tak godina igranja, taman koliko Ilija(humanitarac) ima sad . Do njega je,ako bude vrijedan i uporan i on će put Evrope kao Kurdic. Po meni zna lopte i za ZV.
Lp

NE MOZE 11 AKADEMACA IGRATI U PRVIH 11.
Ne moze, ali bih volio da sa njih 11/11 osvajamo Titule i igramo grupe Evrope.
Avramovski, Vrancic i Zeljkovicjurisicduska je napisao/la: ↑05 jul 2023, 23:46Trebate bit malo realniji. Naša druga ekipa ne bi osvojila titulu , upitno je i hoce li prva.

Inetersentana analiza ekipe bez da si gledao pola od igraca za koje smatras da su ili nisu odgovarajuci tipski, kako ti to kazes. Vodis se predpostavkama, a predpostavke su kao poker , 50%/50%. Takodjer veliku ulogu igra hemija i pozitivna atmosfera sto Mirzi ide od ruke, svi smo vidjeli da moze trener biti i Murinjo, ako ce pola ekipe bojkotovati, od te price nema nista.
Sacekajamo da vidimo kako ce to izgledati bar koje kolo do prodje pa ce se onda moci napraviti neka procjena zasnovana na argumentima a ne predpostavkama
Sacekajamo da vidimo kako ce to izgledati bar koje kolo do prodje pa ce se onda moci napraviti neka procjena zasnovana na argumentima a ne predpostavkama

U novi boj ...
-
- Kontakt:
Utakmice sa Torpedo bi mogle biti presudne za cijelu sezonu. Prolazom dobijaš puno.... Tvrdi su, malo golova primaju, neznatno više od 1/po utakmici. ABd i prođemo, dobit ćemo na vremenu da ispravimo nedostatke. Šteta što Šerbečić nije pokazao zavidnu formu,, a i trener je trebao takticnije sa kap. trakom.hz033 je napisao/la: ↑06 jul 2023, 00:03Inetersentana analiza ekipe bez da si gledao pola od igraca za koje smatras da su ili nisu odgovarajuci tipski, kako ti to kazes. Vodis se predpostavkama, a predpostavke su kao poker , 50%/50%. Takodjer veliku ulogu igra hemija i pozitivna atmosfera sto Mirzi ide od ruke, svi smo vidjeli da moze trener biti i Murinjo, ako ce pola ekipe bojkotovati, od te price nema nista.
Sacekajamo da vidimo kako ce to izgledati bar koje kolo do prodje pa ce se onda moci napraviti neka procjena zasnovana na argumentima a ne predpostavkama![]()
Zaista jeste veliki problem neuigranost zadnja četiri i plus golman. Nema dvojice da su odigrali takmicarska utakmicu zajedno. Neće ni oni srljati, tako da ne očekujem puno naših kontri. Prva utakmica teško da će donjeti veliku prednost bilo kojoj ekipi. Odluka je sigurno na Koševu.
-
- Kontakt:
hz033 je napisao/la: ↑06 jul 2023, 00:03Inetersentana analiza ekipe bez da si gledao pola od igraca za koje smatras da su ili nisu odgovarajuci tipski, kako ti to kazes. Vodis se predpostavkama, a predpostavke su kao poker , 50%/50%. Takodjer veliku ulogu igra hemija i pozitivna atmosfera sto Mirzi ide od ruke, svi smo vidjeli da moze trener biti i Murinjo, ako ce pola ekipe bojkotovati, od te price nema nista.
Sacekajamo da vidimo kako ce to izgledati bar koje kolo do prodje pa ce se onda moci napraviti neka procjena zasnovana na argumentima a ne predpostavkama![]()
Ma da Mirzi stvarno to ide, vole ga igrači voli i on njih i ima to itekako uloge kad ima rezultata na krilima pobjeda. 2 poraza to prestane imati ulogu. Neka proba, probali smo sa svačim nek i Mirza proba. A da se ovakva ekipa dala nekom drugom treneru bogami bi bolje prošli i ti treneri. Ja sam gledao svakog igrača od ovih a za bekove mogu i neke lovorike pobrat. Također ovaj golman nije njima s Marsa pao. Ostalo je vise manje jasno i vidljivo i na pripremnoj tekmi.
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.
- PeppermintSA
- Kontakt:
Vidim da se mnogo piše unazad nekoliko stranica o kvaliteti i dometima Trake, pa da prenesem i svoje mišljenje. Najprije, mislim da nam štoperska linija uopšte nije dobra. Dakle, Šerbečić, Traku i mali Čelik, kojeg sam dosta gledao u juniorima (da, redovno pratim utakmice juniora), po meni nisu dobri štoperi. Za Soldu neću ništa tvrditi jer ga nisam gledao dovoljno. Svi navedeni štoperi imaju apsolutno iste nedostatke endemične za štopere proizvedene u BiH. Kada pogledate sve bh. štopere u našoj ligi, bez izuzetka, te i naše reprezentativne štopere, vidite jedan te isti profil. Svi ti igrači nisu obrađeni, nisu usmjeravani kada je to trebalo i prosto nisu obučeni. Kao prvo, u samom selektiranju se prave ogromni propusti. Mi kao da smo ostali zabetonirani u 1966. godini - daj mi sporog frajer od 190, dugog i nezgrapnog koraka i koji zamahuje iz kuka. Međutim, za razliku od tih nekadašnjih štopera iz 1966. sve i jedan bh. štoper nije obučen u četiri ključne stvari: 1. igra glavom i odmjeravanje dugih lopti. Naši štoperi SVI bez izuzetka konstantno podlijeću pod loptom. Mujakiću je naprimjer to najveći nedostatak. Neprihvatljivo je da protivnička ekipa na gotovo postavljenu odbranu iz zadnje linije po dubini uputi dugu loptu i da štoper pod njih podleti, da ga ona preleti i da se on krivo prema njoj postavi. 2. igra nogom. Kada kažemo igra nogom, uvijek aludiramo na tačnost pasa i prefinjenu tehniku što stoji, međutim u kontekstu zadnje linije to podrazumijeva A) DUBINSKU loptu i, B) IZNOŠENJE lopte. Svi naši štoperi unazad 15 godina ne znaju i ne smiju loptu iznijeti. Čuli ste Mirzu u ovim prijateljskim utakmicama kako se s klupe dere na Traku i Čelika - "idi, iznesi, idi, idi", a oni stanu i vrate drugom štoperu. To je copy-paste problem kojeg imamo i u reprezentaciji (navodim nju da dokažem da je problem dublje prirode, prosto takve igrače na nivou zemlje proizvodimo). 3. pozicija tijela pri primanju lopte. Ovaj problem nadilazi štopere i generalno je problem većine naših igrača. Šta pod tim mislim? Obratite pažnju kako naši igrači a naročito štoperi stoje kada primaju loptu - gotovo uvijek licem prema svom golu. Prima je na unutrašnju s boka i umjesto da se okrene 90 stepeni prema protivničkom golu, on se okreta prema svome. To djeluje kao sitnica ali nije. To je ogroman problem. Malo se skoncentrišite pri gledanju utakmica, naših i stranih i vidjećete. 4. alibi vraćanje golmanu. Ja da sam trener odbijao bih im on plate svaki put kad bespotrebno vrate loptu golmanu. Ta odlika naravno proizilazi iz stavke 2. O problemima pri postavljanju, zatvaranju leđa, napadanja protivničkog igrača s kontra strane ne bih da ulazim jer ti nedostaci variraju od štopera do štopera.
Hoću reći, suštinski kada se rasčlane svi ti igrači, dolazite do toga da je u pitanju isto sranje, drugo pakovanje. Oni mogu dati ruke u našoj ligi, možeš se ti skrpiti s njima, primiti malo golova, pa čak proći koje pretkolo u Evropi, ali to su sve po defaultu poluproizvodi. Mnogo veći nego naši igrači na drugim pozicijama. Ja bih najviše volio da dovedemo jednog stranog štopera.
E sad, zašto su nam takvi štoperi? Zato što se u Akademiji kriminalno loše radi. Mi smo nekako skloni da se busamo u grudi, akademci pa akademci. Kad izgovorimo imenicu "akademija" odmah nam se ćune, s oproštenjem, dignu. Mi imamo akademiju, dok svi ostali imaju obične omladinske pogone. Dovlačimo kojekakve talijane, kepčije, one neke anonimuse iz kine da nam to kobajagi poslože, uvedu Ajaxov program, tehničko-taktičke novine itd. Sve je to prazna priča kojom se pumpaju ove poslijeratne generacije od strane neukih kvazianalitičara, vedeta iz nekadašnjih fildžan liga, ovi priučeni novinarčići koji piskaraju po kojekakvim portalima glumeći valjda stručnjake i serući o formacijama i tranzicijama i okomitim napadima i koješta. Napraviti igrača nije kvantna fizika. Nekada kada bi vas Sarajevo selektiralo, recimo 60-ih ili 70-ih godina, dvije godine ne bi vidio utakmice. Svaki dan bi se s tobom radilo na tehnici. Staneš pred zidić na starom Koševu, dođe Mladen Stipić koji je bio trener pijetlića, postavi lopte i idemo - unutrašnja, spoljnja, unutrašnja, spoljnja. I tako mjesecima. E onda ide primanje. E onda ide duga lopta. E onda ide igra glavom. Po tri mjeseca po vas cijeli dan vježbaš pravilno udaranje glavom. I tek poslije DVIJE godine treniranja igraš prvu utakmicu. Ne trebate se onda čuditi kad gledate one stare VHS kasete utakmica sa onih neuslovnih jugoslovenskih blatnjavih terena za koje su ovi naši tereni prije postavljanja novih podloga bili Old Trafford, nema da se lopta odbija kao od direk, nema pasova u bunar. Kod nas štoper nije u stanju glavom spustiti loptu saigraču na nogu. To je zbog lošeg rada u akademiji i ničeg drugog. Zapravo, ne lošeg rada nego se te stvari uopšte ne rade.
A kako se radi u akademiji? Isto onako kako se radi u svim omladinskim kategorijama u BIH - šablonski. Nafataš djece, ako imaš sredstava kao što smo mi, dovedeš najbolju djecu, ako nemaš skupiš ono što imaš, i odmah guraš u sistem. Jel 4-5-1, jel 3-5-2, meni pozlije. Nauči ga da igra, otkloni mu nedostatke, ako vidiš da svaku centira preko gola, tri mjeseca s njim individualno radi dok je ne počne rezati ko Bekam. Kakve formacije, kakvi bakrači. Formacije dovode do šablona i kada gledate naše seniorske ekipe, a naročito naše seniorske zadnje linije vidite šablon. Golman dodaje štoperu, štoper dodaje beku, bek u primanju je okrenut prema svom golu, isprati ga par koraka protivnik, on se par koraka vraća prema svome golu, vraća loptu štoperu, štoper prima i odigra drugom štoperu, a on je šalje drugom beku. To je šablon. Ako neko malo odradi presinga, ide na golmana. Kad ćete vidjeti štopera da primi od golmana, okrene se i iznese je 40 metara? Nikad, jer nema kreacije a ni kvalitete. Daj samo šablona. I taj šablon nas ****. Stvara se jaz između zadnje linije i ostatka tima - uvijek i svugdje.
E zato sam ja protiv hvaljenja Trake, Šerbečića i Čelika. To su poluproizvodi od kojih nikad neće biti pravih igrača jer greške su učinjene kad su imali 12, 13,14,16, 17 godina.
Hoću reći, suštinski kada se rasčlane svi ti igrači, dolazite do toga da je u pitanju isto sranje, drugo pakovanje. Oni mogu dati ruke u našoj ligi, možeš se ti skrpiti s njima, primiti malo golova, pa čak proći koje pretkolo u Evropi, ali to su sve po defaultu poluproizvodi. Mnogo veći nego naši igrači na drugim pozicijama. Ja bih najviše volio da dovedemo jednog stranog štopera.
E sad, zašto su nam takvi štoperi? Zato što se u Akademiji kriminalno loše radi. Mi smo nekako skloni da se busamo u grudi, akademci pa akademci. Kad izgovorimo imenicu "akademija" odmah nam se ćune, s oproštenjem, dignu. Mi imamo akademiju, dok svi ostali imaju obične omladinske pogone. Dovlačimo kojekakve talijane, kepčije, one neke anonimuse iz kine da nam to kobajagi poslože, uvedu Ajaxov program, tehničko-taktičke novine itd. Sve je to prazna priča kojom se pumpaju ove poslijeratne generacije od strane neukih kvazianalitičara, vedeta iz nekadašnjih fildžan liga, ovi priučeni novinarčići koji piskaraju po kojekakvim portalima glumeći valjda stručnjake i serući o formacijama i tranzicijama i okomitim napadima i koješta. Napraviti igrača nije kvantna fizika. Nekada kada bi vas Sarajevo selektiralo, recimo 60-ih ili 70-ih godina, dvije godine ne bi vidio utakmice. Svaki dan bi se s tobom radilo na tehnici. Staneš pred zidić na starom Koševu, dođe Mladen Stipić koji je bio trener pijetlića, postavi lopte i idemo - unutrašnja, spoljnja, unutrašnja, spoljnja. I tako mjesecima. E onda ide primanje. E onda ide duga lopta. E onda ide igra glavom. Po tri mjeseca po vas cijeli dan vježbaš pravilno udaranje glavom. I tek poslije DVIJE godine treniranja igraš prvu utakmicu. Ne trebate se onda čuditi kad gledate one stare VHS kasete utakmica sa onih neuslovnih jugoslovenskih blatnjavih terena za koje su ovi naši tereni prije postavljanja novih podloga bili Old Trafford, nema da se lopta odbija kao od direk, nema pasova u bunar. Kod nas štoper nije u stanju glavom spustiti loptu saigraču na nogu. To je zbog lošeg rada u akademiji i ničeg drugog. Zapravo, ne lošeg rada nego se te stvari uopšte ne rade.
A kako se radi u akademiji? Isto onako kako se radi u svim omladinskim kategorijama u BIH - šablonski. Nafataš djece, ako imaš sredstava kao što smo mi, dovedeš najbolju djecu, ako nemaš skupiš ono što imaš, i odmah guraš u sistem. Jel 4-5-1, jel 3-5-2, meni pozlije. Nauči ga da igra, otkloni mu nedostatke, ako vidiš da svaku centira preko gola, tri mjeseca s njim individualno radi dok je ne počne rezati ko Bekam. Kakve formacije, kakvi bakrači. Formacije dovode do šablona i kada gledate naše seniorske ekipe, a naročito naše seniorske zadnje linije vidite šablon. Golman dodaje štoperu, štoper dodaje beku, bek u primanju je okrenut prema svom golu, isprati ga par koraka protivnik, on se par koraka vraća prema svome golu, vraća loptu štoperu, štoper prima i odigra drugom štoperu, a on je šalje drugom beku. To je šablon. Ako neko malo odradi presinga, ide na golmana. Kad ćete vidjeti štopera da primi od golmana, okrene se i iznese je 40 metara? Nikad, jer nema kreacije a ni kvalitete. Daj samo šablona. I taj šablon nas ****. Stvara se jaz između zadnje linije i ostatka tima - uvijek i svugdje.
E zato sam ja protiv hvaljenja Trake, Šerbečića i Čelika. To su poluproizvodi od kojih nikad neće biti pravih igrača jer greške su učinjene kad su imali 12, 13,14,16, 17 godina.
- BordoBBoja
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Volim procitat ove malo duze analize procjene vidjenje posebno kad se forumas kao duska osvrcu na neke pojedinosti..
Ali ovde imaju 3 stvari koje nikad nijedan forumas nije uzimao u obzir a najbitnije su, a uvjek se ide od najboljih 14 igraca i to je to FUDBALSKI TIM SE SASTOJI OD 25-26 igraca od prlike manje vise
Prvo ako idemo od zadnje linije moras krenut od golmana dali je pokretan dali voli izlazit sa gola ili je linijas sa zuca u rovu cuci. To je velika stvar posebno kad se uzima rijec za stopera trum spor itd.. inace spori stoperi bolje citaju igru od brzi stopera bolje se postavljaju od brzi stopera, posebno kad imas sigurnog brzog golmana, sad ovaj novi golman neznam kakav je nit govorim da je nojer koji ce na centru sevat
Druga bitna stvar su spicevi koliko pritiscu zadnju liniju protivnika, koliko dugo zadrzavaju protivnika na njegovoj polovici..ako pena renee dal/avramovski plus krila rade dobar taj prvi presing, stoperima i defanzivcima sporim ce bit mnogo lakse se pozicionirat i doc na svoje pozicije..Ahmet je bio dobar u tome jer cak i kad nema snage da istrci pozicioniranje svog tjela je zatvorao protivnickim bekovima
I stoperima golmanima da odigraju A varijantu cak u vecini slucajevaprisoljava ih na C opciju. (DZEKO JE JEDAN OD NAJBOLJI NA SVIJETU I TOM)
3 ca jednako bitna stvar jeste koristenje prilika i NEPRIMANJE GOLOVA kao protiv veleza, jjer nakvi golovi satiru unistavaju ekipu psihicki a i fizicki
4 ta je ne toliko vazna al bitna je taktika tvoja protivnicka kisa snijeg kartoni sudija raspolozenje igraca ili par njih, stvari koje nemozes kontrolisat igraci su ljudska bica koliko god zelili da su profesionalci (jesu primaju platu) al razboli im se zena djete majka on nedo bog moras imat fluidnu ekipu koju mozes dopunit a koja nece osakitit penu renea vec da ne osjete te izostanke i da oni odrade svoj dio posla to jest zabiju par golova koji ce ti donijet titulu ili play off lp
Ali ovde imaju 3 stvari koje nikad nijedan forumas nije uzimao u obzir a najbitnije su, a uvjek se ide od najboljih 14 igraca i to je to FUDBALSKI TIM SE SASTOJI OD 25-26 igraca od prlike manje vise
Prvo ako idemo od zadnje linije moras krenut od golmana dali je pokretan dali voli izlazit sa gola ili je linijas sa zuca u rovu cuci. To je velika stvar posebno kad se uzima rijec za stopera trum spor itd.. inace spori stoperi bolje citaju igru od brzi stopera bolje se postavljaju od brzi stopera, posebno kad imas sigurnog brzog golmana, sad ovaj novi golman neznam kakav je nit govorim da je nojer koji ce na centru sevat
Druga bitna stvar su spicevi koliko pritiscu zadnju liniju protivnika, koliko dugo zadrzavaju protivnika na njegovoj polovici..ako pena renee dal/avramovski plus krila rade dobar taj prvi presing, stoperima i defanzivcima sporim ce bit mnogo lakse se pozicionirat i doc na svoje pozicije..Ahmet je bio dobar u tome jer cak i kad nema snage da istrci pozicioniranje svog tjela je zatvorao protivnickim bekovima
I stoperima golmanima da odigraju A varijantu cak u vecini slucajevaprisoljava ih na C opciju. (DZEKO JE JEDAN OD NAJBOLJI NA SVIJETU I TOM)
3 ca jednako bitna stvar jeste koristenje prilika i NEPRIMANJE GOLOVA kao protiv veleza, jjer nakvi golovi satiru unistavaju ekipu psihicki a i fizicki
4 ta je ne toliko vazna al bitna je taktika tvoja protivnicka kisa snijeg kartoni sudija raspolozenje igraca ili par njih, stvari koje nemozes kontrolisat igraci su ljudska bica koliko god zelili da su profesionalci (jesu primaju platu) al razboli im se zena djete majka on nedo bog moras imat fluidnu ekipu koju mozes dopunit a koja nece osakitit penu renea vec da ne osjete te izostanke i da oni odrade svoj dio posla to jest zabiju par golova koji ce ti donijet titulu ili play off lp
Prica ima smisla, al takodje CINJENICA je da je danasnji fudbal 100x brzi i 1000x tezi za igrat iz milion razloga..PeppermintSA je napisao/la: ↑06 jul 2023, 01:29Vidim da se mnogo piše unazad nekoliko stranica o kvaliteti i dometima Trake, pa da prenesem i svoje mišljenje. Najprije, mislim da nam štoperska linija uopšte nije dobra. Dakle, Šerbečić, Traku i mali Čelik, kojeg sam dosta gledao u juniorima (da, redovno pratim utakmice juniora), po meni nisu dobri štoperi. Za Soldu neću ništa tvrditi jer ga nisam gledao dovoljno. Svi navedeni štoperi imaju apsolutno iste nedostatke endemične za štopere proizvedene u BiH. Kada pogledate sve bh. štopere u našoj ligi, bez izuzetka, te i naše reprezentativne štopere, vidite jedan te isti profil. Svi ti igrači nisu obrađeni, nisu usmjeravani kada je to trebalo i prosto nisu obučeni. Kao prvo, u samom selektiranju se prave ogromni propusti. Mi kao da smo ostali zabetonirani u 1966. godini - daj mi sporog frajer od 190, dugog i nezgrapnog koraka i koji zamahuje iz kuka. Međutim, za razliku od tih nekadašnjih štopera iz 1966. sve i jedan bh. štoper nije obučen u četiri ključne stvari: 1. igra glavom i odmjeravanje dugih lopti. Naši štoperi SVI bez izuzetka konstantno podlijeću pod loptom. Mujakiću je naprimjer to najveći nedostatak. Neprihvatljivo je da protivnička ekipa na gotovo postavljenu odbranu iz zadnje linije po dubini uputi dugu loptu i da štoper pod njih podleti, da ga ona preleti i da se on krivo prema njoj postavi. 2. igra nogom. Kada kažemo igra nogom, uvijek aludiramo na tačnost pasa i prefinjenu tehniku što stoji, međutim u kontekstu zadnje linije to podrazumijeva A) DUBINSKU loptu i, B) IZNOŠENJE lopte. Svi naši štoperi unazad 15 godina ne znaju i ne smiju loptu iznijeti. Čuli ste Mirzu u ovim prijateljskim utakmicama kako se s klupe dere na Traku i Čelika - "idi, iznesi, idi, idi", a oni stanu i vrate drugom štoperu. To je copy-paste problem kojeg imamo i u reprezentaciji (navodim nju da dokažem da je problem dublje prirode, prosto takve igrače na nivou zemlje proizvodimo). 3. pozicija tijela pri primanju lopte. Ovaj problem nadilazi štopere i generalno je problem većine naših igrača. Šta pod tim mislim? Obratite pažnju kako naši igrači a naročito štoperi stoje kada primaju loptu - gotovo uvijek licem prema svom golu. Prima je na unutrašnju s boka i umjesto da se okrene 90 stepeni prema protivničkom golu, on se okreta prema svome. To djeluje kao sitnica ali nije. To je ogroman problem. Malo se skoncentrišite pri gledanju utakmica, naših i stranih i vidjećete. 4. alibi vraćanje golmanu. Ja da sam trener odbijao bih im on plate svaki put kad bespotrebno vrate loptu golmanu. Ta odlika naravno proizilazi iz stavke 2. O problemima pri postavljanju, zatvaranju leđa, napadanja protivničkog igrača s kontra strane ne bih da ulazim jer ti nedostaci variraju od štopera do štopera.
60-70 tih godina fudbal prvo nije bio placen ni 8% sto je danas.
Evo 80 tih godina kad je SAFET SUSIC bio u najacim godina prodali smo ga za 400 k km to je danas oko 7 m€
Danas DA Safet Susic igra kao sto je igrao jedva bi bio medju 11 u hajduku a svi znamo da je hajduk u zadnji 25 godina niko i nista i dinamo ih kara sa 2gim timom ako treba..
Govorim 80 tih i 90 a fudbal je nekad od 2000-2005 godine kad je abramovic a posle njega arapi poceli ulagati eksplodirao i napravio vecu razliku u poslednig 20 godina sto 100 godina prije toga nije
Da ima gresaka i staromodnosti u nasem omladinskom nogometu ima, al prvo xyuga je siromasna financiski slabo ulaze, stranci kad cuju kako DODIK VUCIC MILANOVIC BAKIR PRICAJU u 21 vjeku sa investicijama bjeze stanovnistvo od 22 m koliko je bilo spalo na 13-14 miliona za 10 godina soasce na 10 m ljudi (bazen duplo manji)
Nemas vise TITA DIKTATORA da uvede zakone sjeverne koreje nema napustanje lige do 27me godine
Mi kao narod smo nesportski narod genetski slabi spori lijeni nedisciplinovani zelimo bit bogati bez rada bez truda itd
Mrzimo jednu druge grad orotiv grada entitet orotiv entiteta pravoslaci protiv muskimana hrvati protiv pravoslavaca a STANOVNISTVO ISPARAVA a kvadratni metar stana u rajvosa naprimjer 6 k km u rangu studgarta kelna a plata 4-5x manja nego u tim gradovima..
Nismo real i hocemo igraca koji prima loptu na ugla 45stepeni u trku da predribla 2-3 igraca probaci pas od 35 m kroz 6 igraca itd da ima sut glavim ko dvait york itd lolo toga da mi imamo i da mi to mozemo proizvodit mi bi bili portugal i FK SARAJEVO bi bilo u rangu BENFIKE A MOZDA
De nam proanaliziraj i kone, borac, velez, zrinjski i nekog po svojoj volji.jurisicduska je napisao/la: ↑05 jul 2023, 23:46Trebate bit malo realniji. Naša druga ekipa ne bi osvojila titulu , upitno je i hoce li prva.
-
- Kontakt:
Jednom podavno se spominjao neki mislim Sirijac u akademiji,tad je imao nekih haman 12-13 god ne znam tacno,jel zna neko sta je sa njim?pricalo se da je bas dobar talenat.
- napoleon72
- Kontakt:
Kakvi su ovo romani jutros bokte, ko da sam usao Zahiragicu na profil a ne na forum.
Ima li kakva skripta za to?
Ima li kakva skripta za to?
GRMI SA SJEVERA!
1946
90ka deseti heroj Bosne
1946
90ka deseti heroj Bosne
Svi nesto kritikuju odbranu posebno( Trako, golman Sahinovic) a mi gola na pripremnoj nismo primili.Znam da ce sad komentari *ebo pripreme,ali Rumuni,Slovenci I nisu bas lose ekipe.
Uteglo se to mnogo bolje nego sto je u prvenstvu bilo.
Uteglo se to mnogo bolje nego sto je u prvenstvu bilo.
Vidjet ćemo danas kakav će rezultat biti. Steta sto najtežu provjeru ne možemo gledati. Vjerovatno prvih 11 koji danas izađu na teren počinje i slijedece sedmice.
LJudi previse letimo u oblake spustimo se na zemlju nas brzo hvata euforija,sve cemo viditi za par odigranih utakmica da li smo na pravom putu,teren ce pokazati da li su prinove pojacanja a ne ih sad vec kovati u zvijezde na nevidjeno.
Trenutno korisnika/ca: 061657451, boki86, Dave, Haksss, hazarder, Jadnimi, johntravolta123, Konzerva, MSOZ101, nedimmmm1337, OsmanhodzicBuco, r3m1, Sinfoc1986, Vaya i 120 gostiju.