Pa recimo da imaju problem hronicnog loseg rada sa mladim igracima. I ne uzma samo sarajevo talente vjeruj mi, nije to bas tako, borac je npr uzeo Terzica, lijevi stoper vrhunski prospekt, Velez isto ima par dobrih djecaka. Problem borca ali vise veleza je slab skauting.amypitar je napisao/la: ↑12 jul 2023, 23:38Nisam bas upucen u akademiju i trenere koji vode istu.
Dosta pratim to sto pises i treba dosta toga popraviti i teziti boljem.
Ono sto mi zapra oci je da djeca Veleza I Borca se hrane u restoranima,a nasi jedu sendvice.
Naglas razmisljam ako je tako ,a sigurno da jeste,onda bi i djeca Veleza I Borca trebala preci na sendvice od salame,jer ja nisam bas upratio da njihov omladinski pogon izbacio neke ekstra talente za seniorski tim.
Ono sto ja znam I vidim ,da mi jedini u drzavi kupujemo talente,prodajemo ,te u seniorskoj ekipi iz akademije imamo 4,5 ekstra igraca iz te akademije.
Evo sad imamo Ljukovca,Nurkica,Celika ,Sahinovica,Mulalica ,Buljubasica itd
Ja ne znam da to ima I jedan kolektiv u drzavi.
I to nista nema veze sa ovim sto pisem, jer je jasno da iako po mom misljenju akademija nije ni na 40% mogucnosti koje ima, da je i dalje br1 po kvaliteti rada... samo je problem sto tipa zrinjski, velez, ulazu bar 10x manje u svoje skole fudbala,akademije, a mi evo nismo 10 godina izbacili nekog top igraca iz akademije da je otisao u lige 5 i pokazao se. Najbolji igracki materijal je niho, i eto golmanski vladan.
Ja samo kazem da to nije kao prvo zdravo, a kao drugo nije nivo kluba, kao trece nisu milijarde ni milioni.
Evo da ne bude samo to problem, imas problem (bar do prije 3 mjeseca dok sam bio u Bosni, istrosene opreme, losih rekvizita, manjka lopti, i opet svega toga ima mozda najvise u BIH ali ponavljam, nisu ostali nivo ulaganja u akademiju kao mi pa da kazemo a dobro eto sloboda ima 1000 lopti a mi nemamo.
Teren s umjestnom, ne znam jesi li ikad usao na njega, prohodao, ono ne da trosi hrskavicu i pravi pritisak na koljena, leđa, zglobove, nego jede... Teren je star evo 8-9 godina, u holandiji umjetna trava izbacena zbog enormnog rasta broja ozljeda djece, vracaaju se na prirodnu travu (ili vec jesu).
Zbog velikog broja ekipa teren se cesto dijeli izmedju dvije selekcije i slicne stvari... tako da ok, ja shvatam da neko misli da je ovo pljuvanje, i slicno, ali nije vec dobronamjerno prikazivanje stvarnosti jer ljudi cesto vide samo "best of" a ne vide suštinu. Npr talijan je stavio da svaka selekcija koja igra premjer ligu, ima kondicionog trenera, i tih 8-9 mjeseci djeca su bila vanserijski spremna, bez ozljeda. Dolaskom Borojevica, kasnije i novog sefa akademije, sve selekcije su ostale bez kondicionog, rezanje troskova. Samo je sa u19 ja mislim ostao Čilić (po meni najbolji kondicioni u drzavi daleko). Ne radi se individualno sa igracima, radi se grupno. Umjesto da se uzme 5 najperspektivnijih i da se dva puta sedmicno sa njima radii individualno, kod nas grupno se radi po 10ak igraca ito cesto oni koji "zaostaju"... bar je tako bilo, sto je promasaj...
svugdje u svijetu akademije su jako brutalna mjesta gdje se šibaju dva treninga dnevno, gdje dnaas jesi, sutra nisi, ali kada prodjes taj dio, velika je vjerovatnoca da ces na svakom testiranju lagano uci uskupinu onih koji zadovoljavaju kriterije liga 5. Kod nas djeca imaju srijedu i nedelju ili ponedeljak slobodnu... sto je nonsens, jer to nije dovoljan broj treninga ni za premjer ligu a ne neke ozbiljne lige, jer kasnije kada udje u taj svijet napora koje nije osjetio ide ozljeda za ozljedom.
Niko me ne moze ubijediti da se nema za 3 kondiciona, da se nema za hranu u restoranu, da se nema za to da svi dolaze na tekmu u istim majicama i trenerkama kako dolikuje klubu i slicne stvari... nema sanse, mislim da je to stvar ne shvatanja osim u floskulama, ozbiljnosti rada u akademiji, ali treba i pohvaliti npr ovaj prelazni rok u mladjim selekcijama posebno u15 gdje je bas dobro odradjen isti i mislim da bi nakon dosta godina ta seekcija mogla biti kvalitetna.