Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Asteriks
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Asteriks » 05 sep 2023, 15:08

alemsa je napisao/la:
05 sep 2023, 14:50
Asteriks je napisao/la:
05 sep 2023, 14:33
Nije isto da pricas legendu o nekoj tvrdjavi gdje zivio zmaj/drakula koja je jela ljudske bebe, ili shumi gdje su se vampiri skupljali nocu sa piramidom ili takvom konstrukcijom. Jer ovo drugo mijenja cijelu historiju jednog naroda ili podrucija, piramide u Mexiku ili Machi Picchu dokazuje da su tu zivjeli neki ljudi koji su bili sposobni za nesto a ne primitivni karin.ashi, to postaje ljudska historija ne samo njihova, svatas. Uostalom @legen je objasnio, ko zeli svatit, svatit ce
Ne moramo ga ni svesti na isti nivo, radi se o stvarima koja su plod maste, a neke price vuku korijen iz legendi koje su se prenosile kroz generacija, dok su neke kasnije ubacene il naknadno povezane.

Poenta je ono naucno, koje u takvim pricama nikog ne zanima, kao sto nije bitno takvoj vrsti turista.

Neku srednjovjekovnu rusevinu il ostatke zidina po zabacenim mjestima tesko ces "brendirati" osim ako tu pricu ne povezes sa nekom legendom. Evo gradovi i utvrde, rusevine srednjovjekovne Bosne, npr. koje su i tesko pristupacne tipa Bokševac u opcini Konjic, za koji se veze kralj Stjepan Tomas. Msm to haman nikog ne zanima, ali nek poznati pisac il neka grupa priznatih istrazivaca nesto poveze i doda neki specijalni red vitezova, koji ce steci odredjenu popularnost, e onda se mozes cemu nadati.

Ni Vlada Drakulu nije ucinila popularnim neka legenda iz starina u tom kontekstu kao vampira, vec roman Brama Stokera s kraja 19. stoljeca.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 05 sep 2023, 15:12, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 sep 2023, 15:10

Bundesliga je napisao/la:
05 sep 2023, 15:00
I opet dođeš do tog da bi te trebala boliti ona stvar ako to nikome ne škodi. Promoviše se malo država, ljudi zarađuju, dolaze ti svjetska imena kao što su Đoković ili naši košarkaši. Ako se nekome ide u te tunele, ode i vidi kako je. Ako je prodavanje magle, neće ići opet sigurno. A ako nekome pomaže za zdravlje zašto da ne. Da Bogdo naprave još atrakcija, pa da se može šta i vidjeti. A ne odeš na neko mjesto, jedva dođeš do njega koliko put ne valja, i kada naposlijetku stigneš tamo sve zaraslo, raspada se.
Ok burazeru, imas pravo da ides-ne ides, to stoji, medjutim kad ti dokazu da to nije to, a ti nastavis tvrditi da jeste, postajes budala, da ih je htio ubjediti da je u pravu, otkopo bi makar vrh piramide da se vidi i to je to. Ne mos ti u tom svijetu pricati k'o u kafani lovacke price, ljudi odma ispitaju sve, kao kad je rekao da mu je neki arheolog sa Oxforda rekao da jeste piramida, ljudi odma ispitali ko je sta je, ono niti je arheolog niti je zavrsio fakultet na Oxfordu. U tim stvarima nema zajeb.ancije, ubiju te ljudi faktima, ali ok misli sta zelis, nemam nista protiv.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 05 sep 2023, 15:16

alemsa je napisao/la:
05 sep 2023, 15:10
05 sep 2023, 15:00
I opet dođeš do tog da bi te trebala boliti ona stvar ako to nikome ne škodi. Promoviše se malo država, ljudi zarađuju, dolaze ti svjetska imena kao što su Đoković ili naši košarkaši. Ako se nekome ide u te tunele, ode i vidi kako je. Ako je prodavanje magle, neće ići opet sigurno. A ako nekome pomaže za zdravlje zašto da ne. Da Bogdo naprave još atrakcija, pa da se može šta i vidjeti. A ne odeš na neko mjesto, jedva dođeš do njega koliko put ne valja, i kada naposlijetku stigneš tamo sve zaraslo, raspada se.
Ok burazeru, imas pravo da ides-ne ides, to stoji, medjutim kad ti dokazu da to nije to, a ti nastavis tvrditi da jeste, postajes budala, da ih je htio ubjediti da je u pravu, otkopo bi makar vrh piramide da se vidi i to je to. Ne mos ti u tom svijetu pricati k'o u kafani lovacke price, ljudi odma ispitaju sve, kao kad je rekao da mu je neki arheolog sa Oxforda rekao da jeste piramida, ljudi odma ispitali ko je sta je, ono niti je arheolog niti je zavrsio fakultet na Oxfordu. U tim stvarima nema zajeb.ancije, ubiju te ljudi faktima, ali ok misli sta zelis, nemam nista protiv.
Poprilično je jasno da ono nije piramida, nažalost. Ne treba praviti mitove kao neki drugi.
Ljudi širom svijeta iskorištavaju ovakve stvari i ne vidim razlog zašto ne bi i mi. Ja ovo ne smatram prevarom jer ti nikoga ne možeš prisiliti da ode i ne uzimaš na taj način novac. Ja mislim da je sve džaba osim tog ulaza u tunele koji je cenera. Pa skuplji su neki muzeji u Sarajevu 2 sa 2 što bi se reklo.
Uostalom, google ti jednostavnom pretragom može reći kako ovo nije ništa dokazano.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 05 sep 2023, 15:20

Meni se generalno cini da se ovo stranicama vrti u krug, jer ima dva tipa ljudi.

tip a - U Visokom nema piramida, to je prevara.
tip b - U Visokom nema piramida, to je prevara, ali i turisticka atrakcija za ljude koji vjeruju u tu prevaru, ili jednostavno zele da vjeruju.

Manje vise se isto pise.

Generalno mislim da ima i pofin broj ljudi koji su kao ja.. Koji bi tamo svratili da vide kako sve to izgleda ako bi bili usput, a ne radi vjerovanja u faraone iz BiH. Svakako imam zelju obici sto vise ove nase drzave, mozda mi i Visoko bude nekada stanica. :mrgreen:

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 15:24

alemsa je napisao/la:
Pa ja lično ni ne mislim da su piramide, a opet ne možeš ti dokazati jesu li ili nisu ako ne iskopaš puno više od one siće što je iskopana do sada. A i vi bi malo trebali povući ručnu i ne vjerovati svemu što vam servira i naučna zajednica jer su toliko sranja servirali u periodu korone i bukvalno tjerali ljude da se vakcinišu. A kasnije masa ljudi imala problema sa zdravljem. Oni će provlačiti šta njima odgovara, možda im ne odgovara da ovdje budu piramide, šta znaš. Eno ti rat u Ukrajini se toliko potencira, kao da je jedini rat na zemlji. Njima se pomaže, lobira, a u Iraku poginulo milion ljudi. Nikog ne zanima uopšte, čista statistika. Možda bi naučnik i radio principijelno da mu neki glavonja ne stoji iznad glave i govori šta će i kako će. Imaš video gdje ti jedan od glavnih ljudi za vakcine daje izjavu i odgovara na pitanja. Sam govori da je milion stvari u sastojcima vakcina koji su trebali biti zabranjeni i mogu biti štetni po zdravlje. Lik govori da su iz mrtvih fetusa uzimali sastojke o čemu pričamo onda ovdje. Historiju pišu pobjednici.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 05 sep 2023, 15:33

Cuj iz mrtvih fetusa 😂

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 05 sep 2023, 15:35

Asteriks je napisao/la:
05 sep 2023, 14:33
LegendKiller je napisao/la:
05 sep 2023, 13:55
Turistima (u tom broju) neki zabaceni zamak nece biti zanimljiv samo zbog svoje istorije vec legendi i mitova koje ga okruzuju.

Naravno taj zamak je rusevina i nista sem maste ga ne veze sa legendom o Arthuru (preciznije rodjenju pomenutog koji je poslije postao sta jeste), isaranom mnostvom fantasticnih likova i dogadjaja.

Stonhenge te ostali lokaliteti megalita poput onih u Francuskoj il Malti su nesto drugo, takva mjesta ne trebaju legende (iako se u obrisima pominju divovi vezani za Maltu), to je samo po sebi fascinantno, bilo zbog lokacije il nacina slaganja/gradnje.

Semir brendira domace cudo. Naravno da ono nije vidjelo piramide ali, gradi se prica koja privlaci sve vise stovatelja pseudonauke, misterija i nadnaranvog. Svake godine se po "posebnim" planinama diljema svijeta odrzavaju rituali u cast nekim dodadjajima inspirisanim mitovima, ljudi posjecuju uklete sume gdje su druidi izvodili cuda, spustaju se na izvore koji podmladjuju itd. A da ne pominjemo fenomen ufologije i Amere.

Ljudi su kroz istoriju vjerovali u cuda, cuda su im bila nadahnuce, prosvjetljenje, a kroz prividjenja i slicno su nastajale velike stvari poput price o Konstantinu Velikom i gorucem krstu. A neki cak ugledni naucnici bili su strasni alhemicari itd.
opet ti miješaš babe i žaba. Mitovi i misteriji nisu i ne mogu biti u istoj rečenici sa pseudonaukom, kriptozologijom i slično. Misteriji i mitovi naročito oni povezani sa historijskim događajima, su potpuno jasni. Nastali da bi ljudi objasnili fenomene koje u to vrijeme nisu mogli objasniti, neki su se prenosili sa usmenom tradicijom pa svako dodavao pomalo i tako dalje. Uglavnom niko ne pokušava mit da stavi u naučne okvire. Svaki zamak i tvrđava ima svoju priču, koja može biti tačna ili ne. Ali bez obzira na priču, jedno je istina on postoji, djelo je ljudskih ruku.
Sa druge strane, pseudonauka je najprostije da ti objasnim, pokušaj da se ono što je očito crno dokaže da je bijelo, jer tako to kaže Semir i slični Semiri.
Mit kod nas su npr Umoljani i aždaja. Da ne pišem šta je ako ne znaš proguglaj malo. E sada niko neće otići u Umoljane da bi stvarno vidio aždaju niti će te ko ubjeđivati da stvarno ima aždaja. To je mit. Ja tebe ne ubjeđujem da je u Umoljanima bio neki zmaj koji je jeo ljude, niti želim da to stvarno vjeruješ. Sa druge strane neko te ubjeđuje da jedno obično brdo najstarija piramida na svijetu. To je pseudonauka, svi vidimo da je crno ali on kaže da je bijelo i još me poziva da u to vjerujem.
Ako neko nije znao na vrhu "piramide Sunca" je grad Visoki, jedna od najvažnijih srednjovjekovnih spomenika za ovu državu. Meni je to važnije od priče o piramidama.

Da se razumijemo, ja poštujem svačiji rad, i svaka čast tom Semiru što se zahvaljući njemu izgradilo nešto oko tih brda, i što uzima lovu, sve poštujem. Ja mu želim da milioni ljudi dođu u te tunele i da ozdrave, da svima bude dobro, i da još 5 parkova napravi. Ja mu želim da ta priča oko alternativne medicine uspije. Ali nemoj mi brdo predstavljati kao piramidu, i stavljati je u istu ravan kao egipatske i meksičke, jer nam se ljudi smiju tome.
Opet ponavljam, govorim ovdje sa aspekta nauke, piramida nema. Ako ljudi dolaze tu zbog liječanja i sličnog, ok nemam ništa protiv neka nastavi u tom pravcu, ali kao alternativnu medicinu i način života, a neka naučne fakte.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 05 sep 2023, 15:36

05 sep 2023, 15:24
alemsa je napisao/la:
Pa ja lično ni ne mislim da su piramide, a opet ne možeš ti dokazati jesu li ili nisu ako ne iskopaš puno više od one siće što je iskopana do sada. A i vi bi malo trebali povući ručnu i ne vjerovati svemu što vam servira i naučna zajednica jer su toliko sranja servirali u periodu korone i bukvalno tjerali ljude da se vakcinišu. A kasnije masa ljudi imala problema sa zdravljem. Oni će provlačiti šta njima odgovara, možda im ne odgovara da ovdje budu piramide, šta znaš. Eno ti rat u Ukrajini se toliko potencira, kao da je jedini rat na zemlji. Njima se pomaže, lobira, a u Iraku poginulo milion ljudi. Nikog ne zanima uopšte, čista statistika. Možda bi naučnik i radio principijelno da mu neki glavonja ne stoji iznad glave i govori šta će i kako će. Imaš video gdje ti jedan od glavnih ljudi za vakcine daje izjavu i odgovara na pitanja. Sam govori da je milion stvari u sastojcima vakcina koji su trebali biti zabranjeni i mogu biti štetni po zdravlje. Lik govori da su iz mrtvih fetusa uzimali sastojke o čemu pričamo onda ovdje. Historiju pišu pobjednici.
Cuj fetusa :urnebes:

Pa kako nije, naucnici bili, dokazali da nisu piramide.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 15:39

Ne znam šta vam je smiješno, jel treba da šaljem video?

muhamedhulk
Kontakt:

Post Postao/la muhamedhulk » 05 sep 2023, 15:40

danas nauka nije kao prije i ne treba im sve vjerovati. sve je danas u parama, nema tu nauke...
NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!

Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 sep 2023, 15:47

05 sep 2023, 15:35
Mah, prica je otisla daleko od poente, a sve sam objasnio @alemu u proslom postu.

Stvar je u tome da i mitovi i legende i pesudonaucno, koje ne mora biti u istoj ravni, nije naucno a da bi naucno brendirao do nivoa interesantnog, trebas nesto fenomenalno.

Drakulin zamak u Transilvaniji ima svoju pricu srednjovjekovnog kneza, koja medjutim ne bi bila popularna da nije romana s kraja 19. stoljeca a pogtov filma iz 30-ih godina 20. vijeka. Naravno da to niko ne zeli staviti u istu pricu sa toboznjom piramidom u Visokom, ali je princip isti, nit jedno nit drugo nema svoje temlje i dokaze u naucnom, ali to posjetiteljima nije ni bitno. Eh o tome se radi.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 05 sep 2023, 15:50

05 sep 2023, 15:39
Ne znam šta vam je smiješno, jel treba da šaljem video?
Pa nema tu vise misterije neke i potrebe da youtube naucnici objasnjavaju. Razvoj i istrazivanja radili su se na fetalnim celijama (abortusa). To je isto ko da si rekao da antibiotici sadrze miševe jer su se testirali na miševima.

https://www.nebraskamed.com/COVID/you-a ... etal-cells

Logicno da se nesto korostiti mora, da su misevi, rekao bi fuj misevi, da su svinje tobejarabi, kad su ljudske celije opet ne valja…

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 15:50

Eto vam pogledajte, mada ne sumnjam da ćete i dalje to opravdavati i vjerovatno vrijeđati. I ne govorim o vakcinama za koronu, nego vakcinama uopšteno. Nije to meni što je gadno, ne zanima me to uopšte već što je štetno po zdravlje.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 05 sep 2023, 16:05

I found freedom. Losing all hope was freedom.

“Once you overcome the one-inch tall barrier of subtitles, you will be introduced to so many more amazing films.”

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 sep 2023, 16:14

@bundes

Poredis skroz razlicite pojmove, nisu ti to mitovi poput vakcine, ovi su vrlo precizni u svemu sto ima veze sa rucnim radom, i vrlo su delikatni, znaju procjenit, starost, nacin, jel nesto rezano, jel se covjek uopste barco oko neke konstrukcije. Jebga ako ista to su svjetski fakti koji se ne mogu osporiti.

Ne mozes ti naci neku pecinu recimo i reci da je to pravljeno prije 10k godina, mozda jeste kamen star 10k ali ce utvrditi jel ga covjek oblikovo ili se prirodno formirala pecina.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 05 sep 2023, 16:17, ukupno mijenjano 2 puta.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 05 sep 2023, 16:15

Asteriks je napisao/la:
05 sep 2023, 15:47
05 sep 2023, 15:35
Mah, prica je otisla daleko od poente, a sve sam objasnio @alemu u proslom postu.

Stvar je u tome da i mitovi i legende i pesudonaucno, koje ne mora biti u istoj ravni, nije naucno a da bi naucno brendirao do nivoa interesantnog, trebas nesto fenomenalno.

Drakulin zamak u Transilvaniji ima svoju pricu srednjovjekovnog kneza, koja medjutim ne bi bila popularna da nije romana s kraja 19. stoljeca a pogtov filma iz 30-ih godina 20. vijeka. Naravno da to niko ne zeli staviti u istu pricu sa toboznjom piramidom u Visokom, ali je princip isti, nit jedno nit drugo nema svoje temlje i dokaze u naucnom, ali to posjetiteljima nije ni bitno. Eh o tome se radi.
opet ti miješaš mitove, legende i pseudonauku. Je li postojao Vlad jeste, je li se borio protiv turaka jeste, je li ima dvorac ima. Ljudi posjećuju nešto stvarno i realno, naravno niko ne vjeruje da je tu živio neki vampir. Vampir i roman su kako i sam kažeš reklama, a reklamama se ne treba vjerovati. Niko te u Transilvaniju ne poziva da vidiš vampira već njegov dvorac. Evo ja sam gledao Star Wars, i išao sam u Tunis duboko u Saharu vidjeti filmsku kulisu gdje su snimali film. Tunižani mi nisu tu kulisu predstavili kao pravi grad iz budućnosti, već ono što jeste kulisa gdje se snimao film. Sa druge strane Semir me poziva da posjetim navodno najveće arheološko nalazište na svijetu, poziva me da vidim nešto što nema.
Ogromna je razlika u reklami i očitoj laži. Ako hoćeš da reklamiraš ovo što radi Semir, onda kažeš "posjetite piramidalna brda u Visokom koja imaju energiju, frekvenciju, jone i liječe ljude". Čak možeš reći da su prirodna brda oblikovana u piramidalnu formu, radi jačanja energije i td. To je reklama. A kada kažeš "posjetite najveće arheološko nalazište i najveće piramide na svijetu", to je već ogromna laž.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 16:21

alemsa je napisao/la:
05 sep 2023, 16:14
@bundes

Poredis skroz razlicite pojmove, nisu ti to mitovi poput vakcine, ovi su vrlo precizni u svemu sto ima veze sa rucnim radom, i vrlo su delikatni, znaju procjenit, starost, nacin, jel nesto rezano, jel se covjek uopste barco oko neke konstrukcije. Jebga ako ista to su svjetski fakti koji se ne mogu osporiti.
Ne poredim ja ništa, samo sam postavljao primjere kako ne treba vjerovati svemu što ti serviraju i uzimati kao 100% tačno. Odmah sam rekao da ne mislim da su to piramide, ali da ako se ljudima ide tamo neka idu. Prodaje se i Venecija kao neko epsko mjesto, a ono kanalizacija.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 sep 2023, 16:37

Transilvanija se u tom broju posjecuje zbog Vladove pozvenanosti sa vampirom kroz roman i kasnije strasno popularan film.

To je postalo sinonim i kljucna veza sa zamkom, grofom i njegovom licnosti. Srednjovjekovne cinjenice su samo sekundarno u svemu.

U ovoj prici smo otisli u neke lijeve, u startu nametnute stranputice. Jasno da Semir ima podrsku domace javnosti, a u tu grupu spadam i sam, iako sam po struci istoricar.

Covjek je popularizirao Visoko, a njegove "piramide" su prvo sto pomislimo, kada pomenemo to mjesto.

Nista je ne mijesam vec neki zele nekakvu haman moralnu potvrdu za ono sto radi, u svijetu mitova, legendi i biznisa. Kada dokazu legendu o Arthuru il gosn drakulinu besmrtnost i mi cemo dokazati cvorisne naboje ljekovite energije iznad piramida. Toliko od mene na ovu diskusiju.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 16:43

05 sep 2023, 16:15
opet ti miješaš mitove, legende i pseudonauku. Je li postojao Vlad jeste, je li se borio protiv turaka jeste, je li ima dvorac ima. Ljudi posjećuju nešto stvarno i realno, naravno niko ne vjeruje da je tu živio neki vampir. Vampir i roman su kako i sam kažeš reklama, a reklamama se ne treba vjerovati.
Taj dvorac baš ljudi posjećuju zbog tih mitova o vampirima i drakulama. Vjerovatno pola ljudi ni ne zna da je nabio 20 hiljada ljudi na kolac u borbi protiv Osmanlija. Knjige pisane o vampirima, filmovi pravljeni, to je ono što privlači ljude, taj mit. Kao da bi toliko ljudi posjećivalo dvorac da nema tog mita kako je on bio grof Drakula.

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 05 sep 2023, 16:45

Sta je ovo sve ti jbm

"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 23 gosta.