Asteriks je napisao/la: ↑05 sep 2023, 14:33
Turistima (u tom broju) neki zabaceni zamak nece biti zanimljiv samo zbog svoje istorije vec legendi i mitova koje ga okruzuju.
Naravno taj zamak je rusevina i nista sem maste ga ne veze sa legendom o Arthuru (preciznije rodjenju pomenutog koji je poslije postao sta jeste), isaranom mnostvom fantasticnih likova i dogadjaja.
Stonhenge te ostali lokaliteti megalita poput onih u Francuskoj il Malti su nesto drugo, takva mjesta ne trebaju legende (iako se u obrisima pominju divovi vezani za Maltu), to je samo po sebi fascinantno, bilo zbog lokacije il nacina slaganja/gradnje.
Semir brendira domace cudo. Naravno da ono nije vidjelo piramide ali, gradi se prica koja privlaci sve vise stovatelja pseudonauke, misterija i nadnaranvog. Svake godine se po "posebnim" planinama diljema svijeta odrzavaju rituali u cast nekim dodadjajima inspirisanim mitovima, ljudi posjecuju uklete sume gdje su druidi izvodili cuda, spustaju se na izvore koji podmladjuju itd. A da ne pominjemo fenomen ufologije i Amere.
Ljudi su kroz istoriju vjerovali u cuda, cuda su im bila nadahnuce, prosvjetljenje, a kroz prividjenja i slicno su nastajale velike stvari poput price o Konstantinu Velikom i gorucem krstu. A neki cak ugledni naucnici bili su strasni alhemicari itd.
opet ti miješaš babe i žaba. Mitovi i misteriji nisu i ne mogu biti u istoj rečenici sa pseudonaukom, kriptozologijom i slično. Misteriji i mitovi naročito oni povezani sa historijskim događajima, su potpuno jasni. Nastali da bi ljudi objasnili fenomene koje u to vrijeme nisu mogli objasniti, neki su se prenosili sa usmenom tradicijom pa svako dodavao pomalo i tako dalje. Uglavnom niko ne pokušava mit da stavi u naučne okvire. Svaki zamak i tvrđava ima svoju priču, koja može biti tačna ili ne. Ali bez obzira na priču, jedno je istina on postoji, djelo je ljudskih ruku.
Sa druge strane, pseudonauka je najprostije da ti objasnim, pokušaj da se ono što je očito crno dokaže da je bijelo, jer tako to kaže Semir i slični Semiri.
Mit kod nas su npr Umoljani i aždaja. Da ne pišem šta je ako ne znaš proguglaj malo. E sada niko neće otići u Umoljane da bi stvarno vidio aždaju niti će te ko ubjeđivati da stvarno ima aždaja. To je mit. Ja tebe ne ubjeđujem da je u Umoljanima bio neki zmaj koji je jeo ljude, niti želim da to stvarno vjeruješ. Sa druge strane neko te ubjeđuje da jedno obično brdo najstarija piramida na svijetu. To je pseudonauka, svi vidimo da je crno ali on kaže da je bijelo i još me poziva da u to vjerujem.
Ako neko nije znao na vrhu "piramide Sunca" je grad Visoki, jedna od najvažnijih srednjovjekovnih spomenika za ovu državu. Meni je to važnije od priče o piramidama.
Da se razumijemo, ja poštujem svačiji rad, i svaka čast tom Semiru što se zahvaljući njemu izgradilo nešto oko tih brda, i što uzima lovu, sve poštujem. Ja mu želim da milioni ljudi dođu u te tunele i da ozdrave, da svima bude dobro, i da još 5 parkova napravi. Ja mu želim da ta priča oko alternativne medicine uspije. Ali nemoj mi brdo predstavljati kao piramidu, i stavljati je u istu ravan kao egipatske i meksičke, jer nam se ljudi smiju tome.
Opet ponavljam, govorim ovdje sa aspekta nauke, piramida nema. Ako ljudi dolaze tu zbog liječanja i sličnog, ok nemam ništa protiv neka nastavi u tom pravcu, ali kao alternativnu medicinu i način života, a neka naučne fakte.