NEZALAGANJE je napisao/la: ↑08 sep 2023, 19:13
Vidim sve strucnjaci NBA lige, a godisnje pogledaju 10 tekmi iste, ako i toliko.
Kopaju se statistike, gledaju ugovori kao dokaz tome da je ovo jak tim americke repke itd itd.
Nekoliko je tu cinjenica...Prvo, ovo jeste roster sa dosta mladih igraca.Nikako slabih, ali poprlicno mladih i onih cije najbolje godine tek dolaze, bez obzira sto su vec neki od njih AS igraci i sl.Ovo je roster igraca koji imaju malo i NBA iskustva, a o FIBA kosarci da i ne pricamo, ako pricamo o nekim sirim okvirima.Sam Grant Hill je izjavio da je cilj repke podmladjivanje, jer nije logicno, a ameri to i ne rade ili jako rijetko, da dovode igrace 30+ na bilo koji turnir (James, Durant, Curry, Harden, DDR, Irving, Davis, Butler, George, Leonard, Lillard, Thompson ,Beal- usput receno, eto vam makar 2 jace postave od ovog sto su poslali)Ako se na to doda podatak da se svaki americki tim skupi bukvalno mjesec dana prije bilo kojeg turnira i kaze "e idemo na titulu", a ne radi se i ne dovedu se pravi superstari, dobije se sta se dobije.Ovo isto sam pisao i nakon zadnjeg SP.
Druga stvar, kad se vec tako skupljas kao ameri, njihovi aduti u osvajanju medalja su oduvijek bile nestvarna atletika i individualni kvalitet, uz cinjenicu da ih je ostatak svijeta tek dostizao.Ovaj tim, nit ima nestvarnu atletiku i duzinu (cast izuzecima), nit su najbolji od najboljih, dok su druge repke dosle mnogo uigranije i sa NBA igracima koji su u najmanju ruku, na istom nivou kao 90% americkog rostera. Mislim da sam danas po pravi put u historiji americke repke svjedocio tome da ljudi ne mogu napraviti defanzivni pritisak, ukrasti loptu i zakucati na drugoj strani.Pa to je trademark Amerike na ovim takmicenjima.To dovoljno govori o cinjenici koju navedoh u ovom pasusu.Nisam dovoljno pratio sve njihove tekme, ali ne znam zasto Ingram nije igrao, Cam Johnson bio jako malo koristen!?To su 2 krila sa fantasticnom visinom i mobilnoscu i 2 krila bez kojih se ne moze igrati sistem preuzimanja u odbrani, koji oni igraju.I previse puta se ostalo u missmatchu gdje na postu brane Brunson, Reaves ili Hart.Igraci koji nemaju nit visinu, nit duzinu, not atletiku da se nose sa visim protivnicima, a zbog neugiranosti im niko nije znao pomoci ili se kasnilo u pomoci.Nijemci su to sve iskoristili.
I trece, za ove koji opet pitaju o americkim postavama da malo navedem igraca koji su zaista kvalitet, a nisu bili u rosteru... Tatum, Brown, Young, Cunnigham, Adebayo, Garland, Maxey, Morant, Fox, Booker, Zion, Jalen Green...
Zakljucak je da ameri vise ne mogu doci na prvenstva sa 3-4 ekipom i ocekivati sigurno zlato bez ikakve uigranosti.Ostatak svijeta ih je sustigao do tog levela, a kremu lige cine stranci.Zbog toga oni imaju 2 izbora...Ili dovoditi 1. ili 2. najjacu postavu ili poceti uigravati ove mladje.Hipoteticki, ako bi ova ista postava od danas igrala i naredne godine OI, nema dileme da bi izgledali puno bolje kao ekipa.Sto zbog iskustva, sto zbog individualnog napretka.