Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Surreal
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la Surreal » 10 okt 2023, 14:55

Može li Saudija spucati neki embargo Izraelu?
Zadnja izmjena: Surreal, dana/u 10 okt 2023, 14:59, ukupno mijenjano 2 puta.
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

FKBilder
Kontakt:

Post Postao/la FKBilder » 10 okt 2023, 14:59

Rigoletto je napisao/la:
10 okt 2023, 14:45
Evander je napisao/la:
10 okt 2023, 14:30
Oni koji su pobijedili u ratovima, a to je Izrael, imaju moc i kontrolu. Palestinci nikako da se pomire sa tim da su izgubili sve ratove unazad 70 godina i da se na osnovu toga moraju postaviti. Niko im nece dati drzavu, koji su izgubili na bojnom polju.
Problem je sto cilj Hamasa i palestinaca opcenito nije formiranje palestinske drzave vec istrebljenje zidova. Dva puta su odbijali takvu ponudu pa zapocinjali rat s tim da bi u slucaju prihvacanja prve ponude dobili 80% danasnje drzave Izrael. Je.bi ga, ne ide...
Ne hlupaj gluposti i neistine.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 10 okt 2023, 14:59

wtf
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 10 okt 2023, 14:59

Nego, hoće li cijena goriva opet rasti? :kafa:

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 10 okt 2023, 15:00

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
10 okt 2023, 14:59
wtf
Pa njima sa strane tako djeluje, mi smo ovdje malo upuceniji
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 10 okt 2023, 15:01

Pa evo i ovaj lik prenosi to, oko 300k followera. Ode sve u khurac krasni.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 10 okt 2023, 15:02

Guraju nas u ww3
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 10 okt 2023, 15:02

Srbi koriste to sto su Ameri zauzeti na sve strane.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 okt 2023, 15:05

Evander je napisao/la:
A sta su mislili da ce im se desiti, nakon sto su uletili i pobuijali na stotine Izraleskih civila, pri tome izivljavajuci se nad njima i zarobljenim i nad lesevima. Nije da se sirom Gaze to nije slavilo. Izrael je mala drzava sa malo stanovnika, okruzena sa pola milijarde neprijateljski nasrojenih Arapa, koji vec 70 godina pokusavaju da ih bukvalno istrijebe, da mogu. Koliko god brutalno izgledalo ovo sto Izrael radi, oni druge mogucnosti nemaju, ako zele fizicki opstati u okruzenju koje bi u roku 24h izvrsilo genocid nad njima, da moze. Oni su jedan tezak genocid prezivjeli, drugi nece dopustiti sigurno. Jednostavno je ovo. Oni koji su pobijedili u ratovima, a to je Izrael, imaju moc i kontrolu. Palestinci nikako da se pomire sa tim da su izgubili sve ratove unazad 70 godina i da se na osnovu toga moraju postaviti. Niko im nece dati drzavu, koji su izgubili na bojnom polju.
Usput, Kurdi su decenijama u puno potlacenijem polozaju od Palestinaca, ne vidim da nekoga to previse dotice. Ono sto su im Iracani i Turci radili unazad 50 godina, daleko je brutalnije od onoga sta Palestinci prolaze. O Ujgurima da i ne pricam. To su neuporedive stvari.

I da se razumijemo. Ljudi ovdje imaju empatiju prema Palestincima, samo zato sto su daleko. Kad su kao imigranti prolazi kroz BiH, tad su Bosnje pokazale pravo lice prema tim istim Palestincima.
Nemojte biti licemjeri.
Nemaju druge mogucnosti nego da ubijaju civile? Hajde dobro

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 10 okt 2023, 15:06

Surreal je napisao/la:
10 okt 2023, 15:01

Pa evo i ovaj lik prenosi to, oko 300k followera. Ode sve u khurac krasni.
Trumpova botina lol

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 10 okt 2023, 15:06

10 okt 2023, 15:02
Guraju nas u ww3
sačekaj da krene na tajvanu i u koreji i nećeš biti daleko od istine

u svim velikim ratovima su rusi i ameri bili na istojh strani, u malim na suprotim stranama ... sad kad nema teorije da igdje budu na istoj strani ... mogo bi cijeli svijet podvoz

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 10 okt 2023, 15:13

Kakve izjave, ovo ima podršku :salut: :bow:

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 10 okt 2023, 15:17

jestamaji je napisao/la:
10 okt 2023, 15:06
10 okt 2023, 15:02
Guraju nas u ww3
sačekaj da krene na tajvanu i u koreji i nećeš biti daleko od istine

u svim velikim ratovima su rusi i ameri bili na istojh strani, u malim na suprotim stranama ... sad kad nema teorije da igdje budu na istoj strani ... mogo bi cijeli svijet podvoz
Zapali za juznu ameriku, oni su neutralni, samo je Brazil slao trupe u ww2, ostali moralnu podrsku :D

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 10 okt 2023, 15:19

Rigoletto je napisao/la:
10 okt 2023, 14:45
Evander je napisao/la:
Oni koji su pobijedili u ratovima, a to je Izrael, imaju moc i kontrolu. Palestinci nikako da se pomire sa tim da su izgubili sve ratove unazad 70 godina i da se na osnovu toga moraju postaviti. Niko im nece dati drzavu, koji su izgubili na bojnom polju.
Problem je sto cilj Hamasa i palestinaca opcenito nije formiranje palestinske drzave vec istrebljenje zidova. Dva puta su odbijali takvu ponudu pa zapocinjali rat s tim da bi u slucaju prihvacanja prve ponude dobili 80% danasnje drzave Izrael. Je.bi ga, ne ide...
Palesticima nikad u cilju nije bio mir i dogovor sa Izraleom, iksljucivo su zelili istrijebiti i protjerati sve Izraelce i unistiti Izralesku drzavu. A za to, nemaju nikakvu moc. Umjesto da su bili realni tih 60-70-ih i da su potpisali trajno primirje, danas bi imali i cijeli Jerusalem i drzavu, 5 puta vecu nego danas imaju teritorij.
Ja razumijem ponos i sve, ali nekad treba biti realan i racionalan. Izugbili su ratove, Izrael ih rasuo i ponizio. Ako je vec tako, uzmi sta ti se nudi, inace ces proci kako oni prolaze danas. Hoce li im biti bolje? Nece.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 10 okt 2023, 15:21

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 10 okt 2023, 15:21

Ko što reče gore, ovo je borba za opstanak, nema tu kako ovaj ovo, kako onaj ono. I koga boli qrc za moralisanjem, izrael ce uraditi svoje, palestina svoje, ko bude jači ili čija strana bude jača pobjedit će. Ljudi će poginuti, neko će možda u zatvor, neko neće i priča će se završiti. Ja ne mogu pomoći nikome osim da se nadam da bude što manje nevinih žrtava i da se ovo riješi jednom za uvijek pa kakva god cijena bila, jer očigledno da u ovakvom odnosu normalan život nije moguć nikome.

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 10 okt 2023, 15:24

I jedni i drugi se bore za opsatanak i jedni i drugi su brutalni. Ovdje je primjenjiva ona "ko jači, tlači". U ovom slucaju to je Izrael. Da je obratno, vjerovatno bi palestinci bili jos brutalniji. Tamo nikad nije bilo mira i pravde, nema je ni danas, nece je ni biti.
Prokleto tlo i zemlja.
Dosli Zidovi, istrijebili ih Krscani. Pa onda dosli Muslimani istrijebili Krscane. Pa onda se Krstasi vratili, pa Istrijebili i britalno poubijali Muslimane. Pa onda Muslimani uzvratili i protjerali Krstase. Sad se Zidovi vratili pa protjeruju Muslimane. Ko zna sta je slijedece...
A da ce tamo nekad biti mira, nece nikad.
Zadnja izmjena: Evander, dana/u 10 okt 2023, 15:27, ukupno mijenjano 2 puta.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 10 okt 2023, 15:27

Problem Palestinaca ali i Arapa koji okružuju Izrael jeste potpuno odsustvo političke pismenosti, uz generano veliku nepismenost muslimana općenito, za razliku od jevreja kod kojih je pismenost 100%. Zadnjih 500 godina muslimanski svijet (ako ga ako možemo uopće nazvati) nije donio niti jednu odluku mozgom, sve su bile srcem, a rezultat toga vidimo.
Palestinci ni sami ne znaju šta žele, ne samo sada već u zadnjih 100 godina. To je narod koji je uglavnom zna samo buniti, a kada dobije priliku da sam nešto stvori on ne zna dalje. Slična stvar je i sa nama Bošnjacima, pobuniti se, boriti, odbraniti znamo, ali stvoriti državu ne znamo. Kurdi su isti, nisu politički pismeni da stvore državu, a i kada nešto slično dobiju sami je unište.
Palestinci i ono malo samouprave što imaju, su podijeli na Hamas i Fatah, dakle i ono sitno što imaju za upravu i to su morali podijeliti jer se ne mogu dogovoriti. Kroz cijeli ovaj sukob, oni su čekali da im Arapi stvore državu i ratuju za njih. Arapi su izgubili 3 rata od Izraela, i to baš totalne poraze doživjeli. Arapa ima stotine miliona a jevreja nekih 5-6 miliona tada bilo. To znači da si totalno nesposoban. Niko me ne može ubijediti da su jevreji imali toliko naprednu tehnologiju 1967. i 1973. pa da su samo zbog tehnologije dobili ratove. Imali su pamet i odlučnost, a Arapi kontali uz tekbir samo dobiti ratove. Kada su Arapi vidjeli da je vrag odnio šalu i da su i njihove pozicije ugrožene trgovali su sa jevrejima. Egipat je dobio natrag Sinaj za priznanje, Jordan se povukao iz Zapadne obale, a kraljevska familija zadržala prijestolje. Uglavnom Palestinici su ostali kao kusur sukoba Jeveraj i Arapa. Uz sve to imali su vodstvo kakvo su imali, koje nije prihvatilo niti jedan od ponuđenih planova, a sada nema ni 2% od ponuđenog.

Bez obzira na lični osjećaj nepravde prema Palestincima, ali ovo što je uradio Hamas je užaš. Ne samo što su napali uglavnom na civile, nego i zbog tajminga napada. Ko je pratio malo širu sliku, mogao je vidjeti da je Izrael po prvi puta bio tako reći uz zid. Naime, S. Arabija je ako uslov za sporazum sa Izraelom, tražila ustupke za Palestinu. Čak je i Amerika pristala na takav uslov, te se čekalo od Izraela da da konkretne stvari. Po prvi puta dakle imamo situaciju da Izrael nešto mora dati. I u cijeloj toj situaciji, kada se globalna politika malo okrenula kontra Izreala, Hamas izvodi jedan potpuno glup napad, bez cilja i svrhe. Niti mogu zadržati teritorij na koji su upali, niti mogu bilo šta istim postići. Stradati će oni, palestinski civili, palestinska infrastruktura. Samo baš dobro glup moraš biti da podržiš jednu ovaku akciju.
Jednostavno izgubili su 3 rata, uz jaš neke manje ratove, ratom ne mogu ništa dobiti, samo pregovorima pokušati nešto izvući za sebe. Po prvi puta su imali i priliku da pritisnu Izrael, jer S. Arabija treba SAD za neke druge stvari, i opet su uspjeli uprskati.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 10 okt 2023, 15:29

Kajzer10 je napisao/la:
10 okt 2023, 14:50
Ja se nacelno slazem sa postom gore, ali licemjernost je u ovom kontekstu normalna. Nazalost. Takav je ljudski sklop.

Licemjeran sam i ja. Jer me boli kakva tragedija u Ukrajina koja me se na ovaj ili onaj nacin itekako tice, a iskreno za nekakvim ljudima u Kini me zaboli ****. Iskreno. Kad bih plakao na svaku svjetsku tragediju, a svake milisekunde se desi jedna, nema me nigdje.

Realno i tebe bole palestinske zrtve, a zaboli te za svakog sa ove liste plus za Izrealce.
Čim se prvo ali pojavi, odmah tu prestaje bilo kakav moral.
Bile to žrtve iz Srebrenice, Aušvica, Jasenovce, Ukrajine, Gaze ili Izraela. Čim se uđe u diskusiju ko je zaslužio da umre, ko ne, izgubio si bilo kakav moralni argument.

Izraelci su narkomani a palestinci su djeca i nevini.
Palestinci su teroristi i životinje, Izraelci su nevine žrtve.
Teorija drugog na dijelu.

S druge strane, apsolutizam jednostavno nije praktično primjenjiv uzevši u obzir ljudsku prirodu. Dobro smo mi dogurali dokle jesmo uzevši u obzir historiju krvoprolića

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 10 okt 2023, 15:32

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.