Da podsjetim neupucene na danasnju vijest, mozda ne znaju svi o cemu pricamo.
FUNKCIONER VELEŽA I SDA BIZNISMEN: Senad Kevelj pokušao kupiti lažnu diplomu u Cazinu
Tokom ovog mjeseca trebalo bi biti nastavljen sudski proces protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića, Snežane Kočić, Senada Haurdića i Refika Ćatića. Hadžipašić i Lalović, kao osnivači, te preostali kao uposlenici Visoke međunarodne škole u Cazinu, optuženi su kao organizovana kriminalna grupa za izdavanje nelegalnih diploma raznih struka. Žurnal je opširno pisao o načinu prodaje tih diploma dogovorenih tokom sastanaka u kafićima, benzinskim pumpama i teretanama. Optuženi su “pali” nakon što su fakultetsku diplomu pokušali prodati za 13.500 KM dvojici prikrivenih istražitelja SIPA-e. Slijedila je istraga, potom i optužnica koju potpisuje zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva USK Adnan Tulić, ukupno 148 lažnih diploma za koje postoje dokazi i svjedoci.
“Studenti“ su bili iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Ima među njima državnih službenika koji su na ovaj način željeli napredovati u službi, nezaposlenih ili uposlenika privatnih firmi. Jedno ime u tom nizu posebno je interesantno. Senad Kevelj, većinski je vlasnik tenderski uspješne firme „Commerce engineering“ iz Mostara, a obavlja i funkciju predsjednika Upravnog odbora FK Velež te predsjednika UO Sportskog saveza Grada Mostara.
Prema saznanjima iz istrage, Senad Kevelj se tokom 2018. godine sastajao sa optuženim suosnivačem Visoke međunarodne škole u Cazinu Admirom Hadžipašićem kako bi dogovorio sticanje diplome „Bachelor poslovnog menadžmenta smjer finansije i bankarstvo“. Nakon što je izvršen njegov „upis“ kao "studenta" i to od 2016. godine, u fakultetski matični list Kevelja upisani su podaci o položenim ispitima, fiktivnim naravno, te je već polovinom naredne 2019. godine dobio ugovorenu diplomu. Na račun škole uplatio je 2600 KM, a 7200 maraka predao je „u kešu“ optuženom Admiru Hadžipašiću. Sve to je u svjedočenju istražiteljima Kevelj i potvrdio.
Ovaj, pokazaće se loš „poslovni“ potez Kevelja nije uticao na poslovanje njegove firme, koja je u 2022. godini prihodovala 19 miliona maraka uz oko 2,8 miliona dobiti sa 5 zaposlenih, a poslovno nisu lošije bile ni prehodne godine.
Senad Kevelj je nekada na stadionima vrijeme provodio sa tada SDA perjanicama Aljošom Čamparom i Denisom Zvizdićem, dok je sada novi sudrug na tribinama federalni premijer Nermin Nikšić.
O njegovim poslovima sa javnim preduzećima koja su povezana sa ovom SDA, pisali su Žurnal i portal Tačno.net.
I bez obzira na to, opet više trofeja od vas. Ali to nije tema. Vi žmirite na uništavanje vašeg kluba, dičite se Mirvićevim parama a znate vrlo dobro da to što se radi u vašem klubu vodi u propast. Argument vam što Željo nije osvojio titulu. Pa vi bi pristali i da se ugasite samo da se Željo ugasi dan prije vas.
A okej, hajde nam onda objasni kako se to naš klub uništava, slušam, otvoren sam za sve diskusije.
Samo ne može ti argument biti da “znate vrlo dobro da to šta se radi u vašem klubu vodi u propast”. Koje “to”?
Sve nešto okolo, eto idete u propast i to je to.
Ukratko,
Posudim klubu npr 5 miliona KM (nije investicija, nego je posudba što se vidi iz zvaničnog izvještaja)
Dovedem igrača kojem dam mjesečnu platu 50.000 KM. To plaća klub, naravno iz ovih 5 miliona posudbe. Igrač meni vraća 20.000 keša a sebi zadržava 30.000. Na jednom igraču ja sam za godinu sebi vratio 240.000 KM keša.
Na kraju godine, meni je klub i dalje dužan 5 miliona KM. Nakon 3-4 godine, klub je meni dužan 15-20 miliona KM pozajmica a ja sam od toga već sebi uzeo 2-3 miliona u kešu. Pored toga, imam i svojih par firmi koje pružaju uslugu klubu. Samo što sam ja tu uslugu naplatio možda 10, 20 ili možda 50% više nego što je tržišna cijena i to sam isto naplatio iz onih 5 miliona KM pozajmice a klub mi i dalje dužan tih 5 miliona KM.
Mislim da kraće i jasnije od ovog ne može.
Kad si več dokazao svoje namjere pisajuči ovde a zaboravio sam te pitati, nadam se da mi nečeš uzeti za zlo, pošto sam rekao da neču više.
Pa zar ovo gore napisano nije več viđen recept? Zar ovako nije poslovao Mamić za šta je optužen i pravomočno presuđen na višegodišnju robiju, zar ovo nisu potvrdili nogometaši na sudu a oni koji su to negirali sad se ponovo vode procesi za laganje na sudu. Jel to nije onaj isti bjegunac koji je upetljao prste u Vaš klub i kojeg Vaši navijači dočekuju raširenih ruku i počinju da se kunu u njega.
Zašto ne ukazuješ i otvaraš oči svojim drugovima sa tribine na već dokazani kriminal koji se uvlaći u klub a ne da pokušavaš da ukazuješ nama takvo "funkcionisanje" za koje nemaš nikakav dokaz.
Bulaznite za tajkuna Kevelja i tendere jer ako je istina da Kevelj ima samo 5 zaposlenih onda jedino u Bosni moze dobiti tender.
Spominjete Kaliforniju pa zasto Kevelj ne pokusa sa 5 ljudi neke tendere tamo da dobije. U Q1 2024 imaju RFQ za California High-Speed Rail segment (nekoliko milijardi $) kao i za desalination plant (samo $100 miliona). Slucajno sam upucen.
Pustite se vasih hercegovackih jeftinih fora zadnjih 20 stranica sa domacim "tajkunima". Kao i onaj Sandzo sto dodje sa 2 najlon kese u Sarajevo nakon rata pa napravi tornjeve. Za vas je i on genije. To govori o vama.
Ono sto kazu robijasi je apsolutna istina. Javne tendere treba objaviti pa ko dobije. Naravno ne za privatnu svojinu (kao sto je Grbavica) vec samo drzavnu. Takodje dajete manje od 10% u budjet Federacije, pa u tom omjeru trebate i dobiti iz budjeta Federacije za namjenske investicije. Vas kanton bi trebao uloziti u stadion puno vise i sramota je sto nisu poceli ranije. Kao i da podrze recimo Lanu Pudar.
Drzava jeste ogrezla u kriminalu ali kada ce to prestati. Govorite kao i navijaci Borca - sada je na nas dosao red. Dakle ista logika kao i oni. Nakon vas doci ce neko novi i tako beskonacno.
Vrijeme je da normala bude ko uplati najvise sredstava u budjet, da moze potrazivati dio nazad. To je meritokratija ali to lopovima ne odgovara. Time zaustavljas prijave na minimalac i "radnike u kafani".....
Ne brinite niste nikakva "prijetnja" pitarima sve dok ne osvojite bar nekoliko titula. Lijepo je da vas puca entuzijazam zbog dobrih stvari u posljednje vrijeme ali bojim se da vam malo udara u glavu. Zato vas isamarase cak i nastrojeni21 i Virtual o ovim "investicijama". Mozete i zavrsiti ispred nas na tabeli - nikakva frka.
Postajete bahati i vrijedjate sve vezano za Sarajevo a to nikad nije pametno. Ne samo sto turizam Sarajevskog kantona napuni vise od pola budjeta Federacije nego sto i puno BiH "projekata" urade Sarajlije a finansira Zapad (dosta benefita zavrsi u Hercegovini). Tako da te lazi da Sarajevo uzima i nista ne daje su ciste lazi i situacija je obrnuta. Politicari su apsolutni kriminalci ali to je nesto drugo.
Rastavio si ih na proste faktore.
Mirvic treba prekinuti svaki vid saradnje sa Velezom. Bolje je praviti filijalu od Famosa ili Vratnika. Pronevjera budzetskih sredstava, privredni kriminal i falsificiranje dokumenata su vjerovatno samo vrh ledenog brijega. Ko zna u kakve su sve kriminalne radnje upletene vrapcicke spodobe.
Cekam jos da nam opet pocnu vazit o postenju,da pocnu drugima pricat kako su politicki projekti,presveti i posteni vrapcicani. Sto me vise ovih livadica blokira to bolje za sve.
Mogu li te prijaviti na test inteligencije samo da skontas zasto te blokiraju
Burno je ovih dana u Sudijskoj organizaciji Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Kako nam je potvrđeno, pojedini postupci predsjednika udruženja Elmira Pilava doveli su do velikog nezadovoljstva unutar Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kanotna Sarajevo gdje su evidentirane brojne nepravilnosti od finansijskog poslovanja do nepravilnog i nepropisnog napredovanja sudija i instruktora.
To je dovelo do potpisivanja peticije od strane 15-tak delagata Skupštine od ukupnog broja 17 delegata. Više od dvotrećinske većine je potpisalo zahtjev za održavanje vanredne Skupštine, te je predsjednik Skupštine Udruženja na legalan način zakazao sjednicu za 22. januar 2024. godine.
Iako je Skupština zakazana kako nalažu propisi Statuta i Poslovnika Udruženja sudija i instruktora FS KS gdje se traži minimalno 11 potpisa, a ima ih i više, a pored toga u Statutu piše da se Skupština mora zakazati i održati, krenula su ,kako nam kažu, nezakonita osporavanja legalne Skupštine.
Kako saznajemo, prvo je Elmir Pilav zabranio sekretaru Udruženja Admiru Šehoviću da na valjan dokument koji je potpisao predsjednik Skupštine stavi i pečat Udruženja i time onemogući održavanje legalno i legitimno zakazane Skupštine.
No, kako nam je potvrđeno Pilav nije stao na tome. Naprasno je nakon saznanja za zahtjev za održavanje Skupštine donio odluku kojom iz članstva Udruženja isključuje šest sudija i instruktora suđenja. Dalje je putem maila (preko osobe ime poznato redakciji) posalo poruke trojici sudija da im zabranjuje prisustvo seminaru Premijer lige. Sve to u cilju da onemogući održavanje potpuno zakonito zakazane Skupštine čime je pokazana nevjerovatna samovolja, drskost i nepoštivanje propisa NS BiH. Redakciji Sport Centra obratili su se delegati Skupštine Udruženja sudija i instruktora i pojasnili da žele naglasiti da Fuada Čolpu izuzetno cijene i da ga podržavaju kao predstavnika FSKS u IONS BiH.
Istovremeno, od istog očekuju da kao advokat spriječi samovolju i nezakonit rad (kako tvrde iz udruženje). Sudije i instruktori FS KS su uvjereni u ispravnost svojih postupaka, a istovremeno u nezakonite postupke Elmira Pilava koji je potpuno izgubio kriterije.
Postavlja se pitanje da li je pojedinac koji provodi samovolju važniji od pravila NSBiH i FSKS? Također, očekujemo odgovor i druge prozvane strane na ovakve navode.
P.S. sretno Slobodi sa ovim valjda nešto bude
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
Zestoko se napinju da dokazu nesto za Mirvica,medjutim lose vam ide,sve je rekla kazala. Nije to Kevelj ili slicni muljatori,SDA bagra vec ozbiljan lik,morate se vise potruditi. Kopajte i za Tana,on je u klubu isto nije tu Mirvic sam. Do tada neka vam tema bude kupovanje diploma i varanje vaseg predsjednika i slicne malverzacije.
Bulaznite za tajkuna Kevelja i tendere jer ako je istina da Kevelj ima samo 5 zaposlenih onda jedino u Bosni moze dobiti tender.
Spominjete Kaliforniju pa zasto Kevelj ne pokusa sa 5 ljudi neke tendere tamo da dobije. U Q1 2024 imaju RFQ za California High-Speed Rail segment (nekoliko milijardi $) kao i za desalination plant (samo $100 miliona). Slucajno sam upucen.
Pustite se vasih hercegovackih jeftinih fora zadnjih 20 stranica sa domacim "tajkunima". Kao i onaj Sandzo sto dodje sa 2 najlon kese u Sarajevo nakon rata pa napravi tornjeve. Za vas je i on genije. To govori o vama.
Ono sto kazu robijasi je apsolutna istina. Javne tendere treba objaviti pa ko dobije. Naravno ne za privatnu svojinu (kao sto je Grbavica) vec samo drzavnu. Takodje dajete manje od 10% u budjet Federacije, pa u tom omjeru trebate i dobiti iz budjeta Federacije za namjenske investicije. Vas kanton bi trebao uloziti u stadion puno vise i sramota je sto nisu poceli ranije. Kao i da podrze recimo Lanu Pudar.
Drzava jeste ogrezla u kriminalu ali kada ce to prestati. Govorite kao i navijaci Borca - sada je na nas dosao red. Dakle ista logika kao i oni. Nakon vas doci ce neko novi i tako beskonacno.
Vrijeme je da normala bude ko uplati najvise sredstava u budjet, da moze potrazivati dio nazad. To je meritokratija ali to lopovima ne odgovara. Time zaustavljas prijave na minimalac i "radnike u kafani".....
Ne brinite niste nikakva "prijetnja" pitarima sve dok ne osvojite bar nekoliko titula. Lijepo je da vas puca entuzijazam zbog dobrih stvari u posljednje vrijeme ali bojim se da vam malo udara u glavu. Zato vas isamarase cak i nastrojeni21 i Virtual o ovim "investicijama". Mozete i zavrsiti ispred nas na tabeli - nikakva frka.
Postajete bahati i vrijedjate sve vezano za Sarajevo a to nikad nije pametno. Ne samo sto turizam Sarajevskog kantona napuni vise od pola budjeta Federacije nego sto i puno BiH "projekata" urade Sarajlije a finansira Zapad (dosta benefita zavrsi u Hercegovini). Tako da te lazi da Sarajevo uzima i nista ne daje su ciste lazi i situacija je obrnuta. Politicari su apsolutni kriminalci ali to je nesto drugo.
Mirvic treba prekinuti svaki vid saradnje sa Velezom. Bolje je praviti filijalu od Famosa ili Vratnika. Pronevjera budzetskih sredstava, privredni kriminal i falsificiranje dokumenata su vjerovatno samo vrh ledenog brijega. Ko zna u kakve su sve kriminalne radnje upletene vrapcicke spodobe.
A što nas rastavi frajer, svaka mu čast . Napisao esej, upakovao ga u kulturni narativ ,pa misli da se nekoga dojmilo. Klubovi iz HNK su jedini u posljednjih 5 godina dogurali do minimum trećeg pretkola nekog Euro takmičenja, istini za volju Velež je to uradio jednom a komšije više puta. Pa zašto se.napokon ne bi nešto sportske infrastrukture uradilo i kod nas. Spominješ još i Lanu Pudar u kontekstu HNK, pa ne nastupa cura pod zastavom kantona već države. Ovo za Kevelja je stara priča, prije korone se ovo spominjalo i to u kontekstu svjedoka. Zašto bi neko sad ovo iskoristio i kome odgovara da se stara priča aktivira, možemo samo nagađati, ali nije teško za pogoditi. A ti NisamIsmirMirvić si se.malo previše zaigrao, smiri malo
Svo to što si napisao je tvoja pretpostavka, kao način "pranja" novca, pokušavaš ovde kao da budeš pametan i nekom otvoraš oči a u stvarnosti si jedan obični internet plačenik. Ako si zaista toliko siguran u ovo napisano prikaži nam jedan dokaz, bilo kakav, što povezuje ovo gore napisano i da se to zaista radi.
Ako ti je ofirno to dokazivati i razotkrivati kriminalne radnje ovde imaš nadležne institucije kantonalne, državne...uradi nešto spasi nas ne kao navijače Sarajeva nego kao građane BiH.
Imas li neki dokaz da sam placenik ili je to tvoja pretpostavka? Daj vidim i ja ko me placa i zbog cega.
@obagol. Sve što si napisao su pretpostavke bazirane na tvom ličnom dojmu. Ne postoji čak ni osnov sumnje baziran na bilo kojoj indiciji. Ovo je klasična teorija zavjere, pogotovo što nastupwš sa stavom:"dokažite da nije tako". Za tvoju informaciju, ne dokazuje se da nešto nije, nego da nešto jest. Dakle, teret dokazivanja je na onome ko iznosi neku tvrdnju. Ako ćemo gledati strogo formalno-pravno, ti si, u svom postu, debelo zagazio u krivično djelo po dva osnova.Prvi je lažna optužba za izvlačenje novca, a druga je neprijavljivanje krivičnog djela. Za prvi osnov je zapriječena novčana do kazna zatvora u trajanju tri mjeseca, a za drugo ti se može nakačiti i saučesništvo. To što se kriješ iza nick-a, ne znači ništa. Ja vjerujem da Mirvić nema vremena za gluposti, ali ja bih na njegovom mjestu za sve budalaštine o pranju i izvlačenju novca, trgovinu opojnim drogama, sastavio ovakvu prijavu tužilaštvu:
Na osnovu člana ... KZFBiH, podnosim krivičnu prijavu protiv korisnika OBAGOL na pdf-u Premijer liga aktuelno, platforme portala SS.ba, koji je dana... iznio lažnu tvrdnju, te istu pustio u javni prostor, da se moja malenkost bavi izvlačenjem novca iz ... kluba. Pomenuti je ovom izjavom iznio lažnu optužbu po članu kzfbih. Obzirom da navedeni iznosi tvrdnje o saznanju o izvjesnom izvlačenju novca u kojem sa ja investitor, koristim priliku te istog prijavljujem zbog osnova sumnje u saučeništvo, jer posjeduje saznanja koja su meni nepoznata, te ih plasira u javni prostor, čime jasno i nedvojbeno učestvuje u eventualnom izvlačenju, novca (trgovini opijatima, pranju novca i sl.) . E onda vidi koliko ćete tvoja anonimnost zaštititi.
Hurcs bi bilo ko od vas pisao gluposti, mada za nešto više ste očigledno potkapacitirani.
Budući da sam na bolovanju i smrtno mi je dosadno, razmišljam da se ja pozabavim tim prijavama kao zabrinuti građanin. Čisto nako da vam poziv iz Tužilaštva dođe.
Odlicno, eto taman imas vremena da srocis krivicnu prijavu. Ovi u tuzilastvu jedva cekaju da im dodje neko s takvom prijavom. Imaju cak poseban odjel, Odjel za forumski kriminalitet.
pito me stari da mu otvorim Veležovu temu na forumu pa sam primjetio da ne gotive Bisu više.
@Balorda ?
Hajde momci, hajmo mi ono naše podyebavanje započet', ne mogu gledati više ove dosadne bosance, tačno psihijatrijski slučajevi.
Ispod casti je loziti bosansku bukvu kad to nezna vratiti lozom vec pocnu psovati majke i sestre.
Glupo je panjeve lozit jer svaki pokusaj vam pocinje i zavrsava sa uvredama. Mozda kod vas u cergi mozete nekog vrijedjat svaki post kod nas to ne ide tako. Jadna nam majka kad pocnu sa svojim prepoznatljivim humorom haha
Zadnja izmjena: mosarajvosa83, dana/u 12 jan 2024, 21:37, ukupno mijenjano 1 put.
A što nas rastavi frajer, svaka mu čast . Napisao esej, upakovao ga u kulturni narativ ,pa misli da se nekoga dojmilo. Klubovi iz HNK su jedini u posljednjih 5 godina dogurali do minimum trećeg pretkola nekog Euro takmičenja, istini za volju Velež je to uradio jednom a komšije više puta. Pa zašto se.napokon ne bi nešto sportske infrastrukture uradilo i kod nas. Spominješ još i Lanu Pudar u kontekstu HNK, pa ne nastupa cura pod zastavom kantona već države. Ovo za Kevelja je stara priča, prije korone se ovo spominjalo i to u kontekstu svjedoka. Zašto bi neko sad ovo iskoristio i kome odgovara da se stara priča aktivira, možemo samo nagađati, ali nije teško za pogoditi. A ti NisamIsmirMirvić si se.malo previše zaigrao, smiri malo
Vi ste kao serifi ovog foruma pa cete vi odluciti kad i sta ce ko pisati