Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la MortemHz » 06 feb 2024, 15:22

avenija je napisao/la:
06 feb 2024, 14:49
Poprilično je lagano sracunati okrivnu brojku stanovnika u Bosni.

880 000 zaposlenih. 650 000 penzionera, nezaposlenih oko 400 000. Školske djece i studenata oko 400 000 djece ispod 7 godina oko 120 000..ugrubo nas je stalnih u Bosni trenutno oko 2.5 miliona.

@mortem to moze tačnije sracunati ako ima vremena i sabrati sve kategorije ali to je to ugrubo. 100 k gore dole.
Radio sam ja to ali je jako teško dobiti neki tačan podatak šta god izračunao. Zato sam skupljao razne informacije, od drugih demografa itd. i došao sam do zaključka da generalno statistike i oni govore da nas ima oko 2.7 miliona dok sam ja bliže ovom što si ti napisao, nekih 2.4 do 2.5 miliona.
Dosta precizan podatak ti mogu dati i zdravstvene kartice, tu ti je update svake godine samo što je i tu broj 2.7 miliona otprilike.
Eto sve i da je 2.7 miliona to ti je opet 800K ljudi manje nego 2013. godine. RS ne nazaduje toliko više, kantoni se pomalo oporavljaju. Neće vjerovatno nikad biti kao prije ali bitno je da se zaustavi taj pad.
I dalje je to tanko ali barem neće otići još 800K do 2033. godine.
Postavit ću u martu podatke za živorođene i uporediti sa prošlom godinom, ne vjerujem da će uopće biti neki minus. Ako i bude to će biti minimalno.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 06 feb 2024, 15:23

numanumaye22 je napisao/la:
06 feb 2024, 15:09
Centre forward je napisao/la:
06 feb 2024, 15:01
Đe će bit' manje za milion ljudi, odvadi malo jbt. To bi se primijetilo u Kalkuti, a kamoli kod nas.

Tu smo negdje oko 2 miliona, par procenata gore možda.
Nije odjavljeno milion ljudi, zato se nema uvid i zato se i ne primjeti. Ali jarane primjeti se kad prodjes ulicom u bilo kojem gradu u Bejha a da nije Sarajevo, ne trebaju ti brojke, vise cuka na ulicama nego ljudi. Kad sam isao u srednju skolu bilo 6 razreda u jednoj generaciji, sad jedva se skupio razred, to sve govori.
Meni je jasno sve što govoriš, al milion ljudi je 50 posto, to je baš puno.

Ono što mi nije jasno je da još uvijek firme, konkretno jedan prodavac bijele tehnike, TV aparata i co nudi platu ukupnu možda 8.5 stoja i slobodan dan svake druge hefte. Dabogda se ugasio i zbog takvih mi je drago da raja odlazi.

Duljevinho ti opisa Švedsku čovječe. Imamo najpogodniji klimat za život na svijetu.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 06 feb 2024, 15:34

Oktobar prosle je bio najtopliji oktobar u BiH od pocetka mjerenja. Klima se ozbiljno mijenja i vec godinama imamo jace od 4 mjeseca toplog vremena uz podosta dana jeseni/proljeca u kojima su iznadprosjecne temperature za to doba.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

denimb
Kontakt:

Post Postao/la denimb » 06 feb 2024, 16:13

Marsal je napisao/la:
06 feb 2024, 15:10
Ljudi je manje svakim danom, u to više ne treba ni sumnjat. Mislim da će se odlazak zaustaviti otprilike kad nas bude oko 2 miliona ljudi u državi i to je to. Problem je što ćeš imati tad jednog radnika na jednog penzionera a da bi društvo bilo zdravo omjer treba bit 3:1. I postat ćemo zemlja starih sa još gorom zdravstvenom infrastrukturom.

Jedini način da se pokuša nekako stanovništvo angažovat je da daš dječiji doplatak 1000 maraka dok dijete ne navrši 21 godinu ili tako neki đavo :mrgreen:

Ili da postanemo zemlja Bangladešana, Filipinaca i Nepalaca.

Ma gotovo je kako god, dotjerali smo cara do duvara.
Ma ja to pricam vec par godina, i sam zivim u pustom gradu, koji je nekada vrvio od zivota.
Dovode nam pakistance neke da rade, znaci legalno ljudi dolaze, od njih 50, nekih tridesetak ima ambicije da zavrse dalje na zapadu, ostali kazu samo da skontam kako dovesti porodicu ne bih odavdje isao nigdje.
I onda kad pogledas da sam taj Pakistan ima 231 milion stanovnika, sve ti bude jasno kako ce se migracija izvrsiti.

Ovakva zemlja nece ostati prazna sigurno.

Zajeb je napravljen davno, i ne ispravi to niko nazalost.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 06 feb 2024, 16:28

Pa dolazit će Nepalci, Pakistanci… trenutni problem poslodavcima je sto ih ne mogu dovesti koliko žele i procedura je poprilično duga. Ali vjerujem da će se i to ubrzati pa ćemo ih vidjati sve vise i vise.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 06 feb 2024, 16:36

avenija je napisao/la:

880 000 zaposlenih. 650 000 penzionera, nezaposlenih oko 400 000. Školske djece i studenata oko 400 000 djece ispod 7 godina oko 120 000..ugrubo nas je stalnih u Bosni trenutno oko 2.5 miliona.
To je najrealnija cifra i uklapa se u procjenu koju sam sinoć napisao.

Odlazak će sad ići sporije jer će sad državu uglavnom napuštati mlađe generacije koje čekaju da završe školu i da se ispale. Sigurno se neće zaustaviti.

Šteta je nenadoknadiva i jedino dugoročno rješenje su podsticaji nataliteta. Naravno da je to manje realno za očekivati jer to ne daje instant rezultat, a politici trebaju samo projekti na kojima će odmah i sad kupiti političke poene kod građana.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 06 feb 2024, 17:12

jasmin10 je napisao/la:
06 feb 2024, 16:28
Pa dolazit će Nepalci, Pakistanci… trenutni problem poslodavcima je sto ih ne mogu dovesti koliko žele i procedura je poprilično duga. Ali vjerujem da će se i to ubrzati pa ćemo ih vidjati sve vise i vise.
Kako se migranti kod nas nisu zadržali dok smo bili aktivna ruta za evropu.

Moje viđenje je da nas neće niko zamijeniti.
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 06 feb 2024, 17:26

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
06 feb 2024, 17:12
jasmin10 je napisao/la:
06 feb 2024, 16:28
Kako se migranti kod nas nisu zadržali dok smo bili aktivna ruta za evropu.

Moje viđenje je da nas neće niko zamijeniti.
Drugo su migranti.
Ovo su legalni radnici, koji će za svoj standard imati dobre uslove. Imat će 4-5 puta veću platu nego sto ima kući. Ne bi ni u Hrvatskoj imao puno veća primanja.
Mišljenja sam da će ostati ovdje.
Voljeli bi i oni da mogu igrati lutriju i da završe u McDonald’su poput Numanumaye, ali nije život fer.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 06 feb 2024, 17:30

Ja znam da je oko toga dosta zayebancije al' bez zezanja je li leorey stv radi u McD ili negdje drugo?

Da me niko ne shvati pogrešno, ne nipodištavam bilo koje zanimanje, daleko od toga.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 06 feb 2024, 17:36

06 feb 2024, 14:21
Virtu4l je napisao/la:
05 feb 2024, 23:47
05 feb 2024, 17:58
Ne znam šta bih napis'o za ovaj alarmantan podatak o osnovcima koji je kolega iznio. Čak i Sarajevo koje akumulira sav keš, neopravdano, a uz njega i ljude samo par procenata. Mi za 50 godina nećemo imat' državu.
Prije 10 godina je bilo alarmantno, sad je to već završena priča.

Naredni popis će dati odgovore na uglavnom sva pitanja, zato ga i odlažu i izbjegavaju. Mislim da ne pretjerujem ako kažem da je od popisa 2013. godine državu napustilo između 700-900 hiljada ljudi. Čini mi se da je Republika Srpska debelo ispod milion stanovnika a po posljednjem popisu tamo je živjelo 1,32 miliona.

Iz Federacije je sigurno otišlo bar pola miliona.

To je demografska katastrofa i rezultat vladavine Dodika i Izetbegovića.

Najveći problem je što nam je pamet otišla, mahom su otišli obrazovani i visokokvalifikovani ljudi, a većinom su ostali i ostaju stari, kao i partijski uhljebi zaposleni na raznoraznim budžetima od kojih niko nema koristi.

Posljedice će biti, i već su, katastrofalne.
Ne znam. evo baš na kafi malo prije sa nekim jaranima, i spominjem ovo, al' nikog to ne zanima. Pazi, radi se o ljudima koji su visoko obrazovani i imaju koliko toliko svijest situacije u kojoj se nalazimo.

Mislim da veoma mali broj ljudi uopšte razmišlja o tome, posebno oni koji bi "trebali" i da je situacija još i gora neg' što se iznosi javnosti.

OK, mi smo malo stariji al' generacija koja je rodjena početkom vijeka će deff svjedočit' biološkom propadanju jednog naroda. Najgore je što nema nazad, izgubljen je taj matični supstrat.

Baš me zanima ko će naseliti ove krajeve, sa jednom od najidealnijih klima i prirodnih uslova za život čovjeka.
Vjeruj mi da ni mene to ne zanima. Jednostavno na to ne mogu da utječem i ne razbijam glavu sa tim.

Imam jarana koji imaju tu priču, kao nestat će nas Bosnjaka za 100 godina. Sta sad ja tu mogu, na natalitetu sam radio, produžio sam vrstu jer imam male Bosnjake i to je to. Proces nastajanja nacija ide svojim tokom (Njemacka i Francuska nestaju, pa šta sad) i ja tu ništa ne mogu učiniti.

Imaš i onu priču kao mi ćemo biti nova Palestina, još će nas raseliti i otjerati odavde. E baš će mi loše učiniti što će me iseliti i otjerati u uređenu Švicarsku ili Austriju :mrgreen:

Ja pokupim zenu i djecu i hodamo svaki vikend, a o natalitetu i Bošnjacima neka brinu ovi što za to primaju velike plate...

06 feb 2024, 17:30
Ja znam da je oko toga dosta zayebancije al' bez zezanja je li leorey stv radi u McD ili negdje drugo?

Da me niko ne shvati pogrešno, ne nipodištavam bilo koje zanimanje, daleko od toga.
Ko zna radi li, ali je lik postao forumski klaun, a sve svojom zaslugom...
Zadnja izmjena: kraljttbvb, dana/u 06 feb 2024, 17:37, ukupno mijenjano 1 put.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 06 feb 2024, 17:37

Sa leoreyom je krenuo odliv mozgova iz BiH.
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

Baboon
Kontakt:

Post Postao/la Baboon » 06 feb 2024, 17:40

Mislim da radi u staračkom domu, jednom je i detaljno opisivao kako funkcioniše njegov posao i koliko se može zaraditi mjesečno. Osim ako ga nisam zamijenio za nekog drugog forumaša. :hmmmmm:
it's football day

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 06 feb 2024, 17:49

L-Train je napisao/la:
06 feb 2024, 17:37
Sa leoreyom je krenuo odliv mozgova iz BiH.
I prefer to be retarded.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 06 feb 2024, 17:54

MortemHz je napisao/la:
06 feb 2024, 15:22
avenija je napisao/la:

@mortem to moze tačnije sracunati ako ima vremena i sabrati sve kategorije ali to je to ugrubo. 100 k gore dole.
Radio sam ja to ali je jako teško dobiti neki tačan podatak šta god izračunao. Zato sam skupljao razne informacije, od drugih demografa itd. i došao sam do zaključka da generalno statistike i oni govore da nas ima oko 2.7 miliona dok sam ja bliže ovom što si ti napisao, nekih 2.4 do 2.5 miliona.
Dosta precizan podatak ti mogu dati i zdravstvene kartice, tu ti je update svake godine samo što je i tu broj 2.7 miliona otprilike.
Eto sve i da je 2.7 miliona to ti je opet 800K ljudi manje nego 2013. godine. RS ne nazaduje toliko više, kantoni se pomalo oporavljaju. Neće vjerovatno nikad biti kao prije ali bitno je da se zaustavi taj pad.
I dalje je to tanko ali barem neće otići još 800K do 2033. godine.
Postavit ću u martu podatke za živorođene i uporediti sa prošlom godinom, ne vjerujem da će uopće biti neki minus. Ako i bude to će biti minimalno.
Sto se tice odlaska stanovnistva, to se ne moze zaustaviti nijednom mjerom niti nekom strategijom, jednostavno BiH jos za 100 godina nece moci ponuditi sto nudi jedna Njemacka recimo.

Sto se tice cifre oko 2.7-2.8 miliona ljudi, mislim da je realna al nisam siguran da li u tu cifru ulaze i ljudi koji imaju drzavljanstvo BiH ali rade vani (pretezno muz) dok im je porodica u BiH.

Znaci od ovih 2.7 miliona u BiH otprilike je oko 1.6 miliona Bosnjaka, 800 hiljada Srba i 300 hiljada Hrvata...
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 06 feb 2024, 18:05

kralju, ma znam šta hoćeš da kažeš. Eto ti, hvala Bogu, imaš i porodicu pa je to najpreča stvar na svijetu. Mislim da mi nemamo ljude ni sa znanjem ni sa nekom "misijom" da brinu za svoj narod, nevezano za platu i njihovu poziciju. Onako, ljudski, kad čovjek nekad malo prokonta, bar kod mene je tako, bude mi žao zbog svega što nam se dešava. što nestajemo i što smo, izvinjavam se, anus cijelog kontinenta.

Baboon je napisao/la:
06 feb 2024, 17:40

Mislim da radi u staračkom domu, jednom je i detaljno opisivao kako funkcioniše njegov posao i koliko se može zaraditi mjesečno. Osim ako ga nisam zamijenio za nekog drugog forumaša. :hmmmmm:
Aha, moguće je. Ja sam mislio da je programer. Al' nevezano, ako je čisto i pošteno svaki pos'o je OK.

Ljudi se radjaju jednaki, ali nisu svi jednaki po znanju i sposobnostima. Priroda dijeli talente po nekom svom receptu, i ono, to je OK.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 06 feb 2024, 18:18

Smanjivanje stanovništva i nije problem. Mnoge zemlje imaju manjebstanovnika od nas pa su puno uspješnije.

Problem je nizak nivo radno sposobnog stanovništva u odnosu na ukupan broj.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 06 feb 2024, 18:18

06 feb 2024, 18:05
kralju, ma znam šta hoćeš da kažeš. Eto ti, hvala Bogu, imaš i porodicu pa je to najpreča stvar na svijetu. Mislim da mi nemamo ljude ni sa znanjem ni sa nekom "misijom" da brinu za svoj narod, nevezano za platu i njihovu poziciju. Onako, ljudski, kad čovjek nekad malo prokonta, bar kod mene je tako, bude mi žao zbog svega što nam se dešava. što nestajemo i što smo, izvinjavam se, anus cijelog kontinenta.

Baboon je napisao/la:
06 feb 2024, 17:40

Aha, moguće je. Ja sam mislio da je programer. Al' nevezano, ako je čisto i pošteno svaki pos'o je OK.

Ljudi se radjaju jednaki, ali nisu svi jednaki po znanju i sposobnostima. Priroda dijeli talente po nekom svom receptu, i ono, to je OK.
Neki dan je pisao da radi u IT. Ko zna, forum je moze svako svasta pisat

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 06 feb 2024, 18:22

U IT-u je Hare, jes da je kur.čina od programera, ali u IT-u je :salut:

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 06 feb 2024, 18:24

Evo od mene zvanicni podaci osoba sa bosanskim pasosem u Njemackoj u periodu 2012-2022.

2012.122.637
2022: 233.775

Ovdje su ovi podaci od 2015-2022, ranije godine sam ja sabrao.
https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesel ... jahre.html

Znaci 111.138 hiljada ljudi je otislo u Njemacku u tom periodu.

A podaci osoba koje vode porijeklo iz neke zemlje.
slika

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 06 feb 2024, 18:25

Zar nije pisao da radi sa excel tabelama, za neke Čehe od kuće?
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, invincible1921, lol89 i 14 gostiju.