Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Sage
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Sage » 28 feb 2024, 23:27

Pa dobro, niko im ne brani da nestanu. Opet im dobro, jedino su oni krivci
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 28 feb 2024, 23:39

alemsa je napisao/la:
28 feb 2024, 23:17
Jeste burazeru Indija sa 2 hiljade dollara godisnjom platom ce ih preteci. Kad su Japanci pustili radne vize, pola Azije apliciralo, Indijac bi obje rucke iso kopat kanal ili raditi sta bilo za 10-15k godisnje u Japanu, to u Indiji tek za 5-7 godina zaradi. Strance tretiraju tako jer nemaju Japansku radnu etiku, nisu navikli da neko ide kuci kad je vakat, to je kod njih da si lijen, a to im je medju najgorim osobinama sto mogu oznaciti nekog, s toga vjerovatno mnoge strance smatraju lijenim.
Pa hoce ih preteci druze, imas istrazivanja, statistike. Za par godina Indija ce biti 4 ekonomija svijeta, a Japan peta. Do 2030-te se predvidja da budu treca ekonomija svijeta i preteknu Japan i Njemacku. Sto i nije iznenadjenje s obzirom da su najmnogoljudnija drzava na svijetu. Ti pricas o kruskama i jabukama, naravno da im plate i zivotni standard nisu ni blizu Japana. Japanci puste radne vize, ali ljudi mogu ostati nekoliko godina, nemas stalne radne vize. Jer ne zele da se mijesaju, ako ikako mogu izbjeci. A ne mogu. Jedino da nadomjeste radnu snagu robotima. Nije, vec tako tretiraju ove iz Jugoistocne Azije jer ih vide kao niza bica. Kod njih su i Japanci lijeni ako se ne prave da zaspe na radnom mjestu od umora. Rade prekovremeno stalno, 12 i vise radnih sati im je nista. Strance ne vole jer nisu Japanci, jer ocekuju da se ponasaju identicno kao oni u svemu. Smeta im ponasanje stranaca, a ne toliko kako rade na poslu. Stranci im rade bas lose poslove i plate su im manje.
Zadnja izmjena: Bundesliga, dana/u 28 feb 2024, 23:51, ukupno mijenjano 1 put.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 feb 2024, 23:51

Bundesliga je napisao/la:
28 feb 2024, 23:39
alemsa je napisao/la:
Jeste burazeru Indija sa 2 hiljade dollara godisnjom platom ce ih preteci. Kad su Japanci pustili radne vize, pola Azije apliciralo, Indijac bi obje rucke iso kopat kanal ili raditi sta bilo za 10-15k godisnje u Japanu, to u Indiji tek za 5-7 godina zaradi. Strance tretiraju tako jer nemaju Japansku radnu etiku, nisu navikli da neko ide kuci kad je vakat, to je kod njih da si lijen, a to im je medju najgorim osobinama sto mogu oznaciti nekog, s toga vjerovatno mnoge strance smatraju lijenim.
Pa hoce ih preteci druze, imas istrazivanja, statistike. Za par godina Indija ce biti 4 ekonomija svijeta, a Japan peta. Sto i nije iznenadjenje s obzirom da su najmnogoljudnija drzava na svijetu. Ti pricas o kruskama i jabukama, naravno da im plate i zivotni standard nisu ni blizu Japana. Japanci puste radne vize, ali ljudi mogu ostati nekoliko godina, nemas stalne radne vize. Jer ne zele da se mijesaju, ako ikako mogu izbjeci. A ne mogu. Jedino da nadomjeste radnu snagu robotima. Nije, vec tako tretiraju ove iz Jugoistocne Azije jer ih vide kao niza bica. Kod njih su i Japanci lijeni ako se ne prave da zaspe na radnom mjestu od umora. Rade prekovremeno stalno, 12 i vise radnih sati im je nista. Strance ne vole jer nisu Japanci, jer ocekuju da se ponasaju identicno kao oni u svemu. Smeta im ponasanje stranaca, a ne toliko kako rade na poslu. Stranci im rade bas lose poslove i plate su im manje.
Zato sto gledas samo velicinu ekonomije (nominal gdp), a to ti ne daje cijelu sliku jer moras uzeti i gdp per capita u obzir, Indijin nominal gdp je 3 i nesto a Japanski 4 i nesto, iz razloga sto Indija ima milijardu stanovnika, da Japan ima milijardu bio bi im 40 (nominal), svatas li sad. Nije istina da ne vole strance jer nisu Japanci, nego kod njih ne smijes biti razlog da pokvaris harmoniju, s toga ne znaju kako da se ponasaju prema strancima da ne bi nesto uradili ili rekli sto bi povrijedilo osjecaje te osobe/pokvarilo harmoniju, s toga izbjegavaju kontakt sa strancima

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 29 feb 2024, 00:00

Pa ja i govorim o ekonomiji u cjelini. Da je babi muda bila bi djed. Nije to bas tako kako ti govoris, nije do osjecaja osobe vec do njihovog drustva i kulture. Ne zele da se odstupa od mainstreama. Ako nisi nasmijan, ljubazan citavo vrijeme-ne valjas. I to su cinjenice i nemaju veze s tim kako ce se neko osjecati. Oni se brinu o tudjim osjecajima zbog svog odgoja, jer su odgajani da ne govore nista direktno vec da citaju ljude. I imaju norme ponasanja koje se moraju pratiti, zato ce i gledati lose na nekoga ako odstupa od tih normi. Kod njih ti je recimo rude ako imas ozbiljno lice, jer to nije kako se oni ponasaju. Njima i kad se nesto ne svidja, oni ce se smijati jer je to opsteprihvaceni nacin ponasanja.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 feb 2024, 00:06

29 feb 2024, 00:00
Pa ja i govorim o ekonomiji u cjelini. Da je babi muda bila bi djed. Nije to bas tako kako ti govoris, nije do osjecaja osobe vec do njihovog drustva i kulture. Ne zele da se odstupa od mainstreama. Ako nisi nasmijan, ljubazan citavo vrijeme-ne valjas. I to su cinjenice i nemaju veze s tim kako ce se neko osjecati. Oni se brinu o tudjim osjecajima zbog svog odgoja, jer su odgajani da ne govore nista direktno vec da citaju ljude. I imaju norme ponasanja koje se moraju pratiti, zato ce i gledati lose na nekoga ako odstupa od tih normi. Kod njih ti je recimo rude ako imas ozbiljno lice, jer to nije kako se oni ponasaju. Njima i kad se nesto ne svidja, oni ce se smijati jer je to opsteprihvaceni nacin ponasanja.
Burazeru ali je pogresan princip tog nacina gledanja ekonomije. I to nije da su babi bilo sta nego Indijska ekonomija daje 2k godisnje po glavi stanovnika, dok Japanska daje 33k godisnje po glavi stanovnika. Sto znaci da imaju isti broj stanovnika, Japan je 15 puta jaci/veca ekonomija u cijelini (nominal)

To sve ostalo sto si napisao je u skladu sa harmonijom

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 29 feb 2024, 00:17

alemsa je napisao/la:
29 feb 2024, 00:06
Burazeru ali je pogresan princip tog nacina gledanja ekonomije. I to nije da su babi bilo sta nego Indijaska ekonomija daje 2k godisnje po glavi stanovnika, dok Japanska daje 33k godisnje po glavi stanovnika.

Kako je pogresna kad sam ja citavo vrijeme govorio o ekonomiji drzave u cjelini? Nigdje nisam naveo da su plate u Indiji vece jer nisu niti ce biti. Nisu ni blizu. Bit je da nazaduju. Od trece ekonomije svijeta, past ce na petu.

Nije to harmonija, to je neprihvatanje drugog i drugacijeg. Mislis dovesti nekoga sa strane samo da ti rintaci, a ne dopustas mu njegovu kulturu. Mislis da ce onda taj radnik biti sretan? Ne moze Vijetnamac postati Japanac preko noci. Jer biti Japanac je stil zivota, citav zivot uce da to budu. Ok, hoce da sacuvaju svoju kulturu. To je posteno, ali trebas onda i postovati tudje. Moras imati razumijevanja.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 feb 2024, 00:27

29 feb 2024, 00:17
alemsa je napisao/la:
29 feb 2024, 00:06
Burazeru ali je pogresan princip tog nacina gledanja ekonomije. I to nije da su babi bilo sta nego Indijaska ekonomija daje 2k godisnje po glavi stanovnika, dok Japanska daje 33k godisnje po glavi stanovnika.

Kako je pogresna kad sam ja citavo vrijeme govorio o ekonomiji drzave u cjelini? Nigdje nisam naveo da su plate u Indiji vece jer nisu niti ce biti. Nisu bi blizu. Bit je da nazaduju. Od trece ekonomije svijeta, past ce na petu.

Nije to harmonija, to je neprihvatanje drugog i drugacijeg. Mislis dovesti nekoga sa strane samo da ti rintaci, a ne dopustas mu njegovu kulturu. Mislis da ce onda taj radnik biti sretan? Ne moze Vijetnamac postati Japanac preko noci. Jer biti Japanac je stil zivota, citav zivot uce da to budu. Ok, hoce da sacuvaju svoju kulturu. To je posteno, ali trebas onda i postovati tudje. Moras imati razumijevanja.
Pogresna je percepcija koja se moze izvuci na osnovu toga, da ako ih Indija pretekne po nominalu znaci da su ekonomoski jaci od njih, sto nisu ni u snu niti ce biti. U Indiji 10 ljudi dijeli 100 maraka, u Japanu jedan covjek uzima 150. Da Indija ima 100 miliona stanovnika taj nominal im ne bi bio ni milijardu.

Kako ko, imas Amera koji zive tamo, koji i ne pomisljaju da se vrate sve im sasvim korektno.

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 29 feb 2024, 00:29

Barbara Bobak dogovorila nastup u Sarajevu, menadzer joj Bošnjak, a na zadnjem nastupu pjevala "splavovi su Meka i Medina"...po nama stvarno može pišati ko hoće
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 feb 2024, 00:33

alemsa je napisao/la:
28 feb 2024, 22:52
alemsa je napisao/la:
28 feb 2024, 19:07

Tesko je dobiti Japansko drzavljanstvo i da si rodjen tamo, jedino da su ti roditelji (ili jedan od roditelja) Japanci onda je automatski.
Japanci su supci. I Japan nije pun stranih radnika kako se ovdje predstavlja. Naravno da se taj broj dobrano povecao, jer im fali radne snage. Oni nikad ne bi povecali taj broj, ali jednostavno moraju zbog nikakvog nataliteta. I opet, to nije ni blizu kako to radi recimo Njemacka. Zato ih Njemacka i jeste pretekla i sada su 4 ekonomija na svijetu, a bili su treca. Ubrzo ce ih i Indija preteci. Japanci imaju svoja pravila i rade ko konji. Tretiraju uvoznu radnu snagu kao smece, zato mnogi i ne zele da rade tamo. Jer dobijaju vize na kratko i samo im daju da rade poslove koji su jako teski i nezahvalni za raditi. A najgore je sto nemaju nikakvog pardona i ocekuju da stranci odmah postanu Japanci i da se ponasaju identicno kao oni. Sto je nemoguce, jer oni uce od rodjenja da ne izrazavaju misljenje, da stalno budu pristojni i nasmijani. I ocekuju od stranaca da im citaju misli. Natalitet im se nece znacajno povecavati jer su asocijalni, u redu im je da budu single zauvijek i cesto rade overtime. To im je potpuno normalno. Japanci zive u svom svemiru i najradije bi da im je 99% stanovnistva Japanci.
Pa hoće ih prestići, to je normalna stvar. Ekonomija im najbrže raste procentualno što ne treba miješati sa standardom života. Indija je prestigla Ujedinjeno Kraljevstvo ne zato što su im stanovnici bogati već zato što ih ima milijardu i po dok Britanaca nema ni 70 miliona. Što imaš više ljudi to će ti više i ekonomija rasti, veće su šanse za sve. Po meni je čak i sramota što su morali čekati milion godina da dođu do top 5 sa ovoliko stanovnika.
Kina je daleko, daleko ispred njih a nisu ni njihovi stanovnici nešto imućni već su iskoristili svoje ljude na mnogo bolji način.
@Bundesliga, šta je konkretno problem u tome jer oni žele da imaju 99% Japanaca u svojoj državi? Po meni je to bolje nego što radi Europa a nemoj zaboraviti da je ipak to velika država. Imaju problem sa natalitetom godinama unazad ali i dalje su malo manji od Rusije recimo, to oni mogu održavati dugo vremena dok ne pronađu način da poboljšaju natalitet.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 29 feb 2024, 00:38

alemsa je napisao/la:
29 feb 2024, 00:27
Pogresna je percepcija koja se moze izvuci na osnovu toga, da ako ih Indija pretekne po nominalu znaci da su ekonomoski jaci od njih, sto nisu ni u snu niti ce biti. U Indiji 10 ljudi dijeli 100 maraka, u Japanu jedan covjek uzima 150. Da Indija ima 100 miliona stanovnika taj nominal im ne bi bio ni milijardu.

Kako ko, imas Amera koji zive tamo, koji i ne pomisljaju da se vrate sve im sasvim korektno.
Japan ima problem, tacnije imat ce ogroman. Jer imaju previse starih ljudi, cesto im ljudi zive preko 100 godina. Imaju najvise starih ljudi na svijetu. Ako nemas natalitet i ne nadomjestis taj pad onda ces imati ogroman problem. Simple as that.

Normalno da imas, imas svugdje. Ali imas i dosta slucajeva gdje ljudi kazu za Japan da je odlicna zemlja za posjetiti, a uzasna za zivjeti. Zbog strogog pristupa svemu, nacina ponasanja koji moras stalno pratiti i diskriminacije. A Amerikance svakako u Japanu vide kao Bogove. Pitaj prosjecnog Malezijca kako je njemu.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 29 feb 2024, 00:47

MortemHz je napisao/la:
29 feb 2024, 00:33
@Bundesliga, šta je konkretno problem u tome jer oni žele da imaju 99% Japanaca u svojoj državi? Po meni je to bolje nego što radi Europa a nemoj zaboraviti da je ipak to velika država. Imaju problem sa natalitetom godinama unazad ali i dalje su malo manji od Rusije recimo, to oni mogu održavati dugo vremena dok ne pronađu način da poboljšaju natalitet.
Problem je zbog toga sto je to neodrzivo. Natalitet im gotovo ne postoji. I nece ni postojati jer ljudi ne zele da se zene i imaju djecu. Jednostavno ne zele i to je to. I nije to od jucer vec duze vremena je takva situacija. Nije bolje zato sto Njemacka recimo zna da bi nestali bez stranaca, prvo ekonomski, a onda i kao narod zbog niskog nataliteta. Ne daju oni strancima da rade tamo onako, vec sto im trebaju iz vise razloga.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 feb 2024, 00:48

MortemHz je napisao/la:
29 feb 2024, 00:33

Samo zbog broja stanovnika im je taj broj ekonomije. Inace imaju najmanji gdp po glavi stanovnika od top 25 ekonomija svijeta (po nominalu)

29 feb 2024, 00:38

Japan ima problem, tacnije imat ce ogroman. Jer imaju previse starih ljudi, cesto im ljudi zive preko 100 godina. Imaju najvise starih ljudi na svijetu. Ako nemas natalitet i ne nadomjestis taj pad onda ces imati ogroman problem. Simple as that.

Normalno da imas, imas svugdje. Ali imas i dosta slucajeva gdje ljudi kazu za Japan da je odlicna zemlja za posjetiti, a uzasna za zivjeti. Zbog strogog pristupa svemu, nacina ponasanja koji moras stalno pratiti i diskriminacije. A Amerikance svakako u Japanu vide kao Bogove. Pitaj prosjecnog Malezijca kako je njemu.
Jaran mi je bio nedavno bas si me natjero da ga pitam kako mu je bilo :urnebes:
slika
Drigi jaran zivio na Havajima, cesto isao u Japan, samo rijeci hvale/fascinacije svega. Doduse vjerovatno da si u pravu da je naravno drugacije zivjeti

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 29 feb 2024, 01:00

alemsa je napisao/la:
29 feb 2024, 00:48
Jaran mi je bio nedavno bas si me natjero da ga pitam kako mu je bilo :urnebes:
slika
Drigi jaran zivio na Havajima, cesto isao u Japan, samo rijeci hvale/fascinacije svega. Doduse vjerovatno da si u pravu da je naravno drugacije zivjeti
Pa to i kazem da je ljudima posjetiti Japan fantazija. Zivjeti tamo je drugacija prica. Jer kad posjetis neko mjesto, radis sta hoces za to kratko vrijeme. Naravno, postujuci tu zemlju. Ali kada tamo zivis i radis, moras drugacije i drugacije te gledaju. Nisi vise turista. I u Japanu imas mjesta gdje su ljudi potpuno drugaciji. Recimo Okinawa, za njih ovi iz ostatka Japana kazu da nisu Japanci. Jer su ljudi u Okinawi dosta opusteniji, drugaciji. Tamo ima i americka baza, pa je vjerovatno i to razlog. A i otok su, udaljeni od ostatka drzave.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 feb 2024, 01:13

alemsa je napisao/la:
29 feb 2024, 00:48
Da, upravo sam to i napisao iznad.
29 feb 2024, 00:47
Problem je zbog toga sto je to neodrzivo. Natalitet im gotovo ne postoji. I nece ni postojati jer ljudi ne zele da se zene i imaju djecu. Jednostavno ne zele i to je to. I nije to od jucer vec duze vremena je takva situacija. Nije bolje zato sto Njemacka recimo zna da bi nestali bez stranaca, prvo ekonomski, a onda i kao narod zbog niskog nataliteta. Ne daju oni strancima da rade tamo onako, vec sto im trebaju iz vise razloga.
Ni Njemačka a pogotovo Japan ne bi nestale, ne pričamo o državama veličine Bosne, Kosova ili Crne Gore već o državama koji imaju preko 80 i 120 miliona ljudi. Oni ništa da ne diraju 50 godina ne bi bili ni blizu nestanka, stanje bi se naravno pogoršalo ali ne bi nestali.
Neodrživo u smislu da se ovo nastavi nekih 100 godina pa hajde ok ali hoću reći da imaju mnogo vremena da reaguju te da pokušaju nešto promijeniti.
Ja imam potpuno drugačije mišljenje, Njemačka nestaje kakvu je mi znamo i to neće dobro završiti, najveća sila na svijetu muku muči sa tim a ne neka Njemačka i ostale države, nažalost samo je pitanje vremena kad će to sve pući na jedan ili drugi način. Tu će Japan uvijek biti u prednosti, gubitak stanovnika neće biti zauvijek a i kao što sam već pisao, to je ogromna država i neće se to osjetiti još dugi niz godina.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 29 feb 2024, 01:24

deantinho je napisao/la:
28 feb 2024, 21:21
Nije samo Beograd Srbija. Beograd je užasno skup grad i djelimično zapadnjački stil,gdje jedan običan posao nije dovoljan za život...
Nije isto živjeti u jednom Negotinu, Paraćinu,Ljuboviji i Beogradu i preostala tri najveća grada.

Ja živim relativno blizu Loznice i Šapca, u Bosni. Veće su kod nas nešto plate i penzije, ali su nam i uslovi života skuplji. Za 30% im je jeftiniji hljeb. Većina ostalih životnih namirnica takođe. Lijekovi dosta jeftiniji...(neki čak i za 60%) Bijela tehnika takođe. Kirije su im manje. To što ja zarađujem 150-200 maraka više za isti posao od onog u Loznici ne znači puno, jer mi je praktično sve skuplje, sem goriva, nego u najbližim većim mjestima u Srbiji. Banalan primjer popravka prednjih zuba. U gradu gdje živim, bijela blomba uz neke minimalne korekcije 50 maraka. U LO (gdje su ujedno i dosta bolji zubari) je ta priča 30 do 40 maraka.

Uporedih tih dakle komparativno gledano dva identična mjesta, jedno Bosna, drugo Srbija... Moj budžet od 1500 je identičan budžetu čovjeka u Loznici koji mjesečno ima 1200 maraka.

Uzgred, bez da od Srbije pravim nekakvog tigra po ugledu na Vučića, a od Loznice nekakvu razvijenu sredinu, u istoj toj Loznici imaš skroz novo naselje, da pozavide i puno veći centri u cijeloj regiji. Sa sve novim stadionom. A pri tome ona nije ni među 25 gradova u Srbiji.
Zar je tolika razlika između Beograda i manjih mjesta? Očekivao bih da je omjer ala Sarajevo-manji grad u Bosni?

Bg-Sa, osim parkinga i gradskog prevoza, sve je skuplje u Bgu, a nisam primjetio da su plate drastično bolje (veće da ali ne na nivou da prate cijene)
Kirija je bezobrazna (Rusi), a i hrana vani je dosta skuplja. Gorivo također
Namirnice tu i tamo, tu je najmanja razlika rekao bih (ali je i dalje BG skuplji)

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 29 feb 2024, 01:43

MortemHz je napisao/la:
29 feb 2024, 01:13
Pa nece nestati doslovno, ali nestati ce sa mape relevantnosti. I nije odrzivo ovo ni na kratke staze. Jer Japanci imaju previse starih ljudi kojima se moraju placati penzije i zdravstveno osiguranje. A kako ces placati ako nemas mladih ljudi i sve manje djece a sve vise umrlih? Kod Japanaca se natalitet nece promijeniti, ne znam zasto mislis da hoce. Asocijalni su previse, sve im se vrti oko posla i ne zele se zeniti/udavati. Nijemci kao narod ce mozda i nestati jednog dana, ali Njemacka kao drzava i ekonomija nema sanse. Postaju samo ekonomski jaci, jos da su politicki jaki gdje bi im bio kraj.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 feb 2024, 01:44

deantinho je napisao/la:
numanumaye22 je napisao/la:
28 feb 2024, 18:57

Kolike su im penzije vecini? Manje haman nego u Federaciji. Jarane zamisli s tom penzijom zivjet u Beogradu. Skapavanje. :rol:
Nije samo Beograd Srbija. Beograd je užasno skup grad i djelimično zapadnjački stil,gdje jedan običan posao nije dovoljan za život...
Nije isto živjeti u jednom Negotinu, Paraćinu,Ljuboviji i Beogradu i preostala tri najveća grada.

Ja živim relativno blizu Loznice i Šapca, u Bosni. Veće su kod nas nešto plate i penzije, ali su nam i uslovi života skuplji. Za 30% im je jeftiniji hljeb. Većina ostalih životnih namirnica takođe. Lijekovi dosta jeftiniji...(neki čak i za 60%) Bijela tehnika takođe. Kirije su im manje. To što ja zarađujem 150-200 maraka više za isti posao od onog u Loznici ne znači puno, jer mi je praktično sve skuplje, sem goriva, nego u najbližim većim mjestima u Srbiji. Banalan primjer popravka prednjih zuba. U gradu gdje živim, bijela blomba uz neke minimalne korekcije 50 maraka. U LO (gdje su ujedno i dosta bolji zubari) je ta priča 30 do 40 maraka.

Uporedih tih dakle komparativno gledano dva identična mjesta, jedno Bosna, drugo Srbija... Moj budžet od 1500 je identičan budžetu čovjeka u Loznici koji mjesečno ima 1200 maraka.

Uzgred, bez da od Srbije pravim nekakvog tigra po ugledu na Vučića, a od Loznice nekakvu razvijenu sredinu, u istoj toj Loznici imaš skroz novo naselje, da pozavide i puno veći centri u cijeloj regiji. Sa sve novim stadionom. A pri tome ona nije ni među 25 gradova u Srbiji.
Pa dobro to je topla voda, i vani je tako, i u UK je skuplje sve valjda u Londonu nego u nekoj pripizdini u Engleskoj. Evo ovdje npr, Minhen je daleko najskuplji grad u Njemackoj gdje ljudi stan traze po godinu dana i kad ga nadju garsonjeru vecinom placaju po 900 eura pa cak i vise. Dvosoban stan komotno ide na 1200 eura, a ako ces sami centar nerijetko i 2k+. I to budi sretan ako nadjes uopste ista.

A onda maknes 2 sata od Minhena, susta suprotnost. Ili prema granici Ceske, 500 eura dvosoban stan, pa cesto i trosoban, i to nov novcato sve. Medjutim, problem je sto nema poslova i velikih firmi.

Ali Minhen ima navedene vec svjetske firme, tu su vece plate, mozes mijenjat posao svaki dan ako hoces. Ima najbolji aerodrom u Europi, sluzbeno proglasen vise puta, na vjerovatno i najboljoj lokaciji u Europi je za putovanje gdje ti je Ceska, Austrija, Svica, Luksemburg na dlanu. Hoces li skijanje, imas alpe, hoces kuci eto te za 8-9 sati. Da ne govorim vozne i avio linije, flixtrain, flixbus, sve je tamo na dlanu. CO2 neutral grad totalno, puno parkova, na pola sata od njega najvece terme na svijetu. Imas Bayern Minhen, najvece dogadjaje i koncerte na svijetu, jednu od najskupljih ulica u Europi, Maksimilianstraße. Gradski prevoz je perverzija, za 10 minuta S i U bahnom si na vecini lokacija, brze nego autom, i ne treba ti tamo. Uz to je najsigurniji grad u Njemackoj daleko, i jedan od najsigurnijih u Europi ocenito. To mora da kosta, tu je privilegija zivjeti kad poredis s nekom pripizdinom gdje placas duplo manje kiriju, ali zato privilegija se i placa.

Medjutim, da je skup, jeste zaista i to mnogo, i velika je greska ljudi koji dodju kao samci na niske poslove pa se jako pate jer im kirija pojede 70 % plate iako zive sa jos 3 u 30 kvadrata. Biras sam kako ces. Za dvoje je totalno okej ali opet ces manje ustedit nego da odes recimo u Nurnberg ili Koln, a pogotovo u neki manji grad tipa Aachena, Erlangena i slicno.

Uprkos svemu, meni licno je recimo Berlin izazovniji i ljepsi, ima prednost sto je glavni grad a sto ima manje kirije i bolji nocni zivot, Minhen je mala pudlica za Berlin u pogledu velicine. Medjutim ogroman minus Berlina je lokacija, dosta daleko, vec od kuce je preko 20 sati i mnogo je nesigurniji za zivot od Minhena.

Ja sam se syebo koliko manje plate su u Berlinu nego u Minhenu. Imao sam ponudu nekoliko poslodavaca, plata je cak bila 30 % manja za isti posao nego u Minhenu. Par stotina eura vise platiti kiriju onda je nista. :salut:

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 29 feb 2024, 07:47

ASD je napisao/la:
28 feb 2024, 18:43
Japan i Koreja su puni stranih radnika. Samo oni imaju male šanse da ikada dobiju državljanstvo.
Ne žele da prave greške Evrope.
Japan i Koreja su u problemu, procitaj malo sta kazu njihovi ljudi po redditu, posebno Koreanci

Postavi statistiku da vidim koji je broj stranih radnika i migracije tamo, bas me zanima, evo i ovdje objašnjeno

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 29 feb 2024, 07:58

Meni je Japan na trećem mjestu.

Kristijan
Kontakt:

Post Postao/la Kristijan » 29 feb 2024, 08:04

tuzlak1987 je napisao/la:
28 feb 2024, 22:51
deantinho je napisao/la:

Od Karakaja do Loznice nemaju dvije kuce sa fasadom, ona neka sela sa starim stalama i kucama. Mrtvilo, losi putevi, Viskoza rusevina oko koje je napravljen grad, nema privatluka. Bukvalno Kalesija 10 puta vitalnije mjesto.

Cak i kada predjes iz Zvornika u Mali Zvornik pa vozis 10 minuta vidis razliku na oko da je i Zvornik izgledom bolji.
E sve ali da je Kalesija bolja od Loznice :urnebes:

Radi se sad brza cesta.
Logicno da je sabsrpske strane put do Malog Zvornika uzasan jer dnevno prodje hiljade kamiona, tu je granicni prelaz i carinjenje.

Viskozu ce rijesit i bice to kul naselje. Lagator je vec.

Dosle su i dvije velike firme...Plus je Loznica decenijama grad sa ozbiljnim obrazovanjem kao rijetko gdje na ovim prostorima. Cuvena loznicka gimnazija.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Jabroni i 6 gostiju.