Iker C je napisao/la:To će biti vječno pitanje šta bi bilo kad bi bilo? Ali kad se objektivno pogleda danas je tenis mnogo napredovao u odnosu na prije 5-10 godina. Očiti primjer za to je Andy Rodick jer je on prije par godina imao samo servis i ništa više. Danas je kompletniji igrač a ima mnogo manje uspjeha nego što je ranije imao.
Tesko je predvidjeti 'sta bi bilo kad bi bilo'. Ono sto je izgledno jeste da bi Federer im'o koji GS manje da je vrsnjak sa Nadalom i Djokovicem. Koliko bi manje im'o, to je tesko procjeniti,..
Rodik, Hjuit, Nalbandian i Safin nisu bili opasna konkurencija za Federera. To je grupa djelimicno limitiranih kompleksasa koji nemaju pobjednicki duh. Federer se cesto nije treb'o pretjerano truditi da bi pobjedio, oni su pobjedjivali sami sebe. Nadal i Djokovic su neuporedivo veci kapaciteti od ove cetvorke. Rek'o bih da su ispred njih Marej, Soderling i Del Potro. Federer se najvise 'patio' protiv Davidenka. Da Rujo ima mentalnu snagu kao Nadal, sigurno bi im'o makar 2-3 GS titule. I on je gubio mentalni rat sa Federerom.
Pratim Federera od pocetka njegove karijere, tako da ne vidim da je njegova igra znacajno nazadovala. Sigurno je motivacija malo splasnula, refleksi su oslabili, ali to moje golo oko ne moze uociti. Pad u formi uopste nije ocigledan. Problem za Federera su ekstra kvalitetni
pobjednici Nadal i Djokovic. Ovdje prije svega mislim na Nadala koji je po meni kompletniji i bolji igrac od Federera. Ima znatno bolji medjusobni omjer, pobjedio ga je u finalu Vimbldona (Rozerov teren), u finalu Melburna (Rozerov teren), a u Parizu je pobjedjiv'o sa 'pola snage'. Da Nadal ima jaci servis, bio bi savrsen teniser. I ovako je premocan, po meni najbolji svih vremena.
Djokovic je u velikoj formi, Dejvis kup mu je nabildo samopouzdanje. I sam je izjavio da je nakon te titule drugi teniser. Ove godine igra briljatno.
Sada zna da je trenutno bolji igrac od Rozera, tako da ce u svakom narednom mecu sa njim biti u velikoj psiholoskoj prednosti. U nekoliko navrata je pobjedjiv'o sam sebe, jer je im'o kompleks od Federera, jer ga je previse respektov'o i smatro da je nepobjediv. Sada se to promjenilo i tesko ce Federer doci do neke pobjede u narednim mecevima.
Nadal nije u top formi, to je prizn'o neposredno prije finalnog duela. Djokovic ga je u ovom mecu razvalio
njegovom igrom. Kao nikada ranije, osjetilo se da je Djokovic u prednosti prilikom duzih razmjena. Natjer'o je Nadala da napravi neobicno puno neiznudjenih gresaka. U drugom setu je opteretio Nadalovom bekend, takticki ga razbio, sto je opet odlika Nadala. U trecem setu ga je mentalno unistio svojom ofanzivnom igrom, sa nekoliko razornih vinera. Iako Djokovic nije odigr'o ni priblizno najbolji mec karijere, Nadala je pobjedio dobrom taktikom, strpljivoscu i mentalnom superiornoscu.
Pao sam na kladionici samo na Nadalu, nisam ocekiv'o ovo

. Ipak, svaka cast Djokovicu, trenutno je najbolji teniser svijeta! Mora jos napredovati ako zeli u potpunosti slomiti Nadala, kao sto je slomio Federera. Nece mu biti lako, nimalo,..
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.