Ova reprezentacija nema vise ni dobru bazu, nema ni momentum, nema euforiju, nema niti individualni niti timski kvalitet da bilo sta napravi. I kada bi nekim cudom otisli na prvenstvo, bili bi tambura za nabijanje.
Savez koliko god da je los, morate shvatiti da na terenu ne trce vico, colo, huso ili haso, nego igraci. Ti igraci koji su igrali zadnjih 4-5 utakmica, tu je to negdje s onim sto mi imamo. Vas kad covjek cita, stice dojam da nam pola reprezentacije bojkotuje, da nam igraju amateri itd.
Igraju uglavnom ponajbolji igraci, uz mozda par izuzetaka. Ako kazemo da ne valja disciplina, pa nije ni to do saveza, nego do trenera i igraca. Jel mora Dzeko ili neko treci otici u kafanu? Ne mora. Ako ode, pa zbog toga losije odigra, to je do njegovog obraza i trenerove discipline. Dalje, trener radi male baze ima mali autoritet, nismo mi Francuska da kaznimo nekog igraca tek tako. Ko ce igrati? Eno kako je Vaha trenirao strogocu, vjerovatno s pravom, pa dobio nogu u najgorem momentu, ko ker nogu u gu*zicu.
Do igraca je, oni izadju na teren i trce, oni mogu i moraju dati vise. Uloga saveza je sekundarna, u kontekstu logistike nasa fudbalska reprezentacija ima jos i dobre uslove ako pogledamo selekcije nacionalne u drugim sportovima.
Jedino sto se moze savezu spocitati jeste sto nisu nasli nekog boljeg selektora i dali mu kontinuitet bez obzira na rezultate. Ali opet kazem, nije ni selektor cudotvorac, svi su ti igraci profesionalci i trebali bi i sami da grade zajednistvo, kult, da daju 110% na terenu. Toga jednostavno nema, i nema toga vec dugo vremena. Ta euforija je nastala kod Cire i poslije toga se lagano gasila... Sad je totalno ugasena, nema ni grama zara. Ali tu vecu krivicu snose igraci nego sam savez, savez je lijepa izvlakusa za vlastite podbacaje igraca. Ma koliko god los savez bio, ne moze ti se desiti da te Luksemburg u trci pobijedi, da te rezultatski rasturi. To nema veze sa savezom, to je obraz igraca, pa i selektora, i nema tu mnogo diskusije.
Ono sto bi mozda trebalo jeste uraditi kompletan remont ekipe, dati Dedicu kapitensku i da bude lider jer je suhi provesionalac i ljudska gromada, to pouzdano znam, uvesti mlade momke i graditi kult oko reprezentacije. Taj remont ce dugo trajati, ali makar cu moci da podnesem poraz od Luksemburga jer znam da igraju neki novi klinci. U ovim starosjediocima nema ni zara ni volje. To je jedina (tuzna) istina.
I na kraju, pomirite se s tim da necemo proci ovaj baraz, niti imamo kvalitet, niti smo zasluzili. Upisite poraze jer sve drugo ce vas razocarati. Poraz je nasa realnost u ovom momentu. A ako kojim cudom ne bude tako, onda ce to biti neocekivano iznenadjenje. Ne treba se previse nadati necemu za sto nema osnova.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)