Nije istinaPensioner26 je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:43Da skratimo priču, u Njemačkoj možeš solidno uštediti tek kada 2 rade. Sa jednom platom i kad imaš porodicu je knap sve. Ne fali ti ništa, ali ne možeš se preseravati.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Re: Chat
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
Ni ovo nije istinaExEsPerac je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:57Igrom slucaja sam bio u Celovecu u Austriji i Ljubljani u sloveniji. Jedan period kao ozenjen drugi kao samac.
3500 eura neto platu na 40 radnih sati mozes samo sanjati osim ako si meki It strucnjak. Snizili ste cijene stanova max i izbili rezije izbili telefone televizije izbili dodatno zdravstveno osiguranje i sve to fino izgleda.
900 eura stan od 70 kvadrata ti je u Grosuplju a kamoli u Njemackoj.
I to bez rezija.
15.10.2013.
-
- Kontakt:
Evo ovo boldano je brate 50% mog odgovora na tvoje pitanje. Ali ja i sa tim nemam problem, jer su se ljudi odlucili na taj korak. Nismo svi isti, Boze sacuvaj. Neko može tako, neko ne moze.Pantelija je napisao/la: ↑17 apr 2024, 08:53ako moze da mi samo objasnis kakav zivot se zivi ovdje a kakav u Bosni jer sam i ja zivio, ali bas zivio i tamo i ovdje?
Mozda je do ljudi s kojima si bio u Njemackoj, njihovog vidjenja i nacina zivota. Znam ih ja koji 5 godina nisu sjeli na kafu i otisli za vikend negdje vec sjede kuci i stekaju pare i govore kako je tesko i kako se ne moze.
Ja ovdje evo, imam vikend slobodan, u Bosni sam to imao samo u jednoj firmi. Ovdje mi je vikend free, skoro svaki vikend sam ili na nekom jezeru ili neka planina. U bosni to sebi nisam mogao da priustim, vec jednom mjesecno.
Radno vrijememi do 4. Fiksno. u Petak do 2. Znaci od petka u 2 do ponedeljka sam slobodan.
U bosni osim u drzavnim firmama, u dobrom djelu privatnih radno vrijeem je za inspekcije. Posebno usluzni sekrot, prekovremene udaras a niko ih ne placa. Ovdje ako i ostanes plati se.
Dalje, godisnji, svi znamo kako dole funkcionise, prvo dobijes 21 dan godisnjeg a od toga iskoristis mozda 15. Ostalo gazda uzme.
Ovdje 30 dana godsinjseg, bez vikenda (dole cesto racunaju suboru u godisnji). Uzmes godsinji kada hoces osim ako nije firma sa kolektivnim, imas tipa DHL (koji je najgora firma za raditi ali i najlaksa za onog ko tek dodje ) gdje imaju prednsost stariji radnici ( za stalno i sa porodicom) ali su to izuzetci.
Sad mene iskreno interesuje, sta znaci "znam kako se dola zivi a kako ovdje". jer ovdje imam i prijatelje s kojima idem na kafu,izadjem. Vikende provodim u uzivanju i ne vidim nikakvu razliku izmedju onog dole i ovdje osim sto sam psihicki rasterecen na maksimum.
Na poslu isto, znas ako si bolestan ides na bolovanje, ne smiju te pitati sto si bio, znamo kako u bosni funkcionise, dizu ljude s operacije neoporavljene na posao. Nema stresa, kada vide da si nesto "nasikiran", odmah ide nema stresa, polako... mozda sam ja sa 12-13 godina radnog staza u Bosni stvarno nalijetao na najgore mogguce firme, samo nesto mi to nema logike.
Da, nije isto, nije to mjesto gdje si rodjen, odrastao, nema drustva s kojim si odrastao, ali to su stvari koje ti sam odlucis. Ja licno nemam s tim ni najmani problem, ja sam vec ovdje nasao dovoljno drustva, imam i rodjake u blizini.
A evo sada direktno kakav zivot se zivi. Amidža kod kojeg sam bio je u Sarbruckenu(okolina), ima svoju kucu, malo mjesto, relativno. Na granici sa Francuskom, cas poslo otici do Francuske gdje je nesto stvari i jeftinije zavrsiti nego u Njemackoj. U sustini zivot je takav da ustanes u 06:00h, jedemo, spremimo se i na posao. Treba nam nekih pola sata do 40 minuta do firme(koju amiđa drzi, otisao 95-te tamo). Iz firme kupis stvari ide se na objekat gdje se radi, a ja sam radio na prikupljanju faktura,izdavanju istih, nabavci materijala i tako. Završiš sa poslom oko 16:30h, dok predam šefu dokumentaciju za taj dan. Dođem kuci oko 17:30h. Oko 18:00h se ne može cuti nista, svi (koji ne rade part time) spuste zalozine, zabiju se u kuce, dr.kaju telefone, ruca se/vecera, nazovi kako hoces. Komsija ti ne kaže ni "Hallo" kada te vidi jer svi zive u svom filmu kao da su navijeni, programirani. Nekoliko puta sam izasao do Sarbruckena, nemas kako treba kafu popiti da ima naroda, da sa nekim popricas (a naucio sam fino za taj period Njemacki. Ako hoces da nađeš šta da zveknež ili da ženiš, moraš otići u disco ili neki night bar. A sve sto nađeš pa i ovo se naših prostora je od zla oca od gore matere. Imaš vikend naravno ako, želiš da imaš, jer si u Njemacku dosao da radis i zaradis, bar sam ja tako sebi u glavi zamislio, pa sam 90% subota radio gdje sam se satirao od košenja trave, zalijevanja vrta, gdje te stara Švabica gleda kao da si Či.fut i i sva je u nekom oprezu kao da cu joj kucu pretumbati.
Nedeljom se znalo otići do Lux-a, Keisera, Metza... sjećam se nekog nacionalnog rezervata...
Nejse, nekom ta hladnoća, zima u ljudima odgovara, meni i ne baš. Možda, ma šta ja znam, možda nisam navikao. A i ovdje radim sve sto sam tamo, možda da mi je bilo bolje tamo, možda bi i ja gledao da ostanem, ali... Jednostavno nije me nista privlacilo da odem, osim novca naravno. A i novac koji sam skupio nema sanse da bi ga skupio da sam morao sebi placati stan,sobu. I tako vratim se za pola godine sa nekih 8k eura, jer sam otisao sa ciljem da vidim, pokusam, probam i zaradim. Sjecam se i da sam netekao sav, zub mi se zagnojio, nisu htjeli da mi daju antibiotik dok haman nisam crkao i dok mi nisu ustanovili sta je tacno sa ocnjakom bilo. Porodicni doktor im je tada bio jedan na 20 000 ljudi, to mi je amiđa rekao. Kakva je sada situacija ne znam.
Eto
- Pensioner26
- Kontakt:
???Kaunas je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:45Nije istinaPensioner26 je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:43Da skratimo priču, u Njemačkoj možeš solidno uštediti tek kada 2 rade. Sa jednom platom i kad imaš porodicu je knap sve. Ne fali ti ništa, ali ne možeš se preseravati.
Daj zanimanje u kojem mozes ako nije istina? Najlakse je tako odgovaratiKaunas je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:55Ni ovo nije istinaExEsPerac je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:57Igrom slucaja sam bio u Celovecu u Austriji i Ljubljani u sloveniji. Jedan period kao ozenjen drugi kao samac.
3500 eura neto platu na 40 radnih sati mozes samo sanjati osim ako si meki It strucnjak. Snizili ste cijene stanova max i izbili rezije izbili telefone televizije izbili dodatno zdravstveno osiguranje i sve to fino izgleda.
I to bez rezija.
-
- Kontakt:
Okej, nisam se najbolje izrazio. Evo da se popravim da ne bude trollanje, U Bosni se kada hoćeš i kada ti nije mrsko raditi i kada ne čekaš starog ili staru da ti da cenera da odeš na kafu najviše isplati živjeti. Jer u Bosni uvijek nafatas sa strane love, iskrsne neki poslic sza odraditi koji je parali a da znaš da nećeš odrati gu.zove a a da zaradiš za goli zivot.GefufnaII je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:02Tema je idealna za trolanja i uporedjivanja neuporedivog, prvenstveno jer svako iznosi uglavnom samo svoju licnu situaciju i/ili percepciju, te se uporedjuju pojedinacni slucajevi na razlicitim bazama, plus vecina ulazi u diskusiju samo da se indirektno pohvali svojom situacijom (ja to radim poprilicno direktno)... ali ne biti trol i napisati ovo.
![]()
U ovu grupu ne ubrajem idio.te koji dan danas rade za 8-900 KM u Klasu, pivari i tim i sl firmama koji jedva cekaju penziju i ne znaju da je proslo vrijeme kada te je poslodavac mogao ucjenjivati za bilo sta.
Da, ja se ne hvalim nekim ober prelijepim zivotom i novcima. Imam za pristojan zivot, da u miru u skladu sa svim propisima odgajam djecu sa zenom, da im omogucim normalan zivot gdje ce znati cijeniti svaku lijepu i losu stvar koju sam ih naucio.
Istina. Lakse ces dobiti stacionarno lijecenje, termin za OP, CT/MRT na zahtjev, nego antibiotike. Medjutim, to je i ispravno sa aspekta zdravlja.OsmaDolazi je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:56Sjecam se i da sam netekao sav, zub mi se zagnojio, nisu htjeli da mi daju antibiotik dok haman nisam crkao i dok mi nisu ustanovili sta je tacno sa ocnjakom bilo.

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
-
- Kontakt:
Slažem se, vjerovatno je i ispravnije sa aspekta zdravlja. Ali eto, nisam navikao na to. Umalo crkao nisam dok mi nisu prepisali antibiotike jer ni tablete protiv bolova (one malo jace) nisam mogao dobiti bez dozvole pisane ljekara.GefufnaII je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:09Istina. Lakse ces dobiti stacionarno lijecenje, termin za OP, CT/MRT na zahtjev, nego antibiotike. Medjutim, to je i ispravno sa aspekta zdravlja.OsmaDolazi je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:56Sjecam se i da sam netekao sav, zub mi se zagnojio, nisu htjeli da mi daju antibiotik dok haman nisam crkao i dok mi nisu ustanovili sta je tacno sa ocnjakom bilo.![]()
Kazem, navika. Ne krivim ni onoga kome je bolje ali ni onoga kakav sam i sam kome je ovdje bolje. Svako treba da ide gdje mu je bolje a da ne prigovara onome kome to nije bolje. Toliko.

Ali evo i ovdje primjera jednog za koji nisam znao da raja ne zna, ako te naruce na CT/MRT bilo cega a termin istoga je nakon mjesec dana od zahtjeva imas pravo otici privatno da ti urade kada god zelis. Zavod zdravstvenog osiguranja to refundira privatnoj klinici a ti to zavrsis u roku od 5 dana.

- Marsal
- Kontakt:
Re: Chat
Pa sva ova rasprava uvijek i bude jer dođe neki ogorčeni Bošnjo i kaže vi perete guzice za 1800 eura i patite se pa onda dođe neki leorey i sere sve po BiH i onda ode sve iz jedne krajnosti u drugu.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Ma nema mraza, bice to dobro

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Sta te sprijecava da u DE uzmes dodatni posao 520€ za 40h, ili manje sati ako ti je previse. Subotom u nedjeljom po 4h u FitX (sjedis na ulazu, govoris halo i cao), 4x mjesecno = 416€, taman za kafe.OsmaDolazi je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:02U Bosni se kada hoćeš i kada ti nije mrsko raditi i kada ne čekaš starog ili staru da ti da cenera da odeš na kafu najviše isplati živjeti. Jer u Bosni uvijek nafatas sa strane love, iskrsne neki poslic sza odraditi koji je parali a da znaš da nećeš odrati gu.zove a a da zaradiš za goli zivot.
Ili da nakon posla/vikendom montiras kuhinje za 200-250€/m.
Opet cu reci, tema nije konstruktivna, jer svako gleda samo iz svog ugla i prezentira podatke tako da opravda svoj izbor, bio on odlazak ili ostanak. I vecinom su to ekstremi u hijerarhiji trzista rada, dok oni ispod prosjeka rade srijedom u 10h ujutro.

Intenzivna 1 na 1... ide to i preko cak, znam ih koji zarade i do 5 milja neto sa minijobom od 18 sati. Zavrsis 2 godine skole, radis kao leiter i uzimas cak i preko toga. Znam neke osobe licno tako da ne lupam iz glave.ExEsPerac je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:00Daj zanimanje u kojem mozes ako nije istina? Najlakse je tako odgovaratiKaunas je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:55Ni ovo nije istinaExEsPerac je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:57Igrom slucaja sam bio u Celovecu u Austriji i Ljubljani u sloveniji. Jedan period kao ozenjen drugi kao samac.
I to bez rezija.
Edit: uopste ko radi u zdravstvu ne zaradjuje ispod toga, mozda 2-3 stoje manje na nekim radnim mjestima ali tu je to.
Zadnja izmjena: Kaunas, dana/u 17 apr 2024, 10:44, ukupno mijenjano 1 put.
15.10.2013.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- Marsal
- Kontakt:
Bil hajr, ja sam zadovoljan svojim poslom ovdje, radim ono što sam želio otkad sam bio dijete od 6 godina, plata bi mogla bit bolja ali otom-potom. Biće valjda nekad. Meni se ljudi smiju kad kažu da jedva čekam na posao, ali stvarno jedva čekam. Evo, radujem se što ću večeras u noćnu od 19h do 07h.

Mozda sam pogresno shvatio sta zelis da kazes.. mislio sam na to da samac ne moze sam ustediti.Pensioner26 je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:59???Kaunas je napisao/la: ↑17 apr 2024, 09:45Nije istinaPensioner26 je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:43Da skratimo priču, u Njemačkoj možeš solidno uštediti tek kada 2 rade. Sa jednom platom i kad imaš porodicu je knap sve. Ne fali ti ništa, ali ne možeš se preseravati.
15.10.2013.
Postujem i mogu razumjeti svaciji izbor i put, ali obzirom na tvoje zanimanje - ti si, realno, budala sto vec min 2god nisi u DE. Sa troskovne strane, puter i brasno tebi nisu bitni, ali piva bi pravila ogromnu razliku i ustedu u kucnom budzetu.Marsal je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:36Bil hajr, ja sam zadovoljan svojim poslom ovdje, radim ono što sam želio otkad sam bio dijete od 6 godina, plata bi mogla bit bolja ali otom-potom. Biće valjda nekad. Meni se ljudi smiju kad kažu da jedva čekam na posao, ali stvarno jedva čekam. Evo, radujem se što ću večeras u noćnu od 19h do 07h.![]()

-
- Kontakt:
Pa ne shvatas me. Ne sprijecava te niko. Cak sta vise, 80% ljudi i radi tako, dok ovdje ni 10%. Ali opet ti kazem, neko ce i ovdje biti nezadovoljan i biti ce mu malo i 3000KM a nekome ce i u Njemackoj biti dobro sa 1800 Eura. Sve je stvar percepcije, navike i onoga sta te zadovoljava i cime si zadovoljan u zivotu.GefufnaII je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:24Sta te sprijecava da u DE uzmes dodatni posao 520€ za 40h, ili manje sati ako ti je previse. Subotom u nedjeljom po 4h u FitX (sjedis na ulazu, govoris halo i cao), 4x mjesecno = 416€, taman za kafe.OsmaDolazi je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:02U Bosni se kada hoćeš i kada ti nije mrsko raditi i kada ne čekaš starog ili staru da ti da cenera da odeš na kafu najviše isplati živjeti. Jer u Bosni uvijek nafatas sa strane love, iskrsne neki poslic sza odraditi koji je parali a da znaš da nećeš odrati gu.zove a a da zaradiš za goli zivot.
Ili da nakon posla/vikendom montiras kuhinje za 200-250€/m.
Opet cu reci, tema nije konstruktivna, jer svako gleda samo iz svog ugla i prezentira podatke tako da opravda svoj izbor, bio on odlazak ili ostanak. I vecinom su to ekstremi u hijerarhiji trzista rada, dok oni ispod prosjeka rade srijedom u 10h ujutro.![]()

- Marsal
- Kontakt:
Ne znam baš kakve uslove imaju tamo ali primijetio sam da stalno štrajkuju.GefufnaII je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:41Postujem i mogu razumjeti svaciji izbor i put, ali obzirom na tvoje zanimanje - ti si, realno, budala sto vec min 2god nisi u DE. Sa troskovne strane, puter i brasno tebi nisu bitni, ali piva bi pravila ogromnu razliku i ustedu u kucnom budzetu.Marsal je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:36Bil hajr, ja sam zadovoljan svojim poslom ovdje, radim ono što sam želio otkad sam bio dijete od 6 godina, plata bi mogla bit bolja ali otom-potom. Biće valjda nekad. Meni se ljudi smiju kad kažu da jedva čekam na posao, ali stvarno jedva čekam. Evo, radujem se što ću večeras u noćnu od 19h do 07h.![]()
![]()

Trenutno korisnika/ca: muhamedhulk i 12 gostiju.