Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Licniznanstvenik
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Licniznanstvenik » 17 apr 2024, 11:23

H8Z7 je napisao/la:
17 apr 2024, 01:15
Zar ima 20 godina :shock:
slika
slika
zar i ti sine Ivane!?

scholsey
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la scholsey » 17 apr 2024, 11:26

Arvid je napisao/la:
17 apr 2024, 09:44
Brokula je napisao/la:
16 apr 2024, 21:10
Asteriks je napisao/la:
16 apr 2024, 21:00
Za noć će se obrati voće, bude li mraza u aprilu. Pogotov šljive, trešnje i kruške, te naravno zimomorni orah.
:nene: samo ce tresnjama naskoditi ako ga bude
A ja se nadao nikad boljoj godini kod sebe... :facepalm:
Eksperimentalno posadio dvije smokve, da vidim šta je reć. Nabavim onu zaštitu preko zime, i bio je i postavio. Sretnem druga, tako u priči dođosmo do voćki, kaže sadio i on, skini tu zaštitu da se odmah navikne na klimu, biće poslije jača - ko biva njemu neko provjeren rekao. Ma bježi reko', mlada biljka, mora se to zašititi. Skini i tačka, ako joj šta bude, daću ti ja drugu.

Tako i bi.. :kafa:

Eno jedna skroz u qrcu, druga bi se ko i mogla oporaviti, al je haos unazađena. Života mi, pa više bih volio da je neko pucao u mene. :facepalm:
The saddest thing in life is wasted talent.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 17 apr 2024, 11:32

scholsey je napisao/la:
17 apr 2024, 11:26
Arvid je napisao/la:
17 apr 2024, 09:44
Brokula je napisao/la:
16 apr 2024, 21:10

:nene: samo ce tresnjama naskoditi ako ga bude
A ja se nadao nikad boljoj godini kod sebe... :facepalm:
Eksperimentalno posadio dvije smokve, da vidim šta je reć. Nabavim onu zaštitu preko zime, i bio je i postavio. Sretnem druga, tako u priči dođosmo do voćki, kaže sadio i on, skini tu zaštitu da se odmah navikne na klimu, biće poslije jača - ko biva njemu neko provjeren rekao. Ma bježi reko', mlada biljka, mora se to zašititi. Skini i tačka, ako joj šta bude, daću ti ja drugu.

Eno jedna skroz u qrcu, druga bi se ko i mogla oporaviti, al je haos unazađena. Života mi, pa više bih volio da je neko pucao u mene. :facepalm:

opkopaj je sa korijenjem i presadi u neku veću saksiju pa joj napravi uvjete koje su specificne za tu biljku ne bi li se oporavila.
Kasnije je samo presadiš nazad gdje je i bila + provjeri da li su mravi krenuli na nju.

Ja sam neki dan tako smokvu presadio i eno je već je došla sebi :D

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 17 apr 2024, 11:33

GefufnaII je napisao/la:
17 apr 2024, 09:02
plus vecina ulazi u diskusiju samo da se indirektno pohvali svojom situacijom (ja to radim poprilicno direktno :mrgreen: )
Bezveze je samo što ove što se pohvale odmah gledaju kao sup.ke. Evo mene neki armando napade da se volim hvaliti, a nisam mu ni napisao da sam u martu bio u EU (Rijeka) i u Africi (Alzir) :roll:
Valjda je mislio na mene :D

Ne može čovjek normalno diskutovati, da ga odmah ne napadnu :thumbdown:
armando je napisao/la:
16 apr 2024, 20:34
Jako mi smeta kad neko koristi svaku priliku da se pohvali, pa makar upecao pastrmku od 3 Kg. Da ne govorim kako je ofirno i primjetno kad to neko svako malo provlači, misleći da je to neprimjetno. Dok je ustvari ogavno i ružno sam sebi laskati za neke stvari koje nisu predmet rasprave ili uopšte nisu za foruma. I to sportskog.
slika

Nema mi Istanbula na mapi :oops:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

GefufnaII

Post Postao/la GefufnaII » 17 apr 2024, 11:34

Marsal je napisao/la:
17 apr 2024, 10:48
Ne znam baš kakve uslove imaju tamo ali primijetio sam da stalno štrajkuju. :mrgreen: i znam da Švabe traže baš puno od radnika iz BiH (što je i logično) u toj struci tako da se čovjek namuči i namuči dok izađe na zelenu granu.
Cca 2.500€ neto je masinovodja samac za 38h sedmicno. Ovo je dnevna voznja, vikendi i nocne imaju vece satnice.

Sad su se izborili za 35-satnu sedmicu (postepeno smanjenje svake godine do 2029.), 400€ povecanje plate (ne znam otkad i kako) i neka jednokratna pomoc cca 3k € (odmah).
Btw, dok je bio sad aktuelan strajk sam se malo upoznao sa materijom... reportaza sa nekim sto je protiv stajka, i kaze lik da mogu izaci i preko 4k, u dobrim mjesecima (sa 2-3 praznicna dana) i blizu 5k. Ali to su slucajevi gdje si 100% fleksibilan i nemas zivota uopste, vec si skoro konstantno negdje i cekas voznju. DB placa hotel i obezbjedjuje ti prijevoz do slijedeceg polazista. Max mozes voziti 12h dnevno i 39h sedmicno, ali te izjebe sto nekada mozes i par sati putovati od hotela do slijedeceg polazista, spavas 4-5h. U tom slucaju dobijas negativne sate, koje mozes kvitat u toku jedne godine tako da ne prelazis 39h/sedmicno. Ali ovo je bio neki narkoman, kozija bradica, nema 50kg, Svabo... ne znam sta rade Bosnjama. :mrgreen:
Sa pozitivnije strane, piva i svinjetina su ti jeftinije nego u Zenici. :mrgreen:
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

marcelo05
Kontakt:

Post Postao/la marcelo05 » 17 apr 2024, 11:35

Pantelija je napisao/la:
17 apr 2024, 08:53
ako moze da mi samo objasnis kakav zivot se zivi ovdje a kakav u Bosni jer sam i ja zivio, ali bas zivio i tamo i ovdje?
Mozda je do ljudi s kojima si bio u Njemackoj, njihovog vidjenja i nacina zivota. Znam ih ja koji 5 godina nisu sjeli na kafu i otisli za vikend negdje vec sjede kuci i stekaju pare i govore kako je tesko i kako se ne moze.
Ja ovdje evo, imam vikend slobodan, u Bosni sam to imao samo u jednoj firmi. Ovdje mi je vikend free, skoro svaki vikend sam ili na nekom jezeru ili neka planina. U bosni to sebi nisam mogao da priustim, vec jednom mjesecno.
Radno vrijememi do 4. Fiksno. u Petak do 2. Znaci od petka u 2 do ponedeljka sam slobodan.
U bosni osim u drzavnim firmama, u dobrom djelu privatnih radno vrijeem je za inspekcije. Posebno usluzni sekrot, prekovremene udaras a niko ih ne placa. Ovdje ako i ostanes plati se.
Dalje, godisnji, svi znamo kako dole funkcionise, prvo dobijes 21 dan godisnjeg a od toga iskoristis mozda 15. Ostalo gazda uzme.
Ovdje 30 dana godsinjseg, bez vikenda (dole cesto racunaju suboru u godisnji). Uzmes godsinji kada hoces osim ako nije firma sa kolektivnim, imas tipa DHL (koji je najgora firma za raditi ali i najlaksa za onog ko tek dodje ) gdje imaju prednsost stariji radnici ( za stalno i sa porodicom) ali su to izuzetci.
Sad mene iskreno interesuje, sta znaci "znam kako se dola zivi a kako ovdje". jer ovdje imam i prijatelje s kojima idem na kafu,izadjem. Vikende provodim u uzivanju i ne vidim nikakvu razliku izmedju onog dole i ovdje osim sto sam psihicki rasterecen na maksimum.
Na poslu isto, znas ako si bolestan ides na bolovanje, ne smiju te pitati sto si bio, znamo kako u bosni funkcionise, dizu ljude s operacije neoporavljene na posao. Nema stresa, kada vide da si nesto "nasikiran", odmah ide nema stresa, polako... mozda sam ja sa 12-13 godina radnog staza u Bosni stvarno nalijetao na najgore mogguce firme, samo nesto mi to nema logike.

Da, nije isto, nije to mjesto gdje si rodjen, odrastao, nema drustva s kojim si odrastao, ali to su stvari koje ti sam odlucis. Ja licno nemam s tim ni najmani problem, ja sam vec ovdje nasao dovoljno drustva, imam i rodjake u blizini.
Evo drug ja radim kancelarijski posao u jednoj privatnoj firmi, plata 1700 KM, jedna subota u mjesecu radna, radno vrijeme od 8 do 4. Godišnji kad hoću i kako hoću, s posla izać kad god zatreba onako usput. Supruga radi za platu 1200-1300 KM, sve zavisi od bonusa. Plus ovamo vikendom nekad subotu odradim privatno neke poslove.

To je opet moja situacija, ne kažem da je u svakog tako. Al ko hoće radit može i u Bosni naći dodatnog posla. Evo posao kod prijatelja koji radim subotom..nema radnika a dnevnice itekako dobre...kad ponudi kome da radi, svi u fazonu neću radit dva posla. A većina tih bi kad odu radit vani išli poslije posla il vikendom da rade dodatne poslove.

GefufnaII

Post Postao/la GefufnaII » 17 apr 2024, 11:37

kraljttbvb je napisao/la:
17 apr 2024, 11:33
Bezveze je samo što ove što se pohvale odmah gledaju kao sup.ke. Evo mene neki armando napade da se volim hvaliti, a nisam mu ni napisao da sam u martu bio u EU (Rijeka) i u Africi (Alzir) :roll:

slika
koliko uzimas po migrantu, jel jos uvijek 5k po glavi :mrgreen:

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 17 apr 2024, 11:39

GefufnaII je napisao/la:
17 apr 2024, 11:37

slika
koliko uzimas po migrantu, jel jos uvijek 5k po glavi :mrgreen:
Vjeruj da bih i to mogao raditi. Gdje god odes u Afriku, sve je u fazonu, evo dosli nam ljudi iz Europe :D

Odmah ide prica kako da dodju u BiH, da nesto rade, mi smo njima zapad :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 apr 2024, 11:40

Blizu Domanovića imam zemljište te na njemu nekih 40 smokava i dva dunuma vinograda.

Smokva, čak i dole gdje joj godi klima, barem vrste Bjelica te Petrovaca bijela/crna, ima svoj proces sadnje, održavanja itd., da bi tek nakon tri godine vidio na čemu si.

Sadi se u jesen (sadnice sa žilama). Malo đubriva u proljeće te ako imaš u blizini vode, ali može dobro podnijeti sušu, a onda pusti do iduće jeseni. Na cca 20 sadnica nama je uspjelo 11, pa smo presađivali dodatno.

Inače, što je pupoljak na bilo kojem voću otvoreniji u aprilu, veća je njegova osjetljivost na mraz.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 17 apr 2024, 11:43, ukupno mijenjano 2 puta.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 17 apr 2024, 11:41

GefufnaII je napisao/la:
17 apr 2024, 09:02
plus vecina ulazi u diskusiju samo da se indirektno pohvali svojom situacijom (ja to radim poprilicno direktno :mrgreen: )

armando je napisao/la:
16 apr 2024, 20:34
Jako mi smeta kad neko koristi svaku priliku da se pohvali, pa makar upecao pastrmku od 3 Kg. Da ne govorim kako je ofirno i primjetno kad to neko svako malo provlači, misleći da je to neprimjetno. Dok je ustvari ogavno i ružno sam sebi laskati za neke stvari koje nisu predmet rasprave ili uopšte nisu za foruma. I to sportskog.
slika

Hajd sve, al štaš u Rijeci, osim ako ne švercaš koku :rol:

To jedino da prođeš pored kad ideš u Istru ili na Lošinj, Pag ili tako neki otok pa napraviš pauzu, inače nema plaho šta ponuditi. Opatija je već ljepša :D

Alžir, jesi bio u nekom resortu ili si išao po cijeloj zemlji tura, kao u Maroku što rade
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 17 apr 2024, 11:44

da mi je ko pricao da se moze ovako lijepo u Bosni zivjeti sa 4,5 milja mjescno primanja,ne bih mu vjerovao
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 17 apr 2024, 11:45

scholsey je napisao/la:
Kod mene babo kupio i posadio neko grozdje, Demir kapija, kao neko slatko, pravo fina sorta.

Nakon par godina kad su dosle na rod, ispalo da mu je neko uvalio neku bezveze sortu.

Sto ti kazes volio bih da je neko pucao u mene i babo kaze, dao bih i milju po sadnici samo da su mi odmah rekli nije to Demir kapija. Cekao par godina, da bih se zestoko razocarao :thumbdown:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 17 apr 2024, 11:48

rio_Ferdy88 je napisao/la:
17 apr 2024, 11:41
Hajd sve, al štaš u Rijeci, osim ako ne švercaš koku :rol:

To jedino da prođeš pored kad ideš u Istru ili na Lošinj, Pag ili tako neki otok pa napraviš pauzu, inače nema plaho šta ponuditi. Opatija je već ljepša :D

Alžir, jesi bio u nekom resortu ili si išao po cijeloj zemlji tura, kao u Maroku što rade
Bio sam vecinu vremena u Opatiji, a do Rijeke isao 2 puta, imao nekih obaveza.

U Alziru bio u Sahari, nisam nesto puno obilazio, par gradova...

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 17 apr 2024, 11:54

Rosicky je napisao/la:
17 apr 2024, 11:32
scholsey je napisao/la:

opkopaj je sa korijenjem i presadi u neku veću saksiju pa joj napravi uvjete koje su specificne za tu biljku ne bi li se oporavila.
Kasnije je samo presadiš nazad gdje je i bila + provjeri da li su mravi krenuli na nju.

Ja sam neki dan tako smokvu presadio i eno je već je došla sebi :D
E živ bio. :thumbup:

Probaću, ima da se trgne. Još ja inače slabo koga slušam, kaže žena "sad si se našao praviti pametan, dođe mi da izgulim onaj prut pa da te izmlatim da ti više nikad ne naumpadne". :mrgreen:

Najtužnije što sam ja bio na vikendici onih par dana kad je bilo hladno.. i kontao da vratim zaštitu, ma reko' neću, nek bude šta biti mora. Insan je hajvan, džaba je.

@Asteriks, Bjelica mi je ostala živa, crna Petrovača je down. Hvala svakako na info. :salut:

@kraljttbvb, meni je Bgm malo falilo da zaplačem. :facepalm:
The saddest thing in life is wasted talent.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 17 apr 2024, 12:04

GefufnaII je napisao/la:
17 apr 2024, 10:24
OsmaDolazi je napisao/la:
17 apr 2024, 10:02
U Bosni se kada hoćeš i kada ti nije mrsko raditi i kada ne čekaš starog ili staru da ti da cenera da odeš na kafu najviše isplati živjeti. Jer u Bosni uvijek nafatas sa strane love, iskrsne neki poslic sza odraditi koji je parali a da znaš da nećeš odrati gu.zove a a da zaradiš za goli zivot.
Sta te sprijecava da u DE uzmes dodatni posao 520€ za 40h, ili manje sati ako ti je previse. Subotom u nedjeljom po 4h u FitX (sjedis na ulazu, govoris halo i cao), 4x mjesecno = 416€, taman za kafe.

Ili da nakon posla/vikendom montiras kuhinje za 200-250€/m.

Opet cu reci, tema nije konstruktivna, jer svako gleda samo iz svog ugla i prezentira podatke tako da opravda svoj izbor, bio on odlazak ili ostanak. I vecinom su to ekstremi u hijerarhiji trzista rada, dok oni ispod prosjeka rade srijedom u 10h ujutro. :mrgreen:
Rekao sam vec, u Bejha je zivot do negdje 21-22 godine ili do 19 (kad neces studirat) bas rahat i opustajuci. Dok ono starcima zicas za kafu, kladionicu i dok ti prohtjevi nisu bas nesto veliki, gdje ti nakon toga vise oni ne mogu pomoci osim sto neces bit gladan vecinom.

Nakon toga ide zaposenje i pocetak pravog bosanskog zivota patnje gdje se svojim starcima pocinjes diviti kako su sa toliko malim primanjima tebe konja uspili odgojiti i insanom napravit.

Onda kad shvatis da je tvog reda insana praviti pocinjes yebat sve zivo i dan kad te mama iz pizde izbacila i tu ljepota zavrsava za veliku vecinu.

Licno dole nisam imao ovih problema, ali budimo realni bar 80
% je takvih ljudi.

Mislim o cemu pricamo, znam lika u Sar zivio, 1400 km imao inzinjer i to bas vrhunski u svom poslu, dok bi poplacao kiriju, rezije, hranu, auto, izlaske nista mu nije ostajalo.

Ovdje dosao, 3500 eura mu plata bila pocetna, kako to uopste poredit :rol:

Dajem glavu da sad 5k neto izlazi hladno nakon 3 i po godine.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 17 apr 2024, 12:12

Život ti je dobar i lijep koliko imas para. Bilo u Bosni, Madagaskaru ili Njemačkoj. Ovo dokazivanje i forsiranje naših izbjeglica konstantno kako su uspjeli, kako sve valja, kako su sretni, kako u Bosni nista ne valja upravo govori mnogo toga. Kome se dokazujete? Kompleksi.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 17 apr 2024, 12:17

Dan treci I jos se prica o parama I zaradi.

GefufnaII

Post Postao/la GefufnaII » 17 apr 2024, 12:18

ja odgovorno tvrdim da je trenutno Bosna najbolja zemlja za rad, zivot i merak :mrgreen:
rad = biti vlasnik kapitala, tzv. gazda

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 17 apr 2024, 12:30

avenija je napisao/la:
17 apr 2024, 12:12
Život ti je dobar i lijep koliko imas para. Bilo u Bosni, Madagaskaru ili Njemačkoj. Ovo dokazivanje i forsiranje naših izbjeglica konstantno kako su uspjeli, kako sve valja, kako su sretni, kako u Bosni nista ne valja upravo govori mnogo toga. Kome se dokazujete? Kompleksi.
Vau sta si otkrio, dakle treba imat para u zivotu, bolje s parama nego bez njih. :rol:
problem nasih je sto ih 80 % u drzavi nema, ali tesko da to vi SDAovci skontate

OsmaDolazi
Kontakt:

Post Postao/la OsmaDolazi » 17 apr 2024, 12:35

avenija je napisao/la:
17 apr 2024, 12:12
Mene to najvise iznervira i razljuti. Kada te neko hoce uporno da gleda sa neke visine, dokazivajuci i pokazujuci nesto. Najvise te vole kada imas za kafe i cigare, kada znaju da nemožes bez njihove pomoci i kada im proturas da ti nesto treba. Uopcenito takva je dijaspora, uziva da te vidi kako prezivljavas. Kada kazes da si i ti nesto stvorio, napravio da ne kazem uspio u zivotu u Bosni, odmah ide okretanje stranicu u njihovom ponasanju prema tebi i neka nenormalna ljubomora.

Zivite brate i uzivajte ako vam je tako dobro. Kome dokazivanje i zasto, nikada mi nece biti jasno.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Jabroni, Sheyi i 12 gostiju.