Sheyi je napisao/la: ↑27 maj 2024, 16:48
Putuju jer inace bi pukli od burnouta i depresije veoma brzo
To za depru mi nikad nije bilo jasno, mislim cak da je sterotip i da nije vecina takva. Mislim imaju vecinom normala posao, ne brinu se za gluposti kad ce plata i hoce li kasnit i mogu li platit racune. Imaju cca 6 sedmica godisnjeg, ne rade praznike, 37.5 sati sedmicno se u 90 % slucajeva radi, djeca imaju ferije svaka 2-3 mjeseca realno. Imaju djecje doplatke, dosta njih i bozicnicu, urlaubsgeld, zbrinutu porodicu, normalan zdravstveni sistem. Oni ne razmisljaju o stvarima koje su recimo problem na Balkanu, nezaposlenost, politicko sivilo i slicno.
Kafane/restorani puni realno uvijek, sve vrvi od svijeta, putuju ljudi, idu na planine na alpe, po Svicarskoj se skija, cak ljetuju zimi po Maldivima, Dubaiu i slicnim destinacijama. U slobodno vrijeme ko je u vecem gradu imas bas aktivnosti, razne rekreacije, plivanje, kuglanje, teretana, piknik s porodicom, rostilj u prirodi.
Kome se god ne svidja, treba ih upoznat kako se zivi na Balkanu, pustit ih tamo koji mjesec da se pjehe vrate. Iskreno mislim da je sve kako sebi napravis, i u Bosni i ovdje. Koje imas prioritete i ciljeve i kako zelis da zivis.
Znam dvojicu nijemaca, jedan evo vec u junu ide treci put na godisnji ove godine, ovaj put na Tajland, dok ovaj drugi zivi sam u 30 kvadrata, nema ni vozacki polozen i nonstop kuka kako je skupo, kako ce glasat za AfD, da hoce da ide u Cesku da zivi, uci kao ceski jezik i da mu se gadi Njemacka. Samo se syebo kad je procitao da je u Ceskoj plata duplo manja pa zelje za odlaskom ostaju samo zelje i masta.
Kad smo pricali, lik je u citavom svom zivotu posjetio 3 grada u Njemackoj koji su u blizini i bio jednom u Ceskoj. Kad sam mu rekao da je piva kod nas euro i cigare 3 eura, lik htio odmah se preselit, ali kad je saznao da vecina radi za 300-400 eura, lik nije vjerovao, kaze kako prezivljavate vi uopste?

Moglo bi se rec da je u blagoj depresiji, ali kazem, sve je kako sebi postavis. I onda kazu nijemci rade samo dobre poslove i zive super i bolje od auslendera.
Zive sigurno, ali ja znam nasih ljudi koji zive bolje od 70 % nijemaca, bez imalo zayebancije, a nema 3 godine da su ovdje.