Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Re: Chat
@NoDi80 kako možeš o struji razmišljati, ja se i sada kuham. Jest vruće šta je ovo ovako.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
L'otavo re di Roma F.T.
- JayCatwright
- Kontakt:
Re: Chat
Ne znam prirodu kvara, ali su vremenske prilike ovih dana baš specifične. Uz vrelinu imaš i ovaj pijesak u zraku, vjerovatno su i sklopovi za hlađenje radili otežano.NoDi80 je napisao/la: ↑21 jun 2024, 23:20Sta cu zakljuciti osim da jedan navodni kvar moze napraviti haos u cijelom regionu
Cudno hari skroz isto ko u filmu nekom
Da je to samo jedan grad pa hajde zaboravio bih vec nego region cijeli
Pikachu bilo je i gorih dana pa se ovo nije desavalo
Ne znam sta da ti kazem
Također, ne smije se zanemariti ni starenje komponenti. Sve ima svoj vijek trajanja, pa i one. Jedan banalan primjer iz svakodnevnice: Ako si ikad vozio bicikl, pogotovo nizbrdo, mogao si primijetiti kako se pakne na kočnicama istroše za kratko vrijeme. Na sličan način se troše i komponente, njima ti je struja što je prethodno pomenutim paknama trenje.
Plus, pošto je ovo Balkan, moguće je da se neko napravio pametan i ugradio nešto jeftinije da se ugradi pod mantrom "Ma izdržat će i ovaj jeftiniji, ko ga j*be". Po pravilu, sklopovi koji se ugrađuju u osjetljive sisteme moraju biti što robusniji da ne bi dolazilo do ovakvih scenarija.
Naravno, potrebno ih je i adekvatno održavati. Ne isključujem mogućnost da se neko ugradio i na taj način.
Postoji još hejbet mogućnosti, ali ću ovdje stati da ne bih ispao Klugscheißer. Suština je da pričamo o izuzetno kompleksnim sistemima gdje je dovoljno da se desi kvar na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme i da se domino efektom prenese dalje.
Ako si ikad gledao emisiju "Seconds to Disaster" na National Geographicu, bit će ti jasno o čemu pričam.
Potrudio sam se da ti obrazložim kako ne bi više razbijao glavu oko toga

EDIT: Zaboravio sam najbitniju stvar, a to je da se zahvalim ljudima koji su u ovako kratkom roku vratili sistem u normalu.

Zadnja izmjena: PikachuSA, dana/u 22 jun 2024, 12:32, ukupno mijenjano 1 put.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
Ma kontam ljeto je pa hajde u toku dana, nek je malo vruće ali sad u ova doba šta je ovo. Još sam osoba koja više voli zimu i minuse pa je još gore onda.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
L'otavo re di Roma F.T.
- JayCatwright
- Kontakt:
Ma do 30 stepeni mi je podnošljivo po danu, ali je noću baš toplo, plus je zrak težak. Također više volim zimu nego ljeto, samo što ni prave zime nema već par godinaH8Z7 je napisao/la: ↑22 jun 2024, 00:40Ma kontam ljeto je pa hajde u toku dana, nek je malo vruće ali sad u ova doba šta je ovo. Još sam osoba koja više voli zimu i minuse pa je još gore onda.
Samo da pohvalim sve zaslužne za brz oporavak zbog ove situacije oko struje danas. Ipak nismo kao nacija i društvo još uvijek takvi debili kakvim se pojedinim dijasporcima činimo.
I da, nabijem na penis SDA botove koji su guslali.

I da, nabijem na penis SDA botove koji su guslali.

-
- Kontakt:
Da li je agencija za nekretnine Area iz Sarajeva "pouzdana"? Vidim kao agnet se kod njih pojavljuje neka Edina Mutevelic, a kad ukucam to ime u google, vidim da je neka Edina Mutevelic hapsena u akciji Pravda sa Alijom Delimustaficem oko nekih malverzacija , pa da li neko zna da li je rijec o toj Edini i da li je ona vlasnica te agencije?
- JayCatwright
- Kontakt:
Bez puno okolišanja zaobiđi ti to.BIHpatriota je napisao/la: ↑22 jun 2024, 02:01Da li je agencija za nekretnine Area iz Sarajeva "pouzdana"? Vidim kao agnet se kod njih pojavljuje neka Edina Mutevelic, a kad ukucam to ime u google, vidim da je neka Edina Mutevelic hapsena u akciji Pravda sa Alijom Delimustaficem oko nekih malverzacija , pa da li neko zna da li je rijec o toj Edini i da li je ona vlasnica te agencije?
cijeli dan mi ova pjesma u glavi

- baboedindzeko09
- Kontakt:
Njemački politički establišment nekad je bio poštovan te dočekivan uz sve prateće ceremonije.German Vice Chancellor Robert Habeck, who is also the country’s minister for economic affairs and climate action, has reportedly failed to secure a meeting with Chinese Premier Li Qiang during his three-day trip to China, amid economic disputes and fears of a trade war.
Habeck landed in Beijing on Friday, where he hoped to meet Li Qiang before traveling on to Shanghai on Saturday – but was informed that the appointment was “not possible in the morning before departure,” Die Weltreported, adding that Habeck has “no idea” why the meeting was canceled.
Sada im na pola puta ili aerodromu jave, bez nekog objašnjenja, da od zakazanog sastanka nema ništa. Ponižavaju se tako što im u jeku trgovinskog rata idu na noge.
EU Komisija želi dodatne carine na kineska auta, zbog narušavanja konkurencije uzrokovane visokim subvencijama u Kini, a ovi će naravno odgovoriti protivmjerama, počev od svinjetine, što će posebno pogoditi Španiju.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
Mi ovdje u Bejha imamo i struju i internet. Oni tamo u Dojclandu nemaju internet nikako. Smijesna drzava

Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
-
- Kontakt:
Itekako vjeruj. Maloprije sam pricao sa prijateljima iz prenosa i TE Kakanj. Kažu obojica da su juce oni i mnoge njihove kolege izgubili dobrih kila

Bukvalno je bilo trčanja i znojenja samo takvog.
Ovaj iz TE Kakanj radio i treću smjenu, nakon sto je bio kući samo tri sata.
Dobar posao i alal vera svim dispečerima kod nas i ekipama na terenu i u samim elektranama.
U TE Tuzla se pokušalo sa G5 odmah nakon ispada juce ali je nažalost odmah ispao ponovo. U Kaknju ostao jedan generator a drugi ispao.
Ljudi su nadnaravnim naporima danas, u rekordnom roku, vratili stanje u neku normalu.
Još jednom ponavljam, jer je teško to predočiti nestručnim jezikom. Ovakva situacija, bukvalno stoljetnih proporcija, da se prevaziđe u ovako kratkom roku bez ikakvih posljedica po komplet VN prenosnu infrastrukturu je na nivou, ne G20, nego G7 zemalja
- VensanKasel
- Kontakt:
Ne znam šta se jučer dešavalo , radio normalaOsmaDolazi je napisao/la: ↑22 jun 2024, 09:55Itekako vjeruj. Maloprije sam pricao sa prijateljima iz prenosa i TE Kakanj. Kažu obojica da su danas oni i mnoge njihove kolege izgubili dobrih kila
Bukvalno je bilo trčanja i znojenja samo takvog.
Ovaj iz TE Kakanj radio i treću smjenu, nakon sto je bio kući samo tri sata.
Dobar posao i alal vera svim dispečerima kod nas i ekipama na terenu i u samim elektranama.
U TE Tuzla se pokušalo sa G5 odmah nakon ispada juce ali je nažalost odmah ispao ponovo. U Kaknju ostao jedan generator a drugi ispao.
Ljudi su nadnaravnim naporima danas, u rekordnom roku, vratili stanje u neku normalu.
Još jednom ponavljam, jer je teško to predočiti nestručnim jezikom. Ovakva situacija, bukvalno stoljetnih proporcija, da se prevaziđe u ovako kratkom roku bez ikakvih posljedica po komplet VN prenosnu infrastrukturu je na nivou, ne G20, nego G7 zemalja

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
-
- Kontakt:
Pa naravno da niste osjetili kada su vam se automatski kao i nama upalili agregati.

Re: Chat
Objasnio je neki lik na klixu fino oko toga
Pa vidi, da krenem od početka, Europska EE (elektroenergetska) mreža je na frekvenciji od 50Hz i to je amin bog alfa i omega.
E sad, sistemi bukvalno proizvode onoliko koliko se troši, ne smije biti ni viška ni manjka jer ako imaš višak električne energije, raste frekvencija, sa manjkom opada. I tu dolazi do sranja.
Pošto je proizvodnja troma u reakciji, a i ne možeš (osim okvirno) predvidjeti potrošnju u svakom momentu, onda se to pegla tzv. kondenzatorskim baterijama, ali one nisu neograničenog kapaciteta. Bukvalno su tu da kompenziraju samo određene pikove koji su manjeg intenziteta i kratkotrajni.
Šta se danas desilo, u CG je pala frekvencija zbog premale količine proizvedene/uvezene električne energije odnosno povećane potražnje. Komplet CG sistem se ugasio kako bi se zaštitio, u tom momentu ispada i Hrvatska a nama kao izvozniku energije nestaje jedan izlaz, nezanemarivo velik, i u momentu imamo višak električne energije koji ne možemo plasirati nigdje i dešava se da nam raste frekvencija pa sistem ispada zbog samozaštite.
Prije par godina, Elektroprijenos BiH počeo je sa ulaganjem blizu 290 miliona KM za sanaciju 30ak transformatorskih stanica, rekonstrukciju 10ak dalekovoda te izgradnju novog dalekovoda (Rama - G. Vakuf).
Životni vijek opreme te elemenata prenosne mreže:
- transformatorske stanice - 50 godina,
- dalekovodi - 34 godine,
- kablovski vodovi - 34 godine,
- VN oprema - 20 godina itd.
Planira se ili je već u toku rekonstrukcija dalekovoda Mostar 6 - Mostar 7, Bileća - Trebinje, Bugojno - Donji Vakuf, Neum - Opuzen, Čapljina - Opuzen, Trebinje - Komolac i sl. Radit će se zamjena starog užeta novim.
Uglavnom, radi se nešto na planu prijenosa, za što je zaduženo pomenuto preduzeće kao i onaj Nezavisni operater.
Problem cijelog našeg energetskog sistema je taj što sporo iskorištavamo potencijal energije vjetra i što se previše oslanjamo na termoelektrane. Ali, napretka itekako ima, a reakcije u slučaju ovih vanrednih situacija su odlične.
Ne treba blatit sve što je naše samo eto da se bljuje domaće, bez nekog detaljnijeg uvida.
2022. izvezli smo 1,07 milijardi KM električne energije, a za 9 mjeseci prošle godine blizu 880 miliona KM.
Životni vijek opreme te elemenata prenosne mreže:
- transformatorske stanice - 50 godina,
- dalekovodi - 34 godine,
- kablovski vodovi - 34 godine,
- VN oprema - 20 godina itd.
Planira se ili je već u toku rekonstrukcija dalekovoda Mostar 6 - Mostar 7, Bileća - Trebinje, Bugojno - Donji Vakuf, Neum - Opuzen, Čapljina - Opuzen, Trebinje - Komolac i sl. Radit će se zamjena starog užeta novim.
Uglavnom, radi se nešto na planu prijenosa, za što je zaduženo pomenuto preduzeće kao i onaj Nezavisni operater.
Problem cijelog našeg energetskog sistema je taj što sporo iskorištavamo potencijal energije vjetra i što se previše oslanjamo na termoelektrane. Ali, napretka itekako ima, a reakcije u slučaju ovih vanrednih situacija su odlične.
Ne treba blatit sve što je naše samo eto da se bljuje domaće, bez nekog detaljnijeg uvida.
2022. izvezli smo 1,07 milijardi KM električne energije, a za 9 mjeseci prošle godine blizu 880 miliona KM.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
Ko je Sabrina Carpenter i zašto Spotify sam automatski pali njene pjesme čim otvoriš app? Vidim obara neke rekorde u streamingu, pa ako ih ovako obara onda 

I found freedom. Losing all hope was freedom.
- akisarajevo92
- Kontakt: