Sve je to meni jasno profesore, znam ja za sve nonsense hrvatskih političara, ali to je sve za dnevnopolitičku upotrebu. Kad je bitno, Hrvati su tu, čitaj: rezolucija o genocidu u Srebrenici. Da ne nabrajam dalje.Asteriks je napisao/la: ↑26 jun 2024, 11:49Država koja je godinama vodila i vodi huškačku politiku, počev od nekih visokih dužnosnika poput Kolinde, Milanovića i sličnih. Optužbe da smo leglo terorizma uz masu gadosti.
Onda, nešto što bi moglo biti strašno kontraproduktivno, tačnije Plenkovićeva podrška Čoviću u vezi Južne interkonekcije, iako je Čović baš zbog toga upozoren od strane američkih dužnosnika.
Mi moramo biti svjesni svoje pozicije, koja je izuzetno nisko i nije baš da smo in driving seat. Čovića je SDA gurnula u Dodikov zagrljaj, pa se sad čudom čudimo zašto HDZ i SNSD sarađuju. Zašto je to tako? To treba pitati Bakira i njegovu kliku.
Asteriks je napisao/la: ↑26 jun 2024, 11:49Hrvatska je haman na začelju EU glede indexa digitalizacije (20 i neko mjesto). Ne krasi ih jako obrazovanje, niti neki ozbiljni rezultati na međunarodnim testovima.
Istina imali su progres u nekim segmetima ali možemo i moramo se ugledati samo na najbolje.
Ne možemo se ugledati na najbolje jer ne možeš preskakati korake, nemamo kapacitet za to. Ne možemo se ugledati na Estoniju jer ne može se kuća praviti od krova, to još nikome nije uspjelo. Hrvatska se može ugledati na Estoniju jer su oni skoro pa prebolovali dječije bolesti, mi nismo.
Mi smo na dnu, tako da se moramo ugledati na one koji su nešto ispred nas. Ne možemo mi odjednom uvesti online glasanje putem mobitela kao Estonci, kad nismo savladali ni elektronsko brojanje glasova. Znam da shvataš šta želim da kažem, one step at a time.
Zato nam je Hrvatska najbolji mogući potencijalni partner, zbog jezika, zbog blizine, zbog njihovog iskustva, itd, itd. Pa kad dođemo na određeni nivo, lako ćemo za Estoniju i Sloveniju.