Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

OsmaDolazi
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la OsmaDolazi » 28 jun 2024, 14:48

Brokula je napisao/la:
28 jun 2024, 14:36
OsmaDolazi je napisao/la:
28 jun 2024, 14:34
Judd je napisao/la:
28 jun 2024, 14:23

Prestani širiti laži. Ne, nije im veća cijena struje niti će biti.

Ako je prvi saziv Ferka odbio poskupljenje, koje je naravno van svake pameti, ko je došao na ideju da imenuje nove ljude koji će to prihvatiti? Koja je to razlika koju ovi sada vide a ljudi koji su to odbili ne vide? Nestvarno.
Mrzim Nasu Stranku i NiP iz dna duše, ali je čovjek upravu. EPHZHB već ima skuplju struju koja će i nakon ovog poskupljenja biti skuplja po kW u odnosu na EPBiH. Poskupljenje je bilo neminovno, ovako nije moglo. Ustvari, moglo je ali da se rudnici nastave kopati istim intenziteom kao prije i da se to jos i pojaca.
Mene ce godisnje to poskupljenje kostati cca +/-120 KM jer se grijem na struju, ali to nije ni metar drva. Tako da...
Kostace te sigurno 2000+ jer ce uz struju apsulutno sve poskupit.
Poskupilo je sve 100% i bez poskupljenja struje. Pa je li se ko zalio? 2500KM pomoci su dobili svi državni službenici na buđetu vlade FBiH (policija, sudstvo, tuzilastvo, službenici u ministarstvima, union banka) 5 dana nakon sto je uredba stupila na snagu? Je li se ko zalio? Radnici Telekoma, EPBIH, Autocesta,... nisu. 5% privatnih firmi nije uplatilo pomoć. Vladu boli neka stvar sto je sve poskupljalo a nije moralo, nego privatni giganti uzimaju lopatom jer narod kupuje, ne zale se javno. Pusti forum, ko je preko foruma sta uspio.

Pa ko je kriv ljudima sto trpe ?
Zadnja izmjena: OsmaDolazi, dana/u 28 jun 2024, 14:49, ukupno mijenjano 1 put.

scholsey
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la scholsey » 28 jun 2024, 14:49

Brokula je napisao/la:
28 jun 2024, 14:14
Ima u Bosni posla i prilike koliko hoces ako si sposoban i imas njuha za biznis.
Ima sigurno, puno više nego što se misli. Već par godina ulažem u poljoprivredu i stočarstvo.. onako, više iz zajebancije, učim, vrtim, i tako. Osim savjeta, ništa ni od koga ne uzimam, sam proizvodim i prodajem.

Do sada je svake godine bio odličan plus.. mislim, za jedno nazovi gospodsko ljetovanje od 15ak dana. Računam da se to kroz par godina može razviti u poprilično ozbiljan biznis.
The saddest thing in life is wasted talent.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 28 jun 2024, 14:50

19vendetta87 je napisao/la:
28 jun 2024, 14:44
numanumaye22 je napisao/la:
28 jun 2024, 14:02
Zar je tako mala americka penzija za tolke godine sljakanja?

3500 je okej za dvoje u porodici, 5+ za 4 je okej. I to standardica, normalan zivot, nikakav luksuz logicno. Da platis racune, jedes, izlazis na kafe i eventualno jednom ljetujes negdje.
Sta laprdas ti, majke ti? Cuj 5000 treba za bracni par i dvoje djece kako bi zivio normalno bez luksuza.
Po tvojoj logici, cetveroclana porodica sa 2500KM pase travu kako bi prezivjela mjesec...
Pa to on racuna da je kirija 1700 eura ko njemu u Njemackoj, pa ono da sa 500KM nekako prezivis jedva
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 jun 2024, 14:50

harden je napisao/la:
28 jun 2024, 14:37
alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 13:59
Moze'l se zivjeti fino u Sarajevu-Tuzli sa 3500km sigurnih mjesecnih primanja, 4o clana porodica plus neko vrtenje da se ne sjedi? Razmisljam ozbiljno da se vratim
Otvori firmu sa iskustvom koje imas, zanat je haos potreban, zivjet ces bolje nego tamo
Ma to bi znacilo da bi opet moro trcat, ne pravi mi to razliku. Vise me privlaci ovo "hocu a i ne moram". Otvorio bi nesto lagano, ne znam tipa plejke, bilijar sega zezancija. Cisto da se vrti a i da ne sjedim.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 28 jun 2024, 14:54

a što se kontaš vratiti ?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 jun 2024, 14:55

JayCatwright je napisao/la:
28 jun 2024, 14:54
Da s 35 godina ne moram vise dici nista teze od kasike ako mi nije cejf

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 28 jun 2024, 14:55

Sjedi đesi Aleme, što kaže naš narod. Bilo koji, ali bilo koji biznis da pokreneš moraš bit' konektovan na politiku. Uglavnom, znaš i sam, da bi biznis radio mora bit' ljudi, kojih je ovdje iz dana u dan sve manje.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jun 2024, 14:56

slika
slika
To su ti nagomilani problemi Elektroprivrede, koji nisu od jučer.

Proizvodnja električne energije zadnjih godina u konstantnom padu, dok je s druge strane prodaja u porastu.

Proizvodnja se previše oslanja na termoelektrane, koje opet zavise od isporuke mrkog uglja i lignita, te slabo organizovanih rudnika.

Zbog stabilnosti i sigurnosti EE idealan je porast udjela proizvodnje iz obnovljivih izvora ali i konstantna ulaganja u već postojeća postrojenja.

Naravno ima u pozitivnih stvari koje su ranije pomenute, poput elektroprijenosa, ulaganja pa čak i gledajući izvoz unazad godinama.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 28 jun 2024, 15:00, ukupno mijenjano 2 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 28 jun 2024, 14:57

Sto je smrsao Amar
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 28 jun 2024, 15:00

Puma je napisao/la:
28 jun 2024, 14:57

Sto je smrsao Amar
Jesu se oni se probili za nepovjerovat
Nije da ih slusam ali vidim da rade po Austriji, Svicarskoj, Njemackoj cak i po USA
Sto se tice tih repera uzeli su pare ko niko do sad
Ovaj Ferrarija,Porsche i G vozi :tokralju:
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 jun 2024, 15:04

19vendetta87 je napisao/la:
28 jun 2024, 14:44
28 jun 2024, 14:02
Zar je tako mala americka penzija za tolke godine sljakanja?

3500 je okej za dvoje u porodici, 5+ za 4 je okej. I to standardica, normalan zivot, nikakav luksuz logicno. Da platis racune, jedes, izlazis na kafe i eventualno jednom ljetujes negdje.
Sta laprdas ti, majke ti? Cuj 5000 treba za bracni par i dvoje djece kako bi zivio normalno bez luksuza.
Po tvojoj logici, cetveroclana porodica sa 2500KM pase travu kako bi prezivjela mjesec...
2500 KM za 4 u familiji su jako niska primanja, evo uzmi primjer da su starija djeca i da svi rade, to bi ispalo da rade za 600 KM. Ta cifra je mozda bila okej za 2010. Sada je ipak granica siromastva. Mozda vi tako zivite, pa ne bi da te uvrijedim, ali ako jesi, definitivno trebas da gledas neki dodatni posao.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 28 jun 2024, 15:11

28 jun 2024, 15:07
alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 14:55
28 jun 2024, 14:54
A sta ces za 10-15 godina ako se razbolis ili ned'o Bog neko tvoj? Mislim, jel mozes onda nazad da se lijecis u Americi? To igra jaku ulogu jer pretpostavljam da ni tvoji nisu vise u 20im.

Zar se u Americi toliko fkt mora potezat? Mislim, ne znam sta imas od skole i koji posao radis, ali u tolikoj i tako jakoj drzavi mora biti i laganih poslova.
Pa prije mjesec - dva je pisao kako voli raditi kako stalno ustaje u 5-6, da ne bi mogao da ne radi i da zivi drugacije. Mozda ga je nesto drugo ispizdilo tamo

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 28 jun 2024, 15:12

scholsey je napisao/la:
28 jun 2024, 14:49
Brokula je napisao/la:
Ima u Bosni posla i prilike koliko hoces ako si sposoban i imas njuha za biznis.
Ima sigurno, puno više nego što se misli. Već par godina ulažem u poljoprivredu i stočarstvo.. onako, više iz zajebancije, učim, vrtim, i tako. Osim savjeta, ništa ni od koga ne uzimam, sam proizvodim i prodajem.

Do sada je svake godine bio odličan plus.. mislim, za jedno nazovi gospodsko ljetovanje od 15ak dana. Računam da se to kroz par godina može razviti u poprilično ozbiljan biznis.
I mene to interesuje brate, ako budeš htio nešto partnerski, tu sam✌️

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 jun 2024, 15:15

@numan

Drzavljanin sam, mogu se vratit kad hocu ako mi je zdrastvo problem. Plus 35 godina neam nikakvih (hvala Bogu) zdrastvenih problema.

Ne mora, ja to volim, ali ako imam opciju da imam 3500km pasivnog primanja, i da ne moram nigdje biti ako to necu (ili nesto u tom smislu, mislim da svatas o cemu govorim, ili ne misliti ni nasta pretjerano), naravno da me privlaci ovo drugo.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 jun 2024, 15:16

28 jun 2024, 15:11
28 jun 2024, 15:07
alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 14:55

A sta ces za 10-15 godina ako se razbolis ili ned'o Bog neko tvoj? Mislim, jel mozes onda nazad da se lijecis u Americi? To igra jaku ulogu jer pretpostavljam da ni tvoji nisu vise u 20im.

Zar se u Americi toliko fkt mora potezat? Mislim, ne znam sta imas od skole i koji posao radis, ali u tolikoj i tako jakoj drzavi mora biti i laganih poslova.
Pa prije mjesec - dva je pisao kako voli raditi kako stalno ustaje u 5-6, da ne bi mogao da ne radi i da zivi drugacije. Mozda ga je nesto drugo ispizdilo tamo
Ako je zaradio bas puno para, ima ulaganje u dionice, iz kuce lagano, sa mobitela, ne mora se ulagat u poljoprivredu. Bar je to lako u Americi.

Sve je stvar cilja i prioriteta ali znam lika kojem je posao u Americi da samo namjesta male bocice mlijeka dok idu na traci, malo teze od kasike ali jako laka gramaza opet.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 28 jun 2024, 15:17

alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 13:59
Moze'l se zivjeti fino u Sarajevu-Tuzli sa 3500km sigurnih mjesecnih primanja, 4o clana porodica plus neko vrtenje da se ne sjedi? Razmisljam ozbiljno da se vratim
Zavisi imas li svoju nekretninu, ako imas kucu ili stan onda ti je 3,5k mjera, ako planiras kupovati za ustedjevinu isto, ako ces kiriju ili kredit onda racunaj milju na to tako da zavisi od toga
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 28 jun 2024, 15:24

Po pričama raznoraznih ljudi sa iskustvom se čini da nikad više radnika nije trebalo kod nas. Još malo pa će Nepalci tražit 4. entitet. :zviz:

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 28 jun 2024, 15:26

MaroonBjelave je napisao/la:
28 jun 2024, 15:12
scholsey je napisao/la:
28 jun 2024, 14:49
Brokula je napisao/la:

I mene to interesuje brate, ako budeš htio nešto partnerski, tu sam✌️
Fakat sam planirao od iduće sezone to uozbiljiti, tako da će sigurno biti prostora za talove. :thumbup:

Do sada sam uglavnom na to gledao kao na eksperiment. Iskreno slabo vjerujem ljudima i mrzim kad te neko u startu obeshrabljuje (a pogotovo naši imaju taj običaj) - tako da sam se morao lično uvjeriti u sav taj proces.

Stvarno su iskustva iznenađujuće dobra. Evo peta godina, uvijek bude dovoljno da se održava i unaprijedi proizvodnja (malo nešto dogradi, plate neke dnevnice za ispomoć, kupi poneka mašina da olakša, itd.), a uz sve to Bgm ostane i finog čistog keša.

Mišljenja sam da proizvodnja hrane ima vrhunski potencijal za biznis.. a i rahmetli dedo mi je vazda govorio da je grijeh kad zemlja stoji neobrađena. :zviz: :mrgreen:
The saddest thing in life is wasted talent.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 jun 2024, 15:46

28 jun 2024, 15:16

Ako je zaradio bas puno para, ima ulaganje u dionice, iz kuce lagano, sa mobitela, ne mora se ulagat u poljoprivredu. Bar je to lako u Americi.

Sve je stvar cilja i prioriteta ali znam lika kojem je posao u Americi da samo namjesta male bocice mlijeka dok idu na traci, malo teze od kasike ali jako laka gramaza opet.
Kralju mislim glupo mi je i pricati o tome ali kad vec nesto potenciras, zaradjujem u Americi vise od 90% Amerikanaca.
slika
Ovo ti je sedmicno, i mogu se uvijek vratiti na to, tebi ako nije jasno da se neko moze vratiti iz Amerike u BiH eto onako (da mora postojati neki los razlog, a ne postoji osim sto sam naveo). Tebi ako je BiH najgore mjesto na svijetu, meni nije jarane i to je to. Plus mi nije mrsko zivjeti sa svojim narodom (nista protiv Amerikanaca i oni su mi extea, da ne bi sta pogresno protumacio), ja se svog naroda nisam odreko odakle su mi korijeni barem od 1700ih (sto znam).

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 jun 2024, 15:53

alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 15:46
28 jun 2024, 15:16

Kralju mislim glupo mi je i pricati o tome ali kad vec nesto potenciras, zaradjujem u Americi vise od 90% Amerikanaca.
slika
Ovo ti je sedmicno, i mogu se uvijek vratiti na to, tebi ako nije jasno da se neko moze vratiti iz Amerike u BiH eto onako (da mora postojati neki los razlog, a ne postoji osim sto sam naveo). Tebi ako je BiH najgore mjesto na svijetu, meni nije jarane i to je to. Plus mi nije mrsko zivjeti sa svojim narodom (nista protiv Amerikanaca i oni su mi extea, da ne bi sta pogresno protumacio), ja se svog naroda nisam odreko odakle su mi korijeni barem od 1700ih (sto znam).
Pa slazem se s tobom, ne bi ni ja za 200k godisnje potezao dan-noc, radije bi zaradjivao upola manje a radio neki dosta laksi posao. Mada si prije par mjeseci tvrdio drugacije ali eto. Sa tolikim potezanjem nakon 40e idu i problemi s kicmom, ledjima, ramenima i sta sve ne. Shvatam te. Nije ni meni mrsko zivjeti s nasim narodom, zivim i ovdje blizu njih, ima mnogo nasih, niti sam se nasih odrekao, ali mi jednostavno ne odgovara sistem i ne mislim se vracati.

Ali tebi zelim sve najbolje i nadam se da ces pronaci dole u svojoj zemlji to sto nisi u zemlji sa 300M stanovnika. :salut:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.