Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la alemsa » 28 jun 2024, 16:18

AshburtonG je napisao/la:
28 jun 2024, 16:03

Nema sanse da ce ti bit dovoljno u Sarajevu 3500KM za cetveroclanu porodicu bez nekretnine uz godisnje odmore i "opusten zivot". U Banovicima da, ali u Sarajevu (pogotovo) i TZ ne. Samo da odes na godisnji odmor 7 dana negdje ces skrsit tu mjesecnu platu bez ikakvih problema s toliko ljudi, osim ako nisi bas budget putnik. Ako imas nekretninu, onda bi to bilo i ok. Prije svega ako zagusti mozes vazda prodat i uklopit se negdje s manjim troskovima.

A ako si mislio na 3500KM pasivnih i jos da se malo raducka sa strane, onda bi to bilo ok. Za normalan zivot. S tim parama nema luksuza ni u BiH. 2010 mozda, ali 15 godina kasnije je to obicna plata dvolje ljudi kad radi. Pogotovo jer imas dvoje male djece pretpostavljam i u narednih 15-25 godina su tebi na grbaci.
:thumbup:

Naravno da planiram i nesto vrtiti, ne mogu ja sjediti, gdje god da sam.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 28 jun 2024, 16:18, ukupno mijenjano 1 put.

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 28 jun 2024, 16:18

alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 15:15
@numan

Drzavljanin sam, mogu se vratit kad hocu ako mi je zdrastvo problem. Plus 35 godina neam nikakvih (hvala Bogu) zdrastvenih problema.

Ne mora, ja to volim, ali ako imam opciju da imam 3500km pasivnog primanja, i da ne moram nigdje biti ako to necu (ili nesto u tom smislu, mislim da svatas o cemu govorim, ili ne misliti ni nasta pretjerano), naravno da me privlaci ovo drugo.
U mene se tečić vratio 2023. iz Kanade jbg on je idalje u istoj firmi gdje bio ( IT) radi remote i ne prave mu probleme sto je otisao vani ,nisu ga cak nikad ni zvali ni da se vrati nizasta. Ima svoju nekretninu u Sa ,odlično živi i mislim da se nece nikad vratit. Svaki mjesec ustedi 2000$ samo sto ne mora tamo plaćati kiriju kako kaze.
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

kraljttbvb
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la kraljttbvb » 28 jun 2024, 16:23

Asteriks je napisao/la:
28 jun 2024, 12:24
Stanovnicima Sarajeva preporučljivo je da nabave bazuku, traku sa šiljcima, kg bombi, kakav karabin i pištolj kalibra 9 mm.

Sve navedeno u gradovima ovog sigurnosnog nivoa spada u prvu pomoć i obaveznu opremu domaćinstva.
Sa druge strane, 50 kilometara juznije, ja nekad zaboravim zakljucati auto i nikad ništa ne fali :bih:

Ko je pametan, proda sve u Sarajevu i odseli u manji grad, svakako sad autoputem dodjes do Sarajeva za 40 minuta...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 jun 2024, 16:24

numanumaye22 je napisao/la:
28 jun 2024, 16:02
Sa tim weekly wage ustedio je godinama sigurno pofinu cifru (ako nije bas luksuzno zivio) i onda logicno moze fino dole da se zivi, ne bi bio ni prvi ni zadnji koji je to napravio, 15-20 godina radis punom parom i onda se vratis. Ja to licno nikad ne bi napravio jer bi se zapitao u sta mi je otislo onda 15-20 godina, ali dobro svakom svoje. I ovdje njemacki penzioneri nakon sto se penzionisu presele u Portugal, Spaniju i takva mjesta gdje je zivot jeftiniji i gdje mogu lagodno s penzijom da zive, sto ipak u Minhenu i slicnim gradovima ide teze. I to shvatam i postujem. Isto tako ima dosta ljudi koji su zivjeli na zapadu i Americi, ustedili paretine, dole se vratili kupili kuce i pokrenuli biznis i onda pljuvanje, kao nije nigdje ko kod kuce, a nikad se ne bi vratili da nisu zaradili te pare :rol:

Moje misljenje je trenutno, sto ne znaci za 15-20 godina da cu isto misliti, nikad ne znas.
Rade to i Ameri, ali su im Filipini i Argentina najdraze destinacije, oko 40k Amera zivi u Buenos Airesu, a na Filipinima ti je renta mjesecna na plazi $100

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jun 2024, 16:28

scholsey je napisao/la:
28 jun 2024, 16:11

Slično je i sa poljoprivredom. Fokusiran sam na najbolje omjere uloženo/dobijeno (recimo, luk mi se drama isplati). Ali svakako ćeš biti blagovremeno obaviješten o Einstiegsmöglichkeiten. :zviz: :mrgreen:
Evo ti prikaz prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama FBiH u maju ove godine.

Vidiš u koloni - prosječne cijene, šta se otprilike isplati, a označio sam one proizvode oko kojih nemaš mnogo truda, početnih ulaganja ili vremena čekanja (voće).

Salata i paprike, pogotov u plasteniku, rastu kao iz vode. Otac radi u prosvjeti pa ima kuću/stan u jednom selu općine Konjic. Tu naletim često i kemijam kada imam vremena te upijam znanje profi ili ameterskih poljoprivrednika.

Najbolji prijedlog od prikazanog vjv bi išao na bijeli luk. Odlično drži cijenu tokom čitave godine.

Krstavci su neki favorit iz sjene, ono nisu aman skupi ali opet malo đubriva, solidno navodnjavanje i beri. :mrgreen:
slika
slika
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 28 jun 2024, 16:32, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jun 2024, 16:31

kraljttbvb je napisao/la:
28 jun 2024, 16:23
Asteriks je napisao/la:
Stanovnicima Sarajeva preporučljivo je da nabave bazuku, traku sa šiljcima, kg bombi, kakav karabin i pištolj kalibra 9 mm.

Sve navedeno u gradovima ovog sigurnosnog nivoa spada u prvu pomoć i obaveznu opremu domaćinstva.
Sa druge strane, 50 kilometara juznije, ja nekad zaboravim zakljucati auto i nikad ništa ne fali :bih:

Ko je pametan, proda sve u Sarajevu i odseli u manji grad, svakako sad autoputem dodjes do Sarajeva za 40 minuta...
U Konjicu i Jablanici kao da je posrijedi šerijat, pa neće ili ne smiju zbog posljedica. :mrgreen:

Ponekad obiju koju vikendicu gore na Boračkom ali tjt.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 28 jun 2024, 16:37

JayCatwright je napisao/la:
28 jun 2024, 15:11
numanumaye22 je napisao/la:
28 jun 2024, 15:07
alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 14:55

Da s 35 godina ne moram vise dici nista teze od kasike ako mi nije cejf
A sta ces za 10-15 godina ako se razbolis ili ned'o Bog neko tvoj? Mislim, jel mozes onda nazad da se lijecis u Americi? To igra jaku ulogu jer pretpostavljam da ni tvoji nisu vise u 20im.

Zar se u Americi toliko fkt mora potezat? Mislim, ne znam sta imas od skole i koji posao radis, ali u tolikoj i tako jakoj drzavi mora biti i laganih poslova.
Pa prije mjesec - dva je pisao kako voli raditi kako stalno ustaje u 5-6, da ne bi mogao da ne radi i da zivi drugacije. Mozda ga je nesto drugo ispizdilo tamo
Žena. Društveni život u USA kad zasnuješ porodicu je gola qrčina.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 28 jun 2024, 16:40

scholsey je napisao/la:
MaroonBjelave je napisao/la:
28 jun 2024, 15:55
Da budem iskren, mene više interesuje taj dio oko stočarstva, pošto sam veliki ljubitelj životinja koje mogu u zamrzivač :D
Ali i taj dio s poljoprivredom zvuči primamljivo.
Tu sam se uglavnom bazirao na ćurke. Ne treba puno prostora, brzo rastu, može se tušnuti i friško meso, a još bolje osušeno. Vjeruj da je potražnja konstantno minimalno duplo veća od ponude. Ali ima i drugih životinja.. i biće ih još više, inshallah.

Slično je i sa poljoprivredom. Fokusiran sam na najbolje omjere uloženo/dobijeno (recimo, luk mi se drama isplati). Ali svakako ćeš biti blagovremeno obaviješten o Einstiegsmöglichkeiten. :zviz: :mrgreen:
Nemoj samo utičnica, molim te :D
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 jun 2024, 16:41

Marsal je napisao/la:
28 jun 2024, 16:37

Ma nije burazeru imamo bracnih parova hejbet, naravno da je tesko uskladiti radnim danima, a vikendom rega. Mada ti je to i u Bosni tako, stari mi se vratio ima sad ce godina. Pa ti jarani sto ih zna po 40-50 godina (a nisu jos u penziji), mislio je kako koga nazoves eto ga, nije kaze i dole narod ima obaveze.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 28 jun 2024, 16:46

alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 16:41
Marsal je napisao/la:
28 jun 2024, 16:37

Ma nije burazeru imamo bracnih parova hejbet, naravno da je tesko uskladiti radnim danima, a vikendom rega. Mada ti je to i u Bosni tako, stari mi se vratio ima sad ce godina. Pa ti jarani sto ih zna po 40-50 godina (a nisu jos u penziji), mislio je kako koga nazoves eto ga, nije kaze i dole narod ima obaveze.
Ma sve je to goli qrac, znam po sestri i zetu. Žive život bolji od 90% Amerikanaca ali srce pati za ovom rupom ovdje. I oni stalno računaju koliko se mogu uklopiti i u šta i uvijek izračunaju da ne bi mogli ovdje živjeti luksuzno kao tamo.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 jun 2024, 16:59

scholsey je napisao/la:
28 jun 2024, 15:55
Da budem iskren, mene više interesuje taj dio oko stočarstva, pošto sam veliki ljubitelj životinja koje mogu u zamrzivač :D
Ali i taj dio s poljoprivredom zvuči primamljivo.
Tu sam se uglavnom bazirao na ćurke. Ne treba puno prostora, brzo rastu, može se tušnuti i friško meso, a još bolje osušeno. Vjeruj da je potražnja konstantno minimalno duplo veća od ponude. Ali ima i drugih životinja.. i biće ih još više, inshallah.

To si pokrenuo u Njemačkoj?

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 jun 2024, 17:12

Asteriks je napisao/la:
28 jun 2024, 16:31
kraljttbvb je napisao/la:
28 jun 2024, 16:23
Asteriks je napisao/la:

U Konjicu i Jablanici kao da je posrijedi šerijat, pa neće ili ne smiju zbog posljedica. :mrgreen:

Ponekad obiju koju vikendicu gore na Boračkom ali tjt.
Mali gradovi, zna policija svakog lopova u glavu.

I ovi što vikendice pljackaju, budu likovi sa strane, ali i njima policija brzo stane u kraj :thumbup:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 28 jun 2024, 17:42

Asteriks je napisao/la:
28 jun 2024, 16:28
Evo ti prikaz prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama FBiH u maju ove godine.

Vidiš u koloni - prosječne cijene, šta se otprilike isplati, a označio sam one proizvode oko kojih nemaš mnogo truda, početnih ulaganja ili vremena čekanja (voće).

Salata i paprike, pogotov u plasteniku, rastu kao iz vode. Otac radi u prosvjeti pa ima kuću/stan u jednom selu općine Konjic. Tu naletim često i kemijam kada imam vremena te upijam znanje profi ili ameterskih poljoprivrednika.

Najbolji prijedlog od prikazanog vjv bi išao na bijeli luk. Odlično drži cijenu tokom čitave godine.

Krstavci su neki favorit iz sjene, ono nisu aman skupi ali opet malo đubriva, solidno navodnjavanje i beri. :mrgreen:
slika
slika
Ljubi te brat, da znaš da si mi valjao sa dosta svojih postova na ove teme. :salut:

Luk mi je do sada hit. Ovako neki bolestan omjer posađeno/izvađeno - tipa 1/10kg, bez pretjerivanja. Brzo bude, skoro pa ništa posla oko njega, lako ga se riješiš, po solidnoj cijeni.. ma top.

A fakat sam inspiraciju za to između ostalog dobio i slušajući te prekaljene poljoprivrednike i priče da je baš na tom mjestu vazda bio dobar luk - probam, kad ono jest. :mrgreen:

Biće tu sigurno još milijardu promjena, dodavanja i oduzimanja kultura, isplativije prodaje.. ali polako. Nigdje mi se vala ne žuri, trenutno mi to dođe kao hobi.
28 jun 2024, 16:40
Nemaj brigu, nisu me Švabe baš toliko uzele pod svoje.. i neće. :kralj:
ASD je napisao/la:
28 jun 2024, 16:59
U Bosni. Doste neke naslijeđene zemlje, pa da ne propada. Švabama trenutno naplaćujem druge stvari.. ali doći će vrijeme kad će se i oni raspitivati za ćurke, luk i ostalo. :hmmmm:
The saddest thing in life is wasted talent.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 jun 2024, 18:05

scholsey je napisao/la:
28 jun 2024, 17:42
Asteriks je napisao/la:
28 jun 2024, 16:28

slika
slika
Ljubi te brat, da znaš da si mi valjao sa dosta svojih postova na ove teme. :salut:

Luk mi je do sada hit. Ovako neki bolestan omjer posađeno/izvađeno - tipa 1/10kg, bez pretjerivanja. Brzo bude, skoro pa ništa posla oko njega, lako ga se riješiš, po solidnoj cijeni.. ma top.

A fakat sam inspiraciju za to između ostalog dobio i slušajući te prekaljene poljoprivrednike i priče da je baš na tom mjestu vazda bio dobar luk - probam, kad ono jest. :mrgreen:

Biće tu sigurno još milijardu promjena, dodavanja i oduzimanja kultura, isplativije prodaje.. ali polako. Nigdje mi se vala ne žuri, trenutno mi to dođe kao hobi.
28 jun 2024, 16:40
Nemaj brigu, nisu me Švabe baš toliko uzele pod svoje.. i neće. :kralj:
ASD je napisao/la:
28 jun 2024, 16:59
U Bosni. Doste neke naslijeđene zemlje, pa da ne propada. Švabama trenutno naplaćujem druge stvari.. ali doći će vrijeme kad će se i oni raspitivati za ćurke, luk i ostalo. :hmmmm:
Svaka čast.

Ja imam neki long-term goal da posadim što više vrsta povrća i voća.
Nije mi primarni cilj da od toga zarađujem, nego mi je cilj da proizvodim za sebe. Sve manje i manje me privlači kupovna hrana jer sve više i više uviđam koliko je to nekvalitetno. :D

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 28 jun 2024, 18:39

ASD je napisao/la:
28 jun 2024, 18:05
Ja imam neki long-term goal da posadim što više vrsta povrća i voća.
Nije mi primarni cilj da od toga zarađujem, nego mi je cilj da proizvodim za sebe. Sve manje i manje me privlači kupovna hrana jer sve više i više uviđam koliko je to nekvalitetno. :D
Što prije počneš, prije ćeš učiniti uslugu tijelu i generalno sebi. Bukvalno se smeće jede.. Bgm sam viđao da ni ker neće neke pokušaje mesa. Slično i sa ostalim namirnicama.

Zdravlje na usta ulazi - j.ebo me sva druga priča. :zviz:

Ma ne gledam ni ja sve ovo trenutno samo kroz pare. To je neka vrsta dugoročnog plana. Otprilike, kad mi dokundiše ovako kao Alemu i ne budem više mogao u tuđem (što je samo pitanje vremena), čisto da imam bar jednu spremu opciju za nešto vrtiti kod kuće - a da to nije nešto čega sam sit. :kafa: :mrgreen:
The saddest thing in life is wasted talent.

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 28 jun 2024, 18:47

alemsa je napisao/la:
28 jun 2024, 13:59
Moze'l se zivjeti fino u Sarajevu-Tuzli sa 3500km sigurnih mjesecnih primanja, 4o clana porodica plus neko vrtenje da se ne sjedi? Razmisljam ozbiljno da se vratim
2200 ja imam i negdje oko pola toga ustedim mjesecno. Samo sto zivim sam bez zene i djece. Al trebalo bi da ti bude to sasvim dovoljno.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jun 2024, 18:48

scholsey je napisao/la:
28 jun 2024, 17:42

Upravo to, od iskusnih poljoprivrednika uvijek ćeš saznat nešto pametno.

Evo ti jedan savjet, što mi je rekao čovjek koji naveliko sadi crveni luk vjv nekih 20ak godina i svake godine proda većinom u Tasovčićima.

Kae ovako, nakon berbe, crveni luk ispleti u vijenac na ovu foru
slika
Sve te vijence okači po zidu negdje u podrum. Sačekaš i nekad početkom marta imaš kvalitetan proizvod, dok kod onih koji su skladištili na hrpu većinom je gnjecav i dobrim dijelom pun truleži.

Onaj kvalitetan u vijencu možeš na pijaci preprodati u periodu kada na tržitu nema veće količine svježeg i to čak za 2,5 KM po kg, bez problema. Znači samo dovučeš i pretovariš prodavaču.

Nastavi ulagat, istraživat i učit te slušat savjete iskustva i struke.:salut:

ANamelessGhoul
Kontakt:

Post Postao/la ANamelessGhoul » 28 jun 2024, 18:53

Banovase me hadalji na klixu jer sam niksicu futavcu **** sve hahah

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 28 jun 2024, 19:06

Je li ono neko iz Tuzle prije dva dana spominjao sigurnosnu situaciju u Sa? Pa eto volio bih da prokomentarise ovaj krkanluk

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240628131
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 28 jun 2024, 19:18

28 jun 2024, 19:06
Je li ono neko iz Tuzle prije dva dana spominjao sigurnosnu situaciju u Sa? Pa eto volio bih da prokomentarise ovaj krkanluk

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240628131
Seljacine jednom rijecju. Sreca ne pogodise nikoga... Jos jedan primjer da su seljaci naselili grad(ove).
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, sirBobbyMoore i 7 gostiju.