izdzezveubrazil je napisao/la: ↑21 jun 2024, 09:56Ali pazi, da je tako kao sto kazes, od igraca naseg porijekla u dijaspori bi poniklo neko zvjersko krilo prije ili kasnije. Ali ne moze, jednostavno nemamo genetiku za to prije svega. Tako da cemo jos dugo 3-5-2 mlatiti.JonSnow je napisao/la: ↑20 jun 2024, 20:16Ma ne bih rekao da je isključivo genetika. Mislim da je stil igre koji se gaji.SWOT je napisao/la: ↑20 jun 2024, 19:59
Balkansko kvalitetno krilo je rijetka pojava, svako 20ak godina se pojavi jedno kvalitetno krilo na balkanu.. nemamo mi balkanci gene za tu poziciju, treba migrante iz sjeverne afrike i afrike opcenito udomaciti ovdje, jedino tako mozemo dobiti krilnog igraca, kao sto rade francuzi, englezi, švabe... slaveni opcenito nisu za tu poziciju genetski stvoreni
Na nasim prostorima u zadnjih 20 godina osim Perišića, ne pada mi napamet nijedno kvalitetno krilo, a prije njega je to bio Salihamidzic, prije Hasana mozda jedan iz vatrenih, generacija 98 Jarni... a od ovih drugih slavenskih naroda, jedino mi Nedved pada napamet
Treba napraviti jedan naucni rad o toj temi... sta fali slavenskom covjeku da bi izrodio jednog brzog krilnog igraca poput Robbena, Riberya, Sake...
Koliko god je HR napredovala i koliko god je ispred ostalih u regionu, i dalje drqaju na veznjake i teške napadače. Dinamova škola tu i tamo izbaci napadača, stopera i hrpu veznjaka. Krilo si kupe od ovih prosječno nižih naroda ( npr. Aljbanci), ili uzmu crnca ili Japanerosa, ali fokus ostaje na kontroli utakmice kroz posjed.
Kod nas nema krila jer i dalje igramo fudbal iz druge polovice 80ih godina prošlog stoljeća. Ko što nam renesansa nije nikad došla, tako nam i moderni fudbal kasni, a pitanje je hoće li ikad doć.
Ponavljam, slažem se da ima nešto do genetike, ali stil igre i sistem razvoja igrača ne favorizira krila.
E sa ovim si pogodio u sridu! Nije slucajnost da cak ni u dijaspori se ne moze pojavit jedno "Jugo-krilo" , jednostavno nismo mi za to